jabłkowy: 3 jabłka winne 10 plasterków suszonych jabłek 1/2 szklanki wody 4 łyżki brązowego cukru 1 łyżka żelatyny sok z 1/2 cytryny 1/2 łyżeczki przyprawy do jabłecznika Masa jogurtowa: 500 g jogurtu naturalnego gęstego 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru pudru 1,5 łyżki żelatyny 4 łyżki wody sok wyciśnięty z 1/2 cytryny Sposób przygotowania Formę o wymiarach 27/15(...)wolnym ogniu. Zestawić z kuchenki do gorącej masy wsypać żelatynę i mieszać aż się całkowicie rozpuści.Przestudzoną lekko wylać na dno wyłożonej folią formy,ułożyć na wierzchu biszkopty. Masa jogurtowa: Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody aby napęczniała.Mleko zagotować wsypać cukier puder dodać żelatynę i mieszać do momentu rozpuszczenia. Jogurt zmiksować z sokiem z cytryny,wlać chłodne mleko
Wanilia i Kardamonjest. Nie chce Ci się, a chcesz zrobić efekt "WOW". Ja z lodówki wyciągnęłam czekoladowe miseczki, jak widzicie w różnych kształtach i zalałam je wymyśloną przeze mnie masą sernikowo-jogurtową. Po prostu zerknęłam do lodówki i powyciągałam co mam. Zmiksowałam i oto powstały miętowe serniczki, kremówki miałam mało, więc ubiłam to co mam i udekorowałam wierzch. Ładne, prawda? Eleganckie, smaczne(...)zawartość dzbanka do miski. Miseczkę z żelatyną wstawiłam na kilka sekund do mikrofalówki, aby podgrzać ją, ale nie przegrzać. Żelatynę rozmieszałam w miseczce. Mikserem ręcznym zaczęłam miksować mój serowo - jogurtowy płyn, do którego równocześnie dolewałam żelatynę. Teraz zostało mi masę miętową po przelewać do czekoladowych miseczek, które na końcu wstawiłam do lodówki na noc (masa stężała już po godzinie
Blondynka GotujeCiasto jogurtowe z odrobinką kakao i dużą ilością truskawek. Delkatne i wilgotne ciasto mocno truskawkowe. Bardzo proste w przygotowaniu :) Składniki: (na dużą blachę o wymiarach około 32 cm na 23 cm) 450 g mąki 1/2 łyżki proszku do pieczenia 1/2 łyżki sody oczyszczonej 250 g drobnego cukru 6 jajek 200 ml jogurtu naturalnego 200 g roztopionego masła roślinnego(...)truskawkach będzie mocniej wilgotne, nie jest to sygnałem, że ciasto się nie udało, a że truskawki były soczyste i oddały więcej soku :) Podawać po całkowitym ostudzeniu. Idealnie smakują z jogurtowymi lodami truskawkowymi i z dodatkiem świeżych truskawek oraz mięty. Smacznego:) Zobacz także
KreatywnePinysoku, szybko i energicznie mieszamy, by nie powstały grudki. Budyń lekko studzimy i jeszcze ciepły wykładamy na herbatniki, wyrównujemy powierzchnię, całkowicie studzimy i wkładamy do lodówki. Przygotowujemy masę jogurtową. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy by była lekko ciepła, wlewamy do jogurtu wsypujemy cukier puder i miksujemy na najwyższych obrotach. Wstawiamy do lodówki by zgęstniała ( u mnie trwało(...)minut). Kiedy masa zgęstnieje, mieszamy składniki ponczu i na sekundę moczymy w nim biszkopty. Układamy na kremie budyniowym. Na biszkopty wykładamy zgęstniałą masę jogurtową i chowamy do lodówki do całkowitego stężenia. W tym czasie rozpuszczamy galaretkę w 450 ml gorącej wody i ją studzimy. (*Ja nie wykorzystałam całej galaretki, gdyż moja foremka jest za niska, dlatego warto wybierać wyższe
NA MOIM TALERZUdużych i słodkich owoców można wyczarować kulinarne cuda. Składniki Warstwa truskawkowa 700 g truskawek 50 g rabarbaru 1 łyżka ksylitolu Kruszonka 1 dojrzały banan 1 szklanka mąki pszennej razowej Jogurtowa polewa 1 jogurt naturalny 1 ½ łyżki nasion chia 1 łyżeczka miodu Jogurt naturalny mieszamy z miodem i nasionami chia. Ostawiamy do lodówki na kilka godzin. Rabarbar myjemy, obieramy(...)Dodajemy mąkę i zagniatamy kruszonkę. Posypujemy nią warstwę truskawkową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 170 stopni i pieczemy 40 minut. Zapiekankę truskawkową podajemy lekko ciepłą lub na zimno z jogurtową polewą. Magnez, potas, wapń, żelazo, fosfor, sód, cynk, witaminy z grupy B, C, A, E - to wszystko znajduje się w jednej truskawce. Owoc ten jest bogaty także w błonnik
