dziś wiadomo uwielbiam kaszę jaglaną, staram się ją promować na blogu i wśród znajomych. Przepisów na dania z kaszą jaglaną jest bardzo dużo na słodko i wytrawnie. Dzisiejsza moja propozycja to budyń z kaszy jaglanej podany z sosem ogórkowym. Jakiś czas temu budyń podałam z sosem kurkowym również był pyszny. Budyń jest bardzo fajny w smaku,pyszny dietetyczny. Polecam gorąco
Kulinarne pyszności MolkiMuffiny jaglane to doskonałą propozycja dla osób nie spożywających glutenu. Do ich przygotowania potrzebujecie mąki jaglanej, a tą sami zrobicie w domu w łatwy sposób Do jej przygotowania użyłam kaszy jaglanej "KUPIEC". Kaszę zmieliłam w młynku do kawy i mąka gotowa ! Składniki: 1 1/3 szklanki mąki jaglanej ( zmielonej kaszy jaglanej ) 1 szklanka mielonych migdałów 1 łyżeczka sody 3/4 szklanki cukru
kolorowotorcikoworesztkami kalafiora, który nie został w całości zjedzony na obiad? Ja czasem zamrażam do wykorzystania w przyszłości w zapiekankach. Albo robię z niego kotlety. Jeśli dodamy do nich kaszę jaglaną, niepotrzebne nam już jajko do sklejenia całości podczas pieczenia. A dodatek kaszy sprawia, że nie musimy kotletów solić :) Jalapeno trochę podrasowuje smak tych kotletów i wzbogaca wygląd kotletów. Jeśli ktoś(...)przepada za tego typu ostrością, może dodać słodką czerwoną paprykę. Składniki : 200 ml kaszy jaglanej ok. 300 g ugotowanego kalafiora jalapeno lub inna papryczka chili pieprz suszony czosnek olej do smażenia Kaszę wypłukać dobrze w kilku wodach i ugotować w 500 ml wody. Gdy w garnku nie zostanie już nic wody (będziemy słyszeć charakterystyczny dźwięk towarzyszący przypalaniu się potrawy), zdjąć
Weekendy w domu i ogrodzieUwielbiam kaszę jaglaną pod każdą postacią! dziś kotlety! Składniki: 1 szklanka kaszy jaglanej, 2 szklanki wody, 1 łyżeczka masła, 2 jajka, 5 łyżek startego żółtego sera, sól do smaku, pieprz do smaku, 1 łyżeczka posiekanych świeżych ziół, olej do smażenia, bułka tarta do panierki. Wykonanie: Kaszę jaglaną ugotować we wrzącej osolonej wodzie z dodatkiem masła. Wystudzić, wymieszać z jajkami, przyprawami
Tradycyjna KuchniaSmaczne i pożywne śniadanie na bazie kaszy jaglanej i mleczka kokosowego to zastrzyk pozytywnej energii na cały dzień. Budyń robię wtedy gdy znudzą się zwykłe kanapki(...)Dzieci nawet nie wiedzą z czego jest zrobiony więc jedzą aż miło. Kaszę moczymy wieczorem a rano gotujemy. Składniki do przygotowania kupicie w sklepie Kuchnie Świata J Składniki na 3-4 porcje 1 puszka mleka kokosowego 300 ml mleka 3,2% 10 dag kaszy jaglanej 2 łyżki płynnego miodu ½ łyżeczki pasty waniliowej Wiórki kokosowe do posypania Sposób przygotowania
Wanilia i Kardamonzabieram ze sobą do pracy na podwieczorek. Celowo przygotowałam słodką wersję, ale dodanie 1 łyżki majonezu zamiast miodu zupełnie zmienia jej charakter. Składniki: • 1/2 szklanki kaszy jaglanej • 5 mandarynek • 4 łyżki miodu • 4 łyżki płatków migdałowych Wykonanie: • Ugotować kaszę jaglaną w lekko posolonej i dużej ilości wody – jak makaron. Odcedzić. • Mandarynki obrać(...)podzielić na cząstki. • Wymieszać kaszę jaglaną z miodem, dodać mandarynki i płatki migdałowe
To co kochamgdybyście mieli jeszcze jakieś ugotowane na twardo, to pamiętajcie, że świetną alternatywą są kotlety jajeczne. Pomysł na jedne z nich są już na blogu, ale dziś kolejne, z dodatkiem kaszy jaglanej. Mi osobiście smakowały bardziej, niż te tradycyjne ;) Składniki na 10 kotlecików: ½ szklanki kaszy jaglanej 1 ½ szklanki mleka 8 jajek ugotowanych na twardo 3 jajka surowe 2 łyżki bułki tartej(...)Pęczek koperku Sól, pieprz do smaku Dodatkowo bułka tarta do obtoczenia kotletów i olej rzepakowy do smażenia. Sposób przygotowania: Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy na sitku, przesypujemy do rondelka z grubym dnem, zalewamy mlekiem i lekko solimy. Gotujemy na małym ogniu przez ok 20 minut, często mieszając, by nie przywarło. Miękką kaszę studzimy, a następnie łączymy z posiekanymi drobno jajkami
Kuchnia w czekoladziedorośli i dzieci. Dlatego gdy zostaje ziemniaków z obiadu, robię takie właśnie kluseczki. Jeśli natomiast tych ziemniaków nie jest wystarczająco dużo, wtedy można zrobić kopytka z dodatkiem np. kaszy jaglanej. I takie właśnie kopytka ziemniaczano - jaglane zrobiłam dziś na obiad. Można je podać z białym serem, sosem pieczarkowym lub mięsnym, lub na słodko z masełkiem i bułką tartą(...)jeszcze inny dowolny sposób. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 100g kaszy jaglanej kilka średnich ziemniaków ok. 1,5szkl. mąki tortowej ok. 1szkl. mąki ziemniaczanej 2 jajka 0,5 łyżeczki soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Ziemniaki ugotowałam jak do obiadu. Mogą to być również ziemniaki pozostałe z obiadu. Suchą kaszę jaglaną przepłukałam na sicie zimną wodą, potem wrzątkiem
Waniliowe Improwizacjemnóstwo, wystarczy tylko włączyć wyobraźnię ;) Jak nadać resztkom jedzenia drugie życie 1. Resztki ugotowanych/upieczonych/mrożonych warzyw U mnie dostają swoje drugie życie w pastach (np. na bazie ciecierzycy lub kaszy jaglanej), które są idealnym dodatkiem do pieczywa lub same w sobie jako przekąska Innym pomysłem jest dorzucenie ich do zupy kremu, zmiksowane dodadzą zupie smaku, poprawią konsystencję, no i uratujemy(...)koszu na śmieci Potrawki warzywne z pożywną bazą (ciecierzyca, soczewica, kasza) również będą doskonałym rozwiązaniem na wykorzystanie resztek warzyw Kolejną opcją są wege kotlety na przykład takie na bazie kaszy jaglanej. Warzywa można zmiksować lub posiekać drobno, żeby były wyczuwalne w kotletach Resztki warzyw sprawdzą się także w sosach do makaronu np. pomidorowym Warzywne omlety, frittaty czy babeczki sprawdzą się
HealthyCreationszapiekanka. :) Kasza sama w sobie też tak mi zasmakowała, że zamierzam wykorzystać ją do jakiegoś deseru. Tylko najpierw muszę pójść do sklepu, bo się skończyła :) Składniki: niepełna szklanka kaszy jaglanej ok 2 i 1/4 szklanki wody do ugotowania kaszy 2-3 szczypty soli 2 łyżeczki oleju 2 mniejsze filety z kurczaka (ok 350 g) 1 duży por bez zielonej(...)przełóż na talerz lub do miseczki. Posyp curry i wymieszaj, aby przyprawa dobrze się rozprowadziła na każdym kawałeczku. Owiń folią spożywczą i odstaw na czas przygotowywania reszty składników. Kaszę jaglaną ugotuj na sypko wg porad w tym wpisie . Zostaw na palniku kilka minut, po czym zdejmij na bok, np. na podstawkę żaroodporną. Por umyj, usuń część z korzeniami
Anioszek w kuchniZwolennicy i sympatycy (a z pewnością fanatycy :)) kaszy jaglanej znają jaglane brownie w różnych wydaniach. Jeśli do tego są smakoszami suszonych śliwek to moja propozycja będzie strzałem w dziesiątkę. Proponuję brownie zamienić na śliwkę w czekoladzie. Jest to dość prosty przepis, wymaga jednak od nas trochę czasu na przygotowanie. Uwierzcie mi, że warto! Polecam dobrej jakości śliwki, najlepiej(...)środku śliwkę. Do ciepłej śliwki w czekoladzie idealnie pasują lody :) Śliwka w czekoladzie Danie Słodkie przekąski Kuchnia Bez glutenu , Słodkości Porcje 32 sztuki Porcje 32 sztuki Składniki 150 g kasza jaglana 3 szt jajka 60 g mascarpone 5 łyżek kakao 2 łyżeczki proszek do pieczenia 1/2 szklanki erytrol lub inne słodziwo 32 szt śliwki suszone bez siarki Sposób przygotowania Kaszę
Kucharzycazazwyczaj dla siebie, innym przygotowując mniej pikantne zestawienia. Składniki (na 5 porcji) : 10 lub więcej papryk (u mnie odmiany pomidorowej) 7 jalapeno (lub słodkie papryki) 100 ml szklanki kaszy jaglanej 200 g pieczonej dyni (masa przed pieczeniem) 6 ugotowanych grzybów (u mnie maślaki pstre) 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego cebula sól pieprz suszony majeranek 3 łyżki oliwy Kaszę jaglaną dobrze wypłukać(...)papryka się nie przewracała. Te końcówki wrzucić do malaksera. Usunąć łyżeczką gniazda nasienne papryk.W przypadku jalapeno lepiej to zrobić wąskim nożem. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. W malakserze zmiksować kaszę jaglaną z upieczoną dynią i ugotowanymi grzybami. Zawartość malaksera wyłożyć do miski. Do masy dodać koncentrat pomidorowy. Wymieszać. Całość doprawić do smaku majerankiem, solą i pieprzem. Faszerować papryki przygotowaną
Weekendy w domu i ogrodzieJedna z najprostszych jaglanek. Nie ma żadnych wyszukanych dodatków. Zwykła, prosta i pyszna. Od kiedy ogarnęłam kwestię odpowiedniego przygotowania kaszy jaglanej by była zdatna do spożycia to jaglanka częściej gości na moim stole. O tym jak odpowiednio przygotować kaszę jaglaną poczytacie tutaj , a tymczasem przedstawiam Wam prosty i smaczny sposób na jaglankę. na blogu znajdziecie też inną wersję jaglanki jabłkowej(...)pomysłu na pożywne śniadanko dla lubiących wszelkie jaglanki, owsianki i inne kasze dla fanów zdrowego jedzenia Jak Poznałem Waszą Matkę (How i Met Your Mother) - Seriale Online Składniki: 160g kaszy jaglanej (wcześniej przygotowanej do gotowania ) 450g wrzącej wody 2 jabłka cynamon (wg uznania) miód (wg uznania) Wykonanie tradycyjne: Kaszę przelewamy wrzątkiem na sicie. Przekładamy ją do rondelka i wlewamy wrzątek
Mania Wypiekaniasię zakochać... i spałaszować :) Ciasto bez pieczenia, robi się w jednej chwili! Na końcu dajemy mu czas, aby schłodziło się lodówce i gotowe! Sami spróbujcie! Tarta sernikowa z kaszą jaglaną - bez pieczenia! Składniki na spód: 180 g herbatników 100 g orzechów ziemnych 100 g masła Herbatniki i orzechy mielimy w malakserze. Masło rozpuszczamy, zostawiamy chwilkę do przestygnięcia i dodajemy(...)foremce do tarty i dokładnie dociskamy. Następnie schładzamy w lodówce, najlepiej przez kilka godzin, albo chociaż na godzinkę :) Składniki na masę: 100 g twarogu sernikowego 0,5 szklanki kaszy jaglanej 1-1,5 szklanki mleka olejek waniliowy 70 g masła 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki miodu 3 łyżki jogurtu naturalnego - opcjonalnie Kaszę jaglaną gotujemy z mlekiem - około
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!Cześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na kremowe kaszotto z dodatkiem wędzonego łososia i kurkumy na bazie kaszy jaglanej. Do przygotowania porcji dla 3-4 osób będziemy potrzebować: - 200 g kaszy jaglanej (2 woreczki) - 200 g wędzonego łososia (świetnie nadawać się będą również brzuszki łososia) - ok. 100 g tartego parmezanu - ok. 1,2 litra bulionu (lub 1,2 litra wody(...)rosołowej, wówczas kostkę należy rozpuścić we wrzącej wodzie. Później należy zmniejszyć gaz, aby bulion już nie wrzał, ale przez cały czas "podlewania" kaszy pozostawał gorący. 2. Kaszę jaglaną przekładamy do sitka i dokładnie płuczemy pod gorącą wodą. 3. W garnku na średnim ogniu rozpuszczamy masło i oliwę z oliwek. Następnie dodajemy surową kaszę, mieszamy i podsmażamy
Bez Cebuli