karczek - 717 przepisów (strona:25/48)

Proces wykonania wędliny w szynkowarach i praskach (podstawy) 188

różnice w temperaturach .Każdy robi dla siebie i każdy lubi inaczej .Istotną sprawą jest też takie coś,że schab będzie inaczej wyglądał np. w 65 stopniach a boczek czy karczek inaczej .Tłuściejsze mięsa można parzyć do większych temperatur.Takie jest moje skromne zdanie.Ale też nie wolno przesadzić z temperatura.Po parzeniu dobrze jest zdjąć docisk i taką puchę schować do lodówki

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Łazanki z karczkiem i słodką kapustą 138

zrobienie, by potem cieszyć się smakiem i widokiem zadowolonych domowników. Osobiście nie przepadam za makaronem łazankowym, więc zastąpiłam go moim ulubionym, serdecznie polecam. Składniki:   600 g karczku wieprzowego 300 g makaronu  1/2 główki kapusty ( około 600 g ) 2 średnie cebule 1 łyżka smalcu 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka majeranku 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku

Gosia gotuje
Nowojorska kanapka a’la reuben 160

mojego vloga sprowadzam smak zza oceanu, a konkretnie z Nowego Jorku. Mnóstwo osób zajada się tam kanapką reuben – jej głównym elementem jest pastrami, czyli wykwintna wędlina z karczku wołowego. Oczywiście nie musicie sięgać po oryginalną wersję, ale ważne by była to wołowa wędlina, która w lepszych sklepach dostępna jest już za 35 zł/kg. Danie nie zakłada użycia korniszonów

Kuchennyviral.pl
Domowy pasztet 126

Pasztet domowej roboty gości na naszym stole naprzemiennie z pieczonym karczkiem, boczkiem czy  szynką. Ja  i Mama należymy do mięsożerców i go uwielbiamy, Tato, co dziwne w kontekście innych mężczyzn zdecydowanie  woli sery :) Przepis jest już przez nas wielokrotnie sprawdzony, zachęcam więc z czystym sumieniem do wypróbowania. Składniki na 6 słoików

Gosia gotuje
Rillettess de porc – wieprzowina po francusku, do chleba 305

Lilii w dolinie”, Proust w „Poszukiwaniu straconego czasu” – warto spróbować zrobić własne, domowe rillettes, chociaż raz! Bazowy francuski przepis na rillettes to samo mięso wieprzowe (mieszanka łopatki, karczku, boczku, podgardla, szynki, golonki) gotowane w smalcu z dodatkiem soli i suszonego tymianku. U mnie to bogactwo przypraw, dodające mięsu niesamowitego aromatu – próby oderwania się od słoika w chłodny, jesienny wieczór możecie

Karo in the Kitchen
Pulpety w sosie pieczarkowym 419

przywierają do powierzchni nawet, jeśli są smażone bez dodatku tłuszczu. Można stosować w piekarniku w temperaturze do 140 stopni.  Składniki: 600 g mięsa mielonego wieprzowego (łopatka i karczek) 1 kajzerka czerstwa 3/4 szkl mleka 1 jajko 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka papryki słodkiej 0,5 łyżeczki kolorowego mielonego pieprzu 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego staropolski 2 łyżeczki musztardy

Ala piecze i gotuje
Karczek z grilla w sosie chiimichurri 152

powiecie na pyszny karczek z grilla? Wprawdzie pogoda już nie sprzyja grillowym biesiadom na dworze, ale równie dobrze można go przygotować w domu na grillu elektrycznym, czy patelni grillowej. Zapewniam, że warto.                                         Składniki: 700 g karkówki  Sos chimichurri

Gosia gotuje
Pieczony filet z kurczaka na kanapki 629

piekarniku Suszony schab wieprzowy Szynka domowa gotowana Baton wieprzowy gotowany Pasztety Schab z żurawiną gotowany Pieczeń rzymska z pieczarkami i marchewką Schab ze śliwką Boczek faszerowany Karkówka pieczona miodowa Karczek rolowany z boczkiem Mielonka dojrzewająca. Kiełbasa mielona suszona. Schab pieczony z boczkiem. Schab szpikowany boczkiem. Schab peklowany parzony Mielonka w osłonkach wędliniarskich wędlina drobiowa ze słoika karkówka ze słoika Kiełbasa

