moją rodzinną tradycją mazurki wyglądają jak małe torciki – tak je pamiętam z dzieciństwa i takie prawdę mówiąc lubię najbardziej :) Dziś wersja czekoladowa z orzechami, kremem budyniowym i kajmakiem. Biszkopt piekłam z 3 jajek na dużej blaszce o wymiarach 32×22 cm i przekroiłam na pół, w ten sposób otrzymałam dwa cienkie spody. Składniki na biszkopt Składniki na krem budyniowy(...)cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego 2 łyżki kakao + kawa na poncz (rozpuszczalna lub parzona), wiórki czekoladowe, pół tabliczki czekolady (ja dałam gorzką ze skórką pomarańczową), orzechy laskowe, pół puszki kajmaku – około 200 g, obrane migdały do dekoracji. Biszkopt przygotowujemy według przepisu , można zrobić to poprzedniego dnia, żeby miał dużo czasu na ostygnięcie. Jeśli korzystacie z tak dużej blaszki
Ciastkozercytrzask przy ugryzieniu. Składniki 16-18 czekoladek: 150 g ciemnej czekolady (min. 60% kakao) 16-18 orzechów laskowych , uprażonych i bez skórki ok. 8 łyżeczek gęstego sosu karmelowego lub kajmaku (ilość orientacyjna!) Wersja szybka Czekoladę posiekać, roztopić w kąpieli wodnej (podgrzewamy tylko do rozpuszczenia czekolady). Za pomocą małego pędzelka posmarować wewnątrz silikonową foremkę do pralinek (spód powinien być nieco grubszy(...)ponownie posmarować czekoladą. Wstawić do lodówki na ok. 5 minut. Pozostałą w misce czekoladę ustawić na garnuszku z zagotowaną wodą (nie podgrzewać). Każdą czekoladkę wypełnić mniej więcej do połowy kajmakiem lub karmelem, w środek wcisnąć orzech (pamiętajcie, żeby zostawić miejsce na spody). Wierzch posmarować pozostałą czekoladą. Schłodzić w lodówce do zastygnięcia. Wersja dla ambitnych Czekoladę posiekać. 105 g przełożyć
Pełny talerzjajek 5 kopiastych łyżek cukru pół szklanki mąki pszennej ( używam od Młynu Kopytowa ) pół szklanki mąki ziemniaczanej 4 banany 200g śmietanki kremówki 200g mascarpone ( używam mascarpone od Mlekoma ) 450g kajmaku (puszka) 100g białej czekolady Białka miksuję na sztywną pianę, pod koniec dodaję po łyżce cukru - miksując aż do połączenia po każdym dodaniu. Następnie dodaję partiami żółtka (na dwa razy(...)wystygnięcia. Kremówkę miksuję na bitą śmietanę, do gotowej dodaję mascarpone i mieszam do połączenia. Zimny biszkopt dzielę na dwa blaty. Pierwszy zostawiam w foremce, wykładam na niego połowę kajmaku, banany przecięte na połówki oraz bitą śmietanę - z masy śmietanowej odkładam cztery łyżki na posmarowanie wierzchu ciasta. Do foremki wkładam drugi blat ciasta, delikatnie dociskam i smaruję go pozostałym kajmakiem
Gotowanie i blogowaniepierwszy robiłam kajmak i to dzięki mojej najukochańszej przyjaciółce Baśce, która ostatnio sama gotowała taki kajmak. Czas oczekiwania na efekt końcowy jest bardzo długi, ale warto. Zero chemii i co ważne ma całkiem inny smak niż ten ze sklepu. Składniki: 1 l mleka 1,5 szklanki cukru 150g masła Przygotowanie(...)Mleko i cukier gotujemy na małym ogniu przez około 3 godziny. Ważne jest aby co jakiś czas mieszać. Pod koniec gotowania gdy nasz kajmak zaczyna przybierać odpowiednią konsystencje trzeba cały czas mieszać aby nie zważył się bądź też nie skarmelizował się cukier. Gdy masa jest już bardzo gęsta (najlepiej łyżką zrobić przedziałek i powinniśmy zobaczyć dno garnka
Amatorka kuchennapiec jeszcze 50-60 minut, aż wierzch będzie ścięty. Ciasto ostudzić w piekarniku, a następnie wstawić do lodówki. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Kremówkę ubić na sztywno. 50 g kajmaku podgrzać, dodać odciśniętą żelatynę, wymieszać, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Dodać masę do pozostałego kajmaku, dokładnie wymieszać. Następnie partiami dodawać kremówkę, delikatnie mieszając łyżką. Mus wyłożyć na sernik. Pozostały(...)kajmak przełożyć do woreczka cukierniczego, odciąć końcówkę, tworząc mały otwór. Wycisnąć w równych odległościach równoległe paski na cieście. Następnie w poprzek przeciągać wykałaczką, raz w jedną, a raz w drugą stronę. Schłodzić przez noc w lodówce. Przed podaniem udekorować kandyzowanymi kasztanami. Smacznego! Pieję nad nim z zachwytu, ale nie bez powodu. Już nic więcej nie napiszę; idę spałaszować kolejny
Pożeraczka, czyli raz adobrzezmianami)- dziękuję kochana ;) Składniki: około 100 sztuk herbatników 2 czekolady gorzkie 1 biała czekolada 1,5 szklanki mleka 250 g mleka w proszku- użyłam w granulkach kajmak o smaku orzechowym pół szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego kostka masła 82% Wykonanie: Szklankę mleka, cukier kryształ oraz cukier waniliowy podgrzewać do czasu, aż cukry się(...)czasu, aż masa będzie gładka, włożyć na około 30 minut do lodówki. Połowę masy wyłożyć na pierwszą warstwę herbatników i przykryć masę drugą warstwą ciasteczek. Na herbatniki wyłożyć kajmak- rozsmarować i wysypać na niego dwie garści solonych orzeszków, delikatnie je docisnąć i wyłożyć kolejną trzecią warstwę herbatników. Następnie wyłożyć resztę kremu mlecznego, przykryć herbatnikami. W rondelku umieścić połowę szklanki mleka
Krakowskie smaki Aniodchodzą w zapomnienie. Inne z kolei zapadają mi na długo w pamięci i wracam do nich przy każdej możliwej okazji (lub bez niej :)) Takim deserem jest tarta z kajmakiem i bananami na ciasteczkowym spodzie. Podpatrzona została przeze mnie na blogu Poezja Smaku i jest tak wspaniała, że postanowiłam podzielić się z Wami przepisem. Potrawa wolna od glutenu* Ilosć porcji: duża(...)forma od tarty (biała z Ikea) Czas przygotowania: 15 minut + czas chłodzenia Składniki: 500ml śmietanki kremówki 350g ciasteczek owsianych 120g masła ½ puszki kajmaku ok. 200g 4 banany ½ cytryny 1 łyżka cukru pudru Gorzkie kakao *Pod warunkiem, że wybierzemy ciasteczka bez zawartości glutenu. Masło roztapiamy w garnuszku i odstawiamy do przestygnięcia. Ciasteczka rozdrabniamy w malakserze lub blenderze, dolewamy masło
Kolizje Smakówdziś pierwszy z nich :) Deser z owoców: truskawki, kiwi żółte, borówki, winogrona bezpestkowe oraz płatki żytnie, mięta czekoladowa i waniliowy serek homogenizowany, a wszystko w wafelku posmarowanym w środku kajmakiem :) Brzmi smacznie ? To zapraszam do czytania dalej :) Składniki : kilkanaście truskawek 2 łyżki borówek amerykańskich kilka winogron zielonych bezpestkowych kiwi żółte 2 miseczki waflowe(...)łyżeczki kajmaku 250 g serka homogenizowanego waniliowego 2 łyżki płatków żytnich kilka listków mięty czekoladowej Truskawki myjemy kroimy w połówki i wrzucamy do pojemnika na ryż, jedną odkładamy i kroimy w kostkę. Kiwi żółte obieramy i kroimy w plasterki i także wkładamy do pojemnika. Borówki i winogrona myjemy, kilka odkładamy, a resztę wrzucamy do innych owoców
Parowar Facetaomlet biszkoptowy z białek z jabłkiem w kajmaku~ To jabłko to mistrzostwo! Wystarczy jedno średnie jabłko i ok. 30-40g kajmaku (2 solidne łyżki), jabłko kroimy i dusimy z niewielką ilością wody w garnuszku, pod koniec dodajemy kajmak, mieszamy i gotowe! Wczoraj rano oprócz okropnego dźwięku budzika powitały mnie także promienie słońca. Od razu lepiej się wstawało! Szczerze mówiąc
breakfast of dreamsbrownie z fasoli z kajmakiem~ Lubicie fasolowe brownie? Jeśli tak - musicie spróbować tego ciasta w powyższej wersji! A jeśli nigdy go nie jedliście lub zraziliście się do niego - też spróbujcie! :) PRZEPIS /1 porcja/ ~200g ugotowanej fasoli (biała/czerwona, aczkolwiek biała ma bardziej delikatny smak) ~jajko ~25g kakao ~łyżka soku z cytryny ~kilka łyżek mleka (ciężko powiedzieć, dolewałam na oko, mniej(...)więcej 3-4 łyżki?) ~cukier/stevia wg. gustu ~2 łyżki kajmaku/masy krówkowej Fasolę i jajko miksujemy, dodajemy pozostałe składniki (oprócz kajmaku) i mieszamy łyżką. Na wierzch delikatnie wykładamy w kilku miejscach kajmak i wykałaczką robimy wzorki. Wkładamy ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180*C i pieczemy ok. 40-45 minut. Smacznego
breakfast of dreamsktórego co chwilę wyjmuję jakieś ciasteczka, pierniczki czy inne słodkości. Na przykład taki sernik. Zniknął zanim na dobre pojawił się na stole. Może się skusicie? Zwłaszcza, jeśli lubicie smak kajmaku i orzechów - wówczas mu się nie oprzecie :) Zainspirowałam się przepisem znalezionym tutaj ( klik ). Jednak wprowadziłam kilka zmian. Po pierwsze dodałam od siebie orzechy i podpiekłam spód. Druga zmiany tyczy się(...)Masa serowa: Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Wlać olej i dodawać po łyżce sera. Nadal mieszając wlać mleko i wsypać budyń. Na końcu dodać kajmak i zmielone orzechy. Masę dokładnie wymieszać, aby wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączyły a masa stała się gładka i lejąca. Na podpieczony spód wylać masę serową. Sernik piec około
My simple kitchenkarmelowym Składniki: (na formę do tarty 34x9 cm) spód: 140 g mąki pszennej 20 g kakao 30 g cukru pudru 60 g zimnego masła 1 jajko krem: 100 g kajmaku z puszki 300 ml śmietany kremówki (38%) 2 listki żelatyny wierzch: 400 g rabarbaru 400 ml wody 50 g cukru sok z 1/2 cytryny Mąkę i kakao przesiać, wymieszać(...)suchą fasolą. Piec w 180 st. C. przez 15 minut. Zdjąć papier z obciążeniem. Piec kolejne 10 minut w 180 st. C. Ostudzić. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Kajmak i 100 ml kremówki podgrzać, aż kajmak się rozpuści i połączy z kremówką w gładką masę. Zdjąć z palnika, dodać odciśniętą żelatynę, wymieszać. Ostudzić. Pozostałą kremówkę ubić na sztywno, delikatnie połączyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzetaki diabeł straszny jak go malują. Podobnie można powiedzieć o mazurkach, a przynajmniej o tym. Wersja super szybka i super łatwa jest z gotowym kajmakiem, jeśli jednak potrzebujemy wyzwań kajmak możemy zrobić sami :), ale jeśli jesteście niecierpliwi wybierzcie wariant numer 1. Nowy post Mazurek z kajmakiem pojawił się w Wypieki i Rumieńce
Wypieki i Rumieńceczego pragną. Świetnie - powstała okazja, żeby dać mu jeszcze jedną szansę. Przepis wybrałam po długim oglądaniu zdjęć i porównywaniu receptur. Na Moich wypiekach znalazłam połączenie moich ulubionych smaków: kawy, kajmaku, bezy i solonego karmelu, a to wszystko razem ułożone na delikatnym, kruchym cieście. Brzmi obłędnie słodko - ale już taka uroda mazurków , pomyślałam. Przygotowania nie zajmują dużo czasu(...)tortownicę o średnicy 26 cm) spód: 175 g mąki pszennej 50 g cukru pudru 100 g zimnego masła 1 żółtko 1 łyżka zimnej wody masa kawowa: 200 g kajmaku z puszki 80 g miękkiego masła 2 łyżki mocnej, ostudzonej kawy sos: 55 g cukru 2 łyżki śmietany kremówki (38%) 1 łyżeczka masła szczypta soli dodatkowo: 20 g bezików Mąkę przesiać
Pożeraczka, czyli raz adobrzezdjęciami Drukuj tylko tekst Składniki ciasto 6 jajek 1 szkl cukru 1 szkl mąki pszennej 0,5 szkl mąki ziemniaczanej krem kajmakowy 400ml śmietany 36% 250g serka mascarpone 400g kajmaku (www.slodkiswiat.com.pl) dekoracje płatki migdałowe (prażone ) 0,5 szkl orzechów włoskich (drobno posiekanych ) niebieskie perełki (www.slodkiswiat.com.pl) wiórki czekoladowe mix kolorów (www.slodkiswiat.com.pl) nasączenie 0,5 szkl wody (ciepłej) 1 łyżka miodu listonic(...)kajmakowy (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "6 jajek 1 szkl cukru 1 szkl mąki pszennej 0,5 szkl mąki ziemniaczanej 400ml śmietany 36% 250g serka mascarpone 400g kajmaku (www.slodkiswiat.com.pl) płatki migdałowe (prażone ) 0,5 szkl orzechów włoskich (drobno posiekanych ) niebieskie perełki (www.slodkiswiat.com.pl) wiórki czekoladowe mix kolorów (www.slodkiswiat.com.pl) 0,5 szkl wody (ciepłej) 1 łyżka miodu " document.write(" "); Sposób przygotowania
CoolinarniePL