1 karkówka ( 1,8 kg )Zalewa :3 l wody1 główka czosnku1/2 łyżeczki ziarnistego pieprzu kolorowego3 liście laurowekilka ziaren ziela angielskiego1/3 szk soli150 g musztardy chrzanowej1 łyżeczka
Ewa w kuchniKarkówka jest takim mięsem, które zazwyczaj każdemu smakuje. Tym razem karkówka pieczona z imbirem o azjatyckim smaku. Uwielbiam imbir i chętnie go stosuję w kuchni. Marynaty z jego dodatkiem pasują zarówno do mięsa wieprzowego, jak i drobiowego. Więcej aromatu i smaku jest w świeżym imbirze, ale jeśli akurat takiego nie ma, to z powodzeniem zastąpi go mielony. Połączenie imbiru(...)tylko do mięsa, świetnie również pasuje do warzyw. Karkówkę najlepiej wybierać niezbyt tłustą i kawałki raczej średniej wielkości. Bardzo duże są raczej ze starszej sztuki i mięso może być niezbyt smaczne po upieczeniu. Ilość porcji: 5 Czas przygotowania: 60 minut + marynowanie Składniki na karkówkę pieczoną z imbirem: 1 kg karkówki wieprzowej 3 ząbków czosnku 7 cm korzenia świeżego imbiru
Gotuj w domuprzyprawa daje radę. Oj tak. Bo nigdy nie byłem fanem karkówki. Jakoś tak zawsze lubiłem tylko zajadać się kiełbasą, a najlepiej białą. Karkówkę traktowałem tak trochę po macoszemu. Jadałem, ale bez zbytniej podniety. Ale Madzia przygotowała marynatę z tej właśnie przyprawy. Użyła tylko oliwy czosnkowej, oliwy z chili i tej właśnie przyprawy do grilla. I po prostu prawie mi dupę
Marder&Marder Manufactureząbki czosnku1 płaska łyżeczka słodkiej mielonej papryki1 płaska łyżeczka ostrej mielonej paprykisól, pieprzSposób wykonania:1.Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać.2. Mięso nasmarować marynatą, włożyć do pojemnika z przykrywką i schłodzić w lodówce najlepiej dobę przed przygotowaniem.3. Karkówkę piec na dobrze rozgrzanym grillu, aż mięso zrumieni się i skruszeje (u nas ok 15-20 minut).4. Podawać z sałatkami, surówkami, ryżem
Kuchnia domowa Aniwiększym gronie. Gdy na stole pojawiają się steki z karkówki, od razu wiadomo, że to będzie wspaniała mięsna uczta. Przepis na steki z karkówki z cebulą Składniki: około kilogramowy kawałek ładnej karkówki wieprzowej, 3-4 cebule, 5 ząbków czosnku, majeranek, sól, pieprz, olej. Jak zrobić steki z karkówki? Mięso pokrój na 2 cm plastry, następnie rozbij tłuczkiem na grubość(...)posiekaj, oprósz solą i rozetrzyj na papkę przy pomocy noża lub widelca, dodaj do mięsa. Dodaj również majeranek, wlej około 2 łyżek oleju, marynatą dokładnie natrzyj mięso. Cebulę pokrój w grube plastry, włóż pomiędzy kawałki karkówki. Odstaw do zamarynowania na noc. Po zamarynowaniu każdy kawałek karkówki obsmaż na suchej patelni z obu stron, wyłóż równomiernie w dużej brytfance, obłóż krążkami
Kulinarna Polskasól, pieprz, majeranek, oregano, kurkuma, slodka papryka mąka zwykła lub bezglutenowa 2 cebule 3 ząbki czosnku ocet jabłkowy (jeśli robimy marynatę) Marynowanie mięsa: nie jest konieczne ale wpływa na lepszy smak i kruchość mięsa. Umytą chłodną wodą karkówkę nacieramy przyprawami, poszatkowanym czosnkiem i polewamy 2 łyżkami octu. Odstawiamy pod przykryciem do lodówki na jakieś 10 godzin. Jeśli
prawdziwe jedzenieWszystkie przyprawy mieszamy z odrobiną oleju. Nie podaję ilości bo będzie ona uzależniona od naszych własnych upodobań. 3. Mięso nacieramy marynatą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie naczynie żaroodporne smarujemy olejem, wykładamy plastry karkówki i przykrywamy pokrywką. Pieczemy 1 godzinę i 20 minut. Kwadrans przed wyłączeniem piekarnika warto zdjąć pokrywę - mięsko się wtedy ładnie przyrumieni. Smacznego
Kuchnia domowa Anikarkówkę, boczek lub schab. I mam na mięso dwa patent. Pierwszy - smaruję mięso solą peklową i zostawiał w lodówce na minimum 24 godziny, następnie płuczę i wkładam do zimnej wody z przyprawami i gotuję dwa razy po kilkadziesiąt minut w odstępie 24-godzinnym. Drugi sposób, który dzisiaj zaprezentuję jest równie prosty, ale mięso ma nieco szlachetniejszy smak, bo w marynacie
