SAŁATKA Z KASZY JAGLANEJ Z AWOKADO / MILLET WITH AVOCADO SALAD Kasza jaglana w tym wydaniu naprawdę zaskakuje! Idealna na śniadanie lub kolację jako dodatek do kanapek albo solo, świetnie sprawdza się też na przyjęciach, że nie wspomnę o tym, że jest idealna na lunch w pracy. Jak pierwszy raz robiłam tę sałatkę byłam dość sceptycznie nastawiona – nie wiedziałam(...)coming back to it from time to time and spread it to the world – it is worth it! SKŁADNIKI (na dużą miskę): 2 torebki (200 g) kaszy jaglanej 350-400 g piersi kurczaka 10-12 pomiorów suszonych 1 średni ogórek 1 duże awokado Sos: oliwa sok z cytryny sól, pieprz, koperek INGREDIENTS (for a big bowl): 200 g millet
Martyna CooksSAŁATKA Z KASZY JAGLANEJ Z AWOKADO / MILLET WITH AVOCADO SALAD Kasza jaglana w tym wydaniu naprawdę zaskakuje! Idealna na śniadanie lub kolację jako dodatek do kanapek albo solo, świetnie sprawdza się też na przyjęciach, że nie wspomnę o tym, że jest idealna na lunch w pracy. Jak pierwszy raz robiłam tę sałatkę byłam dość sceptycznie nastawiona – nie wiedziałam(...)coming back to it from time to time and spread it to the world – it is worth it! SKŁADNIKI (na dużą miskę): 2 torebki (200 g) kaszy jaglanej 350-400 g piersi kurczaka 10-12 pomiorów suszonych 1 średni ogórek 1 duże awokado Sos: oliwa sok z cytryny sól, pieprz, koperek INGREDIENTS (for a big bowl): 200 g millet
Martyna CooksSAŁATKA Z KASZY JAGLANEJ Z AWOKADO / MILLET WITH AVOCADO SALAD Kasza jaglana w tym wydaniu naprawdę zaskakuje! Idealna na śniadanie lub kolację jako dodatek do kanapek albo solo, świetnie sprawdza się też na przyjęciach, że nie wspomnę o tym, że jest idealna na lunch w pracy. Jak pierwszy raz robiłam tę sałatkę byłam dość sceptycznie nastawiona – nie wiedziałam(...)coming back to it from time to time and spread it to the world – it is worth it! SKŁADNIKI (na dużą miskę): 2 torebki (200 g) kaszy jaglanej 350-400 g piersi kurczaka 10-12 pomiorów suszonych 1 średni ogórek 1 duże awokado Sos: oliwa sok z cytryny sól, pieprz, koperek INGREDIENTS (for a big bowl): 200 g millet
Martyna Cooksinnej odsłonie. Nasza wersja pierożków odbiega trochę od klasycznych głównie farszem dość nietypowym, ale za to bardzo ciekawym w smaku. Postanowiliśmy trochę zakombinować i nasz farsz to kasza jęczmienna, kasza jaglana i soczewica z dodatkiem warzyw, ziół i ostrych przypraw. Zobaczcie co nam wyszło, inspiracją były kolory Włoch. Ravioli z kaszą i sosem pomidorowym (4 - 5 osób) Składniki na ciasto(...)przykładamy drugim kawałkiem ciasta oraz dociskamy całość widelcem. Gotujemy w osolonej wodzie i podajemy z sosem pomidorowym posypane żółtym tartym serem. Farsz: 1 woreczek kaszy jęczmiennej 1/2 szklanki kaszy jaglanej czerwona soczewica 1/2 młodej cukini 1/2 papryki czerwonej 1 duża cebula 1 serek wiejski tymianek, pieprz cayenne, pieprz czarny, sambal oelek Kaszę jęczmienną gotujemy na sypko
vegetanieśliwek duszonych na maśle z kakao (tzw. czekośliwka) z chrupiącą posypką. Zapach czekolady był nieziemski, a ja nie mogłam się doczekać, aż będę mogła tego skosztować :) Z kolei blogerka Kasza Jaglana próbowała nas przekonać do przygotowywania na śniadanie ... właśnie kaszy jaglanej z różnymi dodatkami. Podobno ona jada takie śniadania już od 1,5 roku. Kucharze przy pracy: blogerka Kasza Jaglana
