razem wybór padł na roladę...miałam szklankę białek i troszkę poszperałam i gdzieś w necie widziałam właśnie taką roladę,no i upiekłam roladę ..moja jest z innym nadzieniem..masa jogurtowa z żelatyną i galaretką..Ciasto podobne jak na pieguska , ale to jest bez margaryny. 1 szkl. białek 1 szkl. maku 1 szkl.wiórek kokosowych 1 szkl. cukru(...)odstawić do zastygnięcia.Następnie pokroić w kostkę.Żelatynę rozpuścić w wodzie .Do jogurtu dodać pokrojoną galaretkę i rozpuszczoną żelatynę. Wszystko razem wymieszać .Ciasto rozwinąć i nałożyć tężejącą masę jogurtową i ponownie zawinąć w roladę.Odstawić do całkowitego zastygnięcia.Dowolnie udekorować
Moje domowe kucharzeniełatwe krojenie mniejszych kawałków. Przypomina lekki sernik na zimno - jest puszysty, delikatny i idealnie komponuje się z subtelnym oraz orzeźwiającym smakiem mango. (3-4 porcje) Masa serowo-jogurtowa: 400g jogurtu naturalnego (najlepiej gęstego; może być grecki) 100-110g twarogu (zmielonego) 100 ml mleka 5 łyżek cukru kilka kropel aromatu waniliowego 2-3 łyżeczki żelatyny (płaskie) Mus z mango(...)wody. Mango zmiksować blenderem i wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem. Całość lekko podgrzać (nie gotować), wymieszać z żelatyną i odstawić do wystygnięcia. Przygotować masę serowo-jogurtową. Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku. Jogurt połączyć z serem, cukrem, esencją waniliową i następnie wymieszać z ostudzoną żelatyną. Do szklanek/pucharków przekładać (naprzemiennie) po kilka łyżek musu i masy
Di gotujegalaretkę.Wstawiamy do lodówki do stężenia. Galaretkę agrestową rozpuszczamy w 250 ml. gorącej wody, odstawiamy do ostygnięcia . Połowę galaretki łączymy z pozostałym jogurtem i wylewamy na stężałą masę jogurtową.Wstawiamy do lodówki do stężenia. Pozostałe truskawki układamy na masie jogurtowej i zalewamy pozostałą tężejącą galaretką agrestową .Wstawiamy do lodówki do stężenia. Przepis podany jest na dwa desery
Bajeczna KuchniaKruchy spód: 135 g zimnego masła 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 95 g cukru pudru 165 g mąki pszennej 45 g mąki ziemniaczanej 1 łyżka zimnej wody Masa czekoladowo-jogurtowa: 125 g jogurtu greckiego 160 g białej czekolady Wykonanie: Wszystkie składniki na spód umieścić w misce i zagnieść jednolite ciasto. Ciasto podzielić na 2 części: ¾ i ¼. Następnie każdą kulkę ciasta(...)wodnej i lekko studzimy. Następnie jogurt umieszczamy w misie miksera i miksując na wolnych obrotach powoli dodajemy płynną czekoladę. Odstawiamy do lekkiego zgęstnienia. Nasze mazurkowe spody smarujemy masą czekoladowo-jogurtową nie wychodząc poza brzeg. Dowolnie dekorujemy (bakaliami, orzechami, cukrowymi posypkami). Gotowe mini-mazurki odstawiamy w chłodne miejsce (nie do lodówki) do całkowitego stężenia masy. Jeśli planujemy dać je komuś
MyCookBook.plktórymi niebawem bardzo zatęsknimy. Jak już wspomniałam tort zawiera w sobie sporo owoców: jagód, brzoskwiń i malin. Składa się ze spodu zrobionego z pokruszonych ciasteczek oraz dwóch warstw jogurtowych i jednej śmietanowej. Góra ozdobiona została owocami i bitą śmietaną. Tort jest bardzo wyważony w smaku (nie przesłodzony) i po prostu pyszny :) Na jednym kawałku nie poprzestaniecie :) Składniki: Spód(...)się rozpuści. Do ostudzonych jagód dodajemy jogurt i dokładnie mieszamy. Nowopowstałą masę jagodową (ok. 2-3 łyżki) dodajemy do przestygniętej żelatyny. Mieszamy ze sobą i dodajemy do reszty jogurtowej masy cały czas mieszając. Na koniec dorzucamy jeszcze świeże jagody i ponownie mieszamy, aby równomiernie się rozprowadziły. Masę wylewamy na przygotowany spód. Szpatułką lub łyżką wyrównujemy jego powierzchnię i wstawiamy
MyCookBook.plkostka masła 82% tłuszczu 5 żółtek 1/2 szkl. cukru drobnego do wypieków (kryształu można dać odrobinę więcej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia opcjonalnie 1 łyżka kwaśnej śmietany Masa jogurtowa: 1200g jogurtu naturalnego typu greckiego 5 białek 3/4 szkl. cukru drobnego do wypieków (kryształu jw. można więcej) 2 budynie o smaku malinowym Dodatkowo: 1 słoik żurawiny (260g) Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę(...)Schłodzony kawałek ciasta (jeśli są nierówne to ten większy) wałkujemy na wielkość dna formy (może być potrzeba lekkiego oprószenia mąką w czasie wałkowania) i wykładamy dno. Forma 23x28cm. Masa jogurtowa: Białka ubijamy na sztywno, pod koniec stopniowo dodajemy cukier i dalej ubijamy aż całkowicie się w pianie rozpuści. Wsypujemy proszek budyniowy i dokładnie łączymy. Na koniec dodajemy jogurty greckie
Kolorowy Przepisownikkilkakrotnie widelcem. Pieczemy w temperaturze 180st, aż nabierze złotego koloru, około 20 minut. Jajka roztrzepujemy, dodajemy jogurt, cukier i cukier waniliowy, mieszamy. Truskawki układamy na ciasto, zalewamy masą jogurtową. Pieczemy w temperaturze 180st przez 40-45 minut, aż masa jogurtowa dobrze się zetnie i zarumieni
Gotowanie moimi oczamisięgają zarówno dzieci, jak i dorośli. Razem z babcią delektowałyśmy się nimi przy wspólnej herbatce i muszę przyznać, że herbatnik to majstersztyk. Najsmaczniejszy, jaki kiedykolwiek jadłam. 3. Malti Keksy jogurtowe No i tutaj niestety nie było już tak smacznie. O ile pełnoziarniste ciasteczko mogłabym jeść bez żadnego dodatku, to polewa mnie rozczarowała. Pierwsza nuta smakowa jest bardzo kwaśna, bardziej(...)przypominająca cytrynę niż jogurt. Później... No cóż, później robi się za słodko. Także ciasteczko na plus, natomiast polewa niestety dla nas była zdecydowanie za słodka i za mało jogurtowa. 4. Pryncy Torcik Cieniutkie i bardzo kruche wafelki przełożone mleczną czekoladą okazały się doskonałą przekąską. Smak jest dobrze wyważony, wafelki nie są przesłodzone. Czekolada bardzo smaczna, delikatna i kremowa. Znajomym bardzo
W poszukiwaniu inspiracjiciasto jogurtowe Lekkie jogurtowe ciasto, jest wyśmienitym rozwiązaniem na deser. A dodanie do ciasta, owoców wiśni z likieru (czy też z domowej nalewki), sprawi że całość nabierze niepowtarzalnego aromatu i smaku. składniki 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 szklanka naturalnego jogurtu 3 jajka 1 szklanka owoców wiśni za likierowej ( lub mrożonych) 2 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo do posypania
Miód i pieprzZostałam zaproszona do testowania słodkości firmy "Dr Gerard". Było to możliwe dzięki stronie "Streetcom". Paczka zawierała słodkości takie jak: "PryncyPałki" classic "PryncyPałki" kokos "Pryncytorcik" "Mafijne" śmietankowo-cytrynowe "Maltikeksy" jogurtowe "Rurki waflowe" zebra "Pasja" kokosowa "Kremisie" w mlecznej czekoladzie "witAM" śliwki, mleko Ciastkami częstowałam rodzinę, znajomych i koleżanki z pracy. Przy rankingu brałam pod uwagę opinie swoją i znajomych. I "PryncyPałki(...)gustu. Ciastko, konkretne, zjem kilka i mam dość:) VI "Rurki waflowe"- tych nie jadłam. Konsumowali rodzice. Mamie smakowały, tata mówił że bez szału- rzecz gustu VII "Maltikeksy" jogurtowe- rzecz gustu. Mi smakowały, niektórym nie. Zbyt mało słodkie, lub kwaśne. Chwaliły osoby, które wolą lekkie słodycze. VIII- "vitAM"- dla wielu osób zbyt mało słodkie. Dla osób na diecie jak znalazł
Pobite gary BarbaryZielona sałatka z kiełkami - szybka i zdrowa 2. Marchewkowo-porowa surówka obiadowa - smak i prostota 3. Sałatka z musztardowo-jogurtowym dresingiem i chrupiącymi ziarenkami 4. Surówka z kalarepy 5. Kolorowa surówka obiadowa z kukurydzą 6. Prosta i zdrowa surówka obiadowa - idealna do młodych ziemniaczków 7. Prosta i zdrowa surówka obiadowa z sałaty rzymskiej przyprawiona(...)cytrynowym pieprzem 8. Surówka obiadowa z kapusty włoskiej i nowalijek 9. Lekka sałatka w jogurtowym sosie musztardowo-czosnkowym 10. Surówka z kapusty pekińskiej
Słodkie okruszkizdrowe. Moja propozycja jest dość zielona jednak pamiętajcie Wy możecie zamienić składniki na Wasze ulubione, tak aby skradły Wasze serca :) Składniki: Tortilla ( użyłam tortilli o smaku szpinaku) serek jogurtowy kiełki rzodkiewki liść sałaty ogórek zielony możesz też dodać ulubioną szynkę Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: Tortillę opiecz na patelni grillowej następnie połóż sałatę, posmaruj serkiem jogurtowym, ułóż
Niezły Młynekpikantną pastą curry i imbirem. Wszystko to osłodzone świeżym ananasem. Składniki: pierś z kurczaka połowa świeżego ananasa 3 łyżki wiórek kokosowych puszka mleczka kokosowego opakowanie jogurtu naturalnego/śmietany jogurtowej kawałek świeżego kawałka imbiru 3-4 ząbki czosnku łyżka ostrej pasty curry 3 łyżki sosu sojowego 1 szt. cebuli łyżka koncentratu pomidorowego olej sól ryż Pierś z kurczaka pokroiłam na małe(...)pokroiłam w kostkę. Wrzuciłam go do garnka. Wymieszałam i chwilę poddusiłam. Gdy kurczak był już miękki wlałam jogurt naturalny. Najlepiej jeśli użyjecie gęstego greckiego. Można go zastąpić śmietaną jogurtową. Na tym etapie można wyłączyć już gaz i wymieszać go z kurczakiem. Jeszcze tylko łyżka koncentratu pomidorowego i danie gotowe. Ugotowałam ryż i podawałam mojego kokosowego kurczaka. Smacznego
potrawyregionalneszczególnie dla dzieci, na pewno będą zachwycone. *foremka 21 cm Składniki: na biszkopt: 4 jajka 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia na masę jogurtową: 600 ml jogurtu brzoskwiniowego 2 opakowania galaretki brzoskwiniowej kilka połówek brzoskwiń z puszki kilka plastrów ananasa z puszki dodatkowo: opakowanie galaretki cytrynowej opakowanie galaretki brzoskwiniowej 5-6 łyżek kremu(...)posmarować nutellą, zwinąć ponownie w roladę i wstawić do chwile do lodówki lub zamrażalki żeby nutella stwardniała (nie będzie się rozmazywać przy krojeniu). Następnie pokroić w plastry. Zanim masa jogurtowa całkowicie stężeje ułożyć na niej plastry rolady (trochę zostanie). Pozostałe galaretki rozpuścić osobo w szklance wody każdą. Kiedy zaczną mocno tężeć wykładać je na ciasto łyżką na przemian. Schłodzić, kroić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaforemka 20*20 cm Składniki: na biszkopt: 2 jajka pół szklanki cukru 1 kisiel truskawkowy niecałe pół szklanki mąki 2 łyżki oleju pół łyżeczki proszku do pieczenia na masę jogurtową: 600 ml jogurtu truskawkowego 300 ml śmietanki kremówki 3 łyżki żelatyny łyżka cukru pudru na wierzch 450 g truskawek 2 opakowania galaretki truskawkowej Przygotowanie ciasta zacząć od upieczenia biszkoptu(...)rozmrażać, wtedy nie stracą kształtu i galaretka błyskawicznie stężeje. Truskawki zalać około dwiema szklankami galaretki, resztę galaretki odstawić. W czasie kiedy galaretka z truskawkami będzie tężeć przygotować masę jogurtową. Kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno, około trzy łyżki odłożyć do dekoracji. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku. Jogurt wymieszać ze śmietanką i żelatyną. Wylać do foremki na warstwę
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia