Ekspresowa sałatka z kalafiorem, serem camembert i pomidorem z dodatkiem pieczarek to efektowna propozycja na letnią kolację. Surowy kalafior i pieczarki idealnie komponują się z serem camembert a dodatek sosu jogurtowego nadaje jej ciekawego smaku. składniki na 2 porcje 1/2 kalafiora 15 dag pieczarek 3 pomidory 100g sera camembert 180 g jogurtu naturalnego sok z 1/2 cytryny 1 łyżka(...)sosu sojowego szczypta soli szczypta cukru przepis Umyte pomidory kroimy w ćwiartki a kapelusze pieczarek, ser camembert i różyczki kalafiora w plastry . Do miseczki wlewamy 180 g jogurtu naturalnego, sok z połowy cytryny i łyżkę sosu sojowego całość mieszamy i doprawiamy solą i cukrem. Na półmisku układamy ćwiartki pomidora, plasterki pieczarek, sera camembert i kalafiora , polewamy sosem jogurtowym. Odstawiamy
Smakowite DaniaSmakowita, sałatka z surowym kalafiorem i brokułem z dodatkiem pomidora i sporej ilości koperku, będzie świetnym dodatkiem do potraw przygotowanych na grillu a zwłaszcza różnego rodzaju mięs. Dla osób nie tolerujących surowych warzyw proponuję krótko obgotować je na parze tak aby warzywa nie rozgotowały się i dalej były jędrne i chrupiące. składniki na 3 porcje 1 mały kalafior 1 mały(...)brokuł 2 średnie pomidory pęczek koperku 3 łyżki oliwy z oliwek 1łyżka wody 1łyżka musztardy szczypta czosnku granulowanego szczypta ziół prowansalskich przepis Oczyszczony kalafior i brokuł parzymy wrzątkiem i wkładamy do zimnej wody z lodem. (Warzywa możemy krótko obgotować na parze), po kilku minutach warzywa odsączamy i osuszamy. Sparzone pomidory obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze części. Brokuła
Smakowite DaniaWitajcie :) Dzisiaj chcielibyśmy zachęcić Was to zainteresowania się takim dziwnym kalafiorem, który nazywa się romanesco. Bardzo smaczne, a przy tym niezwykle efektowne wizualnie. Kalafior romanesco to wciąż mało popularna odmiana kalafiora - zwarte żółtozielone róże zbudowane są ze stożków różyczek, które w kształcie przypominają wieżyczki minaretów. Poza nietypowym wyglądem rośliny te bogate są w składniki odżywcze. Mają atrakcyjny smak trochę przypominający(...)brokuł. Są łagodniejsze, bardziej kremowe i orzechowe, i mniej gorzkie niż zwykły brokuł czy kalafior. Polecamy wypróbować to warzywko, jeśli jeszcze nie mieliście okazji, bo naprawdę warto. Zobaczcie co my z nim wymyśliliśmy. Rigatoni z romanesco, pieczarkami i zieloną fasolką. (4-5 osób) Składniki: 1 opakowanie makaronu rigatoni 1 romanesco 5 średnich pieczarek 1 garść zielonej fasolki szparagowej
vegetaniePrzyzwyczailiśmy się do pizzy na cieście drożdżowym. Jest pyszna, ale jeszcze smaczniejsza i zdrowsza jest pizza na kalafiorze . Od jakiegoś czasu syn namawiał mnie na jej przygotowanie i właśnie dzisiaj wspólnie ją zrobiliśmy. Składniki: Spód pizzy: kalafior średniej wielkości 1jajko 0,5 szklanki sera żółtego 1 płaska łyżeczki bazylii 1 płaska łyżeczka oregano sól, pieprz Dodatki do pizzy(...)cebula 1 czerwona papryka papryczka chilli (bardzo drobno pokrojona) boczek pokrojony w kostkę ser żółty Kalafior dzielimy na różyczki, odcinając twarde części. Rozdrabniamy go w malakserze lub ścieramy na tarce. Otrzymamy coś na kształt drobnego ryżu. Rozdrobniony kalafior wrzucamy na wrzątek i gotujemy 10 minut. Po ugotowaniu odcedzamy na sicie (najlepiej odcisnąć nadmiar wody przez gazę). Do odciśniętego kalafiora dodajemy
Salonik smakówZapraszam na zupę, która jest połączeniem puree z kalafiora i suszonych grzybów. A serki i śmietanka sprawiły, że zupa jest kremowa. Składniki: 150 g makaronu farfalle, 450 g kalafiora, 25 g podgrzybków suszonych, 3 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, 1 krążek sera camembert, 100 g topionego serka śmietankowego, 30 ml śmietanki 30%, pieprz kolorowy świeżo(...)dokładnie płuczemy i zalewamy 100 ml wody. Odstawiamy na 30 min., a następnie kroimy na mniejsze kawałki (nie wylewamy sosu, będzie nam potrzebny). W tym czasie, dokładnie myjemy kalafior, dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy na parze. Miękki kalafior miksujemy blenderem na puree. W garnku przypalamy w łupkach czosnek, wyciągamy i obieramy. Wlewamy 1 l wody, dodajemy ziele angielskie
