tarce, dodałam kuleczki mozzarelli. Zmieniłam również mąkę do ciasta kruchego, polecam te dwa gatunki. Zapiekanki są przepyszne, ciasto jest wyjątkowo kruche a farsz delikatnie wilgotny. Quiche z brokułami, kalafiorem i kulkami mozzarelli Na kruche ciasto 250g mąki semolina, 250g mąki orkiszowej jasnej, 200g masła, 2 jajka, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, sól do smaku. Składniki zagniatamy, zawijamy(...)boki foremki o średnicy 11cm i wysokości 5cm. Zapiekamy w temp. 180st. około 15 minut, tak do lekkiego zrumienienia ciasta, nakłuwając je wcześniej widelcem. Farsz 180g różyczek kalafiora, 180g kwiatów brokułu, 340g gęstego jogurtu, 100g śmietanki 30%, 3 jajka, 3 woreczki / 300g /mini kuleczek mozzarelli lub 3 duże kule pokrojone w kostkę, sól i pieprz, 3 sztuki
Leśny ZakątekDzisiaj mam dla Was kolorowe, zdrowe, wegańskie i bezglutenowe danie, którego przygotowanie wymaga nieco czasu, choć jest zupełnie proste. Te pulpeciki z kalafiora, czerwonej soczewicy i komosy ryżowej, podane z sosem pomidorowym i wybraną przez Was surówką na pewno przypadną do gustu weganom i wegetarianom, a innych przekona do kuchni roślinnej. Gorąco polecam! Przygotowanie: 30 min. Gotowanie i pieczenie(...)godz. Na około 20 pulpecików : ● 200 g komosy ryżowej (quinoa) ● 200 g czerwonej soczewicy ● 1 kalafior ● 1 mały pęczek natki pietruszki ● 2 cebule ● 3 ząbki czosnku ● 3 łyżeczki mielonego curry ● oliwa z oliwek ● sól, pieprz Na sos pomidorowy : ● 500 g obranych pomidorów w puszce (krojone lub całe) ● 2 ząbki czosnku ● 1 cebula ● 1 pęczek natki pietruszki ● 1 łyżka świeżego
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaKalafior i ser to świetne połączenie, więc zanim po raz pierwszy spróbowaliśmy tej zupy, już wiedzieliśmy, że będzie pyszna. Wszyscy u nas bardzo ją lubią – obowiązkowo z domowymi grzankami. Przepis na zupę krem kalafiorowo-serową Składniki: około 2 litrów bulionu mięsnego lub warzywnego, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 1 mały kalafior , 250 gramów sera żółtego – najlepszy będzie cheddar(...)także posiekany czosnek. Wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj, aby połączyła się z masłem – powstanie zasmażka, Powoli wlej ciepły, ale nie gorący bulion, cały czas mieszając trzepaczką, zagotuj. Dodaj kalafior podzielony na małe różyczki, gotuj pod przykryciem przez 10 minut. Teraz do zupy dodaj ser w małych kawałkach (można zetrzeć), poczekaj, aż się rozpuści, następnie zmiksuj zupę przy pomocy blendera
Kulinarna Polskanaszej rodzinie wszyscy lubią kalafiora. Dlatego dziś kolejna odsłona tego warzywa. Szybka zapiekanka, którą można podać do obiadu lub zjeść solo nawet na kolację. Składniki: 1 mały kalafior 1 szklanka mleka 1 jajko ulubiony żółty ser zioła prowansalskie sól, pieprz 1 ząbek czosnku gałka muszkatołowa Sposób przygotowania: 1. Kalafior ugotować w lekko osolonym wrzątku na półtwardo. Odcedzić i ułożyć(...)mleko, trochę gałki muszkatołowej, ziół prowansalskich, soli, pieprzu. Dodać drobno pokrojony czosnek i trochę tartego na dużych oczkach sera. Część sera pozostawić na potem do posypania. Mieszankę wylać na kalafior, całość posypać tartym żółtym serem. 3. Zapiec w piekarniku w 175*C przez 20-30 minut, aż ser się zrumieni. Smacznego!!! Źródło: Instagram
Kuchnia domowa Anijest warzywo specjalnie przyjazne diecie ketogenicznej … Ale hej – przecież zamiast puree z buraków nada się tutaj perfekcyjnie puree z każdego innego warzywa o zwartym miąższu… Czy to będzie dynia , kalafior czy też cukinia – wybór należy do Was. A może znajdziecie jeszcze jakiś inne, które będzie się do tego nadawać…? Słyszałam kiedyś o brownie z kapusty kiszonej, także(...)Warzywo Tak, jak już wspomniałam tutaj doboru musicie dokonać na podstawie swoich preferencji lub tego, co akurat posiadacie na stanie. Moim zdaniem najlepszą alternatywą dla buraków będzie dynia lub kalafior , a w dalszej kolejności cukinia . Zarówno kalafior jak i cukinię dobrze by było pozbawić możliwie największej ilości płynu. Popularnym składnikiem brownies jest także awokado , które nadaje mu przyjemnej, kremowej konsystencji
