kolejna odsłona zupy curry: tym razem na bazie nieśmiertelnych ziemniaków i kalafiora z dodatkiem fasolki szparagowej, a wszystko przyrządzone w smakowicie doprawionym sosie z dodatkiem pomidorów. Polecam Składniki: 700 g ziemniaków 300 g świeżego surowego kalafiora 1 duża garść fasolki szparagowej (świeżej lub mrożonej, opcjonalnie) 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 cm korzenia imbiru przyprawy: 1 łyżeczka przyprawy curry(...)średnie pomidory) 1/2 szklanki mleka kokosowego z puszki sól i pieprz do smaku 1 łyżka oleju do smażenia warzyw Wykonanie: Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w niewielkie kawałki. Umytego kalafiora dzielimy na koszyczki o wielkości porównywalnej do kawałków ziemniaków. Cebulę, czosnek i imbir obieramy i myjemy. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy, a imbir trzemy na małych oczkach tarki
Lamarida.plPolecam pyszne kotleciki z kalafiora i zielonego groszku z dodatkiem pachnącego koperku. Można podać je jako dodatek do drugiego dania lub solo. Doskonale sprawdzą się podane z ziemniakami i ulubionym sosem, np. koperkowym. Bardzo polecam na letni obiad. Smacznego życzę :) Składniki: Na kotleciki: 1 mały kalafior 1 szklanka zielonego świeżego groszku pół pęczka koperku 2 jajka sól do smaku(...)pieprz czarny mielony do smaku 2 łyżki bułki tartej Dodatkowo: masło do smażenia bułka tarta do obtoczenia kotlecików Wykonanie: 1. Kalafior dzielimy na różyczki, płuczemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Miękki odcedzamy, rozgniatamy widelcem i dokładnie studzimy. Groszek gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, studzimy i wrzucamy do kalafiora. Koperek płuczemy, dokładnie osuszamy, drobno siekamy i przekładamy do wystudzonych warzyw
IzabelawkuchniLanki, ostrzejsze w smaku, przyprawy przed zmieszaniem są palone i prażone, dlatego przyprawa ma barwę ciemnobrązową. Składniki na ok 4 porcje Czas przygotowania : 45 min 1 średniej wielkości kalafior 4 większe ziemniaki puszka ciecierzycy pęczek dymki 2 łyżki oleju kokosowego 1-2 łyżek czerwonej pasty curry dla zabieganych lub (1 cm świeżego startego korzenia imbiru, 2 ząbki czosnku(...)rzymskiego sól 400 ml mleka kokosowego w puszce ok 250 ml bulionu warzywnego kolendra 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego Przygotowanie: 1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, kalafiora obieramy i dzielimy na różyczki, rozkładamy na papierze do pieczenia, skrapiamy oliwą lub olejem, oprószamy kurkumą, curry, papryką i solą, pieczemy ok 20 min, aż kalafior się przyrumieni i zmięknie
Słodki Kompromiswiem, czy jest jakieś warzywo, z którego nie da się zrobić placków. Dziś padło na kalafiora. Podobno najbardziej nudne warzywo. Nie wiem dlaczego ma taką opinię. Może przez kolor? A przecież wystarczy odrobina kurkumy, by nadać mu złota i wyjątkowego smaku. Czasem wystarczy tylko kolendra, która może koloru nie zmieni, ale smak nada wyjątkowy. 400 g kalafiora 1 jako(...)czubate łyżki mąki 1/2 łyżeczki kolendry mielonej 1/2 łyżeczki garam masala lub curry Kalafiora siekamy drobno. Ja użyłam melaksera, ale nóż w zupełności wystarczy. Można także zetrzeć na tarce. Kalafiora doprawiamy do smaku, dodajemy jajko i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mąkę (ja użyłam z zielonego grochu, która nadała zielonkawy kolor i groszkowy smak), mieszamy i odstawiamy na kilka minut
KucharzycaPieczone młode ziemniaki z kalafiorem w mieszance przypraw to smakowita propozycja na prostą letnią potrawę. Podana z kotletami roślinnymi i ulubioną surówką niektórym może bardzo przypominać tradycyjny polski obiad Polecam! Składniki: 1 kg młodych ziemniaków 1 kalafior (około 0.5 kg) 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek (my lubimy z pestek winogron) 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku 1 łyżeczka(...)posiekanego tymianku (opcjonalnie, ale polecam!) 2 łyżki oliwy lub oleju świeżo wyciśnięty sok z cytryny (do podania, według smaku) Wykonanie: Ziemniaki obrać, umyć i osuszyć. Pokroić w równe części. Kalafiora opłukać i pokroić w kawałki odpowiadające w wielkości ziemniakom. W dużej misce wymieszać warzywa z przyprawami. Przełożyć je na blaszkę wyłożoną silikonową matą lub papierem do pieczenia. Piec w temperaturze
Lamarida.plSkładniki: 1/2 średniego kalafiora lub 1 mały; 2 małe marchewki; 1 mała pietruszka; 1/4 korzenia małego selera; 1/2 białej części pora; 3 średnie ziemniaki; 2 litry zimnej wody; 1 łyżka masła klarowanego; 1 liść laurowy; 4 ziarna ziela angielskiego; Pęczek świeżego koperku; 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 30 lub 36 % (tzw. kremówki); Szczypta gałki muszkatołowej - opcjonalnie; Sól; Pieprz. 1 szklanka(...)łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml Sposób przygotowania: Kalafiora umyć, osuszyć, podzielić (nożem) na malutkie różyczki. Marchewki, seler, pietruszkę oraz por umyć i osuszyć. Marchewki, seler oraz pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na tzw. grube wiórki). Pora pokroić w cieniutkie plastry. Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w niewielką kostkę. Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać
Gospodyni MiejskaDzisiaj mamy dla Was propozycję na zupę krem dla dzieci z udziałem kalafiora i batata. Zupy krem to naszym zdaniem jeden z najlepszych sposobów na przemycenie dzieciom sporej ilości warzyw (zwłaszcza tym, które za warzywami nie przepadają:)) Tym razem postawiłyśmy na kalafior oraz batat. Dodatek tego drugiego nadaje zupce fajny kolor oraz sprawia, że jest nieco słodka w smaku(...)się nieco nie doprawiona, ale dla małych amatorów zup będzie w sam raz. Polecamy! Ilość porcji: 3 małe miseczki (takie jak na zdjęciu)* Składniki: 350ml bulionu 7-8 różyczek kalafiora 1 mały batat albo ½ dużego ½ cebuli Masło Przyprawy: odrobina pieprzu, sól *Mimo dwójki dzieci, zawsze szykujemy nieco więcej zupy by starczyło na ewentualną dokładkę. Tym razem okazało się, że nadal
Kolizje SmakówKalafiornica to danie wyglądające jak jajecznica. Jak sama nazwa wskazuje jest z kalafiora czyli wegańska, dietetyczna, ale też bez tłuszczu. Odpowiednio doprawiona naprawdę dobrze smakuje i syci na długo. Czarna sól nadaje jej jajecznego smaku. Składniki: – 1 mały kalafior – 1 cebula – 1/2 łyżeczki kurkumy – sól czarna, pieprz do smaku(...)szczypiorek do posypania Wykonanie: – Kalafior zetrzeć na tarce, wrzucić na wrzątek i gotować 1 minutę, odcedzić. – Cebulę pokroić w drobną kostkę i dusić na patelni na niewielkiej ilości wody. – Dodać kalafior i przyprawy, doprawić do smaku. – Dusić razem do miękkości. – Posypać
To co kochamszybko wróciła! Mimo pogody za oknem szał i zwariowanie związane z Bożym Narodzeniem nas nie opuszcza. Dlatego właśnie podzielę się z Wami przepisem na bardzo szybkie danie jakim jest kalafior po grecku. Jest to super pomysł na szybki obiad, który możecie przygotować w przerwie pomiędzy wybieraniem prezentów i świątecznych ozdób. Wystarczy kilka pysznych warzyw aby powstał niezwykle aromatyczny i zdrowy(...)obiad! Składniki: 1 świeży kalafior lub paczka mrożonego 2 duże marchewki starte na tarce o grubych oczkach 2 korzenie pietruszki, starte na tarce o grubych oczkach 1 mały seler, starty na tarce o grubych oczkach 1 duża cebula, pokrojona w dużą kostkę sól, pieprz, łyżka curry, szczypta cukru masło 2 łyżki przecieru pomidorowego 3/4 szklanki wody Przygotowanie: Kalafiora gotujemy
Życie ze smakiemjuż był na moim blogu (z aquafaby – patrz tutaj ). Ale to nie znaczy, że przestałam eksperymentować I oto proponuję Wam inną wersję majonezu: z ziaren słonecznika i surowego kalafiora z niewielką ilością oleju. Musztarda wyostrza jego smak, a czarna sól nadaje bardziej tradycyjnego (czyt. “jajecznego”) smaku. A nadaje się on nie tylko jako dodatek do sałatek! Świetnie sprawdza się(...)także jako smarowidełko do pieczywa. Wystarczy dodać plasterki kiszonego ogóreczka i pyszna kanapka gotowa. Polecam! Składniki: 1/2 szklanki ziaren słonecznika 1 szklanka wrzątku do namoczenia słonecznika 80 g surowego kalafiora (ja używam też mrożonego) 2 łyżki oliwy/oleju dobrej jakości 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny 1-2 łyżeczki musztardy dijon szczypta czarnej soli kala namak (dla “jajecznego” posmaku
Lamarida.plJeśli należysz do osób, dla których śledź to najlepszy deser a tabbouleh to najlepsza sałątka- mam dla Ciebie sałatkę w rożkach od lodów. To taki zwykły-niezwykły tabuleh z kalafiora z mnóstwem zieleniny i warzyw. Pyszny zarówno jako bezglutenowa, nisko węglowodanowa sałatka podawana klasycznie w misce sałatkowej jak i jako finger food na imprezie. A to co zostanie można następnego(...)dnia zabrać na obiad do pracy. Składniki: mały kalafior lub połówka dużego – umyty i starty na tarce po pęczku natki, mięty i koperku – drobno posiekane 150 g posiekanych orzechów włoskich 2 pomidory – pokrojone na małe kawałki ogórek – obrany i drobno pokrojony czerwona cebula drobno posiekana 3 łyżki oliwy starta skórka i sok z cytryny
Ugotowane pozamiatanePyszny kalafior, chrupiące różyczki na styl indyjski. Jeśli wolicie można kalafior najpierw zblanszować a potem dopiero upiec ale ja wolę kalafiora jak jest chrupiący i nie rozpada się na talerzu. Wybór należy do Was. Polecam serdecznie na obiad, jako przystawkę, do obiadu jako jarzynkę czy na wczesną kolację, jest pyszny. Pieczony kalafior po indyjsku z migdałami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanienasze krajowe warzywo króluje na naszych stołach pod wieloma postaciami. Jedną z nich są oczywiście placki ziemniaczane. Ja zaproponuje Wam dzisiaj nieco lżejszą wersję placków, których głównym składnikiem jest kalafior oraz marchew. Lekkie, zdrowe i smaczne placuszki mogą być doskonałym pomysłem na lunch do pracy, obiad czy kolację. Ich przygotowanie zajmie Wam dosłownie 15 minut. Składniki: 300g kalafiora, startego(...)tarce o grubych oczkach 2 duże marchewki, starte tak samo jak kalafior 1 średnia cebula, posiekana w drobna kostkę 1 duże jajko mąka sól, pieprz, gałka muszkatołowa olej do smażenia Przygotowanie: Do dużej miski przekładamy startego kalafiora, marchew oraz cebulę. Wbijamy jajko i dodajemy mąkę. Masa powinna być w miarę zwięzła. Mieszamy i przyprawiamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy niewielkie
Życie ze smakiemdalej? Poniżej znajdziecie kilka moich ulubionych kombinacji. Takie kiszone warzywa, świetnie nadają się do sałatek, dań obiadowych czy jako samodzielna przekąska. U mnie najszybciej znika rzodkiewka i kalarepa z kalafiorem. Marchewka z przyprawami Kroimy w plastry 6 marchewek młodych i wyszorowanych. Do słoika wrzucamy łyżeczkę czerwonego pieprzu, 4 goździki, małą laskę cynamonu, jedną gałązkę kopru. Zalewamy słoik i zamykamy. Codziennie(...)słoika dodajemy 4 ząbki czosnku, kilka kawałków chrzanu i gałązkę kopru. Zalewamy i zamykamy. Codziennie odkręcamy na 30 minut, żeby odgazować. Po 4-5 dniach rzodkiewka jest gotowa. Kiszony kalafior Różyczki kalafiora myjemy i wsadzamy do wyparzonego słoika, dodajemy kawałek chrzanu i dwa ząbki czosnku. Zalewamy i zamykamy. Codziennie odkręcamy na 30 minut, żeby odgazować. Po 4-5 dniach kalafior
ladykitchenprzepis ekspresowy, błyskawiczny. Na pewno wam przypadnie do gustu zwłaszcza jeśli zostaje w waszych kuchniach bulion z dnia poprzedniego. Do dzieła! Polecam wam także inny mój przepis z kalafiora – sałatkę kalafiorową do grilla . Film Szukasz odpowiedniej patelni lub garnka? Musisz sprawdzić je w tym sklepie. Składniki – błyskawiczna zupa kalafiorowa średni kalafior jedna duża marchew jedna cebula(...)masło klarowane 1 l bulionu pęczek pietruszki i kopru pieprz i sól Przepis Zaczynamy od krojenia w kostkę cebuli i posiekania w plasterki marchewki. Następnie zabieramy się za kalafior – kroimy go w różyczki. Siekamy pietruszkę i koper. Ten ostatni będzie nam potrzebny na koniec. Rozgrzewamy garnek i dodajemy do niego masło klarowane. Smażymy w nim pokrojoną cebulę i marchewkę
Kuchennyviral.pl