inne dodatki. Dziś na śniadanie przygotowałam sobie jaglankę gotowaną na mleku z dodatkiem pasty orzechowej. Wyszła obłędna w smaku. Mogłabym ją jeść codziennie ;) Składniki na 2 porcje: * 1/2 szklanki kaszy jaglanej (użyłam Skworcu ) * 1,5 szklanki chudego mleka * 1 łyżeczka miodu * 3 łyżki pasty orzechowej (użyłam Radix- bis ) * 1 dojrzały banan * garść migdałów w płatkach Wykonanie(...)garnka wlać mleko, dodać miód i pastę orzechową. Kaszę jaglaną wsypać na sitko, przepłukać kilka razy zimną i ciepłą wodą na zmianę. Następnie kaszę wsypać do mleka, postawić na palniku grzewczym ustawionym na minimum. Kaszę gotować do momentu, aż wchłonie całe mleko, co chwilę mieszając, aby się nie przypaliła. Ugotowaną kaszę przełożyć do miseczek, na wierzchu ułożyć pokrojone
Zrób to smacznieSkładniki : Spód: 1 szklanka daktyli 2 szklanki wrzatku 2 szklanki płatków owsianych Krem 1 szklanka kaszy jaglanej 1 szklanka kokosu Miod Do dekoracji Jagody goi Przygotowanie Daktyle zalewamy wrzątkiem na około 15 minut. Wyciagamy daktyle i osobnym naczyniu blendujemy na mus Do wody z daktyli dodajemy zmielone płatki owsiane i mus z daktyli. Miksujemy na gladki krem. Wykladamy(...)tortownice o średnicy 24 cm, wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i pieczemy 30 minut Krem: Kasze jaglana dobrze płuczemy. Zalewamy 2 szklankami wody, gotujemy do czasu wchłonięcia przez kasze calej wody. Kokos zalewamy 2 szklankami wrzatku i blendujemy na mus. Dodajemy kokosowy mus do ugotowanej kaszy i jeszcze raz blendujemy. Przestudzamy do około 40 stopni i dosładzamy miodem
Szkrab Je Samascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Herbaciana jaglanka z owocami Składniki – 2 porcje: Kasza jaglana – ½ szklanki Herbata np. Czas na herbatę – ¾ szklanki Miód – 1 łyżeczka Cynamon – 1 łyżeczka Kiwi – 1 sztuka Owoce leśne mrożone – ½ szklanki Płatki migdałów – 1 łyżeczka Opcjonalnie jogurt lub kefir Wykonanie: Kaszę(...)jaglaną dokładnie wypłukać a następnie ugotować w zaparzonej herbacie z dodatkiem miodu i cynamonu. Ugotowaną kaszę podawać z pokrojonym w plastry kiwi, z owocami leśnymi i płatkami migdałów. Można do niej dodać także kefir lub jogurt naturalny. Jaglanka smakuje idealnie zarówno na ciepło jak i na zimno
Kuchnia Bon Appetitmało czasu i zastanawiasz się, co przygotować na deser, to koniecznie musisz wypróbować ten przepis. Czas jego wykonania to zaledwie kilka minut, a smak jest rewelacyjny. Potrzebujesz: pół szklanki kaszy jaglanej 1 szklankę mleka 30 g gorzkiej czekolady 10 suszonych daktyli kilka rodzynek Przygotowanie. Do garnka z mlekiem dodaj kawałki czekolady i poczekaj aż mleko się(...)zagotuję. Następnie dodaj opłukaną kasze jaglaną, daktyle oraz rodzynki. Całość gotuj na małym ogniu około 15-20 minut Pamiętaj, aby kasza się nie przypaliła. Zdejmij z ognia zblenduj. Jeśli budyń będzie za gęsty, dolej mleka Posyp ulubionymi owocami, orzechami lub wiórkami kokosowymi SMACZNEGO