Czerwień i błękitMożna ją podawać z ziemniakami , ryżem, kaszą lub frytkami. Do tego miałam surówkę z kapusty kiszonej . W ten sam sposób możecie przygotować również karkówkę wieprzową. Składniki 1 kg wołowiny bez kości (miałam rostbef) Marynata 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki sosu sojowego 6 łyżek oliwy 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki pieprzu
O kuchni z uczuciemokres pierwszych po zimie zmagań z grillem i pysznościami które dzięki niemu powstają. Oprócz tradycyjnych kiełbas, kaszanek i szaszłyków zrobiłam karkóweczkę czosnkową, marynata bardzo prosta, myślę że każdy znajdzie u siebie potrzebne, do jej przygotowania składniki. Podałam ją z pieczonymi ziemniakami, surówką i ulubionym sosem. Wyszła pyszna, polecam. Wszystkie produkty do nabycia w alma24.pl(...)kroimy na około 0,5 cm plastry. Lekko je rozbijamy. Olej, ketchup, wodę i wszystkie przyprawy dokładnie mieszamy. Plastry karkówki posypujemy z każdej strony solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, następnie przekładamy je do miski i zalewamy marynatą, dokładnie nią nacierając mięso z każdej strony. Mięso pozostawiamy w zamkniętym pojemniku około 1-2 godzin lub całą
Kulinarne Fantazje Mariolizaskakiwać swoich gości :)!. Mniam!! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok 1,5 kg karkówki, u mnie 10 plastrów 3 ząbki czosnku 3 łyżeczki musztardy, ja użyłam sarebskiej 5 łyżek ketchupu 2 łyżeczki miodu 8 łyżek oleju 1 opakowanie przyprawy do grillowanej karkówki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: plastry karkówki nakłuwamy i rozbijamy tłuczkiem na cienkie kotlety, ( wtedy jest krótszy czas grillowania, dzięki(...)dodajemy olej, miód, ketchup,musztardę. Wsypujemy przyprawę i dokładnie mieszamy do połączenia się składników. do naczynia żaroodpornego lub większej miski przekładamy mięso, wlewamy marynatę i rękami dokładnie mieszamy aż mięso równomiernie się połączy z przyprawami., gotową karkówkę odstawiamy do lodówki na minimum godzinę do zamarynowania. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zdjęcia
Blog kulinarny S9.PLcebula 1 mała marchewka 0,5 pietruszki 0,25 małego selera 2 łyżki natki pietruszki sól pieprz olej do smażenia NA MARYNATĘ: 0,33 szklanki oleju 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka przyprawy do wieprzowiny (karkówki, grilla lub innej przyprawy do mięs) 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 3 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę
Rozpustne gotowaniemnie zna ten wie ile czasu spędzam w "warunkach kempingowych". Butla z gazem i grill to moje ulubione kuchenki latem:) A karkówka z grilla, nawet jeśli za każdym razem jest w innej marynacie, może się szybko znudzić:) Serio.Tak więc "grillowałam" już np. camemberty, jabłka, ryby, ziemniaki, najróżniejsze szaszłyki, a nawet zapiekankę. Na dwupalnikowej kuchence, w jakie wyposażone są przyczepy
Kraina Tysiąca Smakówmiłości moich chłopaków , do niej , nie gości u nas często . No ale od czasu do czasu , można smacznie pogrzeszyć Składniki : 1,5 kg karkówki wieprzowej ( może być łopatka ) 1 duża cebula 5-6 plastrów smalcu marynata : 1 łyżka ostrego , mielonego chilli 1 łyżka słodkiej , mielonej ,wędzonej papryki 1 łyżka mielonego kuminu 1 łyżka czosnku granulowanego 1 łyżeczka cynamonu – płaska(...)upływie tego czasu , zdejmujemy pokrywę i zwiększamy temperaturę do 180 C , po czym , pieczemy jeszcze około 30 minut , aż uzyskamy na mięsie przypieczony wierzch . Po wielogodzinnych męczarniach, wolno pieczonej karkówki , rozszarpujemy ją widelcem na kawałki. Mięso powinno być tak miękkie , że samo się rozchodzi . Podajemy z tortillą posmarowaną pastą fasolową i salsą ..lub inaczej Ważne żeby serwować na gorąco , można
Ogrodnik w podróży