prosty i sycący obiadek. Karkóweczka nie wymaga długiego duszenia więc szybko się ją robi. Mięsko z sosikiem można podać z ulubioną kaszą, ziemniakami lub kluseczkami. składniki: 800 g karkówki 1 cebula 2 listki laurowe 700 ml wody sól,pieprz 1-2 łyżki mąki pszennej olej do smażenia Karkówkę pokroić w grubsze plastry. Mięso oprószyć solą i pieprzem. Rozgrzać patelnię(...)odrobiną oleju i obsmażyć z obu stron, krótko aby mięso zmieniło kolor. Następnie mięso podlać wodą, dodać pokrojoną cebulę, sól i pieprz do smaku oraz listki laurowe. Przykryć i dusić ok 20-30 minut aż karkówka będzie miękka. Mąke wymieszacz odrobina wody i zagęścić sos. Gotową karkówkę podałam z kluskami śląskimi i buraczkami
Monia miesza i gotujeposiadam takiego garnka, więc postanowiłam zrobić to danie w piekarniku. Wyszło pysznie. A do tego jest tak proste. Zresztą przekonajcie się sami;-) Składnik: 0,7 kg karkówki, 2 cebule, 2 duże marchewki, 1 korzeń pietruszki, 0,5 selera, 1 kg ziemniaków, 2 łyżeczki soli, 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu, 1 łyżeczka ostrej papryki, 1,5 łyżeczki słodkiej papryki(...)plastry o grubości ok. 1 cm. Nacieramy solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Jeżeli jest możliwość karkówkę można zostawić na noc w lodówce. Ziemniaki, pietruszkę i seler kroimy w kostkę, marchew w talarki. Cebule natomiast w pióra. Posypujemy wszystkimi przyprawami. Wkładamy warzywa do rękawa do pieczenia. Na warzywa układamy plastry karkówki. Zawiązujemy rękaw, wkładamy
Passion of CookingMożna ją podawać nawet dzieciom. Do jej przygotowania potrzebujemy tylko kilku prostych składników. Najważniejszą rolę grają dobrej jakości mięso, jesienne kwaskowe jabłka i cebula. Przepis nie wymaga praktycznie żadnych zdolności kulinarnych – warto spróbować, bo taka karkówka jest pyszna. Pieczona karkówka z jabłkami: 1 kg karkówki wieprzowej 3 kwaskowate jabłka (np. antonówka, szara reneta, szampion) sok z 1/2 cytryny(...)wierzchu rozkładamy ją równomiernie po dnie blaszki, a na patelnię dolewamy odrobinę oleju i wrzucamy cebulę. Lekko ją solimy i przesmażamy ok. 2 minuty (do zeszklenia). Usmażoną cebulę przekładamy do karkówki, a na patelnię wsypujemy osuszone jabłka. Smażymy je przez 30 sekund. Dla urozmaicenia możemy podsmażyć je razem z małym chlustem koniaku lub calvadosu. Wlewamy sok jabłkowy. Gdy całość się
Poezja smakuPolecam przepis na pyszne zrazy z karkówki duszone w sosie własnym z marchewką i selerem naciowym. Składniki: 600g karkówki wieprzowej 6-7 łodyżek selera naciowego 2 marchewki 2 cebule ok 0,5 l bulionu mięsnego liście laurowe, ziele angielskie papryka ostra sól, pieprz mąka Przygotowanie Mięso dzielimy na porcje. Posypujemy pieprzem i papryką i obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy
e-PrzepisyKulinarneSkładniki: MARYNATA: karkówka 60 dag, przyprawa w płynie 4 łyżki, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, olej rzepakowy 2 łyżki, cebula 1 duża, mąka pszenna 4 łyżki PLACKI Z MŁODYCH ZIEMNIAKÓW: ziemniaki młode 1 kg, jajka 2 sztuki, kucharek 2 łyżeczki, papryka ostra mielona(...)łyżeczka, mąka pszenna 3/4 szklanki, bułka tarta 1/2 szklanki, olej do smażenia - ile potrzeba DODATKI: koncentrat pomidorowy Pudliszki 2 łyżki, woda 3/4 szklanki, śmietana 12% - ile potrzeba karkówkę i cebulę pokroić w kostkę, przyprawy do marynaty wymieszać i dobrze wygnieść w nich karkówkę, do lodówki schować na kilka godzin karkówkę obsypać mąką i na gorącym oleju zrumienić, można dodać jeszcze
