kanapka - 6539 przepisów (strona:243/436)

Staroświecki dżem wiśniowy, długo smażony. 132

Dzisiaj przedstawię przepis na dżem z wiśni, taki długo smażony, staroświecki, czyli taki jaki robiła moja babcia. Jest gęsty, aksamitny, a smak po prostu zniewala. Idealny na kanapki, choć ja pewnie nadzieję nim rogale drożdżowe lub naleśniki. Polecam. Składniki na staroświecki dżem wiśniowy, długo smażony 4 kg wiśni 1 kg cukru      Wiśnie myjemy, drylujemy (ja nie znoszę

Rozpustne gotowanie
Ciasto Mleczna kanapka z kokosem. 262

Pyszne, miękkie ciasto czekoladowe z wilgotnym, mleczno-kokosowym nadzieniem.  Nie tylko dla dzieci  ;) Składniki na ciasto Mleczna kanapka z kokosem na blaszkę o wymiarach 25x35 cm CIASTO: 2 jajka 200 ml mleka 100 ml. oleju 100 g cukru 200 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki gorzkiego kakao NADZIENIE: 1 l. mleka 1 szklanka cukru

Rozpustne gotowanie
Ziemniaki pieczone w folii podane z twarożkiem i salsą z pomidorów. 158

dziś wspominam z beztroską. Kontakt z wsią, z przyrodą, z ziemią i z ludźmi do niej przywiązanymi poszerzało nasze horyzonty. W połowie pracy przyjeżdżała gospodyni z całą furą kanapek i kanką gorącej kawy zbożowej na swojskim mleku. Po takim posiłku mieliśmy siłę do dalszej ciężkiej pracy. Pomimo trudu pracowało się przyjemnie, wytrzymałością hartowało charakter. Były śpiewy, zabawy, beztroska. W połowie

Rozpustne gotowanie
Pieczeń z łopatki wieprzowej w majeranku z czosnkiem. 175

Dziś przepis na klasyczną pieczeń, według przepisu mojej babci. Mięso jest niesamowicie aromatyczne i smaczne. Idealne na obiad, a po wystudzeniu na kanapki. Polecam. Składniki na pieczeń z łopatki wieprzowej w majeranku z czosnkiem: 1,5 kg łopatki wieprzowej- kulki lub szynki, lub karczku 2 ząbki czosnku majeranek sól pieprz (najlepiej czosnkowy) 2 liście laurowe      Mięso

Rozpustne gotowanie
Dżem z pomarańczy i suszonych moreli. 143

Pyszny! Idealny do naleśników, kanapek, ciast. Mi posłużył jako nadzienie do ciasteczek. Idealnie się sprawdził, bo jest gęsty i nie wypływa. Dodatek skórki pomarańczowej jest odświeżający, sprawia, że całość ma wielowymiarowy smak. Polecam! Składniki na dżem z pomarańczy i suszonych moreli  na 2 małe słoiczki: 2 duże pomarańcze (lub 3 mniejsze) 150 g suszonych moreli ewentualnie cukier

Rozpustne gotowanie
Cebula smażona (prażona). 147

coś, co mi niezmiennie bardzo smakuje, a jednocześnie ma szerokie zastosowanie w kuchni, a mianowicie smażoną cebulkę. Uwielbiam jej smak! Jest idealnym dodatkiem do domowych hamburgerów, hot dogów, kanapek, jajecznicy, sosów, okrasy, pieczywa i wielu innych posiłków. Bardzo lubię smak prażonej cebulki, więc jej zapas zawsze mam w lodówce. Bardzo polecam!!! Składniki na cebulę smażoną (prażoną):   4 średnie cebule

Rozpustne gotowanie
Bułki kanapkowe z jogurtem. 114

Pyszne, puszyste i mięciutkie bułki pszenne, idealne na kanapki. Swą wyjątkowość zawdzięczają dodatkowi jogurtu naturalnego, który sprawia, że bułki są wilgotne i długo zachowują świeżość (prawie jak te z dodatkiem ziemniaków  klik ). Bardzo polecam!!! Składniki na bułki kanapkowe z jogurtem na 12 sztuk: 425 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 150 ml ciepłego mleka

Rozpustne gotowanie
Chleb pszenny na drożdżach z płatkami owsianymi i czarnuszką. 131

swojski, domowy chleb, a jeszcze jak pachnie czarnuszką, to już w ogóle bajka. Bardzo nam posmakował, zarówno jako dodatek do karkówki z grilla , jak i do poczciwych kanapek do pracy. Bardzo polecam! Składniki na chleb pszenny na drożdżach z płatkami owsianymi i czarnuszką:  na dwie keksówki 1 kg mąki pszennej 70 g drożdży 1 łyżka cukru 2 łyżki wody

Rozpustne gotowanie
Kanapki z ciasta francuskiego 173

Dzisiaj w naszym domu rządzi ciasto francuskie :) Niestety ze względu na oszczędność czasu i promocję w Lidlu ciasto kupione gotowe. Kanapki przygotowane na słono, bardzo fajnie się nadają jako przekąski na imprezie, ale i jako przystawki przed daniem głównym-  w zależności od upodobań. SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 opakowanie szynki szwarcwaldzkiej z Lidla :) (ok.200 gr) 1 opakowanie fety

dlaSmaQ
Foccacia 106

Ciekawy przepis z kuchni włoskiej. Można podawać na różne sposoby - jako kanapkę, lub jak kawałek pizzy. Cisto jest chrupiące i smaczne. Ja dodałam małe pomidorki oliwki, świeży rozmaryn, suszone zioła prowansalskie Warto podawać z jakimś sosem - u nas akurat połączone zostało z pastą z chilli :) SKŁADNIKI: 10 g świeżych drożdży 150 ml ciepłej wody 250 g mąki 1 łyżeczka soli

dlaSmaQ
Pasta z pieczonego kalafiora. 201

pieprzem i możemy jeść jako dodatek do obiadu lub sam posypany uprażonymi ziarnami. Część przekładamy do blendera i miksujemy na gładko z odrobiną oliwy . Ziarnami posypujemy pastę już na kanapce ,wtedy pozostają chrupiące . Za inspirację dziękuję Jadłonomi

Ladylaura.
PIERSI Z KURCZAKA W PIEPRZNEJ MARYNACIE 194

Dzisiaj polska kuchnia konesera, w której oto będą pieprzne cycki z kurczaka. Soczyste, mało kaloryczne i w sam raz na niedzielny obiad lub jako dodatek do kanapek. Bez żadnych panierek, bez smażenia w głębokim tłuszczu, czyli lekko, pikantnie i w sam raz :-)  Składniki:   w duże piersi z kurczaka  2 ząbki czosnku  4 łyżki oliwy

pieprzny smaczek
Wakacyjny obiad. Dziki ryż z młodymi warzywami i łosoś z sosem agrestowym 210

być inne ryby, chuda wieprzowina, wołowina lub drób wg. własnych upodobań, lub bez dodatków jako sałatkę na ciepło lub zimno. Sałatka z dzikiego ryżu jest świetną alternatywą dla kanapek zabieranych do pracy na drugie śniadanie lub lunch. Składniki: Sałatka 100 g Ryż Dziki Kupiec (1 torebka), 3 młode marchewki, 500 g bobu, 1/2 czerwonej cebuli, garść listków mięty

SzczyptaSmaQ
Pyszna pasta z pieczonego selera z ciecierzycą i czarnuszką 170

moje ostatnie odkrycie... Składniki (*śniadaniowa porcja do kanapek dla dwóch osób): - 1/4 dużego selera, - 3 łyżki gotowanej ciecierzycy, - 2 łyżki oliwy, - 3 szczypty czarnuszki, - 1 szczypta majeranku, - szczypta soli i pieprzu do smaku, - odrobina wody (w zależności od konsystencji pasty jaką lubimy - ja lubię gęstą, więc użyłam jednej łyżki). Przygotowanie: 1. Selera obieramy i kroimy na plastry

Kwarek - mocno minimalistyczne przepisy
ZDROWA PASTA KANAPKOWA Z AWOKADO 410

kolejny jestem bardzo mile zaskoczona. Raczej nie przepadałam za awokado, ale okazało się, że odpowiednio użyte jest przepyszne. Pasta z awokado z powodzeniem zastąpi masło i doda oryginalności waszym kanapkom :). Polecamy! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło

Przepisy Aleksandry

Proponowane wyszukiwania