Smażony ryż z kalafiora z krewetkami. Brzmi egzotycznie? Smakuje także egzotycznie, ale przepysznie! Do tego taki smażony ryż z kalafiora z krewetkami jest szybki, prosty i lekki. Ta wariacja chińskiej kuchni jest pełna witamin, białka i żelaza. Póki nie ma świeżych kalafiorów w przystępnych cenach, z powodzeniem możecie wykorzystać mrożony kalafior z #Hortex. Tylko uważajcie – smażony ryż z kalafiora(...)krewetkami potrafi wciągnąć :) Składniki: 1 opakowanie mrożonego kalafiora Hortex ok. 30 dkg krewetek – obranych, z ogonkami 2 jajka 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu rybnego 2 ząbki czosnku 5cm kawałek imbiru – starty 1 papryczka chili 1 łyżeczka oleju sezamowego 2 łyżki oleju kokosowego opcjonalnie 1 łyżeczka pasty chili kolendra lub natka pietruszki szalotka Wykonanie: Kalafior rozmrozić
Pociąg Do KuchniZapiekanka z kalafiorem w trzech kolorach. O ile biały i żółty kalafior nie jest czymś nadzwyczajnym, to ten fioletowy jest przepiękny :) W smaku jest bardzo podobny do tego zwykłego kalafiora. Można być zaskoczonym, jak po obgotowaniu kolor zniknie i zamieni się w szary. Wystarczy skropić sokiem z cytryny i piękny fiolet powróci :) 200 g fioletowego kalafiora 400 g kalafiora białego(...)jajka 1 szklanka śmietanki 30% 150 g sera mozzarella sól pieprz czarny szczypta gałki muszkatołowej zioła prowansalskie olej rzepakowy pomidorki koktajlowe W dwóch garnkach zagotować wodę z odrobiną soli. Kalafiory podzielić na różyczki. Do jednego garnka włożyć fioletowy kalafior i gotować 5 minut. Wyłowić z wody, przełożyć do miseczki i skropić obficie sokiem z cytryny. Odstawić. W drugim garnku ugotować
https:KKuchniaMniamKalafior smakuje w każdej postaci. Jest bardzo szlachetny, wyrafinowany da, się niebanalnie i fantastycznie przetwarzać. Kalafior posiada cenny sulforafan, substancję o bardzo silnym działaniu antynowotworowym. Z dobroczynnych mocy pozwala korzystać enzym-myrozynaza. Ponadto w kalafiorze jest sporo wapnia, potasu, żelaza, magnezu, cynku, fosforu, witaminy A, C i beta-karotenu. Nic tylko jeść, tym bardziej, że 100 g kalafiora(...)kcal. Im bliżej jesieni, tym kalafiory mają swój charakterystyczne słodkawy smak, a i w środku lata są zachwycające. Dziś niezła gratka dla wielbicieli kalafiora - pasta do smarowania pieczywa. Proponowaną pastę z kalafiora, można jeść z pieczywem, z dodatkiem pestek dynii, posiekanego szczypiorku, podprażonych orzechów lub migdałów. Kalafiora krótko gotuję, następnie podpiekam w piekarniku. Uzyskuje się wówczas lekko orzechowy smak. Można
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dzień dobry, Moda na niejedzenie węglowodanów zaowocowała ciekawymi wynalazkami w sferze kulinarnej. O spaghetti z cukinii zapewne już słyszeliście, ale co powiecie na metamorfozę kalafiora? Ktoś mądry wykombinował, że po rozdrobnieniu do złudzenia przypomina sypki ryż lub kuskus . Sprytne, prawda? Ja węglowodanów nie unikam, ale ta koncepcja udawanego "kuskusu" po prostu mnie zachwyciła. Czyż nie jest to świetny pomysł(...)przemycenie większej ilości warzyw do naszych posiłków? Szczególnie, że do przygotowania drobnej kaszki z kalafiora nie potrzebujemy żadnego wyszukanego sprzętu (w przeciwieństwie do warzywnego spaghetti uzyskiwanego za pomocą specjalnej obieraczki). Wystarczy, że rozdrobnimy pulsacyjnie kalafiora w robocie kuchennym lub zetrzemy go na tarce i już możemy się cieszyć kalafiorowym smażonym ryżem lub tabbouleh :) Nie wymaga to wiele wysiłku, kalafior kruszy
Chilli Czosnek i OliwaKotlety z kalafiora Kotlety z kalafiora to ciekawy pomysł na wykorzystanie tego pysznego warzywa. Przygotowanie ich jest bardzo łatwe a efekt końcowy ucieszy i dzieci i dorosłych. Danie lekkie a za razem sycące, doskonale współgrające smakiem z ryżem z ziołami (przepis tutaj) . Polecam :) Składniki potrzebne do przygotowania kotletów z kalafiora: 1 kalafior(...)mała cebula lub pół dużej, 1 jajko, bułka tarta, sól i pieprz do smaku, olej do smażenia, natka pietruszki lub koperek – opcjonalnie. Sposób przygotowania kotletów z kalafiora: Płuczę kalafiora i dzielę go na różyczki, twardą łodygę odkładam. Kalafior delikatnie solę i gotuję na parze przez około 4 – 5 minut używając torebek do gotowania w mikrofalówce
