wysmarować masłem i wyłożyć ciastem. Zaczynając od brzegu ciasta ułożyć rząd marchewki, soczewicy , marchewki i pośrodku soczewicę. Jajka roztrzepać z jogurtem i doprawić solą, pieprzem i kminkiem. Mieszaniną jajeczno jogurtową zalać marchew i soczewicę. Tartę piec w 200 stop. około 20 minut. Podaję z sosem jogurt+ curry. Można jeszcze inaczej. Przygotowaną marchewkę i soczewicę rozłożyć w naczyniu do zapiekania, doprawić(...)zalać mieszaniną jajeczno - jogurtowa i zapiec 15 minut w piekarniku. Wyjdzie nam delikatny omlet
Kulinarny karnet ChristopheraBabeczki kajmakowe Babeczki z jabłkami Babeczki z borówkami Babeczki z malinami i jeżynami Małe szarlotki Mini serniczki Muffiny jogurtowe z konfiturą Muffinki marchewkowe Muffinki czekoladowe Muffinki orzechowe Muffinki piernikowe Muffinki serduszka Muffinki z colą Muffinki jogurtowe z konfiturą malinową Muffinki z kurczaka Serowe babeczki z konfiturą Szybkie babeczki- serniczki Kartofelki marcepanowe Kokosowo- owsiane trufelki Pralinki raffaello Trufle rumowe
Aga w kuchniimbirowej kruszonki. Niebo w gębie, najlepsze jeszcze lekko ciepłe :-). Inspiracja Matka wariatka i Moje wypieki Na blogu znajdziecie również inne słodkie rabarbarowe propozycje: jogurtowe ciasto z rabarbarem, kruche ciasto rabarbarowe i lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem. Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką Składniki: 460 - 480 g mąki pszennej
Kulinarne przygody GatityDziś na blogu troszkę słodyczy ! Maj w pełni, to i sezon rabarbarowy w pełni. Do tej pory piekłam różne ciasta rabarbarowe: truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno, jogurtowe ciasto z rabarbarem, kruche ciasto rabarbarowe i lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem, ale sernika na zimno jeszcze nie robiłam. Sernik jest wyśmienity, duet słodkiej masy serowej
Kulinarne przygody Gatitynadają do sernika ? :-). Tak też powstał sernik na zimno z musem z czarnej porzeczki. I powiem Wam, że czarna porzeczka też się doskonale nadaje. Duet: jogurtowy słodkawy spód i kwaskowy owocowy wierzch idealnie się komponuje.Jeśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź(...)udział w konkursie: Na blogu znajdziecie też inne serniki i ciasta na zimno: Jogurtowy sernik jagodowy na zimno Truskawkowy sernik na zimno Sernik z rabarbarem na zimno Sernik na zimno z musem truskawkowym Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami Sernik na zimno z borówką amerykańską Truskawkowe serniczki na zimno Lekki jak mgiełka truskawkowy sernik na zimno Sernik
Kulinarne przygody GatitySpód: 120 g ciastek owsianych 60 g roztopionego masła 3 łyżeczki kakao Masa jaglana: 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 szklanka wrzątku 250 g mascarpone 1 opakowanie serka jogurtowego Almette 1/2 szklanki drobnego cukru 1 łyżka domowej esencji waniliowej 1/4 szklanki wody 1 łyżka żelatyny Mus śliwkowy: 500 g dojrzałych śliwek węgierek 1/2 łyżeczki(...)jedną łyżka wody i dusimy na małym ogniu, aż owoce się rozpadną. Trwa to około 15 minut. Owoce odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.Do miski wkładamy mascarpone, serek jogurtowy, cukier i dodajemy esencję. Wszystko razem miksujemy. Do masy dodajemy przestudzoną żelatynę, cały czas miksując. Jaglaną masę delikatnie wylewamy na ciasteczkowy spód i wkładamy do lodówki.Do wystudzonych śliwek
Kulinarne przygody Gatitydrobną kostkę.Cukinie odciskamy mocno z soku. Do cukinii wsypujemy posiekaną cebulkę, dodajemy mąkę i mieszamy, dodajemy jajo i przyprawy i znów mieszamy, aby dokładnie połączyć składniki.Przygotowujemy sos jogurtowy: w miseczce umieszczamy jogurt, dodajemy przyprawy. Kroimy drobno szczypiorek. Rozgrzewamy mocno patelnie z odrobiną oleju i smażymy aż będą złociutkie. Podajemy z jogurtowym sosem i szczypiorkiem. U nas także cebulki
Symfonia Smakówefekt. Składniki: Kruche ciasto 1,5 szkl mąki pszennej 125 g margaryny 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżki cukru pudru 2 żółtka 2 łyżki kakao Masa jogurtowa 3 jogurty greckie po 400 g 8 jajek 3/4 szkl cukru 2 łyżki cukru wanilinowego 2 budynie śmietankowe 3/4 szklanki oleju Polewa 3 łyżki masła 3 łyżki kakao 3 łyżki(...)blachy, nakryć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Po wyjęciu z lodówki ciasto gęsto nakłuć widelcem i podpiec około 20 minut w 180 stopniach. Wyjąć. Masa jogurtowa: Żółtka ubić z cukrami. Białka z szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodać utarte żółtka, jogurty, budynie i zmiksować na wolnych obrotach. Na końcu wlać olej i delikatnie wymieszać. Masę
Ala piecze i gotujeSkładniki: 4 - 6 porcje Składniki na ciasto: 200 g mąki pszennej, 100 g schłodzonego masła, 1 jajko, 2 łyżki posiekanego koperku, szczypta soli. 150 g serka jogurtowego, 3 łyżki śmietany 18 %, 3 łyżki pasty pomidorowej, 200 g pieczarek, 100 g szynki w plasterkach, 1 biała cebula, ½ papryki chili, 2 łyżki kapary, szczypta cukru, sól do smaku(...)kolor cebulę pokrojoną w kostkę, dodajemy pokrojone w paski pieczarki i nadal smażymy. Pod koniec dodajemy szynkę w paskach, posiekaną drobno papryczkę chili. Doprawiamy solą i pieprzem. Połowę serka jogurtowego mieszamy ze śmietaną do uzyskania gładkiej konsystencji, dodajemy kapary i doprawiamy solą i pieprzem. Pastę pomidorową mieszamy z szczyptą cukru i soli, dodajemy do drugiej części serka i łączymy składniki
Moniki Smakołykipeanutbuttermonster) Omlet owsiany z lnem, sezamem i owocami (peanutbuttermonster) Śniadaniowy omlet z warzywami (Misiu Lubi Zjeść) Omlet gryczany z brokułami (Lawendowy Poranek) Owsiany omlet jogurtowy z twarożkiem kakaowo-bananowym (Zdrowie na języku) Omlet z pomidorami i parmezanem (Milion Smaków) Omlet z cukinią i papryką (Jagodziana Coffee) Jogurtowy omlet ryżowy (Lawendowy Poranek
bastalenapozwala na zjedzenie takiej babeczki ze smakiem, bez efektu przesłodzenia. Ciasto kruche, z którego przygotowujemy babeczki, dzięki dodatkowi kakao ma ładną brązową barwę. Wnętrze każdej tartaletki to krówkowa masa jogurtowa oraz bardzo duża ilość prażonych orzeszków ziemnych.Z podanego przepisu można przygotować 5 tartaletek o średnicy 9cm. Tartaletki krówkowe z orzechamiSkładniki:ciasto 100g mąki pszennej50g masła25g cukru pudru1 żółtkoszczypta soli1 łyżeczka(...)minut do lekkiego zrumienienia ciasta- podpieczone babeczki wyjąć z piekarnika, ostudzić, temperaturę piekarnika obniżyć do 180 stopni- jajko roztrzepać, dodać jogurt oraz przesianą mąkę, składniki wymieszać- do masy jogurtowej dodać rozpuszczone krówki, ponownie wymieszać do połączenia się składników - pozostałe krówki posiekać na mniejsze kawałki, wrzucić do masy, dodać do niej również 1/2 orzechów, składniki wymieszać, aby w miarę równo ułożyły
Smakołyki Berenikiprzecier. Jogurt utrzeć z 5 łyżkami cukru i cukrem waniliowym stopniowo dodawać wino musujące. Żelatynę namoczyć, rozpuścić. Połowę wymieszać z musem brzoskwiniowym, resztę bardzo powoli połączyć z masą jogurtową. obydwie masy schłodzić w lodówce. 375 ml kremówki ubić n sztywno, wymieszać z tężejącym kremem jogurtowym, 2/3 zostawić na cieście , n wierzchu ułożyć kleksy z musu. Delikatnie pociągnąć
W kuchennym oknie Ewybyło takie "kitowate"..i na dodatek jeszcze podczas przekładnia kawałek ciasta mi się "odłamało"..ale udało mi się je przekroić i posklejać..a potem nasączyłam je i przełożyłam masą jogurtową i posypałam okruchami z ciasta..i jak tako było..ale ogólnie nie byłam zadowolona.. 2 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. cukru 4 żółtka 3 czubate łyżki miękkiej margaryny (około(...)przemian z mąką. Foremkę 20x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Wstawić do piekarnika i piec ok. 30 minut. Wystudzić i przekroić na połowę.Przełożyć masą jogurtową [ jogurt zmiksować , dodać rozrobioną żelatynę.], dowolnie udekorować. Razem ze mną piekły [ dziękuję]:AlaLidiaIwona
Moje domowe kucharzenietakim przepisem na pyszne ciasto się podzielić]. Ciasto kruche 450 g mąki 1 szkl.cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 7 żółtek 250g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto jogurtowe 7 białek 1 szkl.cukru 3 budynie śmietankowe 3 duże jogurty greckie Składniki na ciasto zagnieść.Podzielić na dwie części-jedną większą, drugą mniejszą.Większą część schłodzić w lodówce(...)budynie .Na koniec dodać jogurty greckie i delikatnie wymieszać.Większą cześć ciasta wyłożyć na blaszkę [ można lekko podpiec i wystudzić - ja tak zrobiłam].Na wyłożone, wystudzone ciasto wylać masę jogurtową i zetrzeć na tarce mniejszą część ciasta.Ciasto piec około 55-60 minut w 180 stopni..Upieczone ciasto wystudzić
Moje domowe kucharzeniełyżeczek żelatyny Z każdej galaretki odsypuję 2 łyżki zalewam to 1 szklaną wrzącej wody i odstawiam do stężenia Gdy galaretki już stężeją, przygotowuje masę jogurtową. Żelatynę rozpuszczam w ¾ szklanki wrzątku, jogurt mieszam z cukrem wanilinowym ( w razie potrzeby można dodać cukier puder) galaretki kroję w kwadraty do daję do masy jogurtowej mieszam następnie łączę
RAROSSA