Uwielbiam takie obiady. Bo kto nie lubi konkretnego kawałka mięsa? 500 g karkówki Przyprawa do wieprzowiny Ostra czerwona papryka Liść lubczyku 300 g małych pieczarek 2 cebule Oliwa z oliwek Karkówkę myjemy i kroimy na plastry o grubości 1,5 mc. Każdy plaster nacinamy w 3 miejscach, ale nie przecinamy do końca. Zaplatamy warkocze i spinamy wykałaczkami. Każdy plaster
VioletoweKucharzenieSkładniki: 700 g karkówki wieprzowej 3 cebule 250 g pieczarek 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki sól, pieprz 3 łyżeczki posiekanego świeżego majeranku (lub 3 łyżeczki suszonych ziół) kilka gałązek świeżego tymianku (lub 3 łyżeczki suszonych ziół 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki oleju roślinnego Sposób wykonania: Karkówkę kroimy w plastry o grubości ok 1 cm. Każdy kawałek(...)smażymy na nim kotlety z obu stron na złoty kolor. Po wysmażeniu wyjmujemy mięso z garnka a na tłuszczu, który nam pozostał szklimy cebulę pokrojoną w kostkę oraz pieczarki. Następnie wkładamy z powrotem karkówkę do garnka, całość zalewamy wodą (tak aby przykrywała kawałki mięsa). Dusimy pod przykryciem do momentu aż mięso zmięknie. Pod koniec duszenia dodajemy majeranek i tymianek
Qchnia po prostuJeżeli nie macie pomysłu na obiad to zachęcam do przygotowania gulaszu z karkówki wraz z dodatkiem sosu pomidorowego, marchewki, papryki i cebuli. Poniższy gulasz jest rewelacyjny w smaku! Lekko pikantny, aromatyczny... mięso rozpada się pod wpływem nacisku widelca. Do przygotowania takiego dania będziecie potrzebować szybkowar. Wystarczy składniki pokroić, przełożyć do garnka, zalać pomidorami z puszki oraz wodą i dusić(...)czas pieczenia będzie o wiele dłuższy (3-4 godziny). Szczerze polecam przygotować poniższy gulasz :) Składniki na porcję dla 6-8 osób: 1 kg karkówki 2 średniej wielkości cebule 2 średniej wielkości marchewki 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki zielonej 1 puszka pomidorów w puszce (400 g) 1,5 szklanki wody sól, pieprz ostra papryka Mięso umyć, osuszyć
Ugotowaćprzygotowane danie, możemy podać zarówno z ryżem, kaszą, pęczakiem ( zobacz jak przygotować pęczak ) czy ziemniakami. Karkówka zapiekana z pieczarkami i serem - składniki: ok. 1,5 kg karkówki 400g sera żółtego 2 cebule 500g pieczarek majonez sól pieprz majeranek słodka papryka Karkówka zapiekana z pieczarkami i serem - przygotowanie: Karkówkę kroimy w 1 cm plastry, lekko rozbijamy. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem(...)majerankiem i słodką papryką. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Karkówkę smarujemy majonezem, układamy cienko pokrojoną w piórka cebulę, posypujemy pokrojonymi w plasterki pieczarkami. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. C na ok. 2 godziny. 25 minut przed końcem pieczenia na każdym plastrze karkówki układamy plasterek sera żółtego i wkładamy do piekarnika. Danie to jest idealne na każdą okazję, a najlepsze
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Pewnego razu trafiłam na ten przepis, który na stałe u nas zagościł. Karkówka jest miękka i soczysta. Najlepiej smakuje z ziemniakami. Przepis pochodzi stąd: KLIK . 1/2 kg karkówki 4 pomidory 4 cebule szklanka pikantnego keczupu 1/4 szklanki wody przyprawa do karkówki, u mnie od Przyprawy Świata Gdynia 1. Karkówkę kroimy w plastry i lekko rozbijamy. Smarujemy cienko olejem, posypujemy przyprawą(...)karkówki i odstawiamy na noc do lodówki. 2. Obraną cebulę i pomidora kroimy w plastry. 3. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Układamy warstwę plastrów mięsa, cebulę i pomidory. Robimy to do wyczerpania składników. 4. Keczup rozrabiamy z wodą i zalewamy nim mięso. 5. Pieczemy przez 2h w temperaturze 180 stopni
Szefowa kuchnizastanawiam się co by tu zrobić coś innego niż zwykle i zaskoczyć mile rodzinkę..tym razem zaskoczyłam ich bitkami w sosie cebulowo-porowym..pysznie było. 1 kg schabu, karkówki 2-3 cebule 2-3 pory 2 marchewki sól, pieprz listek, ziele 2 łyżeczki mąki pszennej koperek Mięso pokroić na 1 cm plastry, oprószyć solą i pieprzem. Obsmażyć z obydwu
Moje domowe kucharzenieJednakże mi taka wersja smakuje. Jeśli ktoś woli bez drożdży, po prostu nie przygotowuje zaczynu i dodaje pół litra wody. Jako farsz możemy zastosować mięso z cebulą i czosnkiem. Najlepiej wołowinę lub karkówkę pokrojoną w drobniutkie kawałki. Można też użyć indyka albo kurczaka. Moim zdaniem jednak użycie kurczaka jest profanacją tego dania. Ciocia używa też gęsiny, ale ciężko ją zdobyć(...)mąki 1 szkl wody 5 jajek 1 łyżeczka soli do smarowania ciasta 1 kostka masła farsz 1,5kg udźca z indyka (można dać wołowinę lub karkówkę, gęsinę, pokroić w drobne kawałeczki) 6 dużych cebul (pokroić w piórka) 0,5 główki czosnku (nie żałować czosnku) słodka papryka sól pieprz listonic_name = "Pierekaczewnik z indykiem (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content
CoolinarniePLpotem dobrze zjeść. Na przykład taką świąteczną pieczeń... wymyśloną na prędko! Lubię wymyślać. Marzyć i kombinować. ŚWIĄTECZNA KARKÓWKA W WINOGRONACH I WINIE. (przepis autorski;) ładny kawałek karkówki (ok. 600g) duża cebula szklanka połówek winogron czerwonych szklanka czerwonego wina wytrawnego sól, pieprz, dużo majeranku łyżka masła Karkówkę ładnie oprawiłam, natarłam solą, pieprzem i majerankiem, zostawiłam na pół godziny w lodówce. Cebulę
W kuchni Karmel-itkiobiad jak u mamy? Niestety nas też w końcu naszło... Padło na duszoną karkówkę z pieczarkami, do tego pure ziemniaczane, kiszony ogórek i papryka. Składniki: karkówka wieprzowa 500 g pieczarki 300 g cebula 200 g olej rzepakowy 1 łyżka domowa Vegeta 2 łyżki czosnek 5 ząbków szczypiorek 1 pęczek natka pietruszki 1 pęczek śmietana wiejska lub śmietanka(...)kawałków obsmażam przez kilka sekund na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu), co spowoduje zabezpieczenie przed zbytnim wysuszeniem mięsa podczas właściwej obróbki. W garnku układam warstwami karkówkę i pieczarki z cebulą (razem z uzyskanym sosem z duszenia). Zalewam wodą do poziomu mięsa, wody ma być niewiele. Dodaję czosnek, szczypiorek, pietruszkę i domową Vegetę . Duszę pod przykryciem na niewielkim ogniu
IzaGotujewieprzową po birmańsku :) Potrawa inspirowana jest przepisem ze strony Słodko-Kwaśny . Zapraszam do gotowania! Składniki na trzy porcje wieprzowiny po birmańsku: 500 g karkówki wieprzowej 3/4 szklanki wrzątku 40 g pulpy tamaryndowej łyżeczka pasty krewetkowej 2 cebule 3 ząbki czosnku 4 łyżki(...)oleju 2 małe suszone papryczki chilli 1 łyżeczka kurkumy CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY PRZYGOTOWANIE: Pulpę zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie przecedzamy. Cebulę drobno siekamy, karkówkę kroimy w 2 cm kostkę, czosnek ucieramy na tarce. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, czosnek i pokruszone papryczki chilli, Smażymy do zeszklenia. Dodajemy kurkumę
Tajskie smakijest pieczona z papryką, pieczarkami i cebulką jest bardzo aromatyczna. Takie mięsko to świetna propozycja na niedzielny, czy świąteczny obiad. Polecam :) Składniki - 1 kg karkówki - 0.5 kg pieczarek - 1 duża czerwona papryka - 1 duża cebula - sól, domowa wegeta , czosnek mielony, kminek mielony, majeranek, papryka melona, pieprz - olej Wykonanie Mięso kroję w grubsze plastry ( nie rozbijam ). Każdy plaster dokładnie nacieram(...)odstawiam do lodówki na co najmniej godzinę. W tym czasie pieczarki kroję w ćwiartki lub ósemki ..w zależności od wielkości.. , paprykę w większa kostkę, cebulę siekam. Zamarynowane plastry karkówki przekładam do delikatnie wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego, na mięso wykładam cebulę, paprykę i pieczarki. Całość zalewam szklanką wody. Naczynie przykrywam pokrywką, wkładam do zimnego piekarnika i piekę w temperaturze
Kuchnia z widokiem na ogródSoczysta karkóweczka, którą nie pogardzi żaden jej wielbiciel. Upieczona w towarzystwie pysznej cebuli i jabłek. Aromatyczna, pełna ziół. Musicie taką przygotować. Składniki: 1 kg karkówki 1 duże jabłko 3 cebule sól, zioła prowansalskie świeży rozmaryn pieprz kolorowy ziarnisty 2 szklanki piwa Wykonanie: Karkówkę kroimy na plastry, oprószamy solą i ziołami prowansalskimi . obsmażamy na rozgrzanym oleju. Obsmażone karkówki układamy
Z Majeczką w kuchniObiad na 6 osób. Składniki: 6 plastrów karkówki 1 papryka czerwona 2 cebule 2 kiszone ogórki sól pieprz musztarda liść laurowy ziele angielskie majeranek mąka olej do smażenia Sposób wykonania: Karkówkę rozbić dość cienko .Ogórki,cebulę, paprykę pokroić w grubsze paseczki.Plastry mięsa posypać solą, pieprzem, posmarować musztardą ,położyć wzdłuż kawałek ogórka, papryki i cebuli. Roladki zwinąć dość ściśle i owinąć
Darcia w kuchnigrzybami, co prawda grzyby zastąpiłam pieczarkami, ale było równie smaczne. Dobrze przygotowana karkówka powinna być miękka i soczysta, a ta własnie taka była. Składniki: 1 kg karkówki bez kości 1 cebula 2 łyżki masła klarowanego 1 szklanka wody 400 g pieczarek 1 liść laurowy papryka słodka papryka ostra sól pieprz 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Wykonanie: Karkówkę pokroić w plastry(...)grubości około 0,5 cm i oprószyć je solą , pieprzem, papryką słodką i ostrą. W rondlu rozgrzać masło i zeszklić cebulę pokrojoną w piórka, a następnie ułożyć plastry karkówki i smażyć z każdej strony aż mięso będzie rumiano brązowe, po czym podlać 1 szklanką wody,dodać liść laurowy przykryć rondel i dusić do miękkości. Pod koniec duszenia dodać
O kuchni z uczuciemaksamitny sos pieczarkowy to już bajka . Pyszny obiad , na każdą okazję , nawet na tą uroczystą Mięsko jest delikatne a sos…po prostu pyszny Składniki 0,5 kg karkówki wieprzowej 2 cebule sól , pieprz do smaku sos : 10 pieczarek 1 cebula 200 ml śmietany kremówki 1 ząbek czosnku 1/2 płaskiej łyżeczki , mielonej gałki muszkatołowej sól , pieprz do smaku 2 łyżki(...)żeby zamknąć soki w mięsie . Mięso ma mieć rumieńce ale w środku ma być jeszcze surowe . Po tym zabiegu, karkówka pozostanie soczysta po upieczeniu . Obsmażone plastry solimy , doprawiamy pieprzem i układamy w woreczku do pieczenia , na przemian z plasterkami cebuli . Worek zamykamy i wkładamy do piekarnika , nie musi być nagrzany . Pieczemy w temperaturze 160 C z termoobiegiem około
Ogrodnik w podróży