Moniki Smakołykisałatki kalafiorowej została mi spora część kalafiora, więc główkowałam co by tu z niego zrobić. A, że w lodówce zawsze zalega jakaś wędlinka, postanowiłam zrobić zapiekankę. Nie byłam tylko zdecydowana czy z ryżem czy z makaronem. W końcu padło na ryż:-) Zapiekanka jest bardzo dobra, tylko trzeba zadbać o dość mocne jej przyprawienie, bo ani ryż ani kalafior(...)zbyt wyraziste w smaku. Składniki: 1/2 dużego kalafiora woreczek ryżu (100g) wędlina: szynka lub kiełbasa, ja miałam 2 kiełbasy toruńskie 1 cebula biała część pora 1 czerwona papryka 1 jajko łyżka ukwaszonej śmietany ok 100g sera zółtego sól pieprz odrobina cukru słodka i ostra papryka łyżka oleju Wykonanie: Umyty kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy w wodzie w dodatkiem odrobiny
Walijskie PichcenieFaszerowany kalafior SKŁADNIKI: kalafior -1 duży ser żółty - 200 g mięso mielone -0,5 kg papryka zielona -1 strąk papryka czerwona -1 strąk papryka żółta -1 strąk szczypiorek pieczarki -5 szt jajka -2 szt majonez -3 łyżki cebula - 1 szt keczup do dekoracji ryż 4 łyżki ugotowany na sypko PRZYGOTOWANIE: Kalafior opłukać, włożyć do wrzącej i osolonej wody, gotować(...)dodać pieczarki, chwilę razem poddusić. Papryki umyć, osączyć, pokroić w kosteczkę. Szczypiorek umyć, pokroić drobno. Do mięsa mielonego dodać wszystkie składniki, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Całego kalafiora nadziać między różyczkami farszem. Kalafiora ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posmarować majonezem, dobrze obsypać żółtym serem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stop.na 20 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywę
Kuchnia DanusiNastępny przepis - porada . Z uporem maniaka powtarzam , że nie znoszę marnotrawstwa. Wstawiałam już przepisy na jarzynkę z liścikalafiora , zupę kalafiorową z głąba i liści kalafiora , pisałam o dodawaniu liści kalafiora do zup jarzynowych. Teraz chcę pokazać co się robi jak kupimy kalafiora by ugotować go na obiad np. z wody lub na parze i nie mamy ochoty tego(...)samego lub następnego dnia na inne potrawy z kalafiora. Czas: 15 minut + mrożenie Składniki: liście kalafiora Liście oberwane z kalafiora podzielić na te zewnętrzne zgrubiałe i łykowate i te wyrzucić i resztę. Pozostawione liście umyć dokładnie. Dokładnie osuszyć. Ściąć z nerwów liści zgrubienia , usunąć zżółknięte kawałki listków. Odciąć listki od nerwów i pokroić w cienkie paseczki. Nerwy przekroić
Buniabaje w kuchniSkładniki: Steki – 1 mały kalafior – mieszanka ulubionych przypraw i ziół w tym papryka wędzona – 3 łyżki oliwy z oliwek Pasta z bobu – 500 g bobu – łyżka oliwy – 3 ząbki czosnku – sok z połówki cytryny – czarny pieprz, sól dodatkowo: pomidorki koktajlowe, świeży szczypiorek opcjonalnie: tarty parmezan Przygotowanie: Warzywa myjemy. Kalafiora kroimy w grube(...)czasie przygotowujemy pastę z bobu. Bób gotujemy, studzimy i obieramy. Bób blendujemy z pozostałymi składnikami aż do uzyskania gładkiej konsystencji i pasta z bobu gotowa. Steki z kalafiora kładziemy na paście z bobu dodajemy pokrojone pomidorki i posypujemy świeżym szczypiorkiem. Opcjonalnie można posypać parmezanem. Smacznego ! Artykuł Stek z kalafiora i pastą z bobu. pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEPieczone warzywa i hummus z kalafiora są nie tylko pyszne, ale także zdrowe i pełne wartości odżywczych. Mogą być przygotowywane na wiele sposobów, z różnymi przyprawami i ziołami, co pozwala na eksperymentowanie z różnymi smakami i teksturami. Dodatkowo, pieczenie warzyw uwydatnia ich naturalny smak i aromat. Kalafiorowy hummus to również fantastyczna alternatywa dla tradycyjnego hummusu z ciecierzycy . Jest on lżejszy(...)czas i temperaturę pieczenia w zależności od użytych składników. Dodanie grzybów do pieczonych warzyw to świetny sposób na urozmaicenie dania i wzbogacenie jego smaku i wartości odżywczych. Hummus z kalafiora z pieczonymi warzywami i grzybami 4 porcje Składniki: 1 mały kalafior, około 400 g 2 – 3 łyżki łyżki pasty sezamowej pęczek świeżej kolendry 1 łyżeczka kminu rzymskiego ½ łyżeczki kajeńskiego
