warstwy się zmrożą, ostrym nożem moczonym we wrzątku pociąć kostkę na batony i polać je czekoladą * i posypać pistacjami. Batony jaglano- żurawinowe Składniki: Dolna warstwa -110g suchej kaszy jaglanej Vivio + napój roślinny/mleko -3 x 5g saszetki chia Vivio -1,5 – 2 miarki odżywki białkowej ** Górna warstwa -3 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej z dolnej warstwy -1 pełna szkl. suszonej
Candy PandasSpód: ¾ szklanki płatków owsianych górskich (lub bezglutenowych) 2 łyżki wiórków kokosowych 1 łyżka kakao 1 łyżka oleju kokosowego (lub masła) 10 suszonych daktyli lub więcej Masa czekoladowa: 100 g kaszy jaglanej 250ml mleka (krowie lub roślinne) 50-100g daktyli (w zależności jak słodko lubicie, ja dałam mniej) 150ml mleczka kokosowego z puszki 25 g kakao gorzkiego Dodatkowo(...)wiórki kokosowe, odsączone daktyle i rozpuszczony olej kokosowy. Ponownie zblendować na gładką masę. Spód tortownicy wysmarować tłuszczem. Wyłożyć gotową masę. Wstawić do lodówki. Do garnka wlej mleko, dodaj opłukaną kaszę jaglaną Gotuj ok 20 minut na małym ogniu. Zostaw pod przykryciem na dodatkowe 10-15 minut. Między czasie daktyle zalej wrzątkiem i namocz ok. 15-20 minut . Po tym czasie
Fabryka pomysłówChrupiące placki z kaszy jaglanej z dodatkiem parmezanu. Świetnie sprawdzą się jako przekąska. Są lekko pikantne dzięki dodatkowi chilli i pieprzu. 100 g kaszy jaglanej + 1 łyżeczka soli 1 jajko 30 g drobno utartego parmezanu szczypta soli szczypta pieprzu 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich szczypta zmielonego chilli Do posypania: świeżo zmielony czerwony pieprz Kaszę przesypać na sitko z drobnymi oczkami
Bullioodrobinę mąki ziemniaczanej. Całość jest niezwykle prosta do zrobienia i wymaga nie więcej niż kilkanaście minut pracy. Przepis pochodzi z bloga FitmenCook.com Składniki: Podwójna pierś z kurczaka 1/2 szklanki kaszy jaglanej Pęczek rzodkiewki Garść szpinaku lub dowolnej sałaty Kilka łyżek siekanej pietruszki 2 łyżki oleju 2-3 łyżki nasion sezamu Sól i pieprz do smaku Sos 3 łyżki sosu sriracha(...)łyżki miodu 1 łyżka octu ryżowego lub winnego 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki wody Przygotowanie: Krok 1 Zagotuj w rondlu szklankę wody. Wsyp do wrzątku 1/2 szklanki kaszy jaglanej, zmniejsz temperaturę, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 15-18 minut, aż kasza będzie miękka. Jeśli kasza wchłonie wodę a nadal będzie twardawa podlej ją kilkoma łyżkami wody
Niedzielny kucharzodrobinę mąki ziemniaczanej. Całość jest niezwykle prosta do zrobienia i wymaga nie więcej niż kilkanaście minut pracy. Przepis pochodzi z bloga FitmenCook.com Składniki: Podwójna pierś z kurczaka 1/2 szklanki kaszy jaglanej Pęczek rzodkiewki Garść szpinaku lub dowolnej sałaty Kilka łyżek siekanej pietruszki 2 łyżki oleju 2-3 łyżki nasion sezamu Sól i pieprz do smaku Sos 3 łyżki sosu sriracha(...)łyżki miodu 1 łyżka octu ryżowego lub winnego 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki wody Przygotowanie: Krok 1 Zagotuj w rondlu szklankę wody. Wsyp do wrzątku 1/2 szklanki kaszy jaglanej, zmniejsz temperaturę, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 15-18 minut aż kasza będzie miękka. Jeśli kasza wchłonie wodę a nadal będzie twardawa podlej ją kilkoma łyżkami wody
