kaszy jaglanej z pieczonymi batatami dla mnie rewelacja ! Składniki na zapiekane bakłażany: 3 bakłażany Gałązka rozmarynu 3 ząbki czosnku oliwa z oliwek sól, pieprz parmezan Składniki do przygotowania kaszy: kasza jaglana ( 2 woreczki) 1 batat sól, pieprz oliwa z oliwek 150 g kukurydzy w puszce 1 łyżeczka papryki słodkiej Przygotowanie bakłażanów: Bakłażany dokładnie myjemy, przekrawamy wzdłuż i rozkładamy wnętrzem(...)nacięcia wkładamy cienkie plasterki czosnku oraz posiekany rozmaryn. Posypujemy solą i pieprzem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 30 minut. Dopiero po upieczeniu posypujemy parmezanem. Przygotowanie batatów i kaszy: Batata obieramy i kroimy w dużą kostkę. Wrzucamy do miski, dodajemy 2 łyżki oliwy, pokrojony drobno rozmaryn, słodką paprykę, sól, pieprz. Pieczemy w piekarniku w temp. 200 stopni
noteskulinarnyfigaciepło jako zamiennik tradycyjnych kotletów oraz na zimno do kanapki lub #vegeburgerów. To moja propozycja na zdrowe włoskie wspomnienie lata. Cukinia, której pod koniec lata dostatek, zdrowa kasza jaglana, świeża bazylia i ciągnąca się mozzarella. Kotleciki pożywne, łatwe i szybkie w wykonaniu. Będziesz potrzebować ok. 7 kotletów cukinia - ok. 350 g marchewka - 1 szt bulion warzywny(...)kasza jaglana - 1/3 szklanki czosnek - 2 ząbki cebula - 1 mala mozzarella galbani - 1 opakowanie jajko bułka tarta - 3 łyżki do farszu i do panierowania pomidory suszone - ok 100 g świeża bazylia - wg uznania sól, pieprz olej do smażenia Etap I - Cukinia Cukinie zetrzyj na tarce (ja ścieram ze skórką oraz z pestkami). Startą cukinie posól i odstaw na durszlak
Wylizany Rondelczekolada, którą notabene bardzo lubię. Ale tu chodziło o jakieś zdrowe ciacho, które przed urlopem nie spowoduje „ciąży spożywczej”. W lodówce znalazłam ugotowaną kaszę jaglaną i otwartą puszkę z mleczkiem kokosowym, a dalej już poszło: rodzynki, migdały, wiórki kokosowe, len i w efekcie wyszły z tego wspaniałe ciastka(...)mnie niezwykle słodkie, pomimo braku cukru, nawet dla Sławka były słodkie. Nie przyznam się ile zjadłam… Składniki na 12 sztuk: • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej • 1/2 mleka kokosowego – gęsta część • garść rodzynek • garść jagód goji • 3 łyżki wiórek kokosowych • 3 łyżki płatków migdałowych • 1 czubata łyżka mielonych nasion lnu • 1/4 tabliczki gorzkiej czekolady Wykonanie: • Kaszę ugotowaną zmiksować
To co kochamDzisiaj proponuję przepis na zdrową i lekką przekąskę z faszerowanych pomidorów. Farsz jest troszkę nietypowy, bo jego głównym składnikiem jest kasza jaglana. Muszę przyznać, że do tej pory pomidory nadziewałam farszem przygotowanym na bazie pure ziemniaczanego, ale teraz postanowiłam to trochę odmienić. Zamiana wyszła pomidorom na dobre, koniecznie spróbujcie :-). Pomidory faszerowane kaszą i tuńczykiem Składniki na 6 porcji Czas(...)przygotowania: 40 minut Składniki: 6 dojrzałych pomidorów średniej wielkości 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 szklanka bulionu (u mnie zrobiona na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej ) szczypta soli 1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju 3 łyżki serka śmietankowego Almette sok z połowy cytryny sól morska świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Pomidory myjemy i odcinamy górną część
