jedno z tych dań, które można odgrzewać w ciągu tygodnia, zatem bardzo wygodne dla tych, którzy późno wracają do domu, a bez obiadu obejść się nie potrafią. Kaszę jaglaną można zastąpić ryżem, soczewicą lub inną kaszą, które gotować należy na bieżąco. Polecam na jesienny obiad. Składniki : polędwiczka wieprzowa 2 marchewki papryka czerwona cebula kawałek selera korzeniowego kilka grzybów suszonych łyżka(...)koncentratu pomidorowego 2 liście laurowe sól pieprz olej kasza jaglana Marchew i seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę lub pora pokroić w kostkę lub półtalarki. Paprykę pokroić w kostkę. Warzywa wrzucić do garnka i zalać do połowy wodą. Dorzucić liście laurowe. Gotować na małym ogniu. Polędwiczkę pokroić na kawałki grubości 1,5 cm i rozpłaszczyć je palcami. Smażyć
Weekendy w domu i ogrodzietrądzik chroni skórę przed słońcem (SPF 10) wybiela zęby Zastosowanie w kuchni: idealny do smażenia i wypieków zamiast masła do smarowania chleba Cynamonowo - kokosowa jaglanka ze smażonymi jabłkami: - 50g kaszy jaglanej - cynamon - stewia lub cukier - wanilia/aromat waniliowy/cukier waniliowy - 50ml mleka roślinnego (ew. krowiego) - dwie łyżeczki oleju kokosowego - małe jabłko - 1 lub 2 łyżki wiórek kokosowych Wykonanie: 1. Dzień wcześniej zalej(...)kaszę jaglaną wodą i zostaw na noc lub upraż ją przed samym gotowaniem na suchej patelni (dwa najlepsze sposoby na pozbycie się charakterystycznej goryczki) 2. Ugotuj kaszę jaglaną z dodatkiem cynamonu, słodzidła i wanilii. (Nie użyj za dużo wody, ponieważ kasza musi ją całą wchłonąć) 3. Upraż na suchej patelni wiórki kokosowe, aż nabiorą złocistego koloru. 4. Obierz jabłko
Pland based fillezwykle u mnie dziś szybki przepis. Ciasto bez pieczenia. Z użyciem zdrowej kaszy jaglanej. Mało słodkie, z dodatkiem gorzkiej czekolady. Obłożone bitą śmietaną i granatem. Masa czekoladowa: 2 czekolady deserowe ¼ szklanki cukru 1 szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki wody 1 ½ szklanki mleka 50g masła Szczypta soli Do dekoracji: 500 ml śmietanki 30% 250g mascarpone 2 łyżki cukru(...)pudru Ponadto: granat Kaszę jaglaną wypłukać na sitku pod bieżącą wodą. Kolejno sparzyć wrzątkiem, aby pozbyć się goryczki. Następnie zalewamy kaszę wodą z dodatkiem szczypty soli, gotujemy na małym ogniu przez ok 15 minut. Wlewamy do kaszy mleko, chwilę gotujemy, dodajemy masło, cukier i połamaną czekoladę. Gdy składniki się rozpuszczą całość blendujemy na gładką masę. Dno formy wykładamy warstwą herbatników
Słodki Zakątekzwiązku z moją wielką niechęcią do smażenia robię to bardzo rzadko. Dziś był jednak ten wyjątkowy dzień. Miałam ochotę na coś smażonego, padło na kotleciki z dyni i kaszy jaglanej. Wszystko szło gładko i pięknie. Placuszki lepiły się fajnie. Spróbowałam masy ...mniammm. .."To będzie rewelacyjny obiad" - pomyślałam. Natłuściłam i rozgrzałam patelnię. Kotleciki nawet nie przywierały, ale...wytrwałam tylko przy(...)piekarniku i spokój. Obie wersje pyszne! Dla wielbicieli smażenia i potraw smażonych polecam tę pierwszą, dla tych z moimi preferencjami - drugą. Pychotka!😊 Składniki na 25 sztuk: 2 szklanki kaszy jaglanej + 4 szklanki wody, 2 1/2 szklanki pokrojonej w kostkę dyni, 2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, 2 łyżeczki suszonej cebuli, 1 łyżeczka kurkumy, Olej kokosowy do smażenia. Wykonanie : Kaszę jaglaną
