Jeśli nie macie pomysłu na zdrowe i szybkie śniadanie, polecam Wam zapiekaną kaszę jaglaną z jabłkami. Jest niesamowicie pyszna i bardzo łatwa w przygotowaniu. Składniki: 1 szklanka suchej kaszy jaglanej 5 dużych jabłek pół łyżeczki cynamonu 1 łyżka masła szczypta soli 2 łyżki miodu (opcjonalnie) Przygotowanie: Kaszę sparz wrzątkiem i ugotuj według instrukcji
KukuleczkiPrzepis tutaj (KLIK) *** *** Jesienna zupa klopsikowa . Kolorowa i pożywna zupa na bogato. Jest to zdecydowanie treściwy obiad jednogarnkowy, gdyż mamy tu zarazem mięso, ziemniaki, kiszoną kapustę, brukselkę, włoszczyznę i kaszę. Takim daniem na pewno naje się cała rodzina. Przepis tutaj (KLIK) *** *** Zupa czosnkowa – pyszny sposób na wzmocnienie organizmu. Kremowa, sycąca oraz bardzo szybka w przygotowaniu zupa z czosnkiem i grzankami(...)minut i to cały w jednym garnku! Świetny pomysł na szybkie, treściwe i aromatyczne danie z kurczakiem, makaronem, warzywami i pysznym sosem. Przepis tutaj (KLIK) *** *** Cukinia faszerowana kaszą jaglaną i mięsem mielonym . Cukinia faszerowana mięsem oraz kaszą jaglaną i zapiekana pod pierzynką z żółtego sera to wspaniały pomysł na smaczny i szybki obiad lub przystawkę na przyjęcie. Przepis tutaj (KLIK
Blog z ApetytemPudding z kaszy jaglanej Zdrowa i szybka propozycja na II śniadanie lub podwieczorek. Składniki (porcja dla 2 osób): - woreczek kaszy jaglanej - 2 małe jogurty lub 1 duży - 2 łyżki dżemu jagodowego lub innego ulubionego Sposób przygotowania: - kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu, - po ugotowaniu i ostudzeniu wymieszaj z jogurtem naturalnym, - całość zblenduj na gładką masę, dodaj dżem i ponownie zblenduj
MintTastesernik, ale w lodówce akurat brakuje kilogramów białego sera? Pewnie przypominacie sobie teraz mnóstwo podobnych sytuacji... albo to tylko ja.... no nieważne! Istnieje pewna alternatywa, na dodatek nie zawierająca kaszy jaglanej, jak w przypadku znanego jagielnika - bo zamiast kaszy jaglanej jest... ryż. Wiecie, taki ugotowany na mleku, z wiórkami i olejem kokosowym, zblendowany na mleczno-ryżową "ciapkę", upieczony. Przyznam
Kuchnia Elliegdyby tak zrobić ciasto bez mąki i jajek ? Ostatnio przyszedł mi właśnie taki pomysł, co poskutkowało pojawieniem się ciasta jaglanego z owocami i wiórkami kokosowymi :) Składniki: - 1,5 szklanki kaszy jaglanej - 2 łyżki cukru - 1,5 szklanki mleka roślinnego - 1,5 szklanki wody - 1,5 łyżki roztopionego oleju kokosowego - 1/4 szklanki wiórków kokosowych - 1 jabłko - maliny mrożone - jagody mrożone - wiśnie(...)syropie - płatki migdałowe do posypania Do miski wsypuję suchą kaszę jaglaną, cukier, wiórki kokosowe, następnie wlewam mleko, wodę i olej kokosowy. Wszystkie składniki mieszam. Jabłko obieram ze skórki i kroję w kostkę. Zawartość miski przelewam do tortownicy (u mnie porcelanowa forma na tartę- 29 cm). Następnie ciasto posypuję po górze jabłkami, wiśniami oraz płatkami migdałowymi. Ciasto piekę w temp
Receptura smakuczego sos pasuje? Chyba do wszystkiego, co chcemy zjeść na słodko: naleśniki, omlety, lody, pierogi na słodko, a także do budyniu, kaszki dla dziecka lub po prostu z kaszą jaglaną. My tak zjadłyśmy na drugie śniadanie: trochę kaszy jaglanej polałam suto sosem. Mniam! Zamierzam zrobić sos z innych owoców. Zasady będą podobne, przy czym ilość cukru zawsze zależy od słodkości
Anioszek w kuchniSkładniki, 1 porcja: 0,5 szklanki kaszy jaglanej 1 szklanka mleka 1 łyżeczka miodu żurawina suszona ćwiartka jabłka Przygotowanie: Kaszę jaglaną przepłukać, aż do momentu kiedy woda będzie klarowna. Wsypać ją do rondelka i dodać mleko. Gotować na małym ogniu przez około 20 min. Kasza ma wciągnąć całe mleko. Jeżeli konsystencja będzie za gęsta, można dodać więcej mleka. Ugotowaną kaszę
cooklifepierwszy jadłam słynne ciastka Oreo (przypomniałam sobie- do tego dochodziła ta durna reklama z maczaniem ciastek, masakra jakaś). Uległam. Polubiłam. Zrobiłam po swojemu. Dodam tylko, że nie cierpię kaszy jaglanej, naprawdę guzik mnie to obchodzi jak jest zdrowa, nie lubię i już- tylko w tej formie była dla mnie do zaakceptowania. Składniki: 100 g daktyli -namoczonych 3 duże opakowania ciastek(...)oreo 400 g suchej kaszy jaglanej litr mleka sojowego lub innego roślinnego 150 g nerkowców- namoczonych 1 limonka 100- 150 g cukru Przygotowanie: Kaszę gotujemy na kleistą masę z mlekiem i cukrem. 2 opakowania ciastek blendujemy razem z migdałami (radzę najpierw pokruszyć ciastka), powstanie ciemna breja, którą naprawdę ciężko będzie rozsmarować na blaszce, niczym jej nie wykładać, bo tylko zaklniecie
greenscarflubi budyniu! Co powiedzie na bezglutenową wersję, którą zrobicie sami w domu. Z uwocami. potrzebujemy: - kubek kaszy jaglanej - 3 gruszki (lub inne ulubione owoce) - opakowanie cukru waniliowego Kaszę jaglaną opłukać na sitku. Przenieść do garnka i zagotować w podwójnej ilości wody. W osobnym garnku zagotować ok 1/2 kubka wody. Gruszki obrać, wyciąć gniazdka nasienne i pokroić na cząstki. Wrzucić
Szybko Tanio Smaczniedrugą zjadłam na zimno - sprawdziło się doskonale i pozwoliło wytrzymać w pracy ponad 10 godzin. Dodatek ricotty sprawił, że całość stała się łagodna dla podrażnionego gardziołka ;) Składniki : 150 ml kaszy jaglanej 3 jabłka (wzięłam odmianę Paulared) łyżka brązowego cukru łyżeczka cynamonu 200 g ricotty garść suszonych jagód goji ok. pół szklanki wrzątku Kaszę jaglaną dobrze wypłukać w kilku wodach, mieszając
Weekendy w domu i ogrodziepomidorów w oliwie sól, pieprz do smaku 1 koncentratu chili ProEco Polska 1 łyżeczka papryki 1 łyżeczka suszonej bazylii 2 pojedyncze piersi z kurczaka 2 woreczki kaszy jaglanej Cenos około 1.5 szklanki bulionu z kurczaka Wykonanie : Kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, odcedzamy z wody i wyciągamy z woreczka. Piersi myjemy(...)przykryciem około 15 minut,jeśli bulion za szybko odparuje można dolać resztę , następnie dodajemy umytą i pokrojoną w pół plasterki cukinię. Podsmażamy tak długo aż kurczaka będzie miękki. Do kaszy dodajemy całą zawartość rondla, mieszamy i przyprawiamy ewentualnie do smaku solą lub pieprzem. Podajemy na ciepło. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilijakaś, tak mnie złapało, że ledwie żyję, młoda i mąż też załatwieni jeszcze tylko syn się jakoś trzyma. Dawno nie miałam takiego cholerstwa :-( Po Świętach tak lekko, na śniadanko kasza jaglana z mandarynkami, gruszką, jabłkiem, żurawiną i odrobiną miodu. Miłego dzionka :-) Składniki na 3 porcje: 1 szklanka kaszy jaglanej /na dwie szklanki wody 4 mandarynki 3 gruszki 3 jabłka garść
kruche babeczkiSKŁADNIKI: - mleko 4 szklanki lub mleczko kokosowe - miód 1/3 szklanki - kasza jaglana (300 g) 1 i 1/3 szklanki - kakao 3 łyżki lub karob - Jaja 3 szt. - proszek do pieczenia 1 łyżeczka - soda ½ łyżeczki WYKONANIE: Kaszę jaglaną ugotuj na mleku 20 min (powinna być gęsta). Do ugotowanej i przestudzonej kaszy dodaj miód, kakao, jaja, proszek do pieczenia i sodę. Wszystko dokładnie
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czasżałuję! Kotleciki wyszły pyszne! Dzielę się więc przepisem z Wami :) Przypraw możesz użyć dowolnych. Jeśli nie masz mąki z ciecierzycy użyj innej. Składniki ( ok 12 placuszków): Szklanka kaszy jaglanej 1 duża cebula 2 małe marchewki 500 g pieczarek 4 łyżki oleju sól, pieprz odrobina garam masala 4 łyżki mąki z ciecierzycy 2 duże jajka Dodatki: dowolna sałatka + jogurt naturalny olej(...)smażenia Kaszę jaglaną ugotować w proporcji 2:1 (2 szklanki wody:1 szklanka kaszy) do całkowitego wchłonięcia płynu. Cebulę obrać pokroić w kosteczkę. Marchew i pieczarki obrać, zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, podsmażyć cebulę i marchew, przełożyć do miseczki. Na tej samej patelni ponownie wlać 2 łyżki oleju podsmażyć pieczarki, do momentu
coolinarnypojawiły się na blogu, podane z puree z marchwi, prażonymi pestkami dyni i olejem sezamowym. Bardzo fajne i smaczne danie, zatem zapraszam do kuchni! składniki KLUSECZKI SZPINAKOWE: - 2 torebki kaszy jaglanej- ugotowanej - 2 jajka - 2 łyżki mąki ryżowej - opakowanie szpinaku - 2 ząbki czosnku - 100 g sera białego chudego - oliwa z oliwek Na patelni zeszklij czosnek dodaj szpinak, smaż około(...)minuty ciagle mieszając. Wystudź. Kaszę jaglaną ugotuj. Wystudź. Zimne skąłdniki mieszamy ze sobą, do miski wkładamy kaszę, szpinak, jajka. Miksujemy blenderem. Do masy dodajemy pokruszony ser biały i mąkę ryżową aby zagęścić masę (możesz dodać więcej mąki ryżowej jeżeli masa była by nie dość gęsta). Masę dopraw solą. W garnku zagotuj wodę, na wrzątek za pomocą dwóch łyżek, które maczamy
SMYKWKUCHNI