ubitą pianą z białek. Ciasto rozłóż na dwie blaszki o wymiarach: 10cm x 25cm. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez 60 minut. Pozostałe składniki: 510 g kajmaku (gotowa masa krówkowa – kajmak) 350 g – 400 g marmolady z borówek amerykańskich lub z malin Polewa czekoladowa Przełożenie ciasta: Każdy piernik podzielić na trzy części. Na dolną warstwę wyłożyć(...)marmoladę. Przykryć piernikiem, na który wyłożyć kajmak. Przykryć górną warstwą i polać polewą czekoladową. Ozdobić według uznania. Smacznego!!! Polecam również: http://www.przepisybabci.com.pl/2014/12/16/piernikowa-baba/ Piernik-szlachecki-tradycyjny-piernik-Babci Pobierz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Przepisy BabciPyszne i wyraziste w smaku słodkie ciasto dla fanów czekolady, kajmaku, wiśni w rumie i puszystej śmietanowej pianki oprószonej gorzkim kakao i startą czekoladą, na kakaowym nasączonym spodzie z warstwą herbatników, warstwowe , podzielne i godne świątecznego stołu. Znika w ekspresowym tempie, jedno z lepszych przekładanych ciast. Do kremu można dodać zamiast żelatyny w listkach, zwykłą w proszku(...)śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 20 dag herbatników 1 duży słoik wiśni lub czereśni w syropie 100 ml rumu ewentualnie wódki 1 puszka kajmaku 1 łyżka ciemnego kakao Dr.Oetker 1 łyżka startej gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: Ciasto: Miękkie masło lub margarynę, ogrzane do temp pokojowej utrzeć na puch z cukrem miksując wbijać
Wanilia i Kardamonpłatków owsianych górskich szklanka mleka migdałowego sok wyciśnięty z całej pomarańczy skórka starta z całej pomarańczy 2 jajka odrobina oleju kokosowego do natłuszczenia formy/foremek dodatkowo: 2 brzoskwinie 3 łyżki kajmaku maliny lub inne owoce Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Mleko podgrzewamy. Gorącym zalewamy płatki owsiane i odstawiamy na 5-7 minut. Jajka rozdzielamy. Żółtka mieszamy z sokiem i skórką(...)białka i delikatnie ale dokładnie mieszamy. Naczynie żaroodporne natłuszczamy i przelewamy do niego masę. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 30 minut. Każdą porcję podajemy z łyżką kajmaku i owocami. Smacznego :) Artykuł Pudding owsiany z brzoskwiniami i kajmakiem pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta bloglepszego niż pyszności . Czekoladowa tarta z bananami bez pieczenia Spód 150 g herbatników kakaowych 100 g masła 3/4 tabliczki czekolady mlecznej Pozostała część 200 g kajmaku 1 duży banan lub 2 małe 200 g śmietanki 36% 200 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1/4 tabliczki mlecznej czekolady 2 łyżeczki ciemnego kakao 1 łyżeczka soku z cytryny Herbatniki rozdrobnij za pomocą(...)herbatników. Wszystko dokładnie wymieszaj (masa powinna być lepka). Wyłóż przygotowaną masę do formy na tartę (u mnie o średnicy 20 cm). Dociśnij i wyrównaj całość. Na wyrównany spód włóż kajmak i delikatnie go rozprowadź. Następnie obierz banany i pokrój je w cienkie okręgi. Ułóż je na kajmaku i skrop sokiem z cytryny (dzięki temu nie będą ciemnieć). Tak przygotowaną tartę
