wystygnięcia. Po ostygnięciu, widać jednolitą taflę twarogu - wylewamy na sitko lub gazę, pozostawiamy do ocieknięcia serwatki na całą noc, następnie wykładamy z sitka na talerzyk, możemy kroić na kanapki , jeśli odcedzimy w gazie, tworzymy klinek - związujemy gazę, kładziemy na deseczkę, nakrywamy drugą deseczką i obciążamy, otrzymamy wówczas wspaniały klinek do krojenia w paseczki. Twaróg przygotowany przez Jolę Smacznego
kgwjanczewoRynku spacerujący mogli spróbować potraw przygotowanych przez kucharzy i blogerów podczas Wigilii Małopolski Smak. Były słodkie zupy jak i wytrawne (barszcz, zupa migdałowa czy czekoladowa), różne ryby (karp, pstrąg), kanapki z kapustą i oscypkiem czy sałatki śledziowe w kilku wariantach. To kolejna impreza z cyklu Małopolski Smak i choć tym razem było dużo zimniej niż w letnich miesiącach to jednak
Kuchenne Wariacjecytryny, bazylię, posolić, popieprzyć. Potem dodawać oliwę. Należ blendować, aż powstanie jednolita masa, przypominająca majonez. Przełożyć do słoiczka i gotowe. Można dodać do jajek, do sałatek na kanapki
Kulinarna rozmowamała niedziela, więc sobie pozwoliłam na chwilę relaksu, taki przedłużony weekend :-) Oczywiście przygotować takie żarełko, to żadna filozofia, bardziej chciałam tu pokazać, że śniadanie to nie tylko płatki czy kanapka można trochę w nie włożyć kwintesencji ... Składniki: 1 duży jędrny pomidor 1 kulka mozzarelli kilka listków świeżej bazylii oliwa sól, pieprz Sposób przygotowania: Pomidory
pieprzny smaczekDziś obiecany przepis na czekośliwkę. Można ją także wykorzystać do nadziewania pierniczków lub na kanapki. Jest bardzo łatwa do przygotowania i warto mieć w swojej spiżarni kilka małych słoiczków tych wybornych powideł. Moja jest z dodatkiem kakao, ale można go też częściowo zastąpić czekoladą z tabliczki.” Czytaj więcej
Wiem co jemsoli i znakomitego majeranku z Manufaktury Smaku, który opisałam kilka dni temu. Dodatkowo upieczone metodą 80° Dr Oetkera było też bardzo soczyste.” Nadmiar możemy też wykorzystać jako wędlinę na kanapki”. Czytaj więcej
Wiem co jemsmakowa Flavoured Exstra Vergine Basil nadająca mu pewnej świeżości i podkreślająca aromat bazylii. Chlebek ma też ciekawy, lekko pomarańczowo-czerwony kolor za sprawą soku pomidorowego, a zrobionego z niego kanapki wzbudzały duże zainteresowanie.” Czytaj więcej
Wiem co jemCzęść nagrody (podpłomyki i maca) zniknęła od razu. Rzutem na taśmę udało mi się zachować mini wafelki i dzięki temu mogłam przygotować z nich dziś na śniadanie mini kanapki. Wykorzystałam do ich przygotowania, oczywiście oprócz samych wafelków, chudą wędlinę, świeży ogórek, pomidorki koktajlowe, mozzarellę i natkę pietruszki. Było smacznie, zdrowo i dużo błonnika. Takie kanapeczki mogą być też świetną przekąską
Wiem co jempomysł na marynowanie czosnku wywodzi się z dawnej Persji. Jakie miał tam zastosowanie jest dla mnie zagadką. Ja przez całą zimę przegryzam go sobie dodając do sałatek lub na kanapki i nie straszne mi żadne choróbska i przeziębienia. Robię co roku spory zapas tego specjału aby starczyło na całą zimę. Zanurzam główki we wrzątku, a kłopotliwe obieranie nie jest już
Wiem co jemdawna chodził za mną pomysł na upieczenie kołaczyków z bryndzą i kminkiem, nawet kilkakrotnie kupowałam w tym celu bryndzę, ale ostatecznie lądowała ona na kanapce. Kiedy ostatnio znów ogarnęła mnie na nie ochota, bryndza... grzecznie leżała w sklepie na półce, za to w lodówce królowało opakowanie wędzonego białego sera. Pomyślałam: czemu nie? też słony, tyle, że pachnie inaczej. Efekt widać
Kuchenne zapiski EdytyBardzo chude, kruche mięso do kanapek. Zamiast środkowego, można użyć schabu karkowego - będzie bardziej... soczyście. Czytaj więcej
Kuchenne zapiski EdytyZdarzają mi się takie dni, kiedy myśl o kanapkach na śniadanie nie budzi mojego entuzjazmu. Oczywiście nie ma mowy o dniu powszednim, bo wówczas w pośpiechu łykam pół kajzerki z kiełkami i "czymś" na wierzchu, ale o weekendzie. Zazwyczaj jadam wtedy jajka na miękko lub jajecznicę, do której wrzucam lodówkowe końcówki. Tym razem jajecznica zwyciężyła. Z dodatkiem wiejskiej
Kuchenne zapiski Edytypewnego sycylijskiego deseru, który, mam nadzieję, już za chwilę pojawi się na blogu. Po drugie: ma szerokie zastosowanie jako składnik wielu ciast, farszów, sałatek i sosów. Wyśmienicie smakuje na kanapce, zarówno w wersji słodkiej: z konfiturą lub miodem, ale też w wersji wytrawnej - z dodatkiem czosnku, pomidorów czy ziół. Teraz krótko o pozostałych składnikach użytych do przygotowania ricotty: dzięki śmietanie
Domowa Cookierenka Agipiegus z czekoladą autorstwa Sylwii , czekolada, orzeszki ziemne, kanapki~ Wczoraj - jak wiele osób się domyśliło - 10 blogerów spotkało się w Warszawie. W mieszkaniu Sylwii -ja, Magda , Anka , Sylwia z Mateuszem, Piotrek , Karolina , Karolina , Marysia i Ola . 11 osób, 2 noce, 1 łazienka - ale jest fajnie :D Po śniadaniu
breakfast of dreamszapiekana ciabatta z papryką, świeżą bazylią i tofu wędzonym ~ Kto powiedział, że kanapka musi być bułką rozkrojoną na pół z ułożonymi na niej dodatkami? :) Nie dość, że w powyższej wersji wygląda ciekawie to i od razu jakoś fajniej smakuje :) PRZEPIS /1 porcja/ ~1 duża bułka ciabatta, ok. 100g ~70g tofu wędzonego Polsoja + sól (opcjonalnie, bo ten rodzaj tofu jest już
breakfast of dreams