Chilli Czosnek i Oliwaletnie owoce w pełni (tylko truskawek brakuje :/). Postanowiłam wykorzystać ten fakt i stworzyć sałatkę owocową, którą szczerze mówiąc nie jadłam już od kilku lat :( Sałatkę tę wzbogaciłam w kaszę jaglaną, dzięki czemu stała się bardziej pożywniejsza i idealna na poranny posiłek :) Kwintesencją sałatki był lekki dressing na bazie oleju arganowego, miodu i soku z cytryny - przepyszny! Słodko-kwaśny z delikatnym(...)oryginalny, niepowtarzalny, dlatego polecam go spróbować osobiście - chyba, że już to robiliście, wtedy napiszcie jakie są Wasze odczucia smakowe. Zapraszam na prostą i szybką sałatkę owocową :) Składniki: 40 g kaszy jaglanej 200 ml mleka owoce sezonowe (u mnie: jeżyny, maliny, borówki, porzeczki i poziomki) Dressing: 1 łyżeczka oleju arganowego Bio Planete (dostępny np. TUTAJ ) 1 łyżeczka płynnego
Zdrowie na języku :PPowoli trzeba zużywać ubiegłoroczne przetwory. Dziś w oko wpadły mi ogórki w słoikach . Aby zupa była bardziej treściwa, dodałam kaszę jaglaną. Jeśli zupa zostanie na później, dolać wodę przed jej podgrzaniem, bo kasza sporo jej jeszcze nabierze. Składniki : ok. 50 ml kaszy jaglanej 4 szklanki wody marchew kawałek selera korzeniowego liść lubczyku kilka liści pietruszki ok. szklanki ogórków ze słoika(...)pieprz Kaszę jaglaną opłukać w kilku wodach (do momentu, gdy woda przestanie być mętna). Zalać wodą i ustawić na ogniu. Gdy woda zawrze, zmniejszyć ogień. Marchew i seler obrać. Pokroić w kostkę i dodać do kaszy, gdy zmięknie. Gotować do miękkości warzyw i kaszy. Wrzucić lubczyk i ogórki. Gotować jeszcze ok. 3 minut. Doprawić do smaku pieprzem. Po wyłączeniu palnika
Weekendy w domu i ogrodzieJeśli lubicie kluski śląskie, kopytka czy inne kluski tego typu, to te też Wam posmakują :-) Powiem więcej: nawet jeśli dotąd mieliście opory przed kaszą jaglaną, to te kluski sprawią, że zmienicie zdanie - przykładem może być tu mój mąż, który kaszy jaglanej nie jada, a kluskami nie mógł się najeść :-) Zostało mi trochę ziemniaków z obiadu, dokładnie dwie szklanki po przeciśnięciu(...)resztę dodałam w drodze eksperymentu ;-) wyszło pysznie... :-) SKŁADNIKI 1/2 szklanki kaszy jaglanej 2 szklanki ugotowanych ziemniaków, przeciśniętych przez praskę 1 jajko 5 łyżek mąki ziemniaczanej sól Kaszę gotujemy w lekko posolonej wodzie, odcedzamy i studzimy. Następnie łączymy z pozostałymi składnikami. Formujemy kulki wielkości śliwki węgierki i lekko spłaszczamy. Wkładamy kluski partiami do wrzącej, posolonej wody i gotujemy 3 minuty
Czary - gary w kuchnimnie ostatnio naszło na faszerowane papryki, a że uwielbiam kaszę jaglaną to postanowiłam nią napełnić papryczki :) W lodówce znalazłam serek feta, który dodał fajnego słonego smaku, a słodyczy dodała brzoskwinia :) Składniki: 2 czerwone papryki, 1/2 szklanki kaszy jaglanej, 1/5 sera feta, 1 brzoskwinia, 4 plasterki żółtego sera, szczypta soli, 1 łyżka oleju rzepakowego uniwersalnego Olandia . Przygotowanie: Papryki myjemy(...)osuszamy. Przecinamy je wzdłuż, tak by powstały dwie połówki. Usuwamy ogonki i gniazda nasienne. Smarujemy delikatnie olejem. Kaszę jaglaną gotujemy w 1 szklance wody (osolonej). Do ugotowanej ciepłej kaszy dodajemy rozgniecioną fetę i brzoskwinię pokrojoną w kosteczkę. Takim farszem napełniamy papryki. Przykrywamy je plasterkiem sera lub startym serem i zapiekamy 15-20 minut w 180 stopniach
