kajmak - 2148 przepisów (strona:19/144)

Mazurek kajmakowy 62

duży prostokąt do dużego mazurka. Powtarzaj czynność z pozostałym ciastem. Przed ozdabianiem wystudź blaty mazurków. Do wypełnienia użyj gotowej masy kajmakowej lub *gotuj przez 2-3 h puszki z kajmakiem w garnku pełnym gorącej wody. Wyrównaj kajmak, połóż na nim orzechy i suszone owoce. Możesz także wymieszać najpierw kajmak i dodatki i tak przygotowaną masą napełniać spody mazurkowe. SMACZNEGO! Artykuł

nietylkopasta.pl
Ciasto Cielaczek Z Mandarynkami I Kajmakiem 84

masła 1 jajko kl M 1/3 szkl cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1/2 łyżki budyniu lub mąki ziemniaczanej 1/2 puszki mandarynek wcześniej odsączonych z syropu Dodatkowo: 4 łyżki kajmaku 1 łyżka śmietanki 30 % 1.  Składniki na ciasto zmiksować ze sobą i przełożyć do blaszki wyścielanej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. 2. Twaróg ucieramy(...)miksujemy na gładką masę. Gotową wykładamy kupkami w odstępach na ciasto, następnie na sam koniec wykładamy mandarynki. Ciasto pieczemy w 170 stop. przez około 60 minut.  3. Kajmak podgrzewamy razem ze śmietanką, a następnie wykładamy w zagłębienia na ciasto. Ps. Można wyłożyć lub rozsmarować sam kajmak bez dodatku śmietanki

Gotowanie...to proste !
Makowe ciasto z kremem czekoladowym 2425

roku w święta punktem obowiązkowy są świąteczne wypieki. Nie wyobrażam sobie ich bez makowca! W tym roku postawiłam na połączenie, które zawsze smakuje wybornie – mak, czekolada i kajmak. Makowe ciasto z kremem czekoladowym to kwintesencja świąt Uwielbiam to ciasto, i ten krem, i polewę z kajmaku… Mogłabym go jeść bez końca XD Makowe ciasto z kremem czekoladowym Składniki: Ciasto(...)przestudzoną czekoladę. Krem delikatnie ubijamy do połączenia składników (uważajcie, żeby nie przebić śmietany). Tak przygotowanym kremem smarujemy ciasto i przygrywamy go drugą połową. Na koniec ucieramy na gładko kajmak z masłem. Tak przygotowaną polewą smarujemy górę ciasta. Całość pozostawiamy do stężenia. Smacznego Artykuł Makowe ciasto z kremem czekoladowym pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje
Sernik Na Biszkopcie 103

Pyszna masa z gotowanego sera do tego kajmak, orzechy, ciemny biszkopt i ciasto staje się wyjątkowe i bardzo smaczne, w sam raz na święta Bożego Narodzenia. Składniki na blaszkę 23 x 23 cm Biszkopt: 6 jajek kl M 1 szkl cukru 1 szkl i 2 łyżki mąki 3 łyżki kakao 7 łyżek oleju Masa sernikowa: 500 g sera na sernik(...)kremowego np. Mój Ulubiony 1/2 szkl cukru 100 g masła 2 jajka kl M 1 budyń w proszku 80 ml mleka Dodatkowo: 1/2 puszki kajmaku posiekane niezbyt drobno orzechy włoskie 1/2 szkl zaparzonej delikatnej kawy lub gorzkiej herbaty Biszkopt 1. Białka ubijamy ze szczyptą soli, następnie dosypujemy cukier i ubijamy na sztywno, wlewamy po żółtku i ubijamy na najmniejszych obrotach

Gotowanie...to proste !
Ciasto Euforia 104

mielonego maku 4 łyżki drobnego cukru 100 g posiekanych orzechów Krem: 200 g czekolady gorzkiej 1/2 – 2/3 szkl. śmietanki 30% 180 g masła około 1/2 puszki kajmaku Gostyń Żółtka ucieramy z pół szklanki cukru na jasną i puszystą masę. Dodajemy przestudzoną kawę, kakao oraz olej. Stopniowo dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę(...)Ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut (do suchego patyczka). Miękkie masło ucieramy na puch. Dodajemy kajmak. Czekoladę połamaną na kawałki oraz śmietanę podgrzewamy w kąpieli wodnej do połączenia. Lekko studzimy. Stopniowo dodajemy do masła z kajmakiem. Ciasto ciemne dzielimy na dwa blaty. Na jednym z nich

Smaki Na Talerzu
Wafelki serowe toffi 92

Wafle przełożone maślaną masą z serkiem homogenizowanym i kajmakiem, z dodatkiem zmielonych orzechów ziemnych oraz pokruszonych krakersów, herbatników i biszkoptów. Bez mleka w proszku. Dodatkowo pokrojone wafelki z obu stron zanużamy w polewie z gorzkiej czekolady i obsypujemy posiekanymi orzeszkami.  Pyszne, słodkie wafelki toffi, przełamane lekkim, słonym akcetem pochodzącym od krakersów oraz solonych orzeszków. Uzależniające połączenie!  Samo przygotowanie(...)masy oraz przełożenie wafli jest szybkie i proste, jednak na spróbowanie trzeba poczekać kilka godzin... Składniki: 4 wafle 200 g masła 100 g serka homogenizowanego naturalnego 1/2 puszki kajmaku 50-60 g orzeszków ziemnych solonych 5 krakersów 5 herbatników 5-6 podłużnych biszkoptów Polewa:  100 g gorzkiej czekoldy 2 łyżki śmietanki 30% 100 g orzeszków ziemnych Wykonanie: Masa: Orzechy

Kuchnia MagdaLeny
Wafelki serowe toffi 93

Wafle przełożone maślaną masą z serkiem homogenizowanym i kajmakiem, z dodatkiem zmielonych orzechów ziemnych oraz pokruszonych krakersów, herbatników i biszkoptów. Bez mleka w proszku. Dodatkowo pokrojone wafelki z obu stron zanużamy w polewie z gorzkiej czekolady i obsypujemy posiekanymi orzeszkami.  Pyszne, słodkie wafelki toffi, przełamane lekkim, słonym akcetem pochodzącym od krakersów oraz solonych orzeszków. Uzależniające połączenie!  Samo przygotowanie(...)masy oraz przełożenie wafli jest szybkie i proste, jednak na spróbowanie trzeba poczekać kilka godzin... Składniki: 4 wafle 200 g masła 100 g serka homogenizowanego naturalnego 1/2 puszki kajmaku 50-60 g orzeszków ziemnych solonych 5 krakersów 5 herbatników 5-6 podłużnych biszkoptów Polewa:  100 g gorzkiej czekoldy 2 łyżki śmietanki 30% 100 g orzeszków ziemnych Wykonanie: Masa: Orzechy

Kuchnia MagdaLeny
SERNIK SNICKERS 164

połączenie smakowe. U nas zagości na pewno jeszcze nie raz. Inspiracją był przepis na insta, jednak przygotowałam go na własny sposób, na bazie naszego ulubionego sernika,  z domowym kajmakiem.   Nie wykorzystany kajmak można przechowywać w słoiku w lodówce. Do sernika użyłam tylko kilka łyżek. Piekłam w ciemnej tortownicy, o śr.26cm Składniki: kruchy spód: - 200g mąki orkiszowej typ450(...)odstawiamy do wystudzenia. Ja okrawam delikatnie boki, by równo opadał (w piekarniku dość mocno wyrasta). Po wystudzeniu wyjmujemy sernik z tortownicy (po dokładnym okrojeniu boków) i przekładamy na talerz. Kajmak: - 100g masła - 200g mleka 3,2% - 30ml wody - 1/2 szklanki nierafinowanego cukru trzcinowego - duża szczypta soli Dodatkowo: - orzeszki ziemne do posypania W rondelku umieszczamy cukier trzcinowy, dodajemy sól, wlewamy wodę

Smaczne Zdrowe
Ciasto 3 BIT bez pieczenia z masą krówkową 89

wciąga bez reszty. W dodatku do przygotowania ciasta nie potrzebujesz piekarnika, więc to kolejny atut przepisu. {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Ciasto 3 BIT bez pieczenia z kajmakiem i \u015bmietan\u0105","image":["https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/09\/ciasto.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/09\/ciasto-500x500.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/09\/ciasto-500x375.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020(...)herbatnik\u00f3w. Ciasto kt\u00f3remu nie da si\u0119 oprze\u0107 i sko\u0144czy\u0107 na jednym kawa\u0142ku. Poch\u0142ania bez reszty!","keywords":["budy\u0144","czekolada","herbatniki","kajmak","mleko","\u015bmietana"],"author":{"@type":"Person","name":"Pawe\u0142 Clad"},"datePublished":"2020-09-01T10:48:27+01:00","prepTime":"PT20M","cookTime":"PT2H","totalTime":"PT2H20M","recipeCategory":["Ciasto"],"recipeCuisine":[],"recipeYield":["12","12 porcje

ProstePesto.pl
Szyszki z ryżu preparowanego, czekolady i kajmaku 98

Szyszki z ryżu preparowanego, czekolady i kajmaku to wspomnienie dzieciństwa. Dlatego też robię takie często moim dzieciakom. Zajadają się aż uszy im się trzęsą! Pyszne małe co nieco na każdą okazję i porę dnia. Ja zrobiłam swoje szyszki w trzech kolorach z trzech rodzajów czekolad, ale można je przygotować w jednym kolorze zachowując tylko proporcje … Czytaj dalej Szyszki(...)ryżu preparowanego, czekolady i kajmaku Artykuł Szyszki z ryżu preparowanego, czekolady i kajmaku pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Deser 3 BIT z domowym budyniem waniliowym w słoiczku 613

wielka ciapa (jak to bywa w przypadku ciasta 3 BIT). Nie zwlekajcie za długo! Składniki na 4 duże (lub 8 małych) słoiczki: – 500ml mleka – 300-400g kajmaku w puszce – 150g pełnoziarnistych herbatników bez cukru – 125g mascarpone – 100ml śmietanki 30%, dobrze schłodzonej – 1 jajko – 1 laska wanilii – 30g czekolady deserowej(...)mąką ziemniaczaną i jajkiem. Dodajemy do gotującego się mleka, natychmiast zmniejszamy ogień i mieszamy intensywnie, do zagotowania. Gotujemy minutę. Odstawiamy do przestygnięcia. Herbatniki kruszymy na kawałki. Czekoladę drobno siekamy. Kajmak łączymy z przegotowaną wodą (60-100ml), by uzyskać bardziej płynną konsystencję. BITA ŚMIETANA: Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec miksowania stopniowo dodajemy mascarpone. Słoiczki napełniamy kolejno: rozdrobnionymi herbatnikami, kajmakiem

Be Fit Be Strong
Sernik krówka na pierniczkach 83

był nasz pierwszy raz, ale już wiemy, że nie ostatni Składniki SPÓD 300g pierniczków lukrowanych 50g masła   MASA SEROWA 1kg zmielonego twarogu (zmielonego minimum dwukrotnie) 500g mascarpone 250g kajmaku – masa krówkowa 2 budynie waniliowe (bez cukru) 3 jaja sok z 1/2 cytryny POLEWA 50g białej czekolady 1 łyżka kajmaku 2 łyżki jogurtu naturalnego dodatkowo: 50g płatków migdałowych Wykonanie(...)polewą, posypujemy prażonymi migdałami i wstawiamy do lodówki. POLEWA Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej ( w miseczce nad wrzącą wodą), pod koniec stopniowo dodawać jogurt – kajmak – jogurt, po łyżce – i bardzo intensywnie mieszać, aż do uzyskania jednolitej kremowej konsystencji.   Pyszności Zapisz

Tajemnice Smaku
Kajmak w trzech wariantach 117

Follow my blog with Bloglovin Follow my blog with Bloglovin Kajmak w Polsce każdy zna od dziecka. Nie pokażemy wam jednej jedynej słusznej metody, a raczej 3 wersje, jak można przygotować pyszny kajmak. The post Kajmak w trzech wariantach appeared first on CRAVEmonkey

CRAVEmonkey
Andrut kajmakowy 149

masy kajmakowej. Do dużego rondla wlewamy mleko, dosypujemy cukier, dodajemy wanilię i wszystko doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na silnym ogniu cały czas mieszając tak długo aż płyn zgęstnieje - kajmak jest gotowy, gdy kropla upuszczona na talerzyk szybko zastyga i nie rozpływa się. Rondel zdejmujemy z ognia i czekamy aż chwilę przestygnie. Jeszcze ciepły kajmak ucieramy drewnianą pałką aż będzie miał(...)gorącą wodą, ponieważ masa szybko tężeje. Waflowe blaty smarujemy masą kajmakową, układamy jeden na drugim i całość przyciskamy  drewnianą deską. Andrut jest gotowy po kilku godzinach. Do kajmaku można dodać  odrobinę karmelu, który uzyska wówczas ładniejszy kolor i lepszy smak

Korniszonki
Andrut kajmakowy 148

masy kajmakowej. Do dużego rondla wlewamy mleko, dosypujemy cukier, dodajemy wanilię i wszystko doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na silnym ogniu cały czas mieszając tak długo aż płyn zgęstnieje - kajmak jest gotowy, gdy kropla upuszczona na talerzyk szybko zastyga i nie rozpływa się. Rondel zdejmujemy z ognia i czekamy aż chwilę przestygnie. Jeszcze ciepły kajmak ucieramy drewnianą pałką aż będzie miał(...)gorącą wodą, ponieważ masa szybko tężeje. Waflowe blaty smarujemy masą kajmakową, układamy jeden na drugim i całość przyciskamy  drewnianą deską. Andrut jest gotowy po kilku godzinach. Do kajmaku można dodać  odrobinę karmelu, który uzyska wówczas ładniejszy kolor i lepszy smak

Gotujemy i jemy