My Chcemy Jeśćcukier puder. Cukier puder dajemy do smaku, w zależności jak lubimy słodkie. Chwilę miksować aby cukier się rozpuścił. Następnie dodać przestudzoną żelatynę i zmiksować. Na dno tortownicy wlać nieco jogurtowej masy, tyle aby pokryła biszkopty. Ułożyć połowę truskawek (wybrałam takie mniejsze sztuki) i wstawić na chwilkę do lodówki aby masa zaczęła już lekko tężeć. Dzięki temu biszkopty i truskawki zostaną(...)przy dnie i nie będa pływać po powierzchni. Następnie wylać resztę jogurtowej masy i ponownie wstawić do lodówki do stężenia. Resztę truskawek zmiksować na mus, dodać tężejącą galaretkę. Truskawkowy mus wylać na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki na kilka godzin aby masy dobrze stężały
Monia miesza i gotujemieszać, aż żelatyna się rozpuści- odstawić do przestygnięcia. Ser, jogurt i cukier puder, ucierać mikserem na średnich obrotach, aż składniki się połączą. Truskawki zmiksować na mus. Do masy serowo jogurtowe dodać mus z truskawek i wymieszać. Przestygnięteą żelatynę wlać do masy serowej, dokładnie wymieszać. Tężejącą masę truskawkową przełożyć do tortownicy z przestygniętym biszkoptem. Włożyć ciasto do lodówki. Masa bananowa Żelatynę(...)żelatyna się rozpuści- odstawić do przestygnięcia. Ser, jogurt i cukier puder, ucierać mikserem na średnich obrotach, aż składniki się połączą. Banany zmiksować na mus, dodać do masy serwo jogurtowej i wymieszać. Przestygnięteą żelatynę wlać do masy serowej, dokładnie wymieszać. Tężejącą masę bananową przełożyć na masę truskawkową. Włożyć
RAROSSA350g jagód (mogą być mrożone), szklanka śmietanki 36%, 2 łyżki cukru pudru. Jogurt wymieszać z cukrem. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku, przestudzić i dodać do masy jogurtowej. 2/3 jagód (mrożone rozmrozić!) zmiksować na papkę i dodać do połowy masy jogurtowej. Do drugiej części dodać całe jagody. Na spód herbatnikowy wylać masę z całymi jagodami, wstawić do lodówki
Z miłości do słodkościszklanka) 70 g miękkiego masła (ok. ⅓ kostki) 1 opakowanie suchych drożdży instant (7-8 g) 1 duże jajko 1 (niepełna) szklanka ciepłego mleka ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki cukru Sos jogurtowy: 1 szklanka jogurtu greckiego (może być 0%) 1 duży ząbek czosnku 1 łyżeczka ziół prowansalskich lub dalmatyńskich garść posiekanych liści mięty skórka z 1 niewoskowanej cytryny + odrobina soku sól morska, świeżo(...)rozmąconym jajkiem / śmietaną lub mlekiem (jeśli macie ochotę można posypać je sezamem, czarnuszką lub słonecznikiem) i pieczemy ok. 20-30 minut w 180°C. Podajemy z sosem: Sos jogurtowy: Do jogurtu wyciskamy czosnek. Dodajemy skórkę otartą z całej cytryny (wcześniej warto przelać ją wrzątkiem z czajnika), zioła prowansalskie, posiekaną miętę oraz wyciskamy odrobinę soku z cytryny (ok. 1 łyżki). Mieszamy
Poezja smakunasion sezamu sól, pieprz Sałatka z quinoa: 100 g quinoa 3 łyżki rodzynek, 3 łyżki płatków migdałowych, 1/3 łyżeczki cynamonu, 1/2 pęczka natki pietruszki bulion warzywny sól, pieprz Sos jogurtowy: 4 łyżki jogurtu naturalnego, 3 łyżki jogurtu naturalnego greckiego, 2 łyżki tahiny, 1 mały ząbek czosnku sok z połowy cytryny, sól, pieprz dodatkowo : oliwa, ziarna z połowy granatu Ciecierzycę odsączyć(...)praskę czosnek, wycisnięty sok z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem. Na talerz nakładamy sałatkę z quinoa, falafele, a całość posypujemy natką, pestkami granatu i podajemy razem z sosem jogurtowym i świeżą sałatą. Smacznego
