kasza jaglana - 6987 przepisów (strona:177/466)

Miseczka mocy. 138

Krem jaglany banan-kakao-kawa;  z gruszką i masłem orzechowym kasza jaglana w ostatnich czasach z powrotem zagościła w mojej kuchni, przy okazji w końcu staram się zgłębić zawartość moich szafek, bo są rzeczy których używam "stale" ale i takie które leżą zapomniane od .. od dawna, i tylko zalegają, także dojadanie, wyjadanie i takie tam ;)  i czasami nawet

More food, love and dreams
Sałatka z adzuki, burakami, selerem, kaszą jaglaną i awokado 111

Sałatka z adzuki, burakami, selerem, kaszą jaglaną i awokado Składniki: - 100g kaszy jaglanej                           - ½ łyżeczki garam masali - 100g fasolki adzuki(...)ocet balsamiczny - natka pietruszki - 1 łyżeczka pestek dyni Wykonanie: - Kaszę gotować przez 15 minut z dodatkiem kurkumy i soli - Następnie przełożyć ją do miseczki i schłodzić - Fasolkę adzuki przełożyć do garnka, dolać trochę wody i zagotować - Dodać garam masalę, dusić przez minutę, następnie schłodzić - Buraczki obrać i pokroić w grubą kostkę - Umieścić je w miseczce, skropić octem balsamicznym i wymieszać

Wegańska kuchnia orientalna
Placek budyniowy z dynią / Pudding cake with pumpkin 160

łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego 110 g. zimnego masła 3 żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% Budyń jaglany i dynia 2 szkl. mleka 1/3 szkl. kaszy jaglanej (80 g.) 1 łyżka cukru waniliowego 3 łyżki cukru skórka otarta z 1/2 cytryny 2 gałązki tymianku cytrynowego 300 g. obranej dyni pokrojonej w kosteczkę 1 cm. (u mnie hokkaido(...)dyni pokrojonej w cienkie paseczki 1/2 łyżeczki żelatyny 1/2 szkl. syropu z gotowania dyni w kosteczkach Budyń: Zagotuj mleko z cukrem, cukrem waniliowym i skórką z cytryny. Wsyp kaszę jaglaną, zamieszaj. Zmniejsz ogień na malutki, przykryj garnek i gotuj, aż kasza będzie całkiem ugotowana, około 25 minut. Kaszę w mleku zmiksuj dokładnie blenderem, aż powstanie gładki budyń. Odstaw. Dynia: Zagotuj

Delicious Place
Kasza Jaglana na Mleku z Marakują z Orzechami w Miodzie 237

Nadal uczę się kaszy jaglanej, na razie jak widzicie w wersji słodkiej. Tym razem gotowana była nie na wodzie, ale na mleku. Na wodzie gotuje się łatwiej, ale gotowana na mleku jest bardziej smaczna jeśli zużywamy ją do słodkiego śniadania. Taką michę kaszy zjadł również mój syn, dlaczego o tym piszę? Na samo słowo kasza mój syn już ma dosyć(...)się zdziwił, że ta kasza potrafi być tak smaczna. Składniki na 1 miseczkę: 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej , czyli 1/3 szklanki suchej kaszy 1/2 szklanki mleka + 1 szklanka do gotowania 2 łyżki syropu klonowego lub miodu 1 łyżeczka syropu z cytryny marakuja z orzechami w miodzie ETERNO lub dowolna konfitura owocowa Wykonanie: Na początku kaszę musimy opłukać na sitku

Blondynka Gotuje
Kremowy budyń jaglany 126

jeden z najlepszych budyni na bazie kaszy jaglanej. Wyszedł przegenialny! Ma idealnie kremową konsystencję, poszczególne składniki super ze sobą współgrają, a dodatek najnowszej roślinnej odżywki białkowej od Siła Roślin wzbogacił ten posiłek w porcję białka. Przed spożyciem schłodźcie go w lodówce, a będzie jeszcze pyszniejszy :)    Składniki: 50 g kaszy jaglanej ½ szklanki wody do ugotowania kaszy ½ szklanki mleka

Zdrowie na języku :P
Jaglany deser malinowy 155

roku mrożę i przerabiam znaczne ich ilości. Dziś zapraszam na deser z moją ukochaną jaglanką i właśnie malinkami. Pycha! A jaka zdrowa pycha :) Składniki: 300g malin 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 2 łyżki cukru (lub stevia, ksylitol) 2 galaretki malinowe lub pastelowe Wodzisław Przygotowanie: Kaszę jaglaną zblendować. Dosłodzić, wymieszać. 200g malin również zblendować, dodać do kaszy, dokładnie wymieszać.  Galaretki

Cakes By Kejt
Florentynki z kaszą gryczaną, żurawiną i czekoladą 164

kaszę najpierw namoczyć. Namoczona kasza mocno kruszeje i robi się miękka i potem po opieczeniu w piekarniku mamy chrupiące, pękające ziarenka – co już nie raz testowałam w przypadku kaszy jaglanej, np w tej kokosowej granoli z kaszą jaglaną albo w jaglanych bloczkach na które przepis kiedyś pewnie tu wstawię. I rzeczywiście patent się sprawdził, kasza gryczana po całonocnym moczeniu

Cooking for Emily
Deser z kaszy jaglanej. 119

deser mógł się znaleźć w tygodniu kokosowym, ale sprytnie (?) przesunąłem go do kasz ;) W końcu kasza jaglana, to wg wielu królowa zdrowych kasz! Ta jedyna i najważniejsza ;) Być może. Deserek powstał dosyć spontanicznie i szybko. Schowałem go do lodówki i nie miałem przekonania, czy wyjmować go z niej i prezentować żonie i synowi. Zrobiłem to jednak i pochłonęli pudding(...)minuty! O? Chcieli więcej. Nie było ;) Skoro tak, to będę musiał to kiedyś powtórzyć. Kiedyś, kiedy znajdę czas. Na razie ukrył się dobrze i poszukiwania trwają :) Składniki: 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 szklanka wody 1 łyżeczka masła 150 ml mleczka kokosowego 1/2 - 1 banan nasiona z 1 laski wanilii 1 łyżka brązowego cukru 150 ml śmietanki 36 % 4 łyżki wiórków

zadanie-gotowanie
Śniadanka synka 115

bardziej pracochłonnego. A do śniadanka polecam domowy kompocik/soczek. Jaglanka Jemy ją raz w tygodniu. W deszczowe dni na ciepło, w upalne na zimno :) Proste, szybkie zdrowe. Składniki: Jedna część kaszy jaglanej na 3 części wody Owoce, daktyle, rodzynki 1. Kaszę jaglaną przelewamy na sitku gorącą wodą. 2. Wodę zagotowujemy, wsypujemy kaszę i mieszamy. 3. Gotujemy na małym ogniu do wchłonięcia

Na moim talerzu
Obiad w 15 minut - wegetariańskie leczo z cukinią 104

Kolejny przepis z serii "obiad w 15 minut" , tym razem na wegetariańskie leczo z cukinią i kaszą jaglaną. Składniki: - 150g pieczarek; - 1 średnia cukinia; - 1 woreczek kaszy jaglanej; - pieprz ziołowy i sól do smaku; - szczypta kurkumy do kaszy; - 1 łyżka oliwy; - natka pietruszki i koperek. Sposób przygotowania: - kasze gotujemy, a w między czasie na patelni  z łyżką oliwy podsmażamy

MintTaste
Śniadanka synka 160

bardziej pracochłonnego. A do śniadanka polecam domowy kompocik/soczek. Jaglanka Jemy ją raz w tygodniu. W deszczowe dni na ciepło, w upalne na zimno :) Proste, szybkie zdrowe. Składniki: Jedna część kaszy jaglanej na 3 części wody Owoce, daktyle, rodzynki 1. Kaszę jaglaną przelewamy na sitku gorącą wodą. 2. Wodę zagotowujemy, wsypujemy kaszę i mieszamy. 3. Gotujemy na małym ogniu do wchłonięcia

NA MOIM TALERZU
Jaglanka kokosowo - bananowa :) 152

Kasza jaglana to jedna z moich ulubionych kasz :) Jem ją zazwyczaj na słodko, bo tak według mnie smakuje najlepiej :) Dodatkami są: banan, jagody goji i baton :) Bo kto powiedział, że baton musi być zjadany jak.........hmmm niech się zastanowię...............jak "baton" :D Tym bardziej, że użyty baton, a dokładnie Lewy Sierpowy to wyłącznie owoce suszone i orzechy :) Szkoda tylko(...)późno odkryłam inne zastosowanie batonów Zmiany Zmiany , bo przecież można je dodać także o innych potraw - owsianek, jogurtów, omletów, placuszków, ciast, muffinek itd. Składniki: 300 ml mleka 45 g kaszy jaglanej słodkiej 3/4 banana 1 łyżka wiórków kokosowych Dodatki: 1/4 banana 1 łyżka jagód goji 1/2 batona Lewy Sierpowy Przygotowanie: Zagotuj mleko. Wsyp kaszę i wiórki kokosowe. Zmniejsz ogień

Zdrowie na języku :P
Zupa rybna z kaszą jaglaną 129

Coś w sam raz na piątkowy obiad. Pyszna zupa krem z filetów rybnych, podana z kaszą jaglaną i śmietaną. Składniki: 1 szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki bulionu 1 cebula 2 filety rybne (ja użyłam dorsza) 1 marchewka sól, pieprz liść laurowy 1 łyżka masła klarowanego majeranek koperek Wykonanie: Kaszę zalać 2 szklankami bulionu i gotować przez 5 minut z liściem

Tradycyjna Kuchnia
Czekoladowy budyń, pudding jaglany bez glutenu 164

Najlepszy czekoladowy budyń jaglany jaki jadłam. W dwóch wersjach - jeden bardziej wykwintny, drugi - po dodaniu porcji białka, może być jako danie potreningowe. A więc do dzieła :) Składniki: - porcja kaszy jaglanej ugotowanej wg tego przepisu - 50g gorzkiej czekolady dobrej jakości lub 2 czubate łyżki dobrego kakao - 2-3 łyżki syropy z daktyli lub erytrotylu - 250 ml mleka kokosowego I wersja(...)ciepłej kaszy jaglanej dodać posiekaną czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Następnie dodać mleko kokosowe i słodzik. Zmiksować do uzyskania gładkiej masy. II wersja: Do ciepłej kaszy dodać mleko, słodzik i kakao. Zmiksować do uzyskania gładkiej masy. Jaglany budyń można jeść na ciepło lub schłodzić i podawać jak pudding. Smacznego

CookYourself

Proponowane wyszukiwania