Delikatny maślany krem, bita śmietana oraz kajmak, wszystko w kruchej tartaletce, to nasze 3 BIT – 20 minutowe babeczki! Bez wątpienia, to doskonały pomysł na oryginalny deser lub klasyczną, słodką przekąskę z mega pysznym nadzieniem. Poza tym przygotowanie ich jest wyjątkowo proste i zajmie ok 15 – 20 minut! A przepis na babeczki jest tak prosty, że każdy sobie(...)odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Masło ucieramy do białości z łyżką cukru pudru. Nie przerywając ucierania, dodajemy po łyżce zimnej kaszki. Należy pamiętać, żeby nie przesadzić z cukrem, ponieważ kajmak i tartaletki są już słodkie. 2. Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy stopniowo mleko w proszku i delikatnie dosładzamy cukrem waniliowym. 3. Przystępujemy do „montażu” tartaletek
Kuchnia Na WypasieOrzechowiec to pyszne ciasto z mnustwem orzechów, kajmaku i pysznej masy. Dzisiaj wersja bez pieczenia, ciasto wyszło przepyszne, wprawdzie znikło w biegu. Jest efektowne, smaczne i przygotowuje się je expresowio. Polecam. SKŁADNIKI : 2 opakowania krakersów (180 g ma 1 paczka ) 1 puszka kajmaku 510 g 1 litr mleka 3/2 % 3 budynie waniliowe bez cukru(...)łyżki miodu PRZYGOTOWANIE : Z mleka, budyniów i cukru gotujemy budyń. Następnie po ściągnięciu z gazu dodajemy masło i mieszamy aż się rozpuści. Dodajemy również 2 duże łyżki kajmaku z puszki i dalej mieszamy aż masa będzie gładka. Krakersy rozkładamy na blaszce 25/30 cm, na krakersy wylewamy jeszce część ciepłej masy, równo rozprowadzamy. Wychodzą 4 warstwy, ostatnią zakańczamy
Kulinarne Fantazje Mariolizapewne większość z nas, lubisz łatwe w przygotowaniu, warstwowe ciasta , idealne do miłego posiedzenia przy pachnącej kawie. Sukcesem tego pysznego deseru są niewątpliwie świetnie dobrane składniki, a więc kajmak, delikatna, lekko maślana masa budyniowa i bita śmietana! Bez wątpienia najlepiej i najsmaczniej będzie, gdy kajmak zrobimy sami, ale możemy wykorzystać również gotową masę. Jednak według nas, ciasto będzie wtedy bardziej(...)pieczenia i układamy pierwszą warstwę herbatników. 2. Puszkę z mlekiem wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Gotujemy ok. dwóch godzin. Następnie mleko wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia. Zarówno kajmak jak i gotową masę krówkową (jeśli z niej będziemy korzystać) należy zmiksować z miękkim masłem, a następnie wyłożyć na pierwszą warstwę herbatników. 3. Na masę kajmakową układamy krakersy. 4. Pół
Kuchnia Na Wypasieżółtko mała szczypta soli Na krem toffi i pistacjową posypkę: 250 g serka mascarpone 200 ml kremówki 36% 2-3 łyżki cukru pudru około 2 łyżek masy krówkowej (kajmaku) – u mnie wersja z solą morską kilka pistacji Pakman Przygotowanie: Jak przygotować kruche babeczki? Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, cukier puder, żółtko i posiekane masło. Szybko zagniatamy składniki, robimy(...)kremówkę i cukier puder miksujemy aż powstanie gęsty krem. Pod koniec dodajemy masę kajmakową, miksujemy do połączenia. Rady: Kremówkę można wcześniej ubić, a mascarpone zmiksować z cukrem i kajmakiem. I dopiero wówczas wszystko połączyć. Ale ja nie widzę takiej potrzeby i miksuję wszystko razem. Ilość masy krówkowej (kajmaku) zależy od upodobań smakowych, podobnie jak cukru. Po prostu dodajemy stopniowo
Słodkie okruszkispodem, czy było to kruche, półkruche, czy zwykły andrut, najważniejsze, że była tam przesłodka masa kajmakowa...... I ten moment, gdy ciasto skończone, a w puszcze jeszcze kilka łyżek kajmaku do wylizania :D Dziś przedstawiam Wam mazurek bezglutenowy z kajmakiem i dżemem z czarnej porzeczki. Kruche ciasto wypełnione jest kajmakowym nadzieniem, którego słodycz przełamana jest przez dżem z czarnej porzeczki. Całości(...)dopełniają: idealna na wszystko czekolada i chrupiące orzeszki. Mazurek bezglutenowy z kajmakiem i dżemem z czarnej porzeczki Składniki: Składniki na spód: 1) 215 g masła 2) 130 g mąki z tapioki 3) 260 g mąki kukurydzianej 4) 2 żółtka
Na kulinarnym poligonieKawa krówkowa aromatyczna kawa z kajmakiem Kawa krówkowa czyli kawa z kajmakiem i bitą śmietaną pasuje na każdą okazję. Podobnie jak kawa cesarzowej Marii Teresy jest obowiązkową pozycją w menu każdego kawosza, po prostu trzeba jej spróbować. Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, co poprawi Ci nastrój i sprawi, że się uśmiechniesz, połączenie świeżo palonej aromatycznej kawy i masy(...)krówkowej będzie idealne. W końcu to zgrany i sprawdzony duet, często wykorzystywany w przepisach kulinarnych. Do tej kawy możesz użyć tradycyjnego kajmaku albo tak jak ja, masy krówkowej o smaku czekoladowym. Kawa z masą krówkową to szybka kawa deserowa wykonana z podstawowych składników, które zapewne masz w domu, a jeśli któregoś brakuje to bez problemu znajdziesz go w najbliższym sklepie
Cztery Fajerysłodkie w smaku. Świetnie się sprawdzą do lunchboxów, jak i na przyjęcie finger party, ponieważ nie kruszą się. Kulki owsiane to przekąska idealna dla wielbicieli płatków owsianych, kajmaku oraz masła orzechowego. Składniki: 1,5 szklanki zwykłych płatków owsianych (165 g) 0,5 szklanki wiórek kokosowych (około 45 g) 2 łyżki nasion chia 2 łyżki gorzkiego kakao 2 czubate łyżki(...)kajmaku 2 czubate łyżki masła orzechowego 2 łyżki gęstego miodu 2 garści liofilizowanych truskawek w całości Liofilizowane truskawki pokruszyć. Wszystkie składniki przełożyć do miski. Wymieszać.Jeśli masa jest zbyt sucha to należy dodać 1-2 łyżeczki masła orzechowego lub kajmaku. Z masy uformować małe kulki (1 czubata łyżeczka = 1 kulka) . Gotowe kulki schłodzić w lodówce. Najlepiej smakują po kilku godzinach
Ugotowaćblenderem. Jeżeli okaże się że mus jest zbyt płynny, zagrzać i dodać dwie łyżeczki mąki ziemniaczanej, zagotować na mały ogniu ciągle mieszając, ostawić do ostudzenia. Krem kajmakowy: 600 gr kajmaku z puszki 150 gr śmietany kremówki Kremówkę wlać do misy miksera ubić na sztywno, po koniec ubijania dodawać powoli, łyżka po łyżce kajmak. Kolejną łyżkę kajmaku dodawać po dokładnym wmiksowaniu
moj przepis nawiaderku 200 g serka mascarpone 2 łyżki mąki ziemniaczanej 6 jaj 250 g cukru drobnego lub cukru pudru 3 czubate łyżki masy kajmakowej z puszki (takiej ok 400g) Kajmak reszta masy karmelowej z puszki 100 g masła 100 ml śmietany kremówki 30 lub 36% posypka: kawałeczki karmelu (można kupić) lub posiekajcie cukierki karmelowe Robimy! Ciastka kruszymy na drobno. Masło topimy(...)spód się piecze robimy masę serową. Pamiętaj by wszystkie składniki wcześniej wyjąć z lodówki i miały temperaturę pokojową. Wszystkie składniki miksujemy ze sobą. Twaróg z mascarpone i cukrem oraz kajmakiem. Potem dodajemy po kolei jajka i na koniec przesianą mąkę. Nie miksujemy długo, bo napowietrzymy, a taki nam mocno urośnie i opadnie. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 C (opcja
LatosiowydomSłodkie i mocno chrupiące ciasto ze słonecznikiem będzie idealnym deserem do popołudniowej kawy. Połączenie kajmaku i chrupiącego słonecznika jest idealne. Biszkopt: 4 jajka 8 łyżek cukru 4 łyżki maki ziemniaczanej 4 łyżki maki pszennej 2 łyżki kakao łyżeczka proszku do pieczenia Masa: kostka miękkiego masła puszka kajmaku szklanka słonecznika łuskanego 1/3 szkl cukru ok 100 g herbatników kakaowych tabliczka gorzkiej(...)pieczenia, wyłożyć słonecznik i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 20 minut aż słonecznik się zarumieni. Ostudzić. Pozostałe masło utrzeć na puch, cały czas miksując dodawać kajmak. Do masy wmieszać 2/3 słonecznika. Biszkopt nasączyć np. mocną kawą lub herbatą. Wyłożyć 1/2 masy, przykryć herbatnikami. Na herbatniki wyłożyć resztę masy, wyrównać. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej
Smakołyki Asiubitą pianą z białek. Ciasto rozłóż na dwie blaszki o wymiarach: 10cm x 25cm. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez 60 minut. Pozostałe składniki: 510 g kajmaku (gotowa masa krówkowa – kajmak) 350 g – 400 g marmolady z borówek amerykańskich lub z malin Polewa czekoladowa Przełożenie ciasta: Każdy piernik podzielić na trzy części. Na dolną warstwę wyłożyć(...)marmoladę. Przykryć piernikiem, na który wyłożyć kajmak. Przykryć górną warstwą i polać polewą czekoladową. Ozdobić według uznania. Smacznego!!! Polecam również: http://www.przepisybabci.com.pl/2014/12/16/piernikowa-baba/ Piernik-szlachecki-tradycyjny-piernik-Babci Pobierz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Przepisy Babcipozbyć się łupinek. Orzechy drobno posiekać. Schłodzone mascarpone i śmietankę ubić na puch. 1/3 kremu wymieszać z cukrem pudrem i odłożyć. Do pozostałego kremu dodać połowę orzechów, 2 łyżki kajmaku, kakao i drobno posiekane wafelki. Zmiksować. Resztę kajmaku lekko podgrzać (będzie łatwiej rozprowadzał się na herbatnikach) i wymieszać z pozostałymi orzechami. Foremkę (21x21cm) wyłożyć folią. Na dnie ułożyć warstwę herbatników(...)posmarować kremem orzechowym, przykryć herbatnikami. Posmarować kajmakiem, ułożyć kolejną warstwę herbatników. na wierzchu posmarować białą masę. Ciasto posypać startą gorzką czekoladą i/lub gorzkim kakao. Wstawić do lodówki na kilka godzin do chłodzenia
Smakołyki AsiKlasyczne ciasto na bazie sera połączone z aromatycznymi korzennymi piernikami z nutą czekolady, słodkim kajmakiem i chrupiącymi orzeszkami zawsze świetnie smakuje i szybko znika ze stołu podczas spotkań przy małej czarnej z najbliższymi. Składniki: Masa serowa: 6 jajek 1kg białego sera (trzykrotnie zmielonego lub z wiaderka) 220g cukru 3 łyżeczki cukru wanilinowego 80g budyniu waniliowego 3/4 szklanki oleju 200g mleka(...)proszku 1,5 szklanki mleka szczypta soli Dodatkowo: 400g pierniczków w czekoladzie 230g kajmak 150g orzechów ziemnych Wykonanie: 1. Masa serowa: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczypta soli, następnie stopniowo wsypać cukier i ponownie ubić aż piana białek stanie się sztywna i lśniąca. Biały ser, żółtka, cukier wanilinowy i budyń zmiksować na gładką masę. Następnie dodać
Szalona Kuchnia Ewelinywykorzystaliśmy do fety w filo , ale wciąż spora część czekała w lodówce. Z odsieczą przyszedł katmer , czyli pochodzące z tureckiego miasta Gaziantep parcele z ciasta filo z pistacjami i kajmakiem. Kajmak turecki w ogóle nie ma nic wspólnego z polską masą kajmakową. Jest to ser, zbliżony do mascarpone lub angielskiego clotted cream. W Gaziantep taką przekąskę często jada się(...)tureckiej kawy o każdej porze dnia (a nawet i nocy!) Składniki (4 porcje): - 2 płaty ciasta filo - 3 łyżki pistacji (obranych) - 2 łyżki sera mascarpone (możemy użyć sera kajmak lub clotted cream) - łyżka miodu - 50 g masła Przygotowanie: 1) Ciasto filo wyciągamy z lodówki kilkanaście minut przed rozpoczęciem przygotowywania. 2) Pistacje mielimy w młynku do kawy. Jeśli takowego nie mamy
Roślinożerni urlopowiczeciasto, gdy nie macie czasu na pieczenie albo boicie się, że biszkopt nie wyrośnie . Tutaj na pewno wszystko się uda! 3 bit bez pieczenia 250 g herbatników 500 g kajmaku ((1 puszka)) 2 szt kremu karpatka do gotowania 100 g masła 1 l mleka 100 g krakersów 600 g śmietanki 30 % lub 36 % 100 g cukru pudru 50 g mlecznej(...)czekolady Spód blachy o wymiarach 40 cm na 25 cm wyłóż herbatnikami. Tam gdzie nie zmieszczą się całe, dotnij kawałki. Na warstwę herbatników wyłóż kajmak i rozprowadź na całości. Na kajmak ułóż drugą warstwę herbatników. W garnku zagotuj 500 ml mleka, a pozostałe 500 ml wymieszaj razem z proszkami do zrobienia kremu karpatka. Do gotującego się mleka wlej mieszankę
Przepisy na widelcu