Stek z kalafiora to nic innego jak kalafior pieczony w formie płatów. Bardzo pyszny, aromatyczny i niezwykle atrakcyjny wizualnie. Idealny jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie. Zrobiłam, skosztowałam i przepadłam :) Polecam! Do przygotowania tego dania idealnie nadaje się brytfanka, którą można używać na kuchence i w piekarnika. Moja pochodzi ze sklepu www.garneczki.pl Ilość porcji: 2 Czas przygotowania: 10 minut(...)minut pieczenia Składniki 1 kalafior Łyżka oleju roślinnego Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz Kalafior rozcinamy na pół, tak by przeciąć głąb na środku. Z każdej połówki odmierzamy mniej więcej 2 cm i ścinamy resztę. Można ją wykorzystać np. do zupy. Rozgrzewamy patelnie lub brytfankę z łyżką oliwy. Koniecznie taką, którą można później wstawić do piekarnika. Kalafiora oprószamy solą
Kolizje SmakówPomysł na ten kalafior podsunęła mi koleżanka, która również bardzo lubi krzątać się w kuchni. Ja zwykle robiłam kalafiora z bułką tartą zarumienioną na maśle, tym razem zdecydowałam się na inny wariant. Oskar zjadł po prostu ugotowane różyczki kalafiora ;) Potrzebujemy: kalafior pocięty na różyczki 2 jajka bułka tarta 2 łyżeczki przyprawy warzywnej bez glutaminianu sodu , u nas od Przyprawy Premium(...)Kalafiora gotujemy al dente, ja nie używałam soli do gotowania, ale można trochę posolić wodę, w której gotujemy kalafior. Różyczki kalafiora po ugotowaniu odsączamy z wody i studzimy. Jajka rozkłócamy widelcem i dosypujemy przyprawę warzywną i mieszamy. Każdą różyczkę kalafiora maczamy najpierw w jajku, później w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym z obydwu stron. Skomentuj
MamaOskarkaŁosoś na puree z kalafiora to danie nietypowe, choć bardzo szybkie – do zrobienia w 30 minut. Łososia można podawać z samym puree, ale pyszny będzie także z dodatkiem chrupiącej surówki czy pieczonych warzyw. Puree kalafiorowe jest znacznie delikatniejsze niż to tradycyjne ziemniaczane, dlatego warto przyprawić je wyrazistym parmezanem i gałką. Idealnie komponuje się z rybą. Łosoś na puree(...)kalafiora: 4 filety z łososia oliwa z oliwek (np. aromatyzowana truflą) skórka + sok wyciśnięty z połowy cytryny zioła prowansalskie sól morska, świeżo mielony pieprz Puree z kalafiora: 1 średni kalafior 1 szklanka mleka 1 liść laurowy 2 ząbki czosnku 2 łyżki śmietany 36% 3 łyżki tartego parmezanu 1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink
Poezja smakuKalafior jest odmianą kapusty. Powstał prawdopodobnie w wyniku mutacji uprawianego brokuła i nie występuje na stanowiskach naturalnych. Jadalną częścią kalafiora jest kwiatostan. W Polsce kalafiory zaczęto uprawiać na przełomie XVI i XVII w., co wskazuje na to, że został sprowadzony przez królową Bonę, która nie wyobrażała sobie kuchni bez włoszczyzny. Kalafiory można przyrządzać na wiele sposób; tym razem(...)zdecydowałem się go upiec i podać z zasmażką, parmezanem i natką pietruszki. Składniki (dla 2 osób): 1 spory kalafior lub 2 mniejsze 1 łyżka masła klarowanego 6 łyżek tartej bułki ok. 50 g tartego parmezanu garść natki pietruszki ok. 4 łyżek oliwy z oliwek sól pieprz Sposób przygotowania: Kalafiora umyć i podzielić na różyczki. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego, nasmarować oliwą
W SMAKSkładniki: 2 duże główki kalafiora, podzielone na różyczki 1/3 szklanki oliwy z oliwek sól i świeżo zmielony czarny pieprz ½ szklanki sosu Panna Przygotowanie: Grilla rozgrzewamy do wysokiej temperatury przez około 10 minut. Zmniejszamy temperaturę do niskiej. W dużej misce mieszamy różyczki kalafiora z oliwą z oliwek i doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowane różyczki wykładamy równomiernie na ruszcie, my polecamy(...)jednak grillować je na specjalnej nadstawce do grillowania (Broil King Premium). Kalafior pieczemy przez około 20 minut aż będzie miał złoty kolor. Grillowany kalafior podajemy z sosem Panna, możemy również tego sosu użyć w trakcie grillowania kalafiora i go nim polewać w trakcie grillowania. Sos Panna Składniki: 1/3 szklanka natki pietruszki drobno posiekanej 1/3 szklanki świeżej Bazyli drobno posiekanej ¼ szklanki
naRuszcieZupa kalafiorowo - koperkowa...Białe różyczki kalafiora. Krążki pora.Wiórki marchewki, pietruszki i selera.I mnóstwo aromatycznego koperku.Pycha!Składniki:1 mały kalafior;4 średnie ziemniaki;1 średnia marchewka;1 pietruszka;1/4 korzenia selera;1/2 białej części pora;2 litry zimnej wody + 125 ml wody do wymieszania z mąką; 1 łyżka mąki pszennej;1 czubata łyżeczka masła;Pęczek koperku(...)umyć i osuszyć. Marchewkę, seler i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por pokroić w krążki.Ziemniaki obrać pokroić w kostkę.Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać.Kalafior umyć, osuszyć, podzielić na małe różyczki.Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić startą marchewkę, pietruszkę i seler oraz krążki pora. Dodać czubatą łyżeczkę masła. Zalać 500 ml zimnej
Gospodyni Miejskazbędnych słów. Zapraszam na krem z kalafiora - w trochę innym wydaniu niż zwykle! źródło przepisu: książka Marty Dymek "Jadłonomia" Składniki: 1 kalafior 1/4 szklanki tahiny 2 ząbki czosnku 1/4 łyżeczki kuminu garść prażonych orzechów 1-2 łyżki oliwy 1 szklanka bulionu warzywnego ( nie kostki! bulionu gotowanego na włoszczyźnie bądź ekologicznego bulionu bez wzmacniaczy smaków) 1 szklanka mleka roślinnego(...)mnie orzechowe) Wykonanie: a) zupa 1. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Kalafior podziel na różyczki. Posól i wymieszaj w misce z oliwą.Piecz 30 minut (po 15 minutach przemieszaj kalafior by się nie przypalił) 2. Na dnie garnka rozgrzej łyżkę oliwy, dodaj kumin. Przesmaż chwilę. 3. Dodaj kalafior. Dokładnie wymieszaj. Wlej ciepły bulion (tyle by zakrył kalafior) i mleko
U Fiolkiskończą się te wszystkie pyszne, sezonowe warzywa robi mi się trochę smutno. Jak co roku sezon na nie trwa oczywiście zbyt krótko i nigdy nie mogę nacieszyć się młodym kalafiorem, fasolką szparagową, bobem, czy też świeżymi, gruntowymi ogórkami. W sumie niektóre z tych warzyw można zamrozić, albo zamarynować, czy też ukisić, jednak to już nie będzie to samo. Dlatego dziś(...)zapraszam Was na pyszną i prostą sałatkę obiadową. Jej głównym składnikiem jest oczywiście kalafior, jednak nieco innej wersji – pieczonej w piekarniku z dodatkiem przypraw i pysznego sera Gotowi :)? Zapraszam do kuchni Sałatka z pieczonym kalafiorem, kurczakiem i gran padano porcja dla dwóch osób główka kalafiora pierś z kurczaka 4 suszone pomidory ser gran padano 30 g fety pestki dyni
365 dni dookoła kuchniKalafiorowa zupa krem to idealna propozycja na letni lekki obiad. Kalafior to bardzo pożywne warzywo bogate w witaminy C, B1 i B2, a także wapń, magnez, potas, fosfor i siarkę. Warzywo to należy do rodziny kapustnych, dlatego warto go gotować w wodzie z dodatkiem soli jodowanej. Kalafior świetnie sprawdza się jako baza do wszelkiego rodzaju zup krem. W mojej(...)wersji zupa kalafiorowa została doprawiona solą, pieprzem, imbirem i koprem. Składniki (1 porcja): - pół główki dużego kalafiora - sól - pieprz - imbir - koper - woda (najlepiej z ugotowanego kalafiora) Przygotowanie 1. Kalafior gotować w osolonej wodzie około 20 minut. 2. Ugotowany kalafior zblendować - można użyć blendera lub rozdrabniacza do warzyw. Kilka różyczek zostawić do zupy. 3. Do gotującej się wody dodać papkę
Kuchenne innowacjeDzisiaj mam dla Was kalafiora smażonego w cieście. Bardzo smaczny i świetny dodatek do obiadu. Jeśli macie ochotę na bardziej pikantnego można dodać szczyptę papryki chilli. Na blogu w zakładce WARZYWA znajdziecie inne pomysły na przygotowanie kalafiora. Szczególnie polecam kalafiora faszerowanego mięsem mielonym oraz kalafiora zapiekany w sosie serowym Składniki 1 średni kalafior 1/2 szklanki mąki pszennej(...)łyżeczka pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki gorczycy 2 łyżeczki słodkiej papryki 1/4 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego szczypta imbiru 1 szklanka mleka olej do głębokiego smażenia Kalafiora podzielić na różyczki. Pozostałe składniki wymieszać tak aby powstało dość gęste ciasto. Olej rozgrzać w rondlu. Różyczki kalafiora obtaczać w cieście i smażyć na głębokim tłuszczu. Po usmażeniu wyjąć na ręcznik
O kuchni z uczuciemtego zrobiliśmy, bo ogórki w zalewie musztardowej , ogórki w zalewie curry obie wersje pyszne, polecam bardzo :-) W tym roku znalazłam jeszcze u smacznej pyzy przepis na kiszonego kalafiora. Kalafiora bardzo lubimy, kiszonki to samo zdrowie wiec zakisiliśmy na próbę. Takiego kalafiora można jeść samego lub dodać do sałatek i nie tylko. Już nie mogę się doczekać spróbowania(...)Miłego dnia kochani :-) Składniki: 1 kalafior kilka gałązek kopru czosnek ( ja dawałam 2 ząbki do jednego słoika) chrzan Zalewa: 2,5 litra wody 2 łyżki soli kamiennej do przetworów 1 łyżka cukru 1. Kalafiora myjemy, oddzielamy różyczki, dzielimy je na mniejsze. Chrzan strugamy na cienkie wiórki, czosnek obieramy. 2 Przygotowujemy zalewę. W garnku gotujemy wodę z solą i cukrem
kruche babeczkiprzygotować także sosy, tapenady i czatneje. Mamy nadzieję, że poniższy przepis w całości zaczerpnięty właśnie z tego świetnego poradnika kulinarnego przypadnie Wam do smaku, tak samo jak nam. Smacznego ;) Kalafior i curry to klasyczne połączenie smaków, które świetnie się sprawdza również w przypadku tej przyjemnie pikantnej zaprawy Składniki - porcja na około 6 półlitrowych słoików 2,5 kg kalafiora (dwie duże(...)doskonałej jakości Madras Curry (bardzo aromatyczne i dość pikantne) można kupić m.in. w sklepie Kuchnie Świata Przygotowanie 1. Przygotuj garnek do pasteryzacji, słoiki oraz pokrywki 2. Obetnij liście kalafiora, a główkę podziel na różyczki (wielkości 2,5 do 4 cm), przycinając grubsze łodygi. W ten sposób powinno się uzyskać około 4,5 litra kalafiora. Odstaw
Kulinaria - potrawy z różnych stron światawyszukanych kształtach. Od razu zaznaczam, że kształt nie wpływa na smak makaronu ale sos z jakim go się poda…he, he… Sos z grzybami, serem, boczkiem i kalafiorem to moje ostatnie odkrycie. Sos na bazie dwóch serów jest kremowy i aromatyczny. Do sosu wykorzystałam boczniaki. Są to bardzo smaczne grzyby. Rozrywam je na małe kawałki. Przypominają wtedy(...)złudzenia kawałki kurczaka jak ktoś bardzo chce aby je przypominały… Serio, boczniaki smakują wyśmienicie. Pewnie Was zdziwi fakt, że dodałam kalafior. Co prawda nie jest to typowy mac cheese z kalafiorem , ale makaron z kalafiorem to oryginalna kombinacja. Smaczny sos do makaronu Składniki: 4-5 porcji 400 g grzybów, 3 łyżki masła 1 mała cebula 3 ząbki czosnku
codojedzeniaChciałabym Wam dziś polecić wspaniałą zupę miętową na bazie kalafiora,kurczaka i mięty.Cudowny smak babcinej kuchni. Kalafior "mutant" kapusty głowiastej lub brokułu.W Polsce znane od XVI-XVII wieku.Podobno sprowadziła go Bona Sforza. Kalafior zawiera dużo mikroelementów i olejki eteryczne,które wydzielają przykry zapach podczas gotowania wydzielając siarkę ale to nie jest takie ważne ,najważniejsze jest smak(...)uroda naszego Polskiego kalafiora:))) 1 duży kalafior cebula 2 łyżki masła 3/4 litra gorącego rosołu sól czarny pieprz 1-2 łyżki soku cytrynowego 15 dag.śmietany 30% 3 gałązki świeżej mięty ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Cebulę posiekać i zeszklić na maśle.Dodać kalafior podzielony na różyczki i smażyć,mieszając,kilka minut.Wlać rosół i gotować 15 min.Wyjąć kilka różyczek kalafiora,a resztę
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiBardzo lubię kalafiory, i te zielone i te białe, najmniej chyba fioletowe do mnie przemawiają. Gdy na blogu Anny zobaczyłam ten przepis wiedziałam, że zupa mi posmakuje, przecież pistacje wręcz kocham! Szybka w przygotowaniu, gęsta i sycąca choć z wyglądu wcale nie powalająca. Polecam na jesienne wieczory na rozgrzewkę także alergikom, bo składników tu niewiele a masło można(...)przecież pominąć a pistacje zastąpić innymi uprażonymi pestkami :) Zupa krem kalafiorowa z pistacjami i kokosowa nuta 1 średni kalafior 1 średnia cebula 1 puszka (ok 200 ml) mleka kokosowego dobrej jakości (najlepiej bez dziwnych dodatków) min. ½ łyżeczki przyprawy garam masala sól, pieprz 1 marchewka olej kokosowy do smażenia (jeśli nie mamy, zastępujemy klarowanym masłem) ew. 3-4 łyżki posiekanej
Dzieje kuchennej Wiewióry