mój i moich domowników ulubiony gatunek mięsa. Może się wydawać, że jest ona nieco tłusta, ale odpowiednio przyrządzona jest przepyszna. Robię z niej różnego rodzaju pieczenie i dania jednogarnkowe, a moim hitem jest karkówka z pieczarkami ( przepis ). Dzisiejsza wersja jest trochę do niej podobna, ale jednak smakuje zupełnie inaczej, więc polecam spróbować! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 kg karkówki
Danka PichciPozostałe przyprawy łączymy ze sobą żeby przygotować aromatyczną mieszankę. Przygotowanymi przyprawami nacieramy dokładnie mięsa, następnie do naczyń wkładamy jeszcze po dwie łyżki smalcu i przyprawione mięso. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 200 st.C ... karkówkę 60 min. i 5 min bez pokrywki, kurczaka 80 min. i 10 min. bez przykrycia. Karkówkę studzimy i chowamy do lodówki, na kolację będzie fajną wędliną
chleba naszegozrobione w domu. Dzisiaj chciałam się z Wami podzielić przepisem na domowy baleron. Do jego przygotowania nie potrzebujemy żadnych specjalnych urządzeń, wystarczy rękaw foliowy do pieczenia i garnek. Inspiracja Cincin.cc . Domowy baleron Czas przygotowania: marynowanie 7 dni, parzenie 120 minut Składniki: 1 kg schabu karkowego 1,5 litra wody 50 g cukru(...)czasie karkówkę wyjmujemy z zalewy, płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Mięso sznurujemy lub wkładamy do siatki wędliniarskiej i umieszczamy w woreczku lub rękawie do pieczenia. Szczelnie zawiązujemy i wkładamy do większego garnka z wodą. Karkówka powinna być całkowicie zanurzona w wodzie. Mięso parzmy przez 120 minut w temperaturze 80-85 stopni. Baleron wyjmujemy z woreczka i studzimy
Kulinarne przygody Gatitymarchewka cebula 1/4 papryki czerwonej 100 g boczku 3/4 szklanki bulionu sól oraz pieprz Przepis 1 Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z majerankiem oraz musztardą. Taką marynatą nacieramy plastry karkówki. Odstawiamy na noc do lodówki. 2 Następnie mięso obtaczamy w mące i smażymy na rumiano z obu stron. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. 3 Ziemniaki i marchew obieramy, kroimy w plastry(...)Pieczemy w piekarniku w temperaturze 170 stopni przez godzinę. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę/folię, podkręcamy temperaturę do 180 stopni, aby składniki się przyrumieniły i pieczemy jeszcze około 10 minut. Artykuł Zapiekana karkówka po flisacku pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog kulinarny
Kuchnia Bazyliiwiecie to moje ulubione mięso, myślę że nie tylko moje. Jest bardzo wdzięczne do przygotowania i bogate w smaku! SKŁADNIKI: 4-5 plastrów chudej karkówki 2-3 cebule kilka plastrów boczku wędzonego lub pieczonego z kardamonem papryka konserwowa MARYNATA: 3-4 łyżki oliwy 1 łyżka suszonego lubczyku szczypta majeranku szczypta tymianku 1/3 łyżeczki pieprzu 1/3 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki(...)plastry karkówki smarujemy ketchupem, kładziemy na każdy cebulę, boczek, paprykę, smarujemy majonezem, po 30-40 min. posypujemy tartym serem, zapiekamy w piekarniku około 1 godz.(to jest czas całkowity) najpierw w temp. 200 stopni, aby szybko zamknąć mięso i zachować soczystość, następnie w 180 stopniach do miękkości mięsa, mięso przez pierwsze 1/2 godz. piec pod przykryciem
