trafia w męskie gusta - mój mąż był zachwycony i stwierdził, że dawno tak dobrego dania nie jadł 😉 Składniki: ok. 700 g karkówki 3 cebule 1 żółta papryka 350 ml ciemnego piwa typu porter 2 łyżki oleju sól, pieprz Marynata: 100 ml oleju rzepakowego 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka kminku całego 1 łyżka majeranku sól, pieprz Wykonanie: Do miski wlewamy olej(...)Paprykę myjemy, osuszamy, usuwamy nasiona i kroimy w paseczki. Warzywa podsmażamy do zeszklenia na oleju pozostałym po smażeniu mięsa, a następnie przenosimy do naczynia żaroodpornego z podsmażoną karkówką. Do miski z pozostałością marynaty wlewamy piwo, całość dokładnie mieszamy i przelewamy do naczynia z mięsem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 1,5 godziny. Przyprawiamy do smaku solą
Kuchnia MagdaLenysól, pieprz WYKONANIE: Karkówkę moczymy 1-2 godz. w maślance, przygotowujemy marynatę z oliwy i ziół (zioła oraz pieprz i sól ucieramy w moździerzu), następnie osuszamy karkówkę, nakłuwamy wykałaczką i macerujemy w marynacie, wstawiamy do lodówki przynajmniej na 12 godz. (trzeba zaplanować to mięso wcześniej ja przygotowuję wieczorem i podaje na następny dzień-ale warto
Kuchnia Beatyziemniaki marchewka cebula 1/4 papryki czerwonej 100 g boczku 3/4 szklanki bulionu sól oraz pieprz Przepis 1 Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z majerankiem oraz musztardą. Taką marynatą nacieramy plastry karkówki. Odstawiamy na noc do lodówki. 2 Następnie mięso obtaczamy w mące i smażymy na rumiano z obu stron. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. 3 Ziemniaki i marchew obieramy, kroimy
Kuchnia BazyliiDelikatna, aromatyczna i rozpływająca się w ustach pieczona karkówka wg przepisu mojego taty. W moim domu hit rodzinnych imprez :). Każdy się zajada i prosi mnie o przepis :). Idealnie smakuje z gotowanymi lub opiekanymi ziemniakami w towarzystwie domowej surówki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2 kg karkówki olej do smażenia Składniki na marynatę: 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego 2 łyżki przyprawy typu(...)rozbijamy i nakłuwamy widelcem lub nakłuwaczem do mięsa jeśli posiadamy. Wszystkie składniki na marynatę mieszamy w garnku. Następnie mięso maczamy i mieszamy w marynacie tak aby dokładnie je pokryła. Przykrywamy pokrywką lub folią i wstawiamy na całą noc do lodówki. Następnego dnia plastry karkówki obsmażamy na patelni na oleju na rumiano z obu stron. Obsmażone mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego
Blog kulinarny S9.PLodrobinie masła zeszkliłam na patelni obraną i posiekaną cebulę. Wrzuciłam obcieknięte od piwa mięso, przesmażyłam lekko z dwóch stron. W większym garnku zagotowałam piwo z marynaty, włożyłam doń karkówkę i dusiłam aż do miękkości pod przykryciem. Kiedy mięso będzie już gotowe, wyjmuję je. Mąkę rozrobiłam z wodą i śmietanką, dodałam do piwa i mocno zamieszałam, zagotowałam. Jeśli
W kuchni Karmel-itkisłodka i ostra, gałka muszkatołowa, majeranek *** Mięso kroimy w średniej wielkości kostkę. W miseczce mieszamy 3 łyżki oleju z ok. pół łyżeczki każdej przyprawy. Tak uzyskaną marynatę wlewamy do karkówki i mieszamy aby pokryć nią całe mięso. Odstawiamy do lodówki na około godzinę *** *** Mięso podsmażamy, ciągle mieszając, aż uzyska złoty kolor. Dodajemy pokrojoną cebulę oraz przeciśnięty czosnek
Blog z ApetytemSkładniki: 500 g karkówki 200 g szpinaku baby 300 g pieczarek 2 łyżki przyprawy gyros (kamis) 250 g śmietanki 30% 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju Sposób wykonania: Mięso kroimy w kostkę, a następnie dodajemy do niego przyprawę oraz olej. Mieszamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin (na noc). Karkówkę razem z marynatą wykłada na rozgrzaną patelnię(...)wlewamy śmietankę, mieszamy i podgrzewamy aż się zagotuje. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i energicznie mieszamy aby się rozpuściła. Znów doprowadzamy do wrzenia. Podgrzewamy przez 5 minut na wolnym ogniu. Karkówkę podajemy z dowolnym makaronem, ryżem lub pieczywem
Qchnia po prostukiełbasa zwykła, kiełbasa biała, kurczak, skrzydełka, szaszłyki, steki, sery, warzywa, a nawet owoce! Choć królową nadal jest karkówka! W końcu nic tak nie smakuje jak soczysta karkówka, najlepiej jeszcze jak obok pojawi się dobre zimne piwo, prawda? Jednak zanim do samej karkówki przejdziemy, to zadajmy sobie pytanie, czy to grillowanie to w końcu jest, czy nie jest zdrowe(...)newslettera . Tam porcja informacji i szczypta inspiracji. Źródło: Weber Najlepsza pod słońcem karkówka z grilla Było trochę teorii, to przejdźmy to zadań praktycznych. Obiecałam na deser karkówkę. Oto i ona! Przez długi czas nie byłam fanką karkówki z grilla, ale jak się okazało, kluczem była marynata i odkąd robię tę z poniższego przepisu, to już karkówki nie odmawiam. Spróbujcie sami
Analiza SmakuJednym z ważniejszych elementów decydujących o smaku grillowanego mięsa jest dobra marynata, która sprawi, że mięso będzie soczyste i pełne smaku i aromatu, dlatego dziś przedstawiam Wam przepis na słodko-kwaśną marynatę z nutką chili. Pasuje ona do różnych mięs, zarówno do karkówki, jak i kurczaka. Marynata do mięs z grilla Składniki: 1) 4 łyżki keczupu
Na kulinarnym poligonieporcji marynata: 2 łyżki octu winnego z białego winogrona, ½ łyżeczka startego świeżego imbiru, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki oleju rzepakowego cytrynowego, 1 łyżka musztardy francuskiej, 1 łyżka musztardy miodowej, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, ponadto: olej rzepakowy papryka ostra, pomidory, bazylia, olej rzepakowy czosnkowy, 1 główka czosnku, 5 dużych plastrów karkówki(...)białe cebule, świeże oregano, sól, pieprz do smaku. Przygotowanie: Marynata : Olej mieszamy z musztardami, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, imbir, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Karkówkę delikatnie rozbijamy i smarujemy marynatą. Przekładamy do foliowego woreczka spożywczego i odstawiamy na ok. 3 godz. do lodówki. Można pozostawić na całą noc. Ziemniaki myjemy, suszymy, przekładamy do miski, polewamy olejem z papryką
Moniki Smakołykibardzo szybki obiad- mocno aromatyczna karkówka duszona w rękawie;) Jest soczysta i delikatna,rozpływa się w ustach. Polecam . 🥣🥣🥣🥣🥣🥣🥣🥣🥣🥣🥣🥣🥣🥣🥣🥣🥣🥣🥣🥣🥣 Wszystkie przyprawy znajdziecie w Moim ulubionym sklepie internetowym @Skworcu.pl https://www.skworcu.com.pl 🍂🍂🍂🍂🍂🍂🍂🍂🍂🍂🍂🍂🍂🍂🍂🍂🍂🍂🍂🍂 Będzie mi bardzo miło jeśli polubisz moją stronę na.FB gotowaniepatki https://m.facebook.com/gotowaniepatki/ 🤗🤗🤗 Składniki: 1 kg karkówki bez kości Marynata: 1 cebula 1 łyżeczka
Gotowanie Patkipieprz. Foliuję folią spożywczą. Wkładam do lodówki na ok 5-6 godz albo na całą noc. Na jednym talerzu wsypuję bułkę tartą a na drugim rozbijam jajka. Karkówkę wyjmuję z marynaty. Solę i pieprze do smaku z obu stron. Następnie obtaczam w jajku i bułce (jeden raz). Na patelni rozgrzewam olej
Gotowanie Patkimarynaty przed włożeniem do niej mięsa. Podobnie jest z olejem sezamowym – spokojnie można zastąpić go rzepakowym, ale potrawa straci na oryginalnym aromacie. Gdy marynata jest gotowa , wkładamy do niej kawałek wieprzowiny – u nas była to karkówka w plastrach(...)grubości). W oryginalne najczęściej używa się boczku, aby mięso było soczyste, jednak my wolimy mniej tłustą wersję i zalecamy użycie łopatki lub karkówki. Dokładnie pokrywamy mięso marynatą, przykrywamy miskę folią i wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc, ale po kilku godzinach też będzie ok. 2. PIECZENIE MIĘSA (40 min) Wieprzowinę należy upiec – my zrobiliśmy to przy okazji na rozpalonym
Nerds Kitchenroku! NAJPOPULARNIEJSZY PRZEPIS NA BLOGU W 2015 roku KURCZAK Z ROŻNA NUMEREM DWA NIESPODZIANKA TEŻ KURCZAK ;-) Pieczony kurczak w maśle z jabłkami! TRZECIE MIEJSCE TEŻ MIĘSKO Karkówka pieczona w marynacie musztardowo- miodowej. Potem postanowiliście razem ze mną przygotować coś do spiżarni, hitem całych wakacji były dwa przepisy: Kabaczki w zalewie z kurkumą! Ogórki w curry i chili! PRZEPIS
SMYKWKUCHNIPuree z groszku to świetny dodatek do mięsa lub ryb. Delikatnie zielony kolor dodaje wdzięku na talerzu, a i czyni nasze danie nietypowym. Ja swoje podałam z karkówką pieczoną w marynacie z coli i ketchupu.Składniki na 3 porcje:450 g mrożonego groszkuŁyżka masła2 łyżki śmietanyPieprz, sólOdrobina soku z cytrynyPrzygotowanie:Groszek ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Zblendować lub zagnieść, dodać
Fabryka pomysłów