Karkówka pieczona w keczupie i cebuli to bardzo delikatne, mięciutkie mięsko, które wymaga od nas bardzo niewielkiego nakładu pracy, a efekt jest naprawdę pyszny. W dodatku można je przygotować od razu(...)większej ilości osób, na przykład na niedzielny obiad, myślę że posmakuje każdemu :) Składniki na ok. 4-5 porcji: (Inspiracja: " Szefowa w swojej kuchni ") 1 kg karkówki 2 duże cebule ok. 0,5 szklanki ostrego keczupu 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki ostrej musztardy np. sarepskiej 1 duży ząbek czosnku 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 2 łyżeczki suszonego majeranku
Simply FoodMakaron z grzybami mun po chińsku Składniki: - mięso z karkówki - 1 cebula - 1 łyżka jogurtu naturalnego - 20g suszonych grzybów mun - 1/2 opakowania mrożonej chińskiej mieszanki warzyw (marchew, cebula, kiełki fasoli Mung, pędy bambusa, por, grzyby Mun, papryka) -1 łyżeczka przyprawy chińskiej: sól, kurkuma, pasternak, pieprz czarny, cukier, papryka, koper, kolendra, szałwia, tymianek, bazylia, estragon, glutaminian (u mnie od Skworcu) - mielona(...)sól, pieprz ziarnisty czarny - makaron instant dodatki: - olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Karkówkę kroję w kostkę, dodaję do niego jogurt i przyprawę chińską. Odstawiam na pół godziny. W tym czasie moczę suszone grzyby mun w wodzie. Dalej obsmażamy mięso na patelni. Osobno podsmażam drobno posiekaną cebulę na rumiano. Wszystko łączę wraz z pokrojonymi grzybami i podlewam wodą. Dodaję sól
Kuchnia co dniaimprezy lub na niedzielny obiad z ziemniakami. Polecam jest pyszna. Karkówkę pokroić na plastry o grubości 1 cm. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką, mieszanką suszonych ziół. Wymieszać mięso w przyprawach i rozłożyć na dnie żaroodpornego naczynia, którego dno wysmarowane musi być olejem. Marchew obrać i pokroić w plasterki, cebulę pokroić w piórka. Cebulę i marchewki rozrzucić na mięsie. Pieczarki umyć
Kuchnia PokoleńZupa gulaszowa daje bardzo wiele możliwości do własnych interpretacji. Dziś przedstawię wam przepis na gulaszową w dwóch wersjach. Wybierzcie najlepszą dla siebie i zróbcie koniecznie. Składniki: 800 g karkówki 3 cebule 6 dużych papryk 350 g pieczarek 1 l przecieru pomidorowego 5 liści laurowych, 8 ziarenek ziela angielskiego 4 łyżki papryki czerwonej, chili lub ostra papryka ilość wg uznania odrobina(...)papryki wędzonej sól i pieprz Przygotowanie: Karkówkę kroimy w kostkę o boku mniej więcej 1,5 – 2 cm. Przyprawiamy papryką, solą, pieprzem i odrobiną oleju. Jeżeli macie na to czas, najlepiej zostawić mięso w przyprawach na kilka godzin w lodówce. Ale nie ma konieczności. Mięso z przyprawami podsmażamy w garnku, w którym gotować będziemy zupę. A dalej
Kulinarna Patilogiarozpływa się w ustach :) Jeżeli macie ochotę na inne dania z użyciem szybkowaru to zajrzyjcie tutaj. Składniki na porcję dla 4-5 osób: 1 kg karkówki wieprzowej 1 mała papryczka chili 2 cebule sól, pieprz przyprawa do wieprzowiny olej Karkówkę umyć, osuszyć, pokroić w plasterki i delikatnie rozbić tłuczkiem. Każdy kawałek mięsa przyprawić solą, pieprzem i przyprawą(...)pół, usunąć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Na dno szybkowaru wlać olej (musi przykryć dno garnka) i partiami obsmażyć karkówkę na złoty kolor. Następnie mięso wyjąć z szybkowaru i w tym samym garnku przesmażyć cebulę wraz z papryczką chili. Gdy lekko się zeszkli to do garnka włożyć mięso. Całość zalać 2 szklankami wody. Pokrywę od szybkowaru zamknąć. Wybrać
Ugotowaćczarny świeżo mielony do smaku, ponadto: olej rzepakowy papryka ostra, pomidory, bazylia, olej rzepakowy czosnkowy, 1 główka czosnku, 5 dużych plastrów karkówki, 1 kg jak najmniejszych młodych ziemniaków, 1 mały kalafior, 3 białe cebule, świeże oregano, sól, pieprz do smaku. Przygotowanie: Marynata : Olej mieszamy z musztardami, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, imbir, doprawiamy solą i pieprzem do smaku(...)przed grillowaniem wyciągamy z lodówki, żeby była w temperaturze pokojowej. W tym czasie na grillu układamy warzywa zwinięte w folię. Kiedy będą al dente zaczynamy grillować karkówkę. Karkówkę podajemy z cebulą, ziemniakami i kalafiorem, dodajemy świeże oregano. Smacznego :) Zapraszam do głosowania, dziękuję http://kuchennezmagania.mojegotowanie.pl/film/7/monika-i-pawel
Moniki SmakołykiTurcja, tymianek pochodzi z Polski, a pieprz z Wietnamu. Użyłam przypraw marki Knorr , które są starannie wybierane z miejsc, z których pochodzą. Potrzebujemy: 600 g karkówki wieprzowej w plastrach 2 średnie białe cebule 2 łyżki masła 1 liść laurowy 1/2 łyżeczki suszonego tymianku sól, pieprz Rozgrzewamy patelnię i układamy na niej plastry karkówki, obsmażmy z obydwu stron, podlewamy odrobiną wody(...)dusimy do miękkości wraz z liściem laurowym i tymiankiem. Cebule kroimy w półplasterki i dodajemy do karkówki, w momencie kiedy ta zrobi się miękka, a cała woda odparuje. Cebulkę chwilę przesmażamy z mięsem i ponownie dodajemy odrobinę wody, sól oraz pieprz. Dusimy pod przykryciem około 15 minut, aż cebula całkowicie zmięknie. Na koniec dodajemy masło i takim oto sposobem powstaje
MamaOskarkazasmakowały i często przyrządzam je na obiad. Kotlety są bardzo smaczne i soczyste, dodatek startej cebuli sprawia że kotlety rozpływają się w ustach. Składniki: 4 plastry karkówki 4 plastry schabu 2 cebule Sól, pieprz Przyprawa smaczuś Tradismak Przyprawa mefisto Tradismak Bułka tarta 2 jajka Olej do smażenia Siekacz zmiękczający do mięsa Sposób przygotowania: Plastry schabu i karkówki rozbijamy dość(...)cienko, oprószamy solą i pieprzem. Cebulę obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach, smarujemy nią kotlety z karkówki, przykrywamy schabem, lekko dociskamy dłonią. Kotlety panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, wstawiamy na pół godziny do piekarnika
Bajeczna KuchniaSycąca ryżowa potrawa, która swoimi korzeniami sięga do krajów arabskich. Oto moja wariacja na temat tego dania. 500 g karkówki Sól Pieprz 1 cebula 2 łyżki masła 1 marchew 150 g groszku z marchewką 200 g suchego ryżu Przyprawy: Liść lubczyku, Słodka papryka, Kumin mielony, Curry, Chilli pieprz cayenne Ok. 1 litr bulionu Karkówkę kroimy w drobna kosteczkę, przyprawiamy solą(...)pieprzem. Cebulę kroimy w kosteczkę a marchewkę ścieramy na tarce o średnich oczkach. W garnku lub na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cebulę i szklimy około 7 minut. Dodajemy karkówkę i mieszamy. Gdy mięso jest podsmażone dodajemy marchewkę, marchewkę z groszkiem i suchy ryż. Całość dokładnie mieszamy, zalewamy bulionem i przyprawiamy przyprawami. Dusimy na wolnym ogniu około 40 minut, często mieszając
VioletoweKucharzeniepieczenia mięsa ma swoje zalety - kiedy położymy obok ziemniaki, po tym czasie będą idealne, spieczone z zewnątrz i mięciutkie w środku. :-) 500g karkówki 500g pieczarek 2 średniej wielkości cebule przyprawa do karkówki, u mnie od Przyprawy Świata Gdynia 500g ziemniaków sól, pieprz, papryka słodka, czosnek olej Zalewa: 1 szklanka wody 5 łyżek octu, ja użyłam balsamicznego 2 łyżeczki cukru(...)łyżek sosu sojowego 5 łyżek koncentratu pomidorowego 1. Karkówkę myjemy i kroimy w cienkie plastry. Rozbijamy je jak na kotlety i przecinamy na pół. Obsypujemy przyprawami. 2. Pieczarki myjemy, kroimy na kawałki preferowanej wielkości. 3. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plastry. 4. Przygotowujemy zalewę mieszając ze sobą wszystkie składniki. 5. W naczyniu żaroodpornym układamy mięso, które polewamy kilkoma łyżkami
Szefowa kuchniTagliatelle czyli każdy miał to na co miał ochotę. Jako dodatek można zrobić szybką surówkę z marchewki z dodatkiem kukurydzy z tego przepisu. Składniki 1-1,3 kg karkówki 2 cebule 2 papryczki chilli (dość duże) 3 duże ząbki czosnku 1,5 szklanki czerwonego wina 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu 1 łyżeczka pieprzu(...)szklanką wina (tak żeby cała karkówka była praktycznie przykryta (możemy dokładnie przemieszać by wino dobrze rozeszło się). Zamykamy pojemnik lub garnek i wkładamy do lodówki na 24 h. Grzyby blendujemy i zalewamy wrzątkiem. Po 30 min uzupełniamy ilość wody do 0,75l. W czasie gdy grzyby się parzą zabieramy się za resztę. Cebulę kroimy w kostkę, papryczkę chilli i czosnek
Piekielna Kuchnia PatiBardzo często przygotowuję karkówkę, jednakże obowiązkowo musi być w towarzystwie warzyw. Zamknięta cebulową skorupką tworzy ciekawy smak. 500 g karkówki 4 marchewki 300 g pieczarek 2 cebule Przyprawa do karkówki Sól Pieprz Olej do podsmażenia Karkówkę myjemy i kroimy na 2 cm plastry. Dokładnie przyprawiamy przyprawą do karkówki, solą i pieprzem. Pieczarki kroimy w pół plasterki, marchewkę obieramy i ścieramy
VioletoweKucharzeniefamily:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 4 kotlety z karkówki 2 cebule 1 łyżeczka majeranku po 5 ziarenek pieprzu czarnego i ziela angielskiego liść laurowy 2 łyżki mąki (do sosu) 1 bulionetka Knorr do duszonych mięs olej sól zmiękczająca mięso(...)oleju. Cebulę pokroić w piórka. Na osobnej patelni rozgrzać olej, przesmażyć cebulę dodając majeranek, ziele, pieprz i listek. Gdy cebulka będzie podrumieniona dodajemy do niej 2 łyżki mąki i dokładnie mieszamy. Dodajemy wodę i bulionetkę. Mieszamy, aż się wszystko ładnie połączy. Tak przygotowanym sosem zalewamy karkówkę. Dusimy na małym ogniu przez 60 minut. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomitemperaturze 200 stopni. Przepis na ten bigos 'wyszperałam' u Pana Marka Łebkowskiego, zmodyfikowałam go troszkę...Wy też możecie ;) Polecam przepis! SKŁADNIKI: 2kg kiszonej kapusty 3 cebule 60g świeżej słoniny 300g karkówki 300g boczku 300g kiełbasek kilka pokrojonych i podsmażonych pieczarek 1 golonka 2 marchewki, 1 pietruszka, 2 ząbki czosnku, kawałek selera, lubczyk, biała część pora 3 liście laurowe(...)Krok 3. Pozostałą cebulę kroimy w drobną kostkę. Krok 4. Boczek i kiełbaski kroimy na kawałki. Krok 5. Słoninę kroimy w drobną kostkę, smażymy z pozostałą cebulą i dodajemy do kapusty wraz z karkówką, boczkiem, kiełbaskami i obranym mięsem z golonki, pokrojoną marchewką, podsmażonymi pieczarkami - dusimy pod przykryciem przez 1 godzinę. Bigos doprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem, dusimy 10 minut
Moja Książka Kucharskamięso pozostaje soczyste i mięciutkie. Karkówkę oczyszczamy z błon, okrawamy z tłuszczu. Do gulaszu zachowujemy tylko czyste mięso. Tniemy je w półtoracentymetrową, dwucentymetrową kostkę. Mięso solimy, pieprzymy, posypujemy połową czosnku niedźwiedziego i na chwilę odkładamy. Marchew, pietruszkę, selera obieramy, kroimy w słupki. Selera naciowego pozbawiamy (jeśli ma) twardego łyka, kroimy w centymetrowe kawałki. Cebule obieramy i kroimy w ósemki(...)jednocześnie lekki. Mięso pozbawione jest tłuszczu, brak tu ciężkiej śmietany i mocnych, klasycznych dla gulaszy, przypraw. Danie jest lekkie i proste, jednocześnie syci na długo. SKŁADNIKI 800g karkówki 2 cebule 2 ząbki czosnku ¼ dużego selera 5 łodyg selera naciowego 3 średnie marchewki 1 kostka pieczeniowa Knorr (lub wołowa) 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego 4 łyżki oleju 2 płaskie łyżki mąki
Karo in the Kitchen