pomocą pędzelka nakładamy na przestudzony kalafior. Następnie delikatnie nakładamy na niego przyprawione mięso mielone. Dobrze dociskamy je do kalafiora, by równomiernie przylegało. Na koniec na wierzch układamy plastry boczku tak, by przypominały fałdy mózgu. ;) Gotowy mózg przekładamy do naczynia żaroodpornego, pieczemy w 180 stopniach przez około godzinę. Smacznego
Kuchenna Kontrrewolucyamiejsce na farsz zmielone mięso doprawić, wymieszać z cebulą pokrojoną w kostkę, bułką, czosnkiem i włożyć między różyczki kalafiora przełożyć do naczynia żaroodpornego, wlać 1/3 szkl. wody 2 łyżki masła położyć na wierzch włożyć do nagrzanego do 220 stopni piekarnika, piec około 30 min. można polać sosem holenderskim ( przepis podam w osobnym poście) lub beszamelem i posypać serem
Kuchnia Beatypodaję je zazwyczaj albo z puree ziemniaczanym albo z puree z kalafiora . Smacznego! English version Duck breasts with plum sauce and figs (2 servings) Ingredients: 6 red plums, stoned and cut into small pieces 2/3 cup water juice of one orange ½ teaspoon Chinese five spice 1 cm piece ginger, grated 4-6 tablespoons of honey salt and pepper to taste
karmelowyBardziej lubię kotlety pieczone niż smażone i właściwie tylko w takiej wersji je jadamy. :-) Nadmiar tłuszczu wycieka i zostaje na papierze do pieczenia a kotlety mimo to są miękkie i soczyste. Ser feta i szpinak to dobrze znane, klasyczne połączenie, którym postanowiłam urozmaicić "zwyczajne" mielone kotlety. W połączeniu z kaszą jaglaną i kalafiorem otrzymujemy pyszne, zdrowe i dietetyczne danie(...)mieszamy ze sobą w misce. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką i 3 kroplami sosu tabasco. 3. Formujemy kule dowolnej wielkości, spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach, przez 25-30 minut
Szefowa kuchnidoskonale:). O, a tak piekłam indyka z poniższego przepisu, rewelacja! Moją drugą propozycją jest garnek z serii Selection marki Ambition . Pomijając fajny, klasyczny wygląd, jest on zaopatrzony w pokrywkę do odcedzania! Niby taki drobiazg, a jakże pomysłowy. Doskonały do gotowania wszystkiego, co później trzeba odcedzić, ja jak na razie stosowałam go do ziemniaczków i kalafiora, z których później robiłam puree(...)piekarnika nagrzanego do 180 oC i piecz przez 25-30 minut, lub do momentu aż przestanie być surowa w środku. Ja sprawdzam za pomocą termometru kuchennego, temperatura w środku powinna wynosić około 70 oC. 5. Po wyjęciu z piekarnika odstaw na 10 minut, po czym pokrój w plastry i podawaj z puree z kalafiora . Smacznego! Uwaga
karmelowySałatka z kiszonym kalafiorem. Dziś zapraszam Was na pyszną i naprawdę prostą w przygotowaniu sałatkę, którą możecie podać jako dodatek do innych dań lub samodzielną propozycję
Słodkie okruszkibyły dania, których samej nie chciałoby mi się robić np. faszerowana papryka, cukinia czy kotlety z kalafiora i kiszonej kapusty. Posiłki były urozmaicone. Dla mnie absolutnym mistrzem był ich zakwas buraczany, który nie wiadomo dlaczego nie znalazł się w torbie weekendowej 😕 W pieczonych jabłkach nie było też malin, mimo że w menu zostały one wymienione. A wierzcie(...)Bardzo brakowało mi ziół. Nie mówię o droższych ziołach, ale choćby natce z pietruszki, koperku czy szczypiorku. Na diecie Dąbrowskiej można urozmaicać dania czarną solą np. robiąc jajecznicę z kalafiora, można też używać octu jabłkowego, soku z cytryny. Dodawałam je sama. Na podwieczorek zawsze była zupa krem, co wydawało mi się nieco monotonne. Niektóre zupy były OK (pomidorowa, krem
Cytryna&Co.krem z kalafiora - jak zrobić? Warzywa obrać, umyć i osuszyć. Kalafior podzielić na różyczki, marchew i pietruszkę pokroić w słupki, seler podzielić na 3-4 mniejsze części. Warzywa umieścić na blaszce (por w całości), skropić oliwą z oliwek i oprószyć pieprzami: ziołowym i cytrynowym. Wstawić do piekarnika i piec około 30 min. w 180'C. Kiedy warzywa się podpieką
Moje Qulinarialubicie marnować jedzenia? Jeśli tak, to ta zupa na stałe zagości na waszych stołach. Składniki 500 g pieczonego kurczaka (może być gotowany) 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler korzeniowy 1 por (biała część) 1 szklanka mrożonego groszku 1/2 małego kalafiora 1,2 litra bulionu drobiowego 500 ml passaty pomidorowej 5 łyżek ryżu 1 łyżka suszonego lubczyku cukier sól
R'n'G Kitchenjajko 1/4 startej kulki mozzarelli przyprawy - sól, pieprz, bazylia DODATKI sos pomidorowy mozzarella szynka pieczarki kukurydza Kalafiora blendujemy albo ścieramy na tarce. Dodajemy jajko, mozzarellę oraz przyprawy. Mieszamy do połączenia składników. Otrzymaną masę układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zapiekamy w piekarniku 15 minut, 180 stopni. Wyciągamy i działamy dalej. Smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy oregano
BezglutenowaIzabelaKalafiorowe pancakes z jagodami, marakują, wiórkami i śmietanką kokosową *** KALAFIOROWE PLACUSZKI Z KOMOSĄ /przepis własny/ 130 g ugotowanego kalafiora jajko 4 łyżki mąki z komosy ryżowej (Paul's Quinoa) łyżka otrąb lub łuski gryczanej łyżka syropu klonowego pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli kilka kropli aromatu migdałowego masło klarowane do smażenia Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę (o konsystencji
Poranek na słodkoząbek czosnku 0,5 łyżeczki mielonej kolendry sól, pieprz czarny do smaku Wykonanie: Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Kalafiora myjemy, dzielimy na różyczki, ziemniaki obieramy i kroimy na ćwiartki, następnie nacieramy warzywa olejem i wykładamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy ok. 30 minut, aż warzywa będą miękkie. Kaszę jaglaną należy opłukać wrzątkiem, potem wlać 1 szklankę wody
psgotujemyposypać ulubionymi ziołami lub doprawić dopiero na talerzu. Zawijamy każdy filet osobno w folię do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut. Do tego serwujemy ulubioną surówkę i gotowe! W moim przypadku była to surówka z kalafiora i pomidorków. Prawda, że prosto i smacznie, a co najważniejsze - zdrowo! Smacznego
Kulinarne przemyslenianiesolonej wodzie i wystudzony do naczynia żaroodpornego wlać olej, dodać przyprawy, wymieszać dodać pokrojone w talarki ziemniaki, cząstki kalafiora, delikatnie wymieszać z olejem ser żółty morski rozdrobniłam w rozdrabniaczu, posypać wierzch zapiekanki, piekarnik nagrzany na 210 C, grzanie góra/dół, piec około 35-45 minut zapiekankę podać z jajkami sadzonymi, posypać szczypiorkiem - obiad jest syty, smaczny i smakuje
W Mojej Kuchni Lubię