Kuchnia BeatyKarkówka w tej marynacie jest bardzo aromatyczna, ma ciekawy smak ohh był to szybki i pyszny obiad. Polecam! Składniki: 6-7 plastrów karkówki cebula Marynata: 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki wody 1 łyżka miodu 2 łyżki oleju 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka ostrej papryki 1 łyżka słodkiej papryki 0,5 łyżeczki przyprawy do mięsa 0,5 łyżeczki świeżo mielonego(...)noc/na kilka godzin czy ile mamy czasu. Na dno naczynia żaroodpornego kładziemy pokrojoną w piórka cebulę, układamy na nią mięso i dokładnie polewamy marynatą. Pieczemy 30-40 minut w 200 stopniach. Karkówkę pokroiłam w plastry i podałam na sałatce. Mmm Pycha! Mój Facebook
Na moim talerzuKarkówka w tej marynacie jest bardzo aromatyczna, ma ciekawy smak ohh był to szybki i pyszny obiad. Polecam! Składniki: 6-7 plastrów karkówki cebula Marynata: 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki wody 1 łyżka miodu 2 łyżki oleju 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka ostrej papryki 1 łyżka słodkiej papryki 0,5 łyżeczki przyprawy do mięsa 0,5 łyżeczki świeżo mielonego(...)noc/na kilka godzin czy ile mamy czasu. Na dno naczynia żaroodpornego kładziemy pokrojoną w piórka cebulę, układamy na nią mięso i dokładnie polewamy marynatą. Pieczemy 30-40 minut w 200 stopniach. Karkówkę pokroiłam w plastry i podałam na sałatce. Mmm Pycha! Mój Facebook
NA MOIM TALERZUSztuka mięsa pieczona stanowi doskonałą alternatywę dla kupnych wędlin, takie mięso na zimno do chleba to wspaniały element do kanapki, a na ciepło - pokrojone w plastry stanowi danie obiadowe, polecamy taką pieczeń - bez trudu mamy konkretne danie! S kładniki: 1 kg karkówki po pół łyżeczki przypraw: tymianku, rozmarynu, papryki słodkiej, kminu rzymskiego, suszonej pietruszki 1 łyżeczka musztardy(...)osuszamy delikatnie dociskając ręcznik papierowy, mięso smarujemy olejem i musztardą. Pozostałe przyprawy łączymy razem se sobą, posypujemy karkówkę lekko wgniatając przyprawy. Odstawiamy na noc do lodówki. Na następny dzień wkładamy do naczynia żaroodpornego bez przykrycia pieczemy w piekarniku około 1,5 godz w temperaturze 180 stopni C. Smacznego
kgwjanczewosokiem malinowym i majerankiem. Do sosu malinowego włożyć pokrojoną karkówkę i wstawić do lodówki na ok. 1,5 godziny, aby smaki się przegryzły. Piec ok. 2 godzin w 180 stopniach w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem. Karkówka w sosie malinowym ląduje w lodówce, aby się jeszcze zamarynowała Tuż po wyjęciu z piekarnika Nasza propozycja podania - z ziemniaczkami i sałatką z pomidorów
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieinspirowanych wtorkowymi warsztatami, a tym czasem zapraszam na krótką relację fotograficzną. Chili con carne z łaty wołowej z salsą i pieczonymi pomidorami Klasyczny steak z antrykotu z masłem miso Beef bourgunion z karkówki z pure z fioletowych ziemniaków Stir fry ze skrzydła wołowego z pęczakiem Długo pieczone żeberka z konfiturą z czerwonej cebuli
Kulinarne przygody GatityPieczeń, którą proponujemy jest połączeniem mięsa z kurczaka z karkówką. Po upieczeniu i wystudzeniu zastąpi nam wędlinę. Wygląda i smakuje rewelacyjnie. Składniki: -10-12 udek z kurczaka -8-10 plastrów karkówki ( ok. 80 dkg ) -kilka ząbków czosnku -żelatyna -przyprawa barbecue lub przyprawa do mięs -sól -pieprz -olej Plastry karkówki posypujemy solą, pieprzem, przyprawą i pokrojonym w drobną kostkę(...)karkówce układamy mięso z udek kurczaka i smarujemy żelatyną. Jeszcze jedna warstwa karkówki i mięsa z udek kurczaka a na końcu skórki z kurczaka. Wszystko związujemy dratwą lub sznurkiem. Całość umieszczamy w wąskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy niewielka ilością oleju. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury
Maminek kulinarnyzimno, to po podgrzaniu idealnie nadaje się na obiad jako sztuka mięsa w dowolnym sosie. Postanowiłam nie kupować już wędlin, tylko piec samą szynkę, schab, polędwicę, boczek czy karkówkę. Nie bójcie się tłuszczu zwierzęcego w boczku czy karkówce. Badania udowadniają, że teorię miażdżycy z powodu nadmiaru cholesterolu wymyślono w celu zdyskredytowania tłuszczów zwierzęcych(...)Pozostawić szynkę w wywarze do wystygnięcia. • Sok jabłkowy, miód i pieprz dokładnie wymieszać lekko podgrzewając. • Szynkę polać marynatą i ułożyć w formie do pieczenia. • Piec w temp. 200 st.C przez 30 minut, podlewająć marynatą. • Kroić po wystudzeniu i zdjęciu sznurka
To co kochamvotes ) Pieczony karczek, prosta wędlina z piekarnika Pyszny, prosty, pieczony karczek to idealna wędlina na kanapki. Świetnie też spisze się na ciepło jako pieczeń do obiadu. U nas najlepiej schodzi w wielkich bułkach, zapakowanych kilkoma jego plastrami w towarzystwie sałaty lodowej, czerwonej cebuli i miodowej musztardy.. Pycha ! Polecam, pracy naprawdę niewiele, a efekt spektakularny, no i zdecydowanie(...)czasie wyjmij, zawiń w folię aluminiową, resztkę marynaty z pojemnika wlej do karkówki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Opiekaj w piekarniku w temperaturze 100 C przez około 3 godziny, co jakiś czas obracając. Następnie wyłącz piekarnik, a karkówkę pozostaw w środku aż do jego całkowitego ostygnięcia. Czas wyjąc karkówkę z piekarnika i umieścić bez rozwijania foli na noc w lodówce. Dzięki temu
Ogrodnik w podróżyuznać, że było to keto w czystej postaci. Wieprz pieczony na rożnie Keto & carnivore paradise Kolejne nasze doświadczenie kulinarne to wizyta w konobie, czyli tutejszej tawernie. Specjalizują się one zazwyczaj w pieczonych i grillowanych mięsach , choć podają także ryby i owoce morza . Szczególną ich wizytówką jest zaś pieczona na rożnie świnia, często w całości(...)mięs , w tym grillowanej wieprzowiny był wprost przepyszny! Już nie pamiętam kiedy ostatnio się tak obżarłam… Oprócz wieprza z rożna dostaliśmy także Ćevapčići i kawałek karkówki, a pod warstwą mięsa czekała na nas warstwa pieczonych warzyw, w tym papryka , cukinia oraz ziemniaki. Do tego kawałki surowej cebuli i ajvar . Wszystko pyszne, pachnące palonym drewnem i w niewygórowanej cenie
Modern Cave Girlkażdym stole. Karkówka w takim wydaniu to pyszne danie, które możecie podać zarówno na codzienny, jak też na uroczysty obiad Co potrzeba: 1,3 kg-1,5 kg karkówki wieprzowej, 500 g pieczarek, 8 szt. średniej cebuli, 2 duże, mięsiste czerwone papryki, Sól, Pieprz, Czosnek granulowany, Mąka do obtaczania, Olej do smażenia Co potrzeba na sos: 1 szklanka wody(...)rozkładamy pieczarki, na wierzch rozkładamy paprykę. Składniki na sos mieszamy dokładnie, polewamy równomiernie po wierzchu. Blachę przykrywamy folią aluminiową, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200⁰C, pieczemy 1,5 godziny na termoobiegu. Smacznego :)) karkówka, pieczarki, cebula, papryka, koncentrat pomidorowy, czosnek, ocet jabłkowy
Bułka z Chlebemwyszło bardzo aromatyczne i przepyszne danie. U mnie w formie gulaszu, jako dodatek do kaszy. Inspiracją był ten przepis. Składniki: - 300-400g pieczonych, smażonych mięs, kiełbasy, itp. (u mnie 240g świeżej karkówki i 160g smażonej gęsiny) - 1-2 plastry wędzonego boczku - 1 cebula - 1 ząbek czosnku (nie trzeba) - 2 ogórki kiszone - 2 łyżki koncentratu pomidorowego - 400ml bulionu
Smaczne Zdrowe