Deser nie musi być bombą kaloryczną, a przy okazji możesz wykorzystać owoce z kompotu. Zmiksowane morele z amaretto i jogurt grecki dosłodzony kajmakiem ułożone na ciasteczkach amarettini to bardzo smaczny zestaw, na pewno zadowoli każdego łakomczucha. Deser przygotujesz w kilka minut. Polecam! Składniki: 400 g połówek moreli z kompotu 200 g jogurtu greckiego 2 łyżki amaretto garstka amarettini(...)łyżki dulce de leche (kajmaku) - opcjonalnie Wykonanie: odcedzić morele z kompotu, dodać likier i zmiksować na gładką masę jogurt grecki wymieszać z kajmakiem lub zwyczajnie posłodzić ksylitolem, miodem na dno szklanych pucharków wyłożyć po kilka ciasteczek amarettini i nakładać na przemian warstwy zmiksowanych owoców oraz jogurtu. Wymieszać delikatnie, by powstał marmurkowy wzór. Przed podaniem schłodzić w lodówce
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Tłusty Czwartek już za tydzień, więc mam dla Was przepis na pączki dyniowe z kajmakiem. Przepis znalazłam na blogu Moje Wypieki. Pączki dzięki dodaniu puree z dyni mają przepiękny żółty kolor w środku. Razem z kajmakiem tworzą pyszne i słodkie połączenie. Pierwotnie przepis ukazał się w specjalnym wydaniu Magazynu Aromat. Składniki (na około(...)szklanki mąki pszennej chlebowej 5 g drożdży suchych lub 10 g drożdży Czytaj dalej... Artykuł Pączki dyniowe z kajmakiem pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja Smakublenderem. Jeżeli okaże się że mus jest zbyt płynny, zagrzać i dodać dwie łyżeczki mąki ziemniaczanej, zagotować na mały ogniu ciągle mieszając, ostawić do ostudzenia. Krem kajmakowy: 600 gr kajmaku z puszki 150 gr śmietany kremówki Kremówkę wlać do misy miksera ubić na sztywno, po koniec ubijania dodawać powoli, łyżka po łyżce kajmak. Kolejną łyżkę kajmaku dodawać po dokładnym wmiksowaniu
moj przepis nadelikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i pieczemy w 180 st. C przez ok 35-40 minut. Krem kajamakowy: 500 g serka mascarpone 200 g kajmaku ( resztę zostawiamy) 200 ml śmietany kremówki 1 śmietan-fix Dodatkowo : Słoik konfitury porzeczkowej Nasączenie: sok porzeczkowy Śmietanę ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy serek mascarpone, następnie kajmak oraz śmietan-fix. Przestudzony(...)biszkopt kroimy na pół, nasączamy go sokiem porzeczkowym i wykładamy konfiturę, na niej rozsmarowujemy krem kajmakowy, drugi biszkopt który również nasączamy. Wierzch smarujemy pozostałym kajmakiem. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Smacznego
Słodka Kraina WypiekówSkładniki: ser: 1 kg sera (może być z wiadra) 5 jajek 3/4 szklanki cukru 100 g miękkiego masła 1 cukier waniliowy 1 budyń waniliowy lub śmietankowy 1/2 puszki kajmaku kilka kropli esencji rumowej Spód ciasta: opakowanie herbatników lub tak jak u mnie ciastka kruche na wagę rodzynki żurawina 3 łyżki kakao posiekane orzechy inne bakalie 2 -3 łyżki masła Wykonanie(...)piekarniku. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, aby lepiej się zmiksowało można bardzo delikatnie podgrzać garnek. Dodać ser dalej miksując, do masy dodajemy całe jajka i pół puszki kajmaku, na samym końcu po połączeniu dodajemy budyń oraz esencje rumową, całość miksujemy dokładnie ostatni raz. Po zmiksowaniu ser wylać na podpieczony wcześniej spód, całośc piec około 60 minut
PychotkaaaTrochę leniwie podeszłam do tych ciastek , użyłam gotowego ciasta i gotowego kajmaku.. Ale wyszły szybko i znikły równie szybko jak się pojawiły :) 2 op ciasta francuskiego 1 kostka masła 1 mała puszka kajmaku kakaowego cukier puder Ciasto francuskie pociąć na paseczki, nawinąć na rurki, upiec w 200 st przez ok 15 min.. (obserwować) Rurki zdjąć z metalowych foremek(...)Masło zmiksować na puszystą masę , dodać stopniowo kajmak, Przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką i nadziać rurki. Posypać cukrem pudrem
Gotowanie jest łatwekrakersów 1 litr mleka 6 żółtek 4 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru pudru 500g miękkiego masła 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1 puszka kajmaku Przygotowanie: Blaszkę wyłożyć folią spożywczą. Na jej dnie ułożyć warstwę krakersów - słoną stroną do góry. Z mleka odlać 3/4 szklanki, resztę zagotować. W pozostałej ilości mleka wymieszać żółtka, cukier(...)masła dodawać po łyżce zimny budyń, miksując na wysokich obrotach, aż do powstania gęstego kremu. Krem wyłożyć na krakersy, przykryć ich drugą warstwą - solą do kremu. Na wierzchu rozsmarować kajmak, a na kajmaku ułożyć kolejną warstwę krakersów. Tak przygotowane ciasto schować do lodówki, najlepiej na całą
Cakes By KejtCiasta z orzechami należą do moich ulubieńców. Natomiast te z kajmakiem uwielbia mój Mąż. To ciasto to połączenie naszych smaków. Bez pieczenia, w kilka minut można przygotować pyszny deser, który zadowoli najbardziej wybredne gusta. Nam smakował bardzo! Składniki: (na małą keksówkę) duże opakowanie kakaowych herbatników KREM: 300ml kremówki 2 śmietan-fixy 200g mielonych orzechów laskowych (bardzo drobno mielonych(...)mąkę) 3 łyżki cukru pudru 250g mascarpone (u mnie od Mlekomy) SZYSZKA: 3/4 puszki kajmaku orzechowego ryż preparowany (tyle, żeby osiągnąć dość zwartą konsystencję) Przygotowanie: Keksówkę wyłożyć folią spożywczą, ułożyć pierwszą warstwę herbatników. KREM: Kremówkę ubić, pod koniec dodając cukier puder i śmietan - fixy. Następnie połączyć mascarpone z orzechami, dodać do ubitej kremówki. SZYSZKA: Ryż preparowany wymieszać z kajmakiem
Cakes By KejtCórcia. Trochę zdrowe, trochę nie bo zawierają cukru sporo ale lepsze takie niż baton ze sklepu, prawda? Przepis znaleziony u Lo . Zmodyfikowany wg własnego pomysłu. Flapjacks z kajmakiem, dynia i orzechami 150 g lekko słonego masła (lub zwykłego i 2-3 szczypt soli) 180 g jasnego cukru muscovado ( u mnie demerara) 150 g kajmaku (może być gotowy z puszki(...)foremkę do pieczenia cm wykładamy papierem do pieczenia. U mnie była to długa keksówka. W misce mieszamy orzechy z płatkami zbożowymi. W rondelku mieszając, rozpuszczamy masło z cukrem i kajmakiem, i pure z dyni a kiedy masa będzie jednolita zalewamy nią mieszankę płatkową. Całość mieszamy dokładnie. Przekładamy do formy. Wyrównujemy powierzchnię lekko dociskając. Wkładamy do pieca na ok. 20 minut
Dzieje kuchennej WiewiórySłodki i smaczny deser na upalne dni w postaci sernika na zimno w dwóch smakach! Idealny dla łasuchów kajmaku i kukułek! Tortownica o śr. 24 cm Spód: 1 szklanka mleka 0,5 szklanki kaszy manny 2 łyżki cukru Masa serowa z kajmakiem: 500 g sera z wiaderka 2 jajka 100 g cukru pudru 40 g masła 200 g kajmaku
VioletoweKucharzeniejest idealne. Składniki 200 g ciastek herbatników 100 g masła 600 ml śmietany kremówki 36% 2 czubate łyżki cukru pudru (lub według własnego smaku) 3 banany 1 puszka kajmaku 400g 4 kostki czekolady Herbatniki pokruszyć i połączyć z roztopionym masłem. Wyłożyć masą ciasteczkową dno tortownicy o średnicy 24cm. Lekko ubić i wstawić na chwilę do lodówki(...)ciastka układamy warstwę pokrojonych w plasterki bananów. Puszkę kajmaku lekko ogrzać w gorącej wodzie, dzięki czemu będzie bardziej płynny i łatwiej będzie można nim smarować. Banany przykryć warstwą kajmaku. Śmietanę mocno schłodzoną ubić wraz z cukrem pudrem na sztywno. I wyłożyć na wierzch ciasta. Posypać startą czekoladą. Smacznego banoffee
O kuchni z uczuciemKruchy spód, banany, czekoladowy kajmak i bita śmietanka. Czego chcieć więcej? Smaczne i uniwersalne połączenie pozornie prostych i banalnych składników daje efekt piorunujący i wspaniały! Co prawda ciacho jest słodkie, ale raz na jakiś czas przecież można pozwolić sobie na mały grzeszek, czyż nie? Składniki: 100g herbatników maślanych 50g rozpuszczonego masła 2 banany 1/2 puszki masy kajmakowej 1 gorzka czekolada(...)kremówki 2 łyżki cukru pudru starta czekolada Przygotowanie: Herbatniki zmielić na pył. Dodać masło, wymieszać na mokry piasek, wylepić nim dno i boki formy na tartę. Schłodzić w lodówce. Kajmak wymieszać z rozpuszczoną czekoladą, wyłożyć na ciasteczkowy spód. Banany obrać ze skórki, pokroić na średniej grubości plasterki, ułożyć na czekoladowym kajmaku. Śmietankę ubić na sztywno dodając cukier puder, wyłożyć
Cakes By Kejtmargaryny 1,5 jajka (2 jeśli są małe) 10 g mąki pszennej Marcepan do szprycowania: 75 g mączki migdałowej 112 g cukru pudru białko do uzyskania odpowiedniej konsystencji Kajmak (ilość wystarczająca na 4 szt. mazurków, więc albo zrobimy kilka sztuk mazurków, albo można zużyć kajmak do innego ciasta): 1 puszka (440 g) mleka skondensowanego słodzonego 50 g czekolady(...)pęknął (masa jest dość sztywna). Tak przygotowane ciasto odstawiamy do wyschnięcia na około 2 godz. Potem pieczemy w tem. 200 stopni do uzyskania przez masę marcepanową złotego koloru. Kajmak: Gotujemy mleko w garnku z wodą w zamknięte j puszcze około 3 godziny. Należy uważać żeby w garnku była woda i nie wysadziło nam puszki jeśli braknie wody. Ciepłe mleko łączymy
Lili w kuchniRewelacyjne lody na upalne dnie. Taki deser możemy również przygotować na specjalne okazje np. urodziny czy walentynki. 330 g śmietanki 30% 12 g śmietan fixu 3 łyżki kajmaku 85 g cukru 2 jajka (osobno białka i żółtka) 150 g truskawek 50 g orzechów laskowych Przygotowujemy trzy miski. W pierwszej ubijamy na sztywno śmietankę z usztywniaczem . Pod koniec dodajemy kajmak(...)Masę wkładamy do zamrażarki na ok. 4 godziny. Przed podaniem lody wyjmujemy chwilkę wcześniej, aby można je było pokroić. Możemy je również polać sosem kajmakowym (wymieszane 3 -4 łyżki kajmaku z łyżką mleka
VioletoweKucharzenietradycyjnych przetworach na zimę: sok, dżem, ale jakże nie wykorzystać jej na bieżące przysmaki czyli jakieś smakowite ciasto na weekend. W szafce od jakiegoś czasu zalegały herbatniki i puszka kajmaku. Pomyślałam, że kwaskowy drzem z czarnej porzeczki doskonale uzupełni słodycz kajmaku. Nie myliłam się! Biszkopt 3 jajka 3/4 szklanki miałkiego cukru 3/4 mąki tortowej 1 płaska łyżeczka proszku(...)pieczenia Masa porzeczkowa 1/2 litra dżemu z czarnej porzeczki 2 budynie śmietankowe z cukrem 2 szklanki mleka Ciastka herbatniki około 35 sztuk 1 puszka kajmaku Na wierzch 200 ml. kremówki 2 płaskie łyżki cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny 3/4 szklanki dżemu z czarnej porzeczki 1 łyżeczka żelatyny (niekoniecznie, to zależy od gęstości dżemu) Upiec biszkopt tzn. Białka
Jadło i czytadło