Przepisy na widelcuwiększe uroczystości. ok 190 g jasnych herbatników ok 190 g kakaowych herbatników Masa: 1 szkl mleka 200 g masła 3/4 szkl cukru 350 g mleka w proszku puszka kajmaku puszka orzeszków ziemnych mleczna czekolada Orzeszki lekko uprażyć na suchej patelni, ostudzić. Masa: Mleko, cukier i masło podgrzać w garnku aż do rozpuszczenia, ostudzić. Miksując dodawać stopniowo mleko w proszku(...)Spód formy (20x20cm) wyłożyć folią aluminiową, ułożyć warstwę herbatników kakaowych. Rozsmarować połowę mlecznej masy i przykryć warstwą jasnych herbatników. Kajmak lekko podgrzać w garnuszku aby było go łatwiej rozprowadzać i połowę wyłożyć na herbatniki, przykryć pozostałymi jasnymi ciastkami. Wyłożyć resztę mlecznej masy i przykryć ciastkami kakaowymi. Ostatnią warstwą jest kajmak. Ciasto posypać orzeszkami i polać rozpuszczoną czekoladą. Wstawić
Smakołyki AsiKaszka manna w wersji deserowej, z kajmakiem i malinami przełamującymi słodki smak kajmaku. Niby zwykła kaszka ale w wersji z kajmakiem i owocami zyskuje na efektywności i smaku. Dzięki dodatkowi śmietanki jest niezwykle kremowa a całość pysznie się komponuje. Takie proporcje kaszki dają fantastyczną konsystencję, nie jest twarda i zbita a delikatna jak budyń. Niespodzianką jest kwaskowy sos malinowy, ukryty
Kocham..lubię..gotuję..Słodziutkie warstwowe ciasto bez pieczenia, na herbatnikach z kremem budyniowym , kajmakiem, warstwą bitej śmietanki z mascarpone i mlekiem w proszku, z dodatkiem bananów i borówki, całość dopełnia gruba warstwa startej gorzkiej czekolady. Kawałeczek tego ciasta skutecznie zaspokaja głód na słodkie. Ciasto jest podzielne, ładnie się kroi na drugi dzień po solidnym słodzeniu. Doskonałe na każde okazje w tym świąteczne(...)Masa śmietanowa: Dobrze schłodzoną śmietankę-prosto z lodówki zmiksować z serkiem mascarpone na gesty krem pod koniec wsypać puder oraz mleko w proszku i ponownie zmiksować tylko do połączenia. Kajmak, leciutko podgrzać w puszce w kąpieli wodnej , tak aby dał się rozsmarować na cieście. Banany pokroić w grubsze plastry, skroić sokiem z cytryny aby nie ściemniały. Złożenie ciasta: Blaszkę wyłożyć
Wanilia i KardamonLato to czas, w którym królują sezonowe owoce. Warto sięgać po nie do naszych wypieków. Moja propozycja na dziś, to tarta z owocami z dodatkiem kajmaku oraz masy z mascarpone i śmietanki. Połączenie wszystkich składników czyni ten wypiek wyjątkowym, dlatego nie może zabraknąć go na waszym stole . Tarta z owocami ciasto kruche 200 g mąki pszennej ((1 1/4 szklanki(...)masła 1 jajko 40 g cukru pudru ((1/4 szklanki)) nadzienie 1/2 puszki kajmaku 200 g mascarpone 200 g śmietanki 30% 80 g cukru pudru ((1/2 szklanki)) 200 g malin 200 g borówek Mąkę wsyp do miski, dodaj do niej pokrojone w kostkę zimne masło. Ciasto wyrabiaj rękoma lub mieszadłem miksera. Następnie dodaj jajko i cukier puder. Wyrabiaj ciasto do powstania
Przepisy na widelcupoprawić. Już mam kilka nowych pomysłów. Nie ukrywam, że sernik wychodzi bardzo pyszny. Taki inny niż pieczony. Tym razem postanowiłam przygotować go na puszystym biszkopcie i udekorować bardzo słodkim kajmakiem i małymi herbatnikami. Wyszło i pięknie i pysznie i aż miło było patrzeć gdy proszono o dokładkę. Polecam, zróbcie taki sernik :) Słodkich inspiracji Wam życzę :) Potrzebujemy: Na biszkopt: 5 jajek(...)jajka 20 dag masła lub margaryny 1 szklanka cukru 3 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) 1 cukier waniliowy pół szklanki mleka Dodatkowo: puszka kajmaku ( 40 dag ) około 10 dag mini herbatników Wykonanie pysznego sernika: 1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do dokładnego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka
Izabelawkuchnibatoniki mars + 5 łyżek mleka 2 cukry waniliowe 2 łyżki cukru 1 duża łyżka z czubkiem nutelli dodatkowo : 1/2 puszka kajmaku 3 batoniki mars + 3 łyżki mleka 1 batonik do dekoracji(...)słodką herbatką. Na blat ciasta wykładamy część masy, na to ponownie ciasto, nasączamy, rozkładamy resztę masy i wyrównujemy brzegi. Tort chłodzimy. Po 1-2 godzinach rozkładamy na wierzchu kajmak. Natomiast marsy rozpuszczamy w garnku z odrobiną mleka i ostudzone wylewamy na tort. Dekorujemy marsami. Zbyt rzadka polewa zlatuje z tortu, tak więc polecam kajmak dać na pierwszy blat
Kulinarne Fantazje Mariolidodatkowo możesz dodać suszoną żurawinę) – płatki migdałów do ozdobienia – 1/3 łyżeczki soli Przygotowanie: KARMEL: Jeśli używasz gotowej masy kajmakowej, ciasto przygotujesz zdecydowanie szybciej. Potrzebujesz 3-4 łyżek kajmaku połączonych z 1/3 łyżeczki soli. Jeśli zdecydujesz się na samodzielne zrobienie kajmaku, gotuj puszkę skondensowanego mleka słodzonego w garnku wypełnionym wodą, przez około 2 godziny. Po ugotowaniu wystudź puszkę przez(...)samej obręczy. Na upieczone spody włóż masę orzechową a na nią ubite białka. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 st C i piecz przez 20-25 minut. DEKOROWANIE: Kajmak zmieszaj z solą. Polej mazurki karmelem, posyp odrobiną płatków migdałowych i podawaj. Smacznego! *Przepis powstał we współpracy z marką mąka Basia Artykuł Mini mazurki orzechowe z solonym karmelem pochodzi z serwisu
nietylkopasta.plsera twarogowego z wiaderka, 200 ml śmietany 30%, 4 łyżki cukru pudru, 4 łyżki żelatyny, 1 tabliczka białej czekolady, 10 cukierków białych Michałków Masa z orzeszkami: 200 g kajmaku, garść orzechów ziemnych solonych Dodatkowo: ½ tabliczki gorzkiej czekolady, 4 łyżki śmietany 30%, podłużne biszkopty, kilka cukierków do dekoracji WYKONANIE Spód: Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy folią. Masło rozpuszczamy. Herbatniki blendujemy(...)mieszamy z ostudzonym masłem. Taką masą wykładamy spód tortownicy. Wkładamy do lodówki aby masa stężała. Masa orzechowa: Orzeszki drobno siekamy, mieszamy z kajmakiem. Smarujemy spód ciasteczkami. Biszkopty przekrawamy na pół, wykładamy boki tortownicy. Masa serowa: Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 wrzątku. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, następnie twaróg i białą czekoladę. Delikatnie wlewamy
słodki bratekorzechów w kremie mogą zatkać końcówkę w rękawie. Dzisiejszy krem jest naprawdę pyszny. Często przygotowuję z nim tarty, biszkopty, dekoruję nim babeczki itd. Czasem wzbogacam jego smak niewielką ilością kajmaku. Jeśli lubicie orzechowe smaki, to polecam Wam przygotować taki prosty orzechowy krem. Spróbujcie. Składniki: 150g masła 150 g masła orzechowego smooth (gładkiego) – u mnie(...)cukru pudru 100 ml zimnej śmietanki 30-36% *czasem dodaję ciut mniej cukru i czubatą łyżeczkę kajmaku (wspaniale wzbogaca smak kremu) Przygotowanie: W jednej misce ubijamy na sztywno śmietankę. W drugiej misce ucieramy na kremową masę miękkie masło, masło orzechowe i cukier puder (plus opcjonalnie czubatą łyżeczkę kajmaku). Dodajemy ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy składniki. Masę można przełożyć do rękawa
Słodkie okruszki