Gotuj Się Kto MożeDanie na wskroś wegetariańskie, które przypadnie do gustu również amatorom steków. Pieczony kalafior ma smak, ma jędrność, ma charakter. Czas: 1 godz. Poziom trudności: łatwy Szacowana cena potrawy (cztery dania): ok. 20 zł Jeśli nigdy nie piekliście kalafiora w całości to musicie to zrobić. Smakuje doskonale. Choć to danie na wskroś wegetariańskie posmakuje nawet zatwardziałym stekożercom. Kalafior sam w sobie(...)przyprawić. Pełnię smaku wydobywają z niego dipy albo sos romesco, który wybraliśmy do naszego dania. Przepis, z którego skorzystaliśmy jest hybrydą dwóch propozycji: Marty Dymek, od której wzięliśmy pieczonego kalafiora oraz wspomnianego sosu romesco z bloga NaturallyElla. Składniki: Główka kalafiora dowolnej wielkości 2 łyżki roztopionego masła 1 łyżka soli 1 łyżka suszonego czosnku Sos romesco Garść orzechów laskowych Garść migdałów
Niedzielny kucharzminut. Tu nie ma się co rozpisywać. Trzeba o prostu zrobić to danie! Choć składa się z banalnych składników, ma nieprawdopodobny smak. Kto by pomyślał, że w kalafiorze, kojarzącym się u nas głównie w kalafiorową, drzemie takie potencjał! My odkrywamy smaki pieczonego kalafiora od dłuższego czasu i jesteśmy w nim zakochani. Spaghetti z pieczonym kalafiorem to specjalność sycylijskiej kuchni. Poniższy(...)przepis pochodzi z cooking.nytimes.com. Polecamy Wam też pieczonego kalafiora z sosem romesco. Czas : 35 minut Poziom trudności: łatwy Szacowana cena dla 2 osób: około 7 zł Zobacz też inne przepisy z menu na tydzień – przedświąteczna dieta. Składniki: Kalafior Opakowanie makaronu spaghetti Sos pomidorowy 400 ml passaty pomidorowej Pół główki cebuli 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy Łyżeczka miodu Przygotowanie
Niedzielny kucharztytule Kulinarne opowieści , w którym do wygrania były warsztaty kulinarne. Dodając przepisy do postów konkursowych, udało mi się zdobyć pierwsze miejsce w edycji I (dzięki rybie na puree z kalafiora) i drugie miejsce w edycji II konkursu (dzięki tarcie ze śliwkami i bezą). Możecie podglądnąć co dodałam, klikając na linki do poszczególnych edycji. Nagrodami kolejno były warsztaty z Witem Szychowskim(...)znanym jako Pan Tasak i Pawłem Ochmanem, popularnym Weganonem . Tematem wspólnym obydwu warsztatów było RISOTTO , zobaczcie jednak jak różnie się prezentujące: Risotto z kalafiora Pana Tasaka i sandacz z pateni To, że lubię ryby wiecie nie od dzisiaj, więc sami rozumiecie moją radość, gdy się dowiedziałam, że będziemy robić sandacza? W dodatku na risotto z kalafiora z chorizo i koperkiem
DietologKalafior faszerowany mięsem mielonym z pieczarkami. Bardzo smaczne i sycące danie. Uwielbiam tak przygotowanego kalafiora. Bardzo łatwy do przygotowania. Na blogu znajdziecie również inne przepisy z kalafiorem w roli głównej. Niestety nie zdążyłam zrobić zdjęcia po pokrojeniu, ale następnym razem, kiedy będę ponownie przygotowywać to postaram się dodać zdjęcie, 1 duży kalafior 3 łyżki majonezu 150 żółtego sera(...)mięsa mielonego 1 jajko 1 cebula 100 g pieczarek 1 łyżka masła klarowanego sól pieprz słodka papryka natka pietruszki Kalafiora gotować w całości w posolonej wodzie około 5-6 minut. Wyciągnąć z wody przestudzić. Na patelni rozgrzać masło i delikatnie zrumienić cebulkę drobno pokrojoną. Dodać pieczarki drobno pokrojone, doprawić solą i pieprzem. Wszystko razem usmażyć. Do mięsa dodać jajko, usmażone
O kuchni z uczuciemPomysł na kalafiora! Przepis na kalafiora w cieście smażonego w głębokim oleju, chodził już za mną od dłuższego czasu. To taki zdrowszy substytut frytek. Ma w sobie nadal coś, z fast foodu i nie zdrowej kuchni, ale mimo wszytko jest przygotowywany w lżejszy sposób. Myślę, że raz na jakiś czas możemy sobie pozwolić i zjeść coś smażonego. Kalafior przygotowałam(...)dopiero w tym roku i pamiętam moje mega zdziwienie, kiedy okazało się, że smakuje bardzo dobrze, a w smaku przypomina orzechy. I kompletnie nie przypomina smaku standardowych brązowych ziarenek. Kalafior smażony w takim cieście, okazał się strzałem w dziesiątkę. Jest po prostu pyszny! Podałam go z sosem jogutoro-majonezowym z dodatkiem chrzanu wasabi i pietruszki. Jak go przygotować
SMYKWKUCHNI