Zupę jarzynową robię przez okrągły rok, jednak najbardziej lubię przygotowywać ją w okresie letnim, gdyż wtedy mogę użyć świeżych warzyw. Warzywa, po które sięgam najczęściej to marchew, pietruszka, kalafior, brokuł, ziemniaki, fasolka szparagowa oraz zielony groszek. W zupie zazwyczaj lądują te warzywa, które w danym momencie mam dostępne w domu. Jarzynówkę doprawiam śmietanką i podaję ze świeżymi ziołami takimi(...)Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Zupa Składniki na zupę jarzynową. 12 dkg marchwi 6 dkg korzenia pietruszki 15 dkg fasolki szparagowej 20 dkg kalafiora 30 dkg ziemniaków 2 duże zielone cebule 1 łyżka masła 2 łyżeczki soli 1.5 l wody 3/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu 120 ml śmietanki (30%) Dodatkowo: natka pietruszki i szczypiorek
MeCooksDzisiaj mam dla Was lekki, zdrowy, wegetariański obiadek. Niby takie nic, a jednak duże coś! Mało kalorii w dużej porcji, czyli tak jak być powinno! Steki (wegesteki) z kalafiora pojawiały się w internecie od dłuższego czasu, w różnych wariacjach przyprawowych. Postanowiłam w końcu ich spróbować, bo prezentują się przeciekawie. Ich przygotowanie jest banalnie proste, aczkolwiek trzeba posiadać grilla, elektrycznego grilla(...)naszym stole. Przepis na 4-5 porcji. Przy podziale na 4 porcje, jedna to ok. 379kcal, B: 12g, T: 13g, W: 50,5g. Składniki na wegesteki: – 1 główka kalafiora – 2 łyżki masła/oliwy – 20g tartego parmezanu lub wegańskiego parmezanu z nerkowców – 1 łyżka oleju – 1 łyżka natki pietruszki i/lub bazylii, posiekanej – 1 łyżeczka papryki słodkiej – 1 łyżeczka czosnku suszonego
Be Fit Be StrongMoja propozycja na dziś to sałatka z zieloną soczewicą, buraczkami i kalafiorem romanesco, który urzeka swoim pięknym zielonym kolorem i wyglądem. Jest również bardzo zdrowym warzywem, źródłem witamin (głównie C i K) oraz błonnika. O walorach prozdrowotnych buraczków i soczewicy nie ma już potrzeby przypominać, ta ostatnia jest źródłem łatwo przyswajalnego białka i stanowi jeden z głównych składników diety wegetariańskiej(...)blogu https://wszystkoojedzeniu.pl/ znajdziecie praktyczny kalkulator kalorii . Czas przygotowania: 30 min + 10 min. Czas gotowania: 20 min. + 5 min. Proporcje dla 4 osób: ● 250 g zielonej soczewicy ● 1 kalafior romanesco ● 2 ugotowane czerwone buraczki ● 4 jajka bio ● kilka gałązek szczypiorku Na sos winegret : ● 4 łyżki oliwy z oliwek ● 2 łyżki octu balsamicznego ● sól, pieprz Przygotowanie : Usuń
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaDzisiaj przychodzę do was z propozycja pysznej sałatki z kalafiorem. W obecnym klimacie odkładam wyjście do sklepu na zakupy na ten czas kiedy juz naprawdę musze. Dzisiejszy przepis został zainspirowany tym co na dnie mojej lodówki pozostało. Taka sałatka z niczego, a naprawdę smaczna i pożywna. SKŁADNIKI: 4 jajka ugotowane na twardo 1/2 główki kalafiora 3 łodygi selera naciowego(...)innej wędliny lub żółtego sera 1 lyzka majonezu 1 lyzka jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy opcjonalnie szczypta cukru sol i pieprz do smaku Zapraszam również do obejrzenia filmu WYKONANIE: Kalafior pokroić w mniejsze kawałki i gotować w osolonej wodzie przez 10 minut. Do miski wrzucić pokrojone w paski łodygi selera, pokrojone w kostkę korniszony i posiekany czosnek. Dodać pokrojone
Pani M - kuchnia smakowitadziś zjeść? Takie pytanie nurtowało mnie przed południem... Różne pomysły kłębiły się dziś w mojej głowie, by w końcu podjąć istotną decyzję, zrobię pyszną zupę - krem z kalafiora, którego najpierw upiekę, a dopiero później zmiksuję! Natomiast, dodatkiem do niej będzie "kruszonka" z mąki masła i natki! Myślę, że warto zapoznać się ze szczegółami tego przepisu, bo pracy przy(...)wiele, a smakuje doskonale! No i to kolejna lekkostrawna zupa w moim jadłospisie... Zachęcam wszystkich do spróbowania! Składniki: 1 mały kalafior 1 łyżka masła 1,2 litra wrzątku 2 łyżki śmietany słodkiej 18% sól, pieprz Kruszonka: 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 60 g mąki pszennej 50 g masła Przygotowanie