W Mojej Kuchni Lubiękarkóweczka, właśnie z karkówką zapiekaną w piekarniku ostatnio bardzo dużo eksperymentuję. Jest o wiele lepsza niż smażona tradycyjnie, bardzo miękka i rozpływająca się w ustach. Składniki 1 kg karkówki 8 dużych cebul 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera sól pieprz przyprawa do mięsa wieprzowego Sposób Karkówkę po opłukaniu należy pociąć na plastry około 2 centymetrowe. Każdy plaster posypujemy solą, pieprzem(...)oraz przyprawą do mięsa wieprzowego, smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron (z każdej strony po 3 minuty), nie przesadzając, ponieważ karkówka dojdzie jeszcze w piekarniku. Cebulę kroimy w pióra, marchewkę w cienkie plasterki, pietruszkę oraz selera ucieramy na tarce o grubych oczkach. Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzucamy cebulę, smażymy, gdy nieco zmięknie dorzucamy pozostałe warzywa, dusimy na małym
Kuchenne aromatySkładniki: 4 plastry karkówki 1 cebula 200 gram pieczarek łyżeczka musztardy sól, pieprz świeżo zmielony, kmin rzymski 1 łyżka gęsiego smalcu Wykonanie: Plastry karkówki przyprawiamy solą pieprzem oraz szczyptą kminu rzymskiego odstawiamy na 30 minut. W rondlu rozgrzewamy gęsi smalec wkładamy plastry karkówki i smażymy. Pieczarki pokroić w dłuż i zasypujemy usmażoną karnówkę. Obraną cebulę kroimy w piórka i razem
kgwjanczewoNiedawno dostałam esencję do sosów i do duszonych dań, więc postanowiłam je wypróbować. Razem z esencjami przyszła mała książeczka z przepisami. Ja skorzystałam z tego na bitki z karkówki z cebulą. Obiad robiłam na znacznie większą ilość osób, więc zwiększyła się u mnie również ilość składników. Mięsa miałam 1,4 kg, z tego też powodu użyłam dwóch esencji. Nie wiem(...)przepis jest dobrze widoczny, więc zapisuję go ponownie poniżej. SKŁADNIKI 600 g karkówki wieprzowej 1 esencja do duszonych mięs Knorr 3 cebule 1 łyżeczka majeranku 3 sztuki ziela angielskiego 1 liść laurowy 4 łyżki mąki dodatkowo: tłuszcz do smażenia, 600 ml wrzątku do duszenia potrawy SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mięso pokroić na kotlety, rozbić tłuczkiem i posypać mąką z obu stron. Następnie
Passions hobbies lifegarnka wszystko co miałam i powstał szybki i smaczny obiad! Taki polsko – włoski mix z odrobiną fantazji… SKŁADNIKI – makaron rigatoni – 250 g karkówka lub schab – 15 dkg pieczarki – 6 sztuk cebula – 1 sztuka pesto pistacjowe lub inne według uznania – 2 łyżki pestki z dyni – 4 łyżki oliwa z oliwy sól, pieprz grana padano lub żółty ser – trochę
kuchniabellissima.wordpress.comcoś w azjatyckim klimacie. Prosto, smacznie, czyli jak przystało na rumcajsową kuchnię. Składniki: 500g karkówki wieprzowej 5 łyżek ciemnego sosu sojowego 2 łyżki sosu chilli 1 średnia cebula Przygotowanie: Karkówkę kroimy w cienkie paski. Wrzucamy do miski, dodajemy sos sojowy i chilli. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na przynajmniej 2 godziny do lodówki. Cebule kroimy w kostkę. Rozgrzewamy odrobinę oleju
Gotuj z Rumcajsemwarto? Przecież takich potraw nie jadamy codziennie,tylko raz na jakiś czas. Smak zaś jest rewelacyjny a karkówka wychodzi soczysta i krucha.Przekonajcie się sami. Składniki: 1 kg karkówki 2 cebule przyprawa do gyrosa 5-6 łyżek keczupu 2 łyżki majonezu 3 łyżki musztardy 1/2 łyżeczki chilli bądź ostrej papryki Karkówkę pokroić w plastry i lekko rozbić
Niespełnione zdolności kulinarneKlasyczny gulasz z karkówki. Duże kawałki mięsa w ciemnym, pieczeniowym sosie ... Prosto, szybko i smacznie - rzecz jasna :) Składniki: 1k g karkówki 2 duże cebule 2 ząbki czosnku przyprawa do karkówki słodka papryka sól pieprz majeranek ziele angielskie liść laurowy bulion olej ew. łyżka mąki Wykonanie: Karkówkę kroimy na dość duże kawałki. Posypujemy przyprawą do karkówki, majerankiem, papryką. Mieszamy(...)przyprawach i wkładamy do lodówki na 2h (jak mamy możliwość możemy włożyć na całą noc). Olej rozgrzewamy dość mocno. Na rozgrzanym oleju podsmażamy kawałki karkówki, obracając je z wszystkich stron. Następnie dodajemy pokrojoną cebulę oraz posiekany czosnek. Całość podsmażamy mocno ciągle mieszając. Gdy już mięso porządnie się przyrumieni (jest to warunkiem, aby sosik miał piękny, ciemny kolor) zalewamy całość bulionem
Walijskie Pichcenieinnym mięsem a mianowicie z filetami z kurczaka, ale to już nie było to. W tym przypadku najlepiej sprawdza się karkówka, jest rewelacyjna. Składniki: 1 ½ kg karkówki ½ kg pieczarek 3 cebule Delikat czerwony Mąka do panierowania Olej do smażenia Sos 8 łyżek wody 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki cukru 1 mały słoik koncentratu pomidorowego. Wykonanie: Karkówkę kroimy w plastry(...)podsmażamy na oleju. Usmażoną układamy w naczyniu do zapiekania. Cebulę przekrawamy na połowę i na plasterki, pieczarki również na plasterki. Na patelni po smażeniu kotletów podsmażamy cebulę, wykładamy ją na karkówkę i później podsmażamy pieczarki, które równie wykładamy na mięso. Z podanych składników przygotowujemy sos ( dobrze jest go podgrzać aby rozpuścić cukier ). Sosem zalewamy karkówkę. Pieczemy około 1 ½ godziny
Smaki Ewyprosty i pyszny sos, który pasuje do wszystkiego: do makaronu, ryżu, ziemniaków, klusek. Ja podałam ze spaghetti, ponieważ jego klejąca struktura idealnie z nim współgrała. Potrzebujemy: 700 g karkówki wieprzowej 1 cebula 2 ząbki czosnku woda (W zależności od tego jakie macie mięso, będzie jej potrzeba mniej lub więcej. Na koniec ma być tyle sosu, żeby mięso lekko wystawało(...)miękkości. Zaglądajcie co jakiś czas, bo być może będzie trzeba ponownie podlać mięso odrobiną wody, żeby się nie przypaliło. Czas w jakim będziemy dusić karkówkę do miękkości spowoduje również, że cebula i czosnek się rozgotują, nie będzie po nich śladu. Pozostanie smak. Kiedy mięso jest już miękkie, dolewamy nieco więcej wody, którą podbijamy mąką (2 łyżeczki mąki mieszamy
MamaOskarkaDanie jest łatwe i dość szybkie w wykonaniu, polecam jednocześnie upiec w piekarniku ziemniaczki PRZEPIS TUTAJ , do tego tylko surówka i mamy pyszny obiadek Składniki: 0,5 kg karkówki 1 cebula 2 łyżki majonezu 2 łyżki pikantnego ketchupu 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżka przecieru pomidorowego Przyprawy: sól, chilli, przyprawa do kebaba *** Karkówkę kroimy w plastry, rozbijamy(...)ponownie część mięsa, smarujemy sosem i wykładamy resztę cebuli. Na to wykładamy resztę mięsa i smarujemy pozostałym sosem *** *** Tak przygotowane mięso odstawiamy na około 1 godzinę. Po tym czasie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez około 45 minut, aż mięsko mocno się zrumieni *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: ROLADY Z KARKÓWKI PRZEPIS TUTAJ KARKÓWKA PIECZONA W KAPUŚCIE PRZEPIS TUTAJ
Blog z ApetytemDanie jest łatwe i dość szybkie w wykonaniu, polecam jednocześnie upiec w piekarniku ziemniaczki PRZEPIS TUTAJ , do tego tylko surówka i mamy pyszny obiadek Składniki: 0,5 kg karkówki 1 cebula 2 łyżki majonezu 2 łyżki pikantnego ketchupu 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżka przecieru pomidorowego Przyprawy: sól, chilli, przyprawa do kebaba *** Karkówkę kroimy w plastry, rozbijamy(...)ponownie część mięsa, smarujemy sosem i wykładamy resztę cebuli. Na to wykładamy resztę mięsa i smarujemy pozostałym sosem *** *** Tak przygotowane mięso odstawiamy na około 1 godzinę. Po tym czasie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez około 45 minut, aż mięsko mocno się zrumieni *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: ROLADY Z KARKÓWKI PRZEPIS TUTAJ KARKÓWKA PIECZONA W KAPUŚCIE PRZEPIS TUTAJ
Blog z Apetytem