codojedzeniapobytu we Wrocławiu trafiłam do Baru Wegańskiego, w którym podano mi tak pyszny barszcz ukraiński, że postanowiłam go odtworzyć u siebie. W zupie pływały kawałki brokuła, który zamieniłam na kalafior i pozostałam przy klasyce, czyli ziarnach fasoli zamiast wrocławskiej wersji z fasolką szparagową. Zupy nagotowałam wielki gar do odgrzewania przez kolejne dni, które zapowiadają się deszczowo i wietrznie. Składniki : średni(...)burak czerwony 2 małe marchewki 2 małe pietruszki kawałek selera korzeniowego (wielkości marchewki) 3 łyżki suchej fasoli typu Piękny Jaś 3 róże kalafiora lub brokuła, lub kawałek kapusty 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 5 łyżek słodkiej śmietanki 2 łyżki octu jabłkowego 6% sól pieprz Fasolę wcześniej namoczyć i ugotować al dente, odcedzając wodę 2 razy. Warzywa korzeniowe obrać
Weekendy w domu i ogrodziemateriał we współpracy z firmą Skworcu.com.pl Jedliście kiedyś kalafiora z rodzynkami i orzeszkami ziemnymi? Jeśli nie to koniecznie musicie spróbować. Ja bardzo lubię to dość oryginalne połączenie delikatnego kalafiora, chrupiących orzeszków i słodkich rodzynek. Idealnie sprawdza się jako lekka kolacja, albo przekąska do pracy. Składniki: 1 średniej wielkości kalafior ok 50 g rodzynek ok 50 g. orzeszków ziemnych (ja zamawiam(...)Skworcu ) ok 50 g orzechów włoskich 1/2 pęczka natki pietruszki 1/4 szklanki jogurtu naturalnego 1/4 szklanki majonezu 2 łyżki soku z cytryny sól, pieprz Umytego kalafiora gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu studzimy i dzielimy na różyczki. Mieszamy z orzechami, sparzonymi wcześniej rodzynkami, natką. Dodajemy jogurt połączony z majonezem oraz sokiem z cytryny. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Cynamonowe szczęścieNiezwykle pyszny kalafior, który może być alternatywą dla takiego tradycyjnego z bułką tartą. Składniki: 1 kalafior Marynata: 1/3 szklanki oliwy lub oleju 1 łyżka suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem 1 łyżka natki pietruszki - świeżej lub suszonej 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka płynnego miodu odrobina chilli w płatkach Sposób przygotowania: 1. Kalafior podzielić(...)mniejsze różyczki, ugotować na półtwardo w lekko osolonym wrzątku. 2. Wszystkie składniki marynaty połączyć. Odcedzony kalafior dokładnie wymieszać z marynatą. Przełożyć na blaszkę lub papier do pieczenia i piec w 180*C przez 20-30 minut. Pod koniec można włączyć termoobieg. Smacznego
Kuchnia domowa Aniimprezie. Warzywa, kurczak i sos majonezowy z nutą curry to kompozycja, która podbije wasze kubki smakowe. Sałatkę robi się dość szybko, w czasie kiedy smaży się kurczak i gotuje kalafior można pokroić resztę warzyw, a następnie wszystko wymieszać ze sobą. Nie powinna to sprawić żadnych trudności, nawet początkującym w kuchni. Składniki na chrupiącą sałatkę z kurczakiem i selerem naciowym(...)piersi z kurczaka (400 g) + sól, pieprz, łyżeczka curry mała czerwona cebula niewielki kalafior lub pół dużego seler naciowy średniej wielkości marchew około 40 g migdałów w płatkach (1/3 szklanki) 2 czubate łyżki majonezu 2 czubate łyżki jogurtu greckiego łyżeczka miodu sól, pieprz, odrobina chili w proszku i curry Przygotowanie Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę
e-PrzepisyKulinarneCzas na kalafior. Wiem że późno na pierwszy raz w sezonie, ale ceny nas nie rozpieszczają. Zazwyczaj do tej robiłam go tradycyjnie, czyli smażony na maśle w bułce tartej, ale tym razem postanowiłam upiec go w piekarniku w całych plastrach. Steki z kalafiora, bo tak nazywany jest ten pieczony kalafior są naprawdę pyszne i ten sposób jak najbardziej przypadł(...)gustu. Będę robić częściej pod warunkiem, że za kalafior nie zapłacę jak za złoto. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik