kalafior pieczony - 1685 przepisów (strona:62/113)

Zapiekanka z kalafiora 96

Kolejny przepis z kalafiorem w roli głównej. Tym razem zapiekanka. Króluje tylko kalafior w towarzystwie pleśniowych serków. Zapiekanka prosta i smaczna, ładnie się dzieli na kawałki. Można zajadać samą jako danie wegetariańskie lub może być też dodatkiem do jakiegoś mięska. składniki: 1 kalafior, mój miał ok 1,3 kg 1 serek camembert 100 g serka z niebieską pleśnią 1 kubeczek(...)naczyniu ułożyć ugotowanego kalafiora wymieszanego z kawałkami serków. Jajka wbić do miski i roztrzepać widelcem. Dodać śmietanę oraz przciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie wymieszać. Doprawić dobrze do smaku solą i pieprzem. Masą zalać kalafiora w naczyniu. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C i zapiekać aż całość się zetnie, ok 40 minut. Przed końcem pieczenia posypać na wierzchu startym żółtym

Monia miesza i gotuje
Dania najlepsze na drugi dzień – 20 przepisów 121

dynią Zupa pomidorowa na wołowinie Leczo z dyni Zapiekanka z grzybami, pęczakiem i jarmużem Tarta z wędzonym łososiem, kalafiorem i papryką Duszone warzywa z fasolą – jednogarnkowe danie wegańskie Bigos z bakłażana Kurczak myśliwego z Toskanii Żeberka duszone – przepis Boczek pieczony w miodzie Zupa meksykańska Gołąbki po staropolsku Gołąbki z mięsem i ryżem Pasztet z ciecierzycy Tarta z sałatką jarzynową

Dorota Smakuje
Lazania z cukinii Paleo 164

dajemy kilka łyżek sosu mięsnego, następnie posypujemy to wstążkami z cukinii i pokrywamy trzecią warstwą, czyli naszym beszamelem z kalafiora. Powtarzamy aż do wykorzystania wszystkich składników. Na wierzchu powinniśmy mieć warstwę beszamelu kalafiorowego. Tak przygotowaną zapiekankę wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 30- 40 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia można posypać wierzch mąką migdałową- jest to wizualna imitacja

Modern Cave Girl
14 dań obiadowych i przekąsek dla niemowlaka (bez mleka) 206

czerwonej kapusty Schab z brokułami dla niemowlaka Pierogi z gotowanym kurczakiem – doskonałe dla maluchów Od 9 miesiąca Pieczony pstrąg – idealny na grilla i z piekarnika Od 10 miesiąca Chrupki z cieciorki Delikatne klopsiki w sosie pomidorowym Placuszki z kalafiora – świetna przekąska nie tylko dla maluchów Delikatne klopsiki w sosie koperkowym Młoda kapustka z koperkiem Tradycyjne kluski śląskie Mięciutkie kopytka

Dieta bez mleka
Pieczona brukselka z mozzarellą 175

brukselkę lubią, ale w naszej polskiej kuchni, pokutuje przyrządzanie brukselki tylko z bułką tartą na maśle. Podobnie jak kalafiora zresztą. Chcę Wam pokazać, że brukselka ma różne oblicza. Jakiś czas temu proponowałam brukselkę z boczkiem. Dzisiaj będzie dla odmiany pieczona brukselka z mozzarellą, w oliwie z czosnkiem i ziołami prowansalskimi. Wiecie co jest świetnego w tym przepisie? Nie napracujecie

Mieszam w Garnku
Pałki z kurczaka dobrze przyprawione zapiekane z warzywami 224

kroimy w plasterki i rozkładamy na cebuli. N a cukinii układamy zamarynowane pałki z kurczaka. Pomiędzy pałki układamy cząstki kalafiora. Po wierzchu posypujemy groszkiem i marchewką z puszki. Zapiekankę przykrywamy folia aluminiową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ponad godzinę. Na talerze wykładamy po jednej pałce i warzywa. U mnie w domu jest akurat 8 osób. Podajemy

Kuchnia u Bietki
49 przepisów z cukinią 243

Gulasz warzywny z cukinią Kalafior z cukinią w pomidorach z oregano i chilli Kolorowe penne z cukinią i kalafiorem z dodatkiem czosnku, cebuli i bazylii Kurczak z cukinią i zieloną papryką w pomidorach Kotlety z cukinii Kremowa zupa z pieczonej dyni z cukiniową gremolatą Kuskus z cukinią, ciecierzycą i bakłażanem Makaron z cukinią i brokułami Makaron soba z brokułami

Moja smaczna kuchnia
PLACKI Z KALAFIORA BEZ MĄKI (keto, LCHF, paleo, optymalne, bez glutenu i laktozy) 266

podgrzać pod przykryciem na patelni od czasu do czasu mieszając a następnie odkryć aby odparowała woda. Do lekko przestudzonego kalafiora dodać startą na drobnych oczkach cebulę, wyciśnięty czosnek, jajko i przyprawić do smaku. Całość dobrze wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z masy kalafiorowej formować cienkie płaskie placki. Piec przez ok 15-20 minut w temperaturze 180°C (góra-dół

Ola la LCHF
Zapiekanka makaronowa z dynią, kalafiorem i mięsem mielonym 216

makaron przekładamy do naczynia żaroodpornego, wlewamy jogurt wymieszany z jajkami i nakładamy mięso z warzywamy. Całość mieszamy.  Dokładamy kalafior Dodajemy pokrojoną lub porwaną mozzarelę i znowu mieszamy. Wierzch pospypujemy startym żółtym serem lub układamy plastry Wkładamy do piekarnika i pieczemy 10 minut. Następnie zwiększamy tempretaurę do 200 stopni i pieczemy przez  kolejnych 10 minut  Wykładamy na talerze

Szczęśliwa kuchnia
Pizza na spodzie z kalafiora 188

pieprz) Składniki na pizzę: sos pomidorowy ser mozzarella pomidorki koktajlowe cukinia tuńczyk pieczarki przyprawy ( oregano, bazylia, czosnek niedźwiedzi) Wykonanie: Kalafior i ser żółty zetrzyj na tarce, dodaj jajka i przyprawy. Konsystencja musi być zwarta. Rozgrzej piekarnik. Formę wysmaruj olejem kokosowym. Piecz 20 min.  Po pieczeniu dodaj ulubione składniki, na spód sos pomidorowy, polecam z Lidla z włoskiego tygodnia, następnie

Bike By Life
Łosoś z warzywami i jabłkiem - z piekarnika 186

ściemiało na porcjach łososia nałożyć podsmażone warzywa, następnie rozłożyć plasterki jabłek ułożyć porcje łososia na blaszce lub naczyniu żaroodpornym. Piec w 200`C 15 minut. Piekarnik wyłączyć i pozostawić łososia jeszcze 5 minut, by doszedł. Podałam ze smazonym "ryżem" z kalafiora (przepis na blogu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zapiekanka makaronowa z dynią, kalafiorem i mięsem mielonym 225

makaron przekładamy do naczynia żaroodpornego, wlewamy jogurt wymieszany z jajkami i nakładamy mięso z warzywamy. Całość mieszamy.  Dokładamy kalafior Dodajemy pokrojoną lub porwaną mozzarelę i znowu mieszamy. Wierzch pospypujemy startym żółtym serem lub układamy plastry Wkładamy do piekarnika i pieczemy 10 minut. Następnie zwiększamy tempretaurę do 200 stopni i pieczemy przez  kolejnych 10 minut  Wykładamy na talerze

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
zapiekanka kalafiorowa z serem korycińskim 179

pieprzem.  W foremce ułożyć plasterki marchewki i polać sosem serowym.  Następnie ułożyć pozostałe ziemniaki, kawałki kalafiora, pokrojoną cebulę i ser.  Na wierzchu ułożyć plastry pomidora i kawałki boczku. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około pół godziny. Świetnie smakuje z dodatkiem sosu czosnkowego lub ketchupu

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Nadziewany kalafior 191

przyprawić dodać jajka, podduszoną cebulkę,         namoczoną w  wodzie bułkę i wyrobić farsz. Kalafior wyjąc z wody. Położyć na talarzu do góry dołem.  Nadziewać farszem dokładnie w każdą szczelinę. Owinąć  w folię aluminiową i  piec w piekarniku 180 stopni, przez około pół godziny. Tak przygotowane danie mozŻna polać tratĄ bułką lub dowolnym sosem

W kuchennym oknie Ewy
Dorsz pieczony z warzywami 59

Dorsz pieczony z warzywami to pomysł na smaczny, zdrowy i kolorowy obiad, który posmakuje wszystkim domownikom. Składniki oraz sposób przygotowania: Przygotować warzywa: według uznania i tego co w lodówce. Pasuje kalafior, brokuł, brukselka, cebula czerwona/biała, papryka różne kolory/papryka pikantna, pieczarki, marchewki mini, pietruszka fasolka szparagowa. Można dodać pokrojone w plastry bataty, kalarepę bądź rzodkiew lub rzepa czarna. Filet(...)przyprawa do kurczaka po staropolsku i przyprawa do ryb. Dodatkowo na koniec skroić 2-3 ząbki czosnku posypać na całość. Skórkę z cytryny zetrzeć na tarce i polać oliwa. Piec 45 min. pod przykrytą folia aluminiową w 200 stopniach. Autor przepisu: Joanna Kwiatkowska Artykuł Dorsz pieczony z warzywami pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Burger z mielonym z kalafiora, burgery kalafiorowe, mielone kalafiorowe 152

Dodać, razem z kalafiorem do kaszy jaglanej. Dodać pozostałe składniki i wyrobić jak mielone. Masa powinna się lekko kleić do rąk. Ręce umyć i wilgotnymi formować kolety (lub tak jak ja formować je za pomocą foremki co ciastek :) - na foremkę o średnicy 8 cm wkładam 2 łyżki masy). Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym(...)minut - do zarumienienia, następnie przewrócić na drugą stronę i piec kolejne 10 minut - do ładnego brązowego koloru. Bułkę do hamburgera podgrzać w piekarniku/na patelni/ugrillować. Obie strony bułki posmarować ulubionym sosem (u mnie sos czosnkowy wg tego przepisu ). Ułożyć warzywa i na koniec kotleta z kalafiora. Polać sosem i przykryć wierzchem bułki. Smacznego! _______________ * mroziłam zarówno surowe jak i upieczone kotlety

CookYourself
Burger z mielonym z kalafiora, burgery kalafiorowe, mielone kalafiorowe 219

Dodać, razem z kalafiorem do kaszy jaglanej. Dodać pozostałe składniki i wyrobić jak mielone. Masa powinna się lekko kleić do rąk. Ręce umyć i wilgotnymi formować kolety (lub tak jak ja formować je za pomocą foremki co ciastek :) - na foremkę o średnicy 8 cm wkładam 2 łyżki masy). Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym(...)minut - do zarumienienia, następnie przewrócić na drugą stronę i piec kolejne 10 minut - do ładnego brązowego koloru. Bułkę do hamburgera podgrzać w piekarniku/na patelni/ugrillować. Obie strony bułki posmarować ulubionym sosem (u mnie sos czosnkowy wg tego przepisu ). Ułożyć warzywa i na koniec kotleta z kalafiora. Polać sosem i przykryć wierzchem bułki. Smacznego! _______________ * mroziłam zarówno surowe jak i upieczone kotlety

CookYourself
Ziemniaczano- kaszane pierogi z farszem mięsnym 168

osolonej wodzie. Następnie przestudzone przeciśnij przez praskę. Dodaj kaszę mannę, proszek do pieczenia, sól, masło, jajka, mąkę oraz wodę. Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie gładkie i elastyczne, odstawiamy na około 30 minut.  Składniki farsz: 2 cebule 2 ząbki czosnku pół brokuła pół kalafiora 1 marchew 1 pietruszka opakowanie sera feta 2 łyżki koncentratu pomidorowego szczypta kuminu szczypta białego(...)żeby czosnek się nie przypalił bo będzie gorzki). Następnie dodać startą marchew, pietruszkę i wszystko razem podsmażyć. Doprawić kuminem i pieprzem. Kolejno do jarzyn dodać pokrojonego na mniejsze kawałki kalafiora i brokuła oraz zmielone na najdrobniejszych oczkach mięso. Całość zalać bulionem i dusić pod przykryciem do czasu, aż mięso nie będzie surowe, jarzyny zmiękną a bulion zostanie wchłonięty przez farsz

Krakowskie smaki Ani
Burgery z kapusty – dieta dr Dąbrowskiej 625

Warzywa przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa o grubych oczkach. – Połowę surowego kalafiora zetrzeć na tarce i dodać do warzyw. – Wymieszać z przyprawami, doprawić solą, pieprzem, dodać czosnek przeciśniety przez praskę. – Uformować płaskie burgery. Piec 45-60 minut w 180 st.C ułożone na papierze do pieczenia. – Poczekać

To co kocham
Ekologiczne produkty Danival. 144

odświeżający, dobry do potraw o mało wyczuwalnym smaku, tj. np. schab czy ryba. Mi szczególnie dobrze pasuje do pieczonej dyni i marchewki. * Sos z zielonym pieprzem - lubię zielony pieprz, dlatego ten sos również mi posmakował. Fajnie komponuje się z ziemniakami, kalafiorem i brokułem w zapiekance, ale też z potrawką z tofu i komosy. * Chili con tofu - c zyli wegetariańska

Poranek na słodko
Kilka pomysłów na... 160

dodatkiem tego pysznego sera, no o ile nie zjecie go najpierw prosto z pudełka/ew. z pieczonymi warzywami :D   gryczane naleśniki z pomidorowym farszem z czerwonej soczewicy i cebulki, z serem z ziemniaka (vegan) potrawka pomidorowa z ciecierzycą, kalafiorem z brokułami i tahini (vegan) makaron z sosem z sera z ziemniaka, z brokułami (vegan) kluski śląskie

More food, love and dreams
Mózg niespodzianka 199

pomocą pędzelka nakładamy na przestudzony kalafior. Następnie delikatnie nakładamy na niego przyprawione mięso mielone. Dobrze dociskamy je do kalafiora, by równomiernie przylegało. Na koniec na wierzch układamy plastry boczku tak, by przypominały fałdy mózgu. ;) Gotowy mózg przekładamy do naczynia żaroodpornego, pieczemy w 180 stopniach przez około godzinę. Smacznego

Kuchenna Kontrrewolucya
Kalafior faszerowany 153

miejsce na farsz zmielone mięso doprawić, wymieszać z cebulą pokrojoną w kostkę, bułką, czosnkiem i włożyć między różyczki kalafiora przełożyć do naczynia żaroodpornego, wlać 1/3 szkl. wody 2 łyżki masła położyć na wierzch włożyć do nagrzanego do 220 stopni piekarnika, piec około 30 min. można polać sosem holenderskim ( przepis podam w osobnym poście) lub beszamelem i posypać serem

Kuchnia Beaty

Proponowane wyszukiwania