łyżkami zimnej wody i odstaw do napęcznienia, następnie wlej 2 łyżki wrzątku i rozpuść ją w nim. Wlej do truskawek i odstaw do lodówki. W tym czasie przygotuj masę jogurtową. Masa jogurtowa: 1,5 kubka jogurtu greckiego (600 g) 3 łyżki cukru pudru 8 łyżek musu z truskawek skórka otarta z 1/2 cytryny 3 łyżeczki żelatyny Żelatynę zalej 3 łyżkami
Food SquareOdwrócone ciasto z truskawkami to tak naprawdę klasyczne ciasto jogurtowe, które pieczemy w odwrotny sposób niż tradycyjne ciasta - z owocami na spodzie formy, a ciastem na wierzchu. Zapobiega to powstawaniu zakalca, który może tworzyć się, gdy zbyt wiele soczystych owoców ułożymy na wierzchu wypieku. Dodatkowo truskawki z masłem i cukrem łączą się na