Modern Cave Girlwyraźniej rdzewieją, to została jeszcze chwila, by złapać ostatnie letnie smaki, dlatego dziś zapraszam Was na niecodzienną i bardzo chrupiącą przekąskę. Przed Państwem chipsy z liści ostatnich letnich kalafiorów! :) Duże, zielone, chrupkie i naprawdę pyszne! Wystarczy kilka krótkich minut i odrobina uwagi, by móc cieszyć się zdrową przekąską i nie wyrzucać kalafiorowych liści, które przeważnie lądują w śmietniku(...)witaminy A i C oraz potas, selen i wpań. Takiego zestawu, to w żadnej paczce ze sklepu nie znajdziecie ;) A zatem, schrupmy koniec lata na zdrowie! Chipsy z liści kalafiora Potrzebujesz: liście z 1 kalafiora 1/2 łyzeczki soli 1/3 łyżeczki płatków chili 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku 2 łyżki oleju roślinnego Sposób przyrządzenia: 1. Liście kalafiora dokładnie umyj, osusz i wytnij
Kuchnia w Słońcu SkąpanaSkładniki: 2,5 litra bulionu warzywnego 2 golonki z indyka 2 marchewki 2 pietruszki 1/3 selera 1 mały kalafior 1 mała cukinia 200 g fasolki szparagowej (mieszanej żółtej i zielonej) 1 litr przecieru pomidorowego ( przepis ) lub 400 g passaty 1 puszka mleczka kokosowego 3/4 szklanki ryżu 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżka słodkiej papryki 3 łyżeczki curry sól(...)dużego garnka wlewamy bulion, doprowadzamy do wrzenia i wkładamy surowe mięso z indyka. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 1 godziny. Fasolkę kroimy na 2 cm kawałki, kalafiora dzielimy na małe różyczki, cukinię, marchew, pietruszkę oraz selera kroimy w kostkę (kostka z cukinii powinna być nieco większa). Odławiamy ugotowane mięso a do bulionu wrzucamy wszystkie przygotowane warzywa oprócz kalafiora
Qchnia po prostuLubię lato, bo oferuje nam mnóstwo sezonowych owoców i warzyw. Np. kalafiory🙂 Ostatnio zrobiłam zupę, a zamiast zabielić ją śmietaną, użyłam do tego serka topionego. Wyszło naprawdę pysznie. Składniki: 1 kalafior 2 litry bulionu drobiowego lub warzywnego (u mnie na skrzydełkach) 4-5 ziemniaków 1 cebula 1 marchewka 1 pietruszka ziele angielskie liść laurowy sól, pieprz szczypta gałki muszkatołowej(...)tarce oraz ziemniaki, całość dusić przez około 5 minut często mieszając. Całość zalać gorącym bulionem, dorzucić listek laurowy i ziele angielskie. Gotować przez kwadrans. 2. W międzyczasie podzielić kalafior na różyczki. Dorzucić do zupy. Gotować, aż kalafior zmięknie, ale nie rozgotuje się. Dodać serek topiony podzielony na mniejsze kawałki, mieszać, aż się rozpuści. Dodać szczyptę gałki muszkatołowej, trochę soli
Kuchnia domowa Anidanie! W większości to danie zawiera składniki typowo zasadotwórcze, więc Wasz organizm odwdzięczy się za dużą dawkę składników odżywczych i witamin. Zapraszam do gotowania! Kasza jaglana z jarmużem i kalafiorem porcja dla 2-3 osób Składniki: około 200 g jarmużu 3/4 szklanki kaszy jaglanej 1/2 cebuli 4 pieczarki 1 szklanka podzielonego na różyczki kalafiora 1/3 pora 2 łyżki pestek słonecznika(...)Kaszę jaglaną opłukać pod wodą. Do garnka wlać 1,5 szklanki wody, posolić ją i zagotować. Wsypać kaszę jaglaną i gotować na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut. Kalafiora gotować w parowarze lub w osolonej wodzie przez 10 minut, aby pozostał jędrny. Pieczarki pokroić na ćwiartki. Cebulę i pora drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić cebulę i smażyć
Jaglusiakalafiorowy. Gdy pierwszy raz, sama go zrobiłam i spróbowałam, nie mogłam uwierzyć, że jest zrobiony właśnie z warzywa! Zero jajek, zero śmietany, mleka, jedynie odrobina masła, ser i kalafior. Jeśli nie lubicie tego warzywa, przeszkadza Wam jego zapach czy smak, nie martwcie się. W tym daniu, kalafior jest niemal niewyczuwalny! Potrawa idealnie pasuje na szybką i bardzo wykwintną kolację, ponieważ(...)tego smaku nie zapomnicie na długo. Makaron ryżowy z sosem kalafiorowym porcja dla 2 osób Składniki: 1 szklanka ugotowanych różyczek kalafiora 1/3 szklanki mleka (polecam pół na pół kokosowe i zwierzęce/inne roślinne) 1/4 szklanki bulionu (można zastąpić kilkoma łyżkami wody wymieszanej z vegetą natur) sól, pieprz 1 łyżka masła 2 ząbki czosnku nać pietruszki do posypania 1/2 szklanki sera
Jaglusia