R'n'G Kitchenwszystkim jest włożenie w potrawę swojego serca. Oczywiście zupa kalafiorowa musiała doczekać się mojej interpretacji. Składniki: 1 mały kalafior 2 duże ziemniaki 2 marchewki 250 g boczku wędzonego 3 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 1,5 łyżki kaszy gryczanej niepalonej 500 ml bulionu warzywnego 500 ml żuru sól, pieprz świeży(...)majeranek Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Marchewki kroimy w talarki lub kostkę (jak lubicie). Boczek w kostkę. Kalafior dzielimy na większe różyczki. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy warzywa z boczkiem, kaszę, liście i ziele angielskie. Dusimy pod przykryciem. Zalewamy bulionem warzywnym, gotujemy 10 minut. Następnie dodajemy kalafior i zakwas. Gotujemy do momentu, kiedy kalafior zacznie
R'n'G Kitchenchlebkami naan . Idealne, nawet chyba bardziej nam spasowały niż jakiś tam ąę ryż. Chociaż z ąę też byłoby ok. Składniki: 1 duża pierś kurczaka pół kalafiora 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 chili pół szklanki wody mała puszka mleka kokosowego pół łyżeczki curry pół łyżeczki kurkumy 1/3 łyżeczki mielonego imbiru szczypta cynamonu sól olej rzepakowy (przepis(...)porcje) Pokrojoną w kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek smażymy na oleju rzepakowym. Dodajemy do tego pokrojoną w kostkę pierś kurczaka, plasterki chili i różyczki kalafiora. Od razu dosypujemy wszystkie przyprawy i smażymy około minuty. Całość zalewamy wodą i mleczkiem kokosowym gotujemy pod przykryciem parę minut – do miękkości kalafiora. Na koniec doprawiamy jeszcze solą, jeżeli jest taka potrzeba. Jeśli
KardamonovyJeżeli komuś znudził się kalafior z bułka tartą, można go upiec. Dobór przypraw jest właściwie dowolny, ja będę na pewno kombinowała na różne sposoby. Tym razem dodałam do niego kumin, kolendrę i słodką paprykę. Poezja, mówię Wam. Składniki: 1 mały kalafior 1 płaska łyżeczka słodkiej mielonej papryki pół łyżeczki mielonej kolendry 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego 2 gałązki natki pietruszki sól(...)łyżki oleju rzepakowego Z przypraw i oleju robimy pastę, wlewamy ją do miski. Kalafior myjemy i dzielimy na różyczki, wrzucamy do tej samej miski, dokładnie obtaczamy w paście, odstawiamy na 15 minut. Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach w naczyniu żaroodpornym. Przed podaniem posypujemy natką. Artykuł Pieczony kalafior pochodzi z serwisu Kardamonowy
KardamonovyAloo gobi to indyjskie danie wegetariańskie, składające się z kalafiora i ziemniaków. Jest sezon na młode ziemniaki, postanowiłam więc to wykorzystać. Dawno temu zrobiłam także wersję klasyczną aloo gobi , ale dość lichą w przyprawy, co jednak było błędem. Dzisiejsza wersja jest o niebo lepsza, bo jest na większym wypasie. Potrawa może nie wygląda za ciekawie, ale jest genialna w smaku(...)Zróbcie koniecznie. Składniki: 1 mały kalafior 10 młodych ziemniaków 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 pomidor bez skóry pół łyżeczki curry ćwierć łyżeczki mielonego imbiru 1/3 łyżeczki garam masala 1/3 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 1/3 łyżeczki mielonej kolendry pół szklanki wody olej rzepakowy sól pół pęczka kolendry lub natki pietruszki (przepis na 3 porcje) Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze
Kardamonovyzupa kalafiorowa, warzywa z uprawy ekologicznej (jeśli mamy taką możliwość) więc mam pewność, że nie jest z całą tablicą Mendelejewa ;). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Zupa kalafiorowa Składniki 1 mały kalafior 1 marchewka 1 mała pietruszka pół małego selera 4 średnie ziemniaki 20 dag chudego mięsa ew. żeberek 3 kulki ziela angielskiego 1 łyżka gęstej śmietany 30 % liść laurowy łyżka posiekanego(...)kości i kroimy na drobne kawałki, wrzucamy ponownie do wywaru. Marchew, pietruszkę i seler kroimy w drobną kostkę i gotujemy w wywarze do miękkości. Ziemniaki kroimy w kostkę, kalafior dzielimy na różyczki i dokładnie płuczemy. Kiedy warzywa są miękkie dodajemy ziemniaki i kalafiora, dolewamy wodę do pożądanej konsystencji, całość gotujemy aż warzywa zmiękną. Kiedy kalafior i ziemniaki są miękkie dodajemy
To co lubię - gotuję i polecamDzisiaj mam dla Was lekki, zdrowy, wegetariański obiadek. Niby takie nic, a jednak duże coś! Mało kalorii w dużej porcji, czyli tak jak być powinno! Steki (wegesteki) z kalafiora pojawiały się w internecie od dłuższego czasu, w różnych wariacjach przyprawowych. Postanowiłam w końcu ich spróbować, bo prezentują się przeciekawie. Ich przygotowanie jest banalnie proste, aczkolwiek trzeba posiadać grilla, elektrycznego grilla(...)naszym stole. Przepis na 4-5 porcji. Przy podziale na 4 porcje, jedna to ok. 379kcal, B: 12g, T: 13g, W: 50,5g. Składniki na wegesteki: – 1 główka kalafiora – 2 łyżki masła/oliwy – 20g tartego parmezanu lub wegańskiego parmezanu z nerkowców – 1 łyżka oleju – 1 łyżka natki pietruszki i/lub bazylii, posiekanej – 1 łyżeczka papryki
Be Fit Be Strongruskie, musiałam ją zrobić. I rzeczywiście! Dla mnie rewelacja. Nawet moje dzieci, które nie przepadają za zapiekankami, zjadły ze smakiem. Składniki: 1 szklanka kaszy gryczanej 5 ziemniaków 1 nieduży kalafior 4 cebule 300 g białego sera twarogowego sól, pieprz 2 jajka 120 g mozzarelli Sposób przygotowania: 1. Kaszę, różyczki kalafiora i ziemniaki ugotować osobno w lekko osolonym wrzątku. Kalafior(...)zagotowaniu odcedzić i przepuścić przez praskę. 2. Cebule posiekać i zrumienić na złoto na niewielkiej ilości oleju. 3. Ser rozdrobnić widelcem. 4. Wymieszać kaszę, ziemniaki, ser i cebulę, dodać kalafior, surowe jajka, doprawić solą i pieprzem. 5. Naczynie żaroodporne posmarować olejem, wyłożyć masę, wyrównać. Wierzch posypać tartą mozzarellą. 6. Piec w piekarniku w 180 st.C przez 30 minut do zrumienienia
Kuchnia domowa Anitrudnym okresie gotowanie może być jednym ze sposobów spędzenia wolnego czasu, wykorzystajmy go zatem na przygotowanie nowych przepisów i wspólną degustację. Dzisiaj proponuję Wam prosty przepis na zapiekankę z kalafiora z żółtym serem i migdałami. Wielkie podziękowania dla personelu medycznego, który jest na pierwszym froncie walki z koronawirusem, walczy o nasze zdrowie i życie. Przygotowanie: 15 min. Gotowanie(...)Porcja dla 4 osób Składniki: ● 1 kalafior ● 100 g startego żółtego sera (np. gruyère lub comté) ● 60 g migdałów ● 50 cl śmietany kremówki ● 30 g masła ● 1 ząbek czosnku ● 2 szczypty mielonej gałki muszkatołowej ● sól, pieprz Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do temperatury 220°C. Natrzyj czosnkiem dno naczynia żaroodpornego i wysmaruj je masłem. Śmietanę podgrzej w rondlu na wolnym ogniu. Żółty
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskawyglądało atrakcyjnie, a warzywa były miękkie, użyłam do jego przygotowania dużej obieraczki do warzyw, ale składniki można także cienko pokroić lub przed włożeniem ich do piekarnika zblanszować marchew i kalafior. Udostępnij Dorsz pieczony z warzywami – składniki Dorsz z warzywami: 500 g polędwicy z dorsza 2 marchewki 2-3 różyczki kalafiora 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula 1 / 2 cytryny(...)Dorsz z warzywami: Polędwicę z dorsza pokroić na mniejsze kawałki. Posolić i popieprzyć świeżo zmielonym pieprzem. Marchewki obrać, umyć i za pomocą obieraczki do warzyw zrobić długie, cienkie paski. Kalafior umyć, podzielić na mniejsze cząstki. Paprykę umyć, przekroić na pół, usunąć nasiona i białe błonki. Pokroić w paski. Cebulę czerwoną obrać, pokroić w talarki. Sos: Imbir i czosnek obrać, zetrzeć
niecodziennikpary