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Szynka duszona z pieczarkami. 169

danie możecie przyrządzić na obiad, ale też na imprezę, jako danie na ciepło. Tym razem zrobiłam szynkę, ale inne mięso też się sprawdzi. Bardzo dobrze w tej wersji smakuje karczek. Składniki: kawałek szynki (u mnie około 1 kg) 1/2 kg. pieczarek 1 duża cebula ząbek czosnku 750 ml. gorącej wody 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki

Agusiowe smakołyki
Wiejska kiełbasa 147

Podczas tegorocznego wyjazdu do brata i bratowej udało nam się zrobić domowe wyroby. Była kiełbasa, karczek, szynka i boczek - same pyszności. Mieliśmy okazję jeść także domową pasztetową i kaszankę. Oczywiście większość robił brat bo jest bardziej doświadczony niż ja i mąż. Ale jak to mówią praktyka czyni mistrza, więc sami będziemy próbować domowej produkcji. Tym czasem zapraszam po przepis

Ewa w kuchni
Karczek w pomidorach 176

Składniki 600 g karczku b/k puszka pomidorów dwie łyżki przecieru pomidorowego ok 20 pieczarek 3 cebule 5 ząbków czosnku 3 mniejsze marchewki sól, pieprz, słodka i ostra papryka przyprawa do gulaszu (opcjonalnie) sos sojowy, maggi czerwona papryka ok 1.5 l bulionu warzywnego Przygotowanie Mięso opłukać i osuszyć. Pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, sosem sojowym

Gaździnka warzy
Domowe burgery i najlepszy przepis na bułki 138

marzy się burżuazja i burgery z chudej polędwicy, to niestety niech zaopatrzy się od razu w kawał mięsa poprzerastanego tłuszczem, bo inaczej będzie katastrofa. Nie robimy burgerów wieprzowych, żadnych karczków i łopatek wieprzowych. To ma być burger, a nie kotlet mielony. Nie dodajemy jajek, cebuli, musztard, milionów przypraw. Dobre mięso ma smakować mięsem, sól i pieprz wystarczy. Jak już

ladykitchen
Mielone kotlety z wołowiny z grilla 153

dobrej jakości, a więc takie, które zawiera co najmniej 20% tłuszczu. Tłuszcz to gwarancja, że kotlety mielone z wołowiny będą miękkie i soczyste. Najlepiej więc zrobić kotlety z mielonego karczka lub antrykotu. Takie mięso ma sporo tłuszczu i jest idealne do grillowania. Bardzo lubię mielone kotlety , więc kiedy je już robię to jest to duża porcja. Moje dzieci lubią mielone

codojedzenia
Idealna sałatka na grilla 142

trochę mniej tłusto. Idąc na grilla do rodziny, należy liczyć się z tym, że babcia tudzież inna ciocia mogą nie zrozumieć, że nie jemy mięsa i bardzo dziękujemy za karczek, nawet jak ten był marynowany tydzień i śpiewano mu kołysanki. Grill dzieli, ale też łączy. Wspólne posiłki pod gołym niebem sprzyjają integracji, nieformalny strój, luźna atmosfera, wtedy nawet komary

ladykitchen
Pasztet z dzika w słoiku 952

Otrzymałam mięso z dzika i tym razem postanowiłam przechować je w słoikach w formie pasztetu. Składniki : 1,5 kg dziczyzny (dzik) 0,5 kg łopatki wieprzowej lub tłustego karczku (wtedy nie trzeba słoniny) 20-30 dag słoniny 2 marchewki 3 cebule 4 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 3 ząbki czosnku sól, pieprz gałka muszkatołowa w proszku, sól, pieprz Przygotowanie

Proste Potrawy

Proponowane wyszukiwania