Karkówka duszona w całości... Potrzebne będą : karkówka 2 cebule kilka ząbków czosnku majeranek słodka papryka sól, pieprz 7 ziaren pieprzu 3 ziarna ziela angielskiego 3 listki laurowe łyżka smalcu Karkówkę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, następnie nakłuwamy nożykiem, a w powstałe dziurki wkładamy dość głęboko obrany i pokrojony w spore słupki czosnek. Nacieramy(...)natrzeć taką marynatą, włożyć do lodówki na godzinę, ale nic się nie stanie gdy nie ma na to czasu 😉 W brytfance rozgrzewamy smalec, mięso obsmażamy z każdej strony na złoty kolor, następnie posypujemy cebulą pokrojoną w kostkę, można też dodać trochę czosnku, podlewamy wodą dodajemy tychssamych przypraw których używaliśmy do marynaty, kulki, liście i dusimy do miękkości. Karkówkę można podzielić
Pelusiowa Kuchniaktórego korzystałam już wiele razy. Można ją upiec na grillu i w piekarniku. Wychodzi krucha, miękka, soczysta i smaczna. Przepis na marynatę jest prosty a smak na pewno zachwyci zarówno domowników jak i gości :) Składniki: * około 1 kg karkówki bez kości * 2 łyżki ostrej musztardy * 3 łyżki ketchupu pikantnego * 1/2 szklanki oleju * 4 ząbki czosnku * 1 łyżeczka soli * pół łyżeczki(...)suszonego majeranku (użyłam Skworcu ) * 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej (użyłam Skworcu ) * 1 łyżeczka ostrej papryki mielonej (użyłam Skworcu ) Wykonanie: Karkówkę pokroić na plastry grubości około 1 cm. W misce wymieszać wszystkie składniki na marynatę (czosnek przecisnąć przez praskę). Każdy kawałek mięsa dokładnie obtoczyć w marynacie. Zamarynowane mięso przykryć folią i wstawić do lodówki na 5-6 godzin
Zrób to smacznieskropić sokiem z cytryny. 700 g karkówki 30 ml oleju z czosnkiem i bazylią Przyprawa do grilla Rafex 2 łyżeczki pieprzu kolorowego Rafex Marynata: 3 łyżeczki majonezu 1 cebula 2 łyżki oleju z cytryna i bazylią Karkówkę kroimy na płaty ok. 1,5 cm. Dokładnie nacieramy przyprawą do grilla i olejem z czosnkiem i bazylią. Kolorowy pieprz ucieramy
VioletoweKucharzenieBardzo lubię marynaty z udziałem mocnych alkoholi. Są bardzo smacznie, pod warunkiem że się nie przesadzi z ilością. Karkówkę zawsze warto utłuc i zostawić chociaż na pół godziny w marynacie. Nie wolno jej solić zanim nie trafi na patelnię - bo będzie sucha i twarda. Mięso wrzucamy na bardzo gorącą patelnię i szybko obsmażamy, zamykając możliwość uciekania wody. Potem już(...)zależności od przepisu, byle nie spalić. Użyte składniki marynaty (na jeden kotlet): 2 łyżki nierafinowanego oleju rzepakowego nakrętka Gorzkiej Żołądkowej z Figą ząbek czosnku drobno posiekany 3 ziarenka pieprzy utłuczone w moździeżu szczypta rozmarynu (nie przesadzić z ilością!) sól - opcjonalnie, już po obsmażeniu Marynować 30-60 minut i na gorącą patelnię. Po obsmażeniu z obu stron, posolić , zmniejszyć ilość ciepła
Państwo Wojtczuk gotująporad nt. grillowania konkretnych produktów. Spis treści Wybór produktów i proces grillowania Co grillujemy? W czym / na czym grillujemy? W jakiej temperaturze grillujemy? Jak długo grillujemy? Dlaczego ważna jest marynata? Sprzęt i źródło ciepła Jaki grill jest najlepszy? Grille jednorazowe Przenośne grille ogrodowe Grille o trwałej konstrukcji Jakich narzędzi używamy? Jakiego węgla używamy? Czym i jak rozpalamy grilla? Ogień(...)funkcje: nadaje smak, skrusza mięso, nawilża mięso zmniejszając ryzyko przypalenia i wysuszenia, tworzy na powierzchni warstwę chroniącą przed szkodliwymi produktami spalania. Jak nietrudno się domyślić, marynatę stosujemy zwykle do mniej delikatnych mięs (jak karkówka i kurczak), aby przyspieszyć proces grillowania i ograniczyć negatywne efekty dłuższego przebywania produktów na ruszcie. Natomiast nie jest ona zwykle potrzebna w przypadku warzyw i większości