Aga w kuchniPyszny i zdrowy deser na bazie kaszy jaglanej. Możemy go zjeść na ciepło lub zimno. Wierzch dodatkowo możemy udekorować ulubionymi owocami. ¾ szklanki kaszy jaglanej 1 1/4 szklanka mleka 1,5% 1 łyżka miodu spadziowego 1 łyżka kakao 1 banan Kaszę jaglaną płuczemy dokładnie na sitku pod zimną wodą. Następnie przelewamy ją wrzątkiem (aby pozbyć się goryczki). Gotujemy ją w jednej
VioletoweKucharzeniegotowych do spożycia -mix oliwek czarne i zielone+suszone pomidory -jajo na twardo -oliwa z oliwek -Słoneczne Pola od ZIARENKOWO -chleb ciemny razowy -natka pietruszki -paprykarz z kaszą jaglaną PRIMAVIKA Paprykarz o wyrazistym, pikantnym smaku, otrzymany z połączenia proteiny sojowej, warzyw, koncentratu pomidorowego i kaszy jaglanej. Zawiera sporo pełnowartościowego białka , błonnika, wit. C i potasu. Kasza jaglana dostarcza
Z Kuchni Do KuchniNajedzeni Fest podczas weekendowego pobytu w Krakowie. Od razu zainteresował mnie ten produkt i cieszę się, że skusiłam się na zakup. Są miękkie, słodkie i baaardzo aromatyczne. Do kaszy jaglanej, która rozgrzewa z rana, pasowały idealnie. 1 porcja: 50 g kaszy jaglanej 80 ml soku z pomarańczy pół ziarenka tonki szyszki syberyjskie w syropie gruszka Kaszę płuczemy i sparzamy wrzątkiem(...)minut. Tonkę ścieramy i mieszamy z kaszą. Podajemy na ciepło z gruszką i szyszkami w słodkim syropie (około łyżeczkę syropu wykorzystujemy do dosłodzenia kaszy). Smacznego :) Artykuł Pomarańczowa kasza jaglana z gruszką i szyszką syberyjską pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogKasza jaglana z owocami jest przepyszna! Najczęściej przygotowują ją na mleku kokosowym, jest delikatna i słodka. Składniki: 1/2 szklanki kaszy jaglanej 250 ml mleka kokosowego 1 łyżeczka miodu 1 łyżka masła orzechowego 1 brzoskwinia Przygotowanie: Kaszę jaglaną opłucz i sparz wrzątkiem. Wsyp do garnka dolej mleczko kokosowe oraz miód. Całość gotuj około
KukuleczkiBardzo proste i szybkie bezglutenowe ciastka z ugotowanej kaszy jaglanej z suszonymi jabłkami, osłodzone miodem z dodatkiem suszonych fig i mąki ryżowej. Z zewnątrz twardsze, a w środku mięciutkie- takie właśnie są te ciastka ;) Składniki: 150 g kaszy jaglanej z jabłkami EcoBlik , 5 suszonych fig, 2 łyżki miodu, 3 łyżki mąki ryżowej. Przygotowanie: Kaszę jaglaną gotujemy z wodą
Aga w kuchniBłyskawiczne sycące danie z kaszą jaglaną, grillowaną cukinią i serem feta podawane na ciepło lub na zimno. Składniki: 1/2 szkl. kaszy jaglanej kilka suszonych pomidorów ze słoiczka 100 g sera feta mała cukinia 2-3 łyżki oleju ze słoiczka z pomidorami sól, pieprz, oregano oliwa Do niewielkiego garnka wsypać kaszę jaglaną i przepłukać. Wylać wodę i wlać szklankę świeżej. Gotować
wyzwania kuchenne