Jeść, by żyć w zdrowiusłodkiej dyni Hokkaido. Pokrojoną w kostkę dynię skrapiam oliwą z oliwek, doprawiam przyprawami, w tym cynamonem i płatkami chili i zapiekam do miękkości w piekarniku. Gotową kładę na ugotowanej kaszy jaglanej, dodaję cieciorkę oraz kruszoną fetę i obficie posypuję siekaną natką pietruszki. Całość zajmuje mi tyle czasu, ile piecze się dynia. Szybkie i terściwe jesienne danie gotowe! Bardzo polecam! SKŁADNIKI(...)osoby): 1 szklanka kaszy jaglanej 3 szklanki wody 1 łyżka oleju do gotowania kaszy 1/3 łyżeczki soli do osolenia kaszy 1 mała dynia Hokkaido 1 puszka cieciorki 80-100 g sera feta papryka chili w płatkach 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu 4 łyżki oliwy z oliwek 4 łyżki siekanej natki pietruszki sól świeżo zmielony czarny pieprz WYKONANIE: Kaszę jaglaną wsyp
Słodko-Słony Świat IlonyDzisiejsza, ekspresowa propozycja: zupa kalafiorowa z kaszą jaglaną, zabielana mlekiem kokosowym (rzadszą częścią, gęstą część mleka można wykorzystać np. do warzyw z basmati w mleku kokosowym ). Smaczne połączenie i odpowiednie dla osób mających alergię lub nietolerancję na białka mleka krowiego. Dodatkowo: bezglutenowe. Smacznego! Składniki: 1 marchewka 1 pietruszka 2-3 łyżki oleju roślinnego 1 duży kalafior 1/3 szklanki kaszy jaglanej(...)pieprz lubczyk posiekana, świeża zielenina: szczypiorek i koperek Marchewkę i pietruszkę zetrzyj na tarce lub posiekaj w blenderze. Rozgrzej olej w dużym garnku. Podsmaż posiekane warzywa. Dodaj różyczki kalafiora, kaszę jaglaną, zalej wodą i gotuj do miękkości. Gdy warzywa i kasza są miękkie, wlej mleko kokosowe, dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj lubczyk i zieleninę. Wymieszaj. The Strike
Qlinarnie i QlinarnieProsto, szybko, zdrowo tyle mogę powiedzieć właśnie o tym przepisie. Jeżeli lubicie kaszę jaglaną i szpinak to spróbujcie tego połączenia, po lecam :) Składniki: 2 woreczki kaszy jaglanej paczka szpinaku 1 cebula 2 ząbki czosnku masło do smażenia gałka muszkatołowa sól, pieprz Wykonanie: Kaszę opłukać, przelać wrzątkiem. W garnku zagotować wodę, posolić, ugotować w niej kaszę. Cebulę
magiczna kuchnia KasiSKŁADNIKI: pół szklanki kaszy jaglanej 1 i 1/4 wody pół łyżeczki soli łyżka oleju WYKONANIE: 1. Kaszę jaglaną wsyp na sitko i płucz pod bieżącą zimną woda przez 3 min. 2. Następnie przelej kaszę wrzątkiem. 3. Do garnuszka wlej wodę, dodaj sól i olej. Doprowadź do wrzenia i wsyp kaszę jaglaną. 4. Gotuj na małym ogniu, pod przykryciem, przez
Atlas Smakówtrzeba wybrać się pod Halę Mirowską, gdzie na jednym ze stoisk jest komosy w bród, albo zamawiać w Internecie. Nie mieliśmy czasu na takie zakupy i zastąpiliśmy komosę zwykłą kaszą jaglaną, równie zdrową, powszechnie dostępną i nie tak drogą. Zresztą w tej sałatce chodzi o to, żeby wykorzystać resztki kaszy, która w pojemniku czeka na uśmiech losu w lodówce. Możecie(...)może zdominować resztę składników. Polecamy Wam ten przepis jako prosty i szybki sposób na lekką kolację lub lancz do pracy. Składniki: 200-300 g krewetek, najlepiej surowych 1 szklanka kaszy jaglanej 1 mała czerwona papryka 1 mała żółta papryka 1 puszka kukurydzy 1 puszka fasolki czerwonej 1 mała cebula cukrowa 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka chilli 1 łyżeczka papryki słodkiej
Niedzielny kucharzRafaello z kaszy jaglanej to pyszna, zdrowa, choć nie do końca niskokaloryczna słodycz:). Na pewno jest zdrowszą alternatywną dla kupnych słodyczy i między innymi dlatego warto je przygotować. Smakuje nawet wielbicielom tradycyjnych słodkości. 100g kaszy jaglanej 2 szklanki mleka 1 szklanka wiórków kokosowych + 1/4 szklanki do obtoczenia 3 łyżki miodu 1. Kaszę jaglaną płuczemy pod zimną wodą. Przekładamy
Szefowa kuchnicukru i pysznie owocowy. Mój budyń jest nie słodzony. Ale oczywiście jak kto lubi może sobie posłodzić czym chce. Zakochałam się w tym budyniu, ale ja ogólnie kocham kaszę jaglaną. Jem ją codziennie. Owoce możecie dodać jakie macie. U mnie akurat te się jeszcze ostały w zamrażalniku. 1/2 szklanki kaszy jaglanej 2,5 szklanki mleka migdałowego 10 dkg wiśni mrożonych(...)czarnej porzeczki mrożonej 1 pomarańczo 1 kawałek mango czekolada gorzka wegańska Kaszę jaglaną zalewam zimną wodą i odstawiam na noc najlepiej. Jeżeli zależy nam na czasie płuczę ją na sicie zimną wodą. Przesypuję do garnka, wlewam 300 ml mleka migdałowego i gotuję na wolnym ogniu aż będzie miękka, około 30 minut. Pod koniec gotowania mieszam kaszę, wlewam resztę mleka
wesoła kuchniamogła skupić się na nauce. Może macie jakieś fajne pomysły? Dziś, jak co czwartek, mogłam sobie pozwolić na zrobienie i zjedzenie śniadania bez ciągłego spoglądania na zegarek. Przyrządziłam kaszę jaglaną a'la kutię, czyli znów świąteczne klimaty. Jak tak dalej pójdzie to do świąt będę miała ich dość ;P ~ Kasza jaglana z makiem, cynamonem, rodzynkami, serkiem miodowym, mandarynką(...)chlebek babanowo-cynamonowy z masłem z nerkowców i marmoladą ~ Składniki: 40g kaszy jaglanej 20g mielonego maku miód rodzynki 1/2 łyżeczki cynamonu 100g serka twarogowego miód cynamon + chlebek bananowo-cynamonowy masło z nerkowców marmolada mandarynka Kaszę podprażamy, płuczemy i zalewamy wrzątkiem. Dodajemy zmielony mak, miód, cynamon i rodzynki. Gotujemy przez 25 minut co jakiś czas mieszając. Kaszę przekładamy do słoiczka/miseczki
Kuchenny Skrawek NiebaPlacuszki mogą być na obiad, albo na deser. Do tego zdrowe bo z kaszą jaglaną i do tego bezglutenowe. Zrobiłam dwie wersje jedną z malinami w cieście drugą bez malin. Dopełnieniem jest kisiel malinowy domowy. 150 g mąki kukurydzianej 30 g mąki ziemniaczanej 2 jajka 3/4 szklanki kaszy jaglanej 1 łyżka cukru waniliowego sól szczypta 3/4 szklanki mleka(...)malin kisiel 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cukru brązowego melisa cukier puder olej do smażenia Kaszę jaglaną przelewam zimną wodą na sitku, przekładam do garnka, wlewam wody dwukrotność szklanki kaszy i gotuję pod przykryciem aż wchłonie wodę. Wstawiam na 30 minut jeszcze pod koc aż dojdzie. Do miski przekładam kaszę zimną, dodaję jajka i łączę mikserem aż masa
wesoła kuchnia