Plate of Joymięsa, a truskawki jeść codziennie. Tym razem osłodziłam dzisiejszą niedzielę ciastem z rabarbarem i kruszonką. Przygotowanie ciasta to 15 minut, błyskawiczne, niewymagające, pięknie rośnie i jest pyszne i delikatne. Jogurtowe ciasto z rabarbarem i otrębową kruszonką przemyca w swoim składzie trochę zdrowia. Rabarbar jest zdrowy, jogurt naturalny i dorzuciłam do ciasta otręby, które są w cieście oraz w kruszonce. Polecam(...)cookd.it/embed/ajax.php?action=check&recipe=http://dom-agi.pl/jogurtowe-ciasto-z-rabarbarem/&blog=http://dom-agi.pl'; url=url.replace(/#038;/g,''); load(url, function(xhr) { if (xhr.responseText!='Unknown blog') { insertCookd(xhr.responseText); } else { document.getElementById('bea54d43def996cfdc7d79f54aac6585').innerHTML ='Cook\'d: Skonfiguruj wtyczkę'; } }); Smacznego! The post Jogurtowe ciasto z rabarbarem appeared first
dom-agi.pljakości. Dziękuję! Nie umiem piec tortów, moją domeną zdecydowanie są proste, rustykalne desery. Dlatego z okazji 2-gich urodzin Chilli, Czosnek i Oliwa przygotowałam dla Was lekką panna cottę jogurtową z sosem rabarbarowym. Proszę, częstujcie się :) Jogurtowa panna cotta z sosem rabarbarowym Składniki: 300 ml mleka roślinnego (lub krowiego) 600- 660 ml jogurtu typu greckiego w temperaturze pokojowej
Chilli Czosnek i OliwaDelikatny kurczak pod jogurtową pierzynką posypaną szczypiorkiem. Szybkie do wykonania danie obiadowe. 2 piersi kurczaka 500 ml jogurtu greckiego kilka łyżeczek suszonej papryki 10 – 15 pomidorów koktajlowych 2 łyżki miodu szczypta soli szczypta pieprzu 2 łyżeczki oregano kilka łyżek oliwy pół pęczka szczypiorku 1 kula mozzarelli pół szklanki mąki Kilka godzin przed pieczeniem kurczaka zamarynować. Piersi pokroić na dość(...)wymieszać z miodem. Dodać 2 łyżki oliwy. Kurczaka włożyć do przygotowanego jogurtu. Naczynie przykryć i odstawić na kilka godzin do lodówki. Rozgrzać piekarnik do 210°C. Kurczaka wraz z jogurtową zalewą przełożyć do żaroodpornego naczynia. Na wierzch ułożyć pokrojoną w plastry mozzarellę. Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Po około 15 minutach dodać na wierzch wymieszane z solą, pieprzem oraz oregano pomidory
BullioKolejne rybne kotleciki. Tym razem głównym składnikiem był surowy łosoś. Świetna przekąska, podajmy je z sosem jogurtowym i sałatą. Szpinak jest bardzo dobrym dodatkiem kotlety nie są zbite a na dodatek maja ładny zielony kolor. Polecam i ciepłe i zimne. składniki ( 6 sztuk) 180 g surowego łososia - bez skóry i ości 100 g ugotowanych ziemniaków 130 g szpinaku(...)patelni rozgrzać olej. Smażyć kotleciki, z obu stron na złoty kolor. Usmażone osączyć na ręczniku papierowym. Podawać gorące lub w temperaturze pokojowej z dowolnym sosem np jogurtowym i z dodatkiem sałaty. Smacznego
Stare GaryStąd właśnie pomysł na farsz z kaszy gryczanej. A jak kasza gryczana, to i twaróg pasuje jak ulał. Bez zbędnych słów, zachęcam do spróbowania! Dodatkowo smak może wyostrzyć czosnkowo-jogurtowy sos. Polecam :) naleśniki: ½ - ¾ szklanki rozdrobnionego szpinaku (rozmrożonego) * 2 szklanki mąki 1 szklanka mleka 1 szklanka wody mineralnej gazowanej 2 jajka ½ łyżeczki soli 50 g roztopionego masła W misie(...)cebulkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowanym farszem smarujemy naleśniki, składamy w trójkąt lub zwijamy w rulon. Przed podaniem podgrzewamy. Do naleśników idealnie będzie pasował sos czosnkowo-jogurtowy (tj. 1 ząbek czosnku, jogurt naturalny - ewentualnie pół na pół ze śmietaną lub majonezem, sól, pieprz, szczypta cukru). Smacznego
bistro mama