Kulinarne przygody Gatitysojową śmietanką :) Ciasto: 300 g mąki gryczanej (2 szklanki) 100 g mąki ziemniaczanej (ok. 1/2 szklanki) 500 ml wrzątku 1/2 łyżeczki soli himalajskiej (Look Food) Farsz: 100 g kaszy jaglanej 1/2 małej pieczonej dyni Hokkaido 1/2 dużej cebuli 1 ząbek czosnku 1 czubata łyżka oleju palmowego (Look Food) przyprawy: curry, pieprz ziołowy, pieprz cayenne, papryka(...)słodka, sól himalajska (Look Food) Przygotowanie: FARSZ: Kaszę jaglaną opłucz i ugotuj w 250 ml wody. Dynię oczyść z pestek i miąższu (skórkę zostaw!), pokrój na ćwiartki i upiecz w nagrzanym na 180*C piekarniku przez 50 minut. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż posiekaną cebulę z czosnkiem. Wszystkie składniki przełóż do miski i zmiksuj wraz z przyprawami
Zdrowie na języku :Prodzynek 10%, śmietanka kokosowa 8%, cynamon 0,3%. Z malinami i bananem – purée jabłkowe 44,2%, sok jabłkowy 16%, purée bananowe 10%, purée malinowe 10%, śmietanka kokosowa 8%, kasza jaglana 6,8%, pasta z daktyli 5%. Z wiśnią i kakao – purée jabłkowe 32%, purée wiśniowe 28%, sok jabłkowy 17%, śmietanka kokosowa 7%, kasza jaglana 7%, pasta z daktyli 7%, wiórki(...)ciepłych tonach pokazując przykładowe śniadanka, które mają sprawiać wrażenie, że to samo zamknięte jest w opakowaniu :P Smak: Z jabłkiem i cynamonem - Jaglanka ma konsystencję musu z drobinkami kaszy. Produkt jest odpowiednio słodki z odrobiną kwaśnej owocowej nuty. Bardzo przypomina wszystkim znany deser dzieciństwa czyli ryż z jabłkiem i cynamonem. Wspomniany cynamon daje o sobie znać dość intensywnie
Candy PandasKasza jaglana najczęściej sprawdza się u mnie w formie słodkich, śniadaniowych jaglanek. Uwielbiam jej smak i to, że tak dobrze komponuje się z wieloma składnikami. Poniższa jest przyjemnie kokosowa , chrupiąca od surowych ziaren kakao i nerkowców , z wyczuwalnym akcentem banana . Całość oblana słodziutkim miodem. Idealna na pyszne rozpoczęcia dnia :) Składniki: 50 g kaszy jaglanej 10 g wiórek kokosowych
Zdrowie na języku :Pgryczanej. Ma mało skrobi, za to dużo łatwo przyswajalnego białka. Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B: B1, (tiaminy), B2 (ryboflawiny) i B6 (pirydoksyny) oraz żelaza i miedzi. Kasza jaglana jest lekkostrawna i nie uczula, bo nie zawiera glutenu. Dlatego warto ją polecić osobom chorującym na celiakię stosującym dietę bezglutenową, a także cierpiącym na niedokrwistość. Ma właściwości antywirusowe, zmniejsza(...)stan zapalny błon śluzowych (wysusza nadmiar wydzieliny), jest zatem dobrym domowym lekarstwem na katar. źródło Składniki (na około 2 porcje): 100g kaszy jaglanej 800g mrożonego szpinaku pierś z kurczaka (wcześniej upieczonego w rękawie z najróżnijszymi przyprawami /dominował czosnek:)/) serek wiejski lekki jajko sól, pieprz wg. smaku ząbek czosnku odrobina oleju ryżowego firmy Oleofarm Sposób przygotowania: Kaszę gotujemy zgodnie
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćsprawdzi w roli deseru. Do jej przygotowania wykorzystałam przygotowane przeze mnie mleko z orzechów włoskich . JAGLANKA WEGAŃSKA Z JABŁKAMI I CYNAMONEM. /własny;/ na 3-4 porcje 1 szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki mleka z orzechów włoskich 2 garście rodzynek szczypta imbiru i gałki muszkatołowej (ew. miód do dosłodzenia) 3-4 winne jabłka sok z 1/2 cytryny 2-3 łyżki(...)nasienne i kroję w drobną kostkę. Skrapiam sokiem z cytryny. Następnie wrzucam na rozgrzaną patelnię, dodaję cukier i duszę aż do rozpadu owoców.Doprawiam cynamonem. Podaję z jaglaną kaszą. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkibrzuch Ci mówi, że w nim pustki są jeszcze większe i głośno dopomina się nakarmienia, co robisz? Bo ja wtedy wrzucam do garnka jakąś kaszę (dziś oko najpierw napotkało kaszę jaglaną na półce), dorzucam dodatki, jakie się nawiną, a z szafki wyciągam słoik z sosem, który robiłam na takie okazje latem poprzedniego roku. I wychodzi danie, że palce lizać(...)mnie to przypadkowe danie pewnie częściej będzie pojawiać się na stole :) Składniki (na 4 porcje): 150 ml kaszy jaglanej 300 ml wody mały słoik (po chrzanie) sosu pomidorowego kawałek (ok. 20 cm) kiełbasy jałowcowej 4 młodziutkie listki jarmużu (u mnie fioletowy) 2 liście laurowe łyżeczka słodkiej papryki w proszku łyżka czosnku niedźwiedziego sól natka pietruszki Kaszę opłukać w kilku wodach
Weekendy w domu i ogrodzieOstatnio coraz częściej jadam różnego rodzaju kasze, tym razem mam dla Was propozycję ni to śniadaniową, ni deserową, jak kto woli ;) Kasza jaglana z sałatką owocową i jogurtowym sosem. Obok jogurtu, głównym składnikiem sosu, jest olej rzepakowy - jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego ciągle stosuję go w swojej kuchni, nie ma sobie równych :) Polecam! Jeżeli przygotowałaś(...)proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki na 2 porcje: 1/2 szklanki kaszy jaglanej 375 ml wody 1 banan 1 jabłko 250 g truskawek cytryna Sos jogurtowy: 4 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżeczki brązowego cukru Wodę zagotować, dodać kaszę
Domowa cukiernia Ewysałatką, bowiem sos skrywający w sobie syrop klonowy i pastę tahini ubiera ją w zupełnie inne nuty smakowe. W poszukiwaniu innych warzywnych "kotletów" zapraszam po przepis na burgery z kaszy jaglanej i buraków , oraz z komosy ryżowej - wszystkie smaczne i zdrowe! Składniki: ok 15 małych szt Czas przygotowania: 40 min Kotlety 1 średniej wielkości kalafior(...)szklanka kaszy jaglanej 4 cebulki dymki pęczek natki pietruszki 2 jajka 1/2 szklanki bułki tartej 1/2 szklanki startego parmezanu pieprz, sól olej rzepakowy Coleslaw 1 mała białe kapusta 1 kalarepa 1 duża marchewka 2 cebulki dymki 5 łyżek majonezu 2 łyżki naturalnego jogurtu 1 łyżka pasty tahini 2 łyżki syropu klonowego ( ewentualnie miodu) 2 łyżki octu winnego sól, pieprz
Słodki Kompromissend', 'pageview'); -11/2 l wody -1 mała cebula -2 ząbki czosnku -2 marchewki -1 mały seler -1/2 szklanki groszku konserwowego, mrożonego lub świeżego -1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej ( do podania ) -3-4 liście laurowe -4 ziarenka ziela angielskiego -1/2 łyżeczki estragonu -szczypta kurkumy (opcjonalnie ) -sól himalajska lub morska (do smaku ) -olej kokosowy lub oliwa Cebulę(...)chwilę przesmaż. Wlej gorącą wodę, zagotuj. Wrzuć warzywa oraz groszek, dodaj sól do smaku oraz estragon i kurkumę, gotuj pod przykryciem przez ok.15 minut. Serwuj z ugotowaną kaszą jaglaną
Kulinarne przemysleniakończy.. Czego potrzebujemy? (na tortownicę o średnicy ok. 22cm) Na spód: - szklanka daktyli - 2 łyżki kakao - 2 łyżki wiórków kokosowych - 10 herbatników - 2 łyżki mleka kokosowego Masa: - szklanka kaszy jaglanej - szklanka purre z dyni - 2 szklanki mleka kokosowego ( może być domowe z tego przepisu ) - pół łyżeczki kurkumy ( dla koloru, można pominąć ) - łyżeczka cynamonu - pół szklanki cukru - 6 łyżeczek żelatyny(...)blendujemy je z kakao, wiórkami i mlekiem. Na koniec dodajemy pokruszone herbatniki. Masę przekładamy na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Wyrównujemy. Wkładamy do zamrażarki. 2. Kaszę jaglaną podprażamy w garnku lub na patelni, aż lekko się zarumieni i zacznie pachnieć. Następnie przelewamy wrzątkiem. Wkładamy do garnka i zalewamy mlekiem kokosowym. Gotujemy do momentu, kiedy kasza wchłonie
two broke sisters