Niedzielny kucharzSkładniki na kruche ciasto: 1,5 szklanki mąki ryżowej 0.5 szklanki mąki kokosowej 3 łyżki mąki gryczanej 150 g masła kokosowego BIO agawa/ksylitol Składniki na krem: 3/4 szklanki kaszy jaglanej mleko kokosowe (tylko gęsta część) agawa Truskawki Składniki na kruche ciasto wymieszałam i przełożyłam do formy silikonowej. Jeśli ciasto jest zbyt suche, należy dodać więcej masła kokosowego lub oleju(...)zbyt mokre, należy dodać mąki. W kilku miejscach nakłułam widelcem i wstawiłam do piekarnika na 15 min., temp. 180°C (spód należy wyjąć z piekarnika, kiedy lekko się zarumieni). Kaszę jaglaną wypłukałam pod bieżącą wodą. Przesypałam do garnka, zalałam wodą i ugotowałam do miękkości. Kaszę należy często mieszać. Do ugotowanej i wystudzonej kaszy dodałam mleko kokosowe i agawę. Wszystkie składniki
nietadietasmak, po jego zjedzeniu nie domyśliłabym się, że jest z kalafiora. Przepis pochodzi z Jadłonomii. Gorąco polecam - smacznego! Składniki: 1 kalafior 4 małe ziemniaczki olej 0,5 szkl. suchej kaszy jaglanej 10 suszonych pomidorów 0,5 szkl. mielonych, podprażonych pestek dynii 1 pęczek pietruszki 1 ząbek czosnku 0,5 łyżeczki mielonej kolendry sól, pieprz czarny do smaku Wykonanie: Piekarnik rozgrzewamy(...)różyczki, ziemniaki obieramy i kroimy na ćwiartki, następnie nacieramy warzywa olejem i wykładamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy ok. 30 minut, aż warzywa będą miękkie. Kaszę jaglaną należy opłukać wrzątkiem, potem wlać 1 szklankę wody z solą i gotować, aż kasza wchłonie wodę (ok. 12-15 minut). Upieczone warzywa przekładamy do dużej miski, dodajemy kaszę i resztę
psgotujemysię do upieczenia ciasta, ale są inne wartościowe, które wpływają na jego niepowtarzany smak, a zwłaszcza śliwki... (tortownica średn. 27 cm) Składniki: 120 g kaszy jaglanej sól do smaku szczypta kurkumy 100 ml oleju 230 g mąki kukurydzianej (użyłam bio) 2 pełne łyżki wiórków kokosowych 1 łyżeczka cynamonu 1 k śliwek słoik dżemu brzoskwiniowego(...)rodzynek 2 łyżki wiórków kokosowych 3łyżeczki kisielu (dowolnego) Wykonanie: Kaszę jaglaną opłukałam w gorącej wodzie, żeby pozbyć ją goryczki. W rondelku zagotowałam 2 szklanki wody z odrobiną soli i wsypałam kaszę, kurkumę i zostawiłam do gotowania na małym gazie na około 20 minut. Trzeba mieszać i uważać żeby kasza nie przywarła do dna. Kiedy kasza wchłonie
Kuchnia u Krysidziś wiadomo ze kasza jaglana ma wiele witamin i ogólnie jest zdrowa. Moja córka nie ma problemów aby odmówić jakiejkolwiek kaszy więc gości ona u nas bardzo często. Kotlety które dziś Wam proponuję nadają się idealnie na przekąskę w plenerze. A ze my często zwiedzamy różne miejsca więc u nas sprawdza się idealnie. A więc do dzieła! Składniki(...)kaszy jaglanej, 600 ml. bulionu warzywnego, 10 dag chudego twarogu, 10 dag czarnych lub zielonych oliwek, 2 jajka, 2 łyzki oliwy, 1 czerwona papryka, 2 łyżeczki posiekanego rozmarynu, ząbek czosnku, mielona papryka, sól, pieprz, 2 łyzki mąki kukurydzianej 2 łyzki masła Bulion należy zagotować , kasze wypłukać i wrzucić do bulionu. Gotowac około 20 min az wchłonie płyn
Radość kipiąca uśmiechem.Ryż na mleku z truskawkami to danie mojego dzieciństwa. Jako wielbiciel kaszy jaglanej przygotowałam na jej bazie danie lub jak kto woli deser. Dodałam do niego cukier z wanilią domowej roboty, a kaszę podałam polaną miksem truskawek i śmietany. Składniki: 1 szklanka kaszy jaglanej 2,5 szklanki mleka 3/4 szklanki słodkiej śmietanki szczypta soli 300 g truskawek (użyłam mrożonych) cukier
Czerwień i błękitJedzmy kaszę jaglaną! Odkwasza i wzmacnia organizm (działa antywirusowo), jest lekkostrawna i bezglutenowa. Na zdjęciu: kotlety jaglane, puree ziemniaczane i surówka buraczana. Przepis zmieniony (z prasy kobiecej). Składniki na kotlety: ½ szklanki kaszy jaglanej 1 cebula 2-3 ząbki czosnku olej zioła: pietruszka, bazylia, szczypiorek (lub inne ulubione) 1 garść prażonych pestek słonecznika 1 łyżeczka mąki kukurydzianej sól, pieprz Składniki
Qlinarnie i Qlinarniejuż jesteśmy w temacie jagodowym dziś zaproponuję Wam zdrowe śniadanie: kaszę jaglaną w formie budyniu z jagodami <3 Czytaj więcej
Ana Mari's worldSKŁADNIKI : 200 g kaszy jaglanej 2 łyżki cukru 2 szklanki mleka 2 duże łyżki masła orzechowego 2 łyżki mielonych orzechów włoskich 1 szklanka płatków i Corn Flakes kakao i miód Lubella 1 szklanka malin, borówek, jagód lub dowolnych owoców mięta do dekoracji(...)PRZYGOTOWANIE : Kasze jaglaną gotujemy w mleku z dodatkiem cukru. Kiedy zgęstnieje zakręcamy gaz i przykrywamy aby dobrze napęczniała. Po ostudzeniu dodajemy do niej masło orzechowe, mielone orzechy o mieszamy masę. Płatki ugniatamy aby się pokruszyły i przesypujemy do miseczki. Z masy jaglanej formujemy kuleczki wielkości orzecha i obtaczamy je w płatkach czekoladowych. Na talerz wysypujemy owoce, układamy
Kulinarne Fantazje MarioliPyszny ,ekspresowy deser,jeśli lubimy kaszę jaglaną i mamy w zamrażarce zapas malin.To kolejny deser ,który musiałam zmienić pod siebie,bo nie znoszę kaszy ugotowanej na mleku. Zastąpiłam je naturalnym sokiem z buraków ,dodałam wody i wyszło równie pysznie . Składniki: 3/ 4 szklanki kaszy jaglanej 2 szklanki mleka ,może być dowolny sok 1,5 łyżki cukru,pominęłam laska wanilii około
Ladylaura.brukselką. Smażę więc zwykle na dwie patelnie tradycyjne kotlety mielone i jaglane kotlety wege. A jak jest u was? Tradycyjna mięsna kuchnia czy raczej wege wariacje? Składniki: 150 g kaszy jaglanej 1 burak, upieczony w całości 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki prażonego sezamu 2 łyżki prażonego słonecznika 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka papryki ostrej(...)łyżeczki cynamonu 1 jajko bułka tarta (około 3 łyżek) olej sól pieprz Przygotowanie: Kaszę jaglaną gotujemy w osolonym wrzątku. Ścieramy buraka na tarce o małych oczkach. Posiekaną cebulę i czosnek smażymy na oleju. Dodajemy przyprawy: kumin, cynamon i paprykę. Smażymy około 5 minut. Na suchej patelni prażymy słoneczniki i sezam. Wszystkie składniki dajemy do miski, mieszamy. Jeśli trzeba dodajemy bułki
Smakowity Blog Kulinarny