Kulinarna PokusaUff, udało mi się zasiąść do komputera i od razu „swe kroki” skierowałam tutaj. Co tu dużo mówić, w końcu stęskniłam się za własnym
gotować!karkówki w 3 plastrach sól pieprz pieprz ziołowy staropolski 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu balsamicznego pół łyżeczki papryki słodkiej 1 ząbek czosnku gałązki świeżego tymianku 1 łyżeczka mąki 400 g rzodkiewek 2 łyżki masła 2 łyżki bułki tartej 3/4 szkl mleka Ocet, oliwę i przyprawy wymieszać w naczyniu. Karkówkę namoczyć z obu stron w marynacie
Gotowanie jest łatwepowodu, przerosty tłuszczu wytapiają się nadając potrawie smak. Każdy ma swój sprawdzony sposób na jej przyrządzenie, ja przedstawiam mój ulubiony. Składniki: 1kg karkówki/łopatki 2 średnie białe cebule marynata:2 łyżki miodu, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka startego imbiru, 1 łyżka posiekanej chili, 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka gorczycy 3 łyżki oliwy z oliwek, czarny pieprz sól Sposób
Pyry na GazPolecam Państwu przepis na karkówkę pieczoną w plastrach w krótkiej marynacie.. Produkty
Ugotujmy CośOstatnio otworzyłam u siebie sezon grillowy. Zaczęłam go od tradycyjnego kurczaka(4 duże udka), boczku(plastry 300g) i karkówki(bez kości, plastry 400g) :) Przygotowanie marynaty i składniki: Oliwa z oliwek imbir - utarty na najmniejszych oczkach (kawałek imbiru o długości 4 cm na to całe mięso) pieprz odrobina soli ostra papryka mielona curry 8 ząbków czosnku (wyciśniętych
ClauditteMissCookingbardziej że już prawie w każdym markecie można kupić już gotową w marynacie i tylko wrzucić na grilla. Ja jednak wolę nieco skomplikować sobie przygotowanie karkówki zyskując tym samym wyjątkowy smak i soczystość.Samą karkówkę kupuję w firmowym sklepie masarskim Rajcza w Pszczynie i w zależności na ile osób tyle panie sprzedające pokroją mi plastrów i przepuszczą przez maszynkę(...)more at: http://www.kamis.pl/Produkty/Mieszanki-przypraw/Kuchnie-%C5%9Bwiata/Przyprawa-do-gyrosa-w-torebce.aspx#sthash.pgXjZG40.dpuf Przygotowanie :W średniej misce przygotowuję marynatę czyli łączę przyprawę z oliwą. W przygotowanej marynacie moczę kolejno plastry karczku lecz tylko z jednej strony i przekładam do pojemnika który mogę szczelnie zamknąć aby móc go co jakiś czas przewrócić. Układając jeden na drugim marynata będzie z obu stron każdego plastra a mogę być pewien
Mechanik grillujeoregano * rozmaryn * czosnek * sól, pieprz * papryka czerwona słodka i ostra Przygotowanie : Każdych ziół daję po małej łyżeczce i mieszam w misce razem z piwem. Karkówkę lekko nacinam z każdej strony, wkładam do marynaty przynajmniej na 3 godziny. Tak przygotowane mięso odsączam z piwa na ręczniku papierowym i grilluję z każdej strony po 10-15 minut. Najlepiej żeby plastry karkówki
Magiczne Życie MartyFrancuskiej marynaty można użyć do każdego innego rodzaju mięsa, np. łopatki czy karkówki. Ja wybrałam nieco chudszą szynkę. 1 kg szynki wieprzowej 2 cebule 300g pieczarek Marynata: 1/3 szklanki białego wina 4 łyżki musztardy 4 łyżki keczupu 3 łyżki śmietany 4 łyżki octu winnego 2 ząbki czosnku sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, majeranek, estragon, tymianek, gałka muszkatołowa natka pietruszki
Szefowa kuchnilistek laurowy. Mięso namoczyć na 2-3 doby (moje mokło trochę za krótko, co widać na obrzeżach już po upieczeniu) Mięso wyjąć z marynaty, osuszyć. Zioła wymieszać z grzybami i otoczyć karkówkę dookoła. Owinąć w folię aluminiową, umieścić w brytfance i wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 st na półtorej godziny, po tym czasie rozerwać folę i przez jeszcze
Gotowanie jest łatwe