Kukuleczkiwybrałam pierwszą opcję. Jarmuż można zastąpić szpinakiem. Z podanej ilości wyszło 8 sztuk. Składniki: 3 ząbki czosnku 125 g liści jarmużu 180 g tofu 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej 1 łyżka chia + 3 łyżki ciepłej wody (może być siemię lniane) 1-2 łyżki sosu sojowego sól, pieprz do smaku łyżka mąki z cieciorki Przygotowanie: Jarmuż umyć(...)liście są duże), dusić na patelni z odrobiną wody przez 2-3 minuty (można też podgotować na parze) aż zmięknie nasiona chia zalać ciepłą wodą, poczekać aż powstanie kleik Kaszę jaglaną ugotować wg. przepisu podstawowego, ostudzić Jarmuż rozdrobnić, dodać pokruszone tofu oraz kaszę. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawy, sos sojowy, kleik z chia i mąkę. Dobrze wymieszać. Formować kotleciki
pyszne zdrowościśniadanie do pracy. Koktajl jaglany ze śliwkami, brzoskwiniami i bananem / 2 porcje Składniki: 200 g jogurtu naturalnego 3 śliwki 2 małe brzoskwinie 1/2 banana 3 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej (lub więcej) Przygotowanie: Jogurt wlewamy do kielicha blendera. Dodajemy śliwki i brzoskwinie bez pestek oraz banana i kaszę jaglaną. Miksujemy, do uzyskania kremowej konsystencji. Najlepiej smakuje zimny
Moja smaczna kuchniaminut, wywar odcedzić. Zupa właściwa: - 2 do 3 litrów wywaru - 30 do 50 dag bocznikaów - 2 do 3 łyżek oleju kokosowego nierafinowanego extra virgin - 3 łyżki ajvaru - 1/2 szklanki kaszy jaglanej - sól - pęczek cebuli dymki - słodka śmietanka ( opcjonalnie ) Tutaj jeszcze zaznaczę, że kaszę jaglaną należy przelać wrzątkiem przed gotowaniem aby nie miała w sobie goryczki. Co zaś się tyczy(...)łyżeczce i sprawdzać intensywność smaku na bieżąco. 1. Grzyby kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy olej i blanszujemy boczniaki z małą ilością soli. Dodajemy je do wywaru, jak również kaszę oraz sos paprykowy, gotujemy przez ok. 20 do 30 minut, przyprawiamy do smaku i ewentualnie zaprawiamy kilkoma łyżkami słodkiej śmietanki. Pod koniec wrzucamy pokrojone bączki cebuli dymki. Smacznego
Apetyczna babeczkaPomysł na pożywny, zdrowy deser - budyń z kaszy jaglanej. Do masy dodałam borówki i dzięki nim uzyskałam smerfowy kolor budyniu. Taki deser najlepiej smakuje podany na ciepło i udekorowany świeżymi owocami. Składniki na 2-3 porcje: 1/2 szklanki surowej kaszy jaglanej 2 szklanki mleka 80 g borówek (mogą być mrożone) kilka kropelek aromatu waniliowego Surową kaszę opłukać zimną wodą
Ugotowaćnóż #MyVictorinox i już wiem, że zaraz powstanie coś pysznego czym będę mogła nakarmić wygłodniałą rodzinkę. Placki jaglane z kwaśną śmietaną i kurkami Składniki dla 3 osób 400g ugotowanej kaszy jaglanej 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 400g kurek 0,5 szklanki cukinii startej na drobnej tarce 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej sól świeżo(...)łyżki oliwy. Wrzucić osączone kurki i usmażyć na złoto dodając pod koniec smażenia pokrojony w plasterki czosnek. Połowę kurek przełożyć na deskę i delikatnie posiekać nożem. Do ugotowanej kaszy jaglanej dodać usmażoną cebulę, posiekane kurki i natkę pietruszki, startą i odciśniętą cukinię, jajko i mąkę ziemniaczaną. Przyprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Dokładnie wymieszać. Rozgrzać oliwę. Kłaść
Wiem co jemzjeść coś: zdrowego, pysznego,szybkiego w przygotowaniu. Jedynie 12 minut i kasza jaglana, owoc granatu, orzechy włoskie, miód i mięta. Ja gotuję dużą michę kaszy, bo jest pyszna w tym słodkim podaniu. 2 szklanki kaszy jaglanej 2 granaty lub jeden ale duży 2 garście orzechów włoskich 2 łyżki miodu lub syropu klonowego trochę mięty lub melisy a dla rozpusty(...)sypko. Odcedzić i przepłukać. Orzechy posiekać i uprażyć, na gorąca patelnię po zdjęciu z ognia dodać miód i opcjonalnie masło (u mnie go nie było, ale dałabym jakbym miała). Kaszę przesypać do miski, wlać orzechy z miodem, wymieszać. Dodać granat i miętę
AZgotuj!Lekkie i proste danie wegetariańskie. Pieczona dynia hokkaido z dodatkime przypraw i świeżego rozmarynu idealnie komponuje się z bezglutenową kaszą jaglaną, która posiada wiele cennych właściwości i należy do jednej z najzdrowszych kasz. Składniki na 2 porcje: 1/2 małej dyni hokkaido szkl. kaszy jaglanej sól, pieprz, kurkuma, słodka papryka mielona, chilli orzechy włoskie lub inne świeży rozmaryn oliwa(...)żaroodpornym lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut, aż dynią będzie odpowiedni miękka. Orzechy uprażyć na suchej patelni. Kaszę przepłukać. Zagotowac 2 szklanki wody, posolić. Wsypać kaszę i gotować na małym ogniu około 20 minut, aż kasza wchłonie cały płyn. Zdjąć z ognia i zostawić pod przykryciem na kilka
wyzwania kuchenneSkoro już pozostajemy w temacie kaszy jaglanej to jeszcze coś na szybko i słodko- czyli zdrowy, pożywny i pyszny deser w wersji lekkiej. Składniki: ½ szklanki kaszy jaglanej 1 szklanka musli z orzechami 1 łyżka mielonego lnu 2-3 łyżki miodu szczypta soli 1 łyżeczka masła lub oleju Wykonanie: Kaszę zalać jedną szklanką wody, lekko posolić, dodać łyżeczkę masła lub oleju
Tradycyjna KuchniaPyszny deser z kaszy jaglanej i banana . Dodatek mleka kokosowego sprawia,że jest jeszcze lepszy .Polecam. Składniki: na dwie porcje 0,5 szklanki suchej kaszy jaglanej 1 szklanka mleka kokosowego o,5 szklanki wody 1 dojrzały banan 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka nasion chia Kaszę prażymy na suchej patelni 2 minuty ,cały czas potrząsając patelnią ,aby ziarna się
Ladylaura.wodą i pozostaw na 15 minut. Następnie odlej wodę i zmiel w maszynce dwa lub trzy razy. Zmielony mak wymieszaj z pozostałymi składnikami. Składniki na ciasto: 1 szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki mleka roślinnego (lub zwykłego) 2 łyżki miodu lub cukru trzcinowego skórka otarta z 1/2 pomarańczy 1/3 łyżeczki soli morskiej masy makowa 2 łyżki masła migdałowego (dostępnego(...)sklepie ze zdrową żywnością), ewentualnie masła orzechowego Przygotowanie ciasta: Kaszę jaglaną (wcześniej podprażoną chwilę na suchej patelni, ja robię to zawsze zaraz po zakupie kaszy) zalej mlekiem, dodaj miód lub cukier, skórkę z pomarańczy i sól. Gotuj na malutkim ogniu 15 minut. Ugotowaną kaszę połącz z masą makową, dodaj masło migdałowe (lub orzechowe) i dokładnie zblenduj. Masa będzie gęsta. Tortownicę
Moja Mama GotujeSałatka z kaszy jaglanej z marchewką, rzodkiewką, ogórkiem, awokado i miętą Dzisiaj przepis na zdrową sałatkę z kaszy i surowych warzyw, przyprawioną w marokańskim stylu;) Składniki: - 100g kaszy jaglanej - ¼ łyżeczki kurkumy - 1 ogórek gruntowy(...)cytryny - 1 łyżka kukurydzy z puszki - natka pietruszki - łyżka rodzynek Wykonanie: - Kaszę gotować przez 15 minut z dodatkiem kurkumy i soli - Rodzynki wsypać do miseczki, zalać wrzątkiem i odstawić na bok - Warzywa posiekać w plasterki - Kaszę przełożyć do miseczki i ostudzić, np. na parapecie za oknem;) - Dodać warzywa, odsączone rodzynki, sok z cytryny i przyprawy - Całość wymieszać. Gotowe
Wegańska kuchnia orientalna