Bardzo lubię pieczone mięso. Często wykorzystuje je nie tylko do obiadów, ale również jako dodatek na kanapki. Ta opcja sprawdza się idealnie. Moja dzisiejsza propozycja jest jednak obiadowa. Smaczna, bo moja Córka podjadała też z talerza cioci ;) Składniki: kilogram łopatki z indyka łyżeczka czarnuszki 4 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy łyżka sosu sojowego łyżka soku z cytryny łyżka oregano, bazylii
ChilliJemyPropozycja śniadaniowa. Jak dobrze wiecie warto dobrze zacząć swój dzień. Jajka są na tyle specyficzne, że dają energię na dłużej, niż zwykła kanapka czy jogurt. Warto je jeść z wielu powodów, a w połączeniu z ulubionymi dodatkami są tym bardziej atrakcyjna formą do zjedzenia. Składniki(na duży omlet dla 2 osób): 5-6 jajek 8 pomidorków koktajlowych pół szklanki
ChilliJemyDziwne pomysły przychodzą do głowy, kiedy szkoda, by oscypek się zmarnował. Osobiście nie przepadam za kanapkami z serem, więc wymyśliłam coś o wieeele smaczniejszego, choć może nieco bardziej czasochłonnego. (dla dwóch osób) 1 podwójna pierś kurczaka 1 wędzony oscypek po łyżce stołowej: miodu, oleju, posiekanego cząbru, pietruszki, rozmarynu (zioła mogą być suszone) półtorej łyżeczki soli i pieprzu folia
Kuchenna KontrrewolucyaPomysł powstały w wyniku zalegającej w lodówce polędwicy z indyka. Mimo, że naprawdę smaczna i dobrej jakości, jakoś żaden z domowników nie przepada za kanapkami z nią. Wynik kombinacji, by się nie zmarnowała jest bardzo smaczny i widoczny na zdjęciu. :) 350g polędwicy z indyka w tubie (u mnie indykpol) ok. 50g żółtego sera 1 jajko bułka tarta świeży szczypiorek
Kuchenna KontrrewolucyaTradycyjne danie świąteczno-nieświąteczne. Pyszny na gorąco, jako danie główne lub następnego dnia, jako zimna przekąska na kanapki. Prosto, acz wykwintnie. Pychota. 1kg świeżego schabu wieprzowego ok. 15 sztuk suszonych śliwek szklanka bulionu warzywnego 1 spora cebula pieprz, sól olej do smażenia Schab płuczemy i wycieramy do sucha papierowym ręcznikiem. Jeśli jest na nim dużo tłuszczu, warto go nieco skroić
Kuchenna KontrrewolucyaRolady mięsne to moja miłość. Względy smakowe są oczywiste, jednak szczególnie darzę sympatią fakt, że na zimno idealnie pasują do kanapek. Nie są suche, również idealnie sprawdzają się, jako przekąski w ciągu dnia. Zapraszam do wypróbowania kolejnego wymysłu mojego autorstwa. :) 1 średni filet z piersi indyczej (zwykle około 1kg) 1 czerwona papryka kilka sztuk pieczarek 4 duże plastry żółtego sera
Kuchenna KontrrewolucyaŚledzie to moja ulubiona przekąska, czy to imprezowa, czy gdy zwyczajnie mam ochotę na coś innego, niż kanapka. Mój szanowny partner nauczył mnie jedzenia tej ryby z majonezem, co wykorzystałam również w tym przepisie. Śledzie w oleju, w przyprawie korzennej, które otrzymałam dzięki uprzejmości firmy Seko, nadają się świetnie do podania w takiej postaci, a dodatkowo, dzięki swojemu charakterystycznemu różowemu
Kuchenna Kontrrewolucyasłoika i przechowujemy w lodówce do miesiąca czasu. Masło można też zamrozić ( na okres 6 miesięcy). Masło można wykorzystać podobnie jak masło orzechowe - jako smarowidło na kanapki, do owsianki, jogurtu czy do naleśników. * jak przygotować samemu taką przyprawę znajdziecie tutaj ( klik ) A już niebawem o tym, do czego ja użyłam tego dyniowego masła... :) Masło dodaję do akcji
My simple kitchenkiedy to w masie serowej wytwarzany jest dwutlenek węgla. To jemu też ser zawdzięcza swój wyjątkowy smak. Aldamer Mońki doskonale nadaje się zarówno do przygotowania szybkiej przekąski w postaci kanapek, jak i do zapiekanek, sosów czy dań bardziej wyszukanych. Porcja dla 2osób Składniki: 2 filety z kurczaka 7-8 średnich pieczarek majonez keczup 4 plasterki żółtego sera sól, pieprz, słodka
My simple kitchenwypróbowania :) Tym razem wykorzystałam ser Edamski marki Mońki. Ser typu holenderskiego. Charakteryzuje go łagodny lekko orzechowy smak i elastyczna konsystencja. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do finezyjnych przekąsek, kanapek, a także dań głównych. Składniki: kiełbasa ser żółty (ja dałam po pół plasterka na każdą kiełbaskę) dowolne zioła - ja dałam szczypiorek, zieloną cebulkę, bazylię i koperek odrobina oliwy sól, pieprz Kiełbaski
My simple kitchenblogosferze była... przeprowadzka. Na swoje :) Od kilku dni cieszę się zatem z własnego gniazdka wraz z wszystkimi przyjemnościami i problemami. Wielkie sprzątanie, urządzanie się oraz awaria lodówki, która moje kanapki zamieniła w kostki lodu ;) Do tego egzaminy w szkole, praca i wieczny brak czasu. Jednak za to więcej domowych obiadów i większe pole do popisu w kuchni :) Jako, że zbliżają
My simple kitchenbrie, chrupiący boczek, soczysta gruszka i smażona cebulka. Do tego gdzieniegdzie kawałki orzechów. Mówię Wam, cudo! Nawet M wpałaszował te tosty pomimo, że jego reakcja na gruszkę w kanapce nie była zbyt radosna. A moim zdaniem, właśnie gruszka nadaje tym tostom charakteru, ponieważ dzięki niej nie są one zbyt "ciężkie". Nie podaję dokładnych składników, gdyż zależą one od ilości tostów
My simple kitchenmoja. Pierwszą recepturą, na którą się zdecydowałam, był chleb miodowy. Wydawał mi się prosty w wykonaniu a przy okazji uniwersalny w smaku, pasujący zarówno do słodkich, jak i wytrawnych kanapek. W smaku przypomina odrobinę chałkę. Z wierzchu ma lekko twardą skórkę, która po kilku godzinach mięknie. Jak na swoja pierwszą przygodę z domowym pieczywem jestem bardzo zadowolona z tego wypieku
My simple kitchenoprócz niebanalnie wyglądającego dania mamy przy okazji porcję zdrowia na talerzu. Składniki na 2 porcje: 2 spore filety z kurczaka kawałek papryki 4 łyżeczki serka kremowego (takiego do kanapek np. Almette czy Piątnica) sól, pieprz, słodka papryka przyprawa do mięsa Filety z kurczaka delikatnie rozklepujemy. Przyprawiamy solą pieprzem, słodką papryką oraz przyprawą do mięsa. Na każdy filet kładziemy po dwie
My simple kitchenniewielką ilością ziół). Całość zblenduj na gładką pastę. U mnie pasta była dość zwarta - dodałam więc 2 łyżki ketchupu, by łatwiej było ją blendować. Podawaj jako pastę do chleba. Kanapkę z pastą z kaszy jaglanej możesz również oprószyć startym parmezanem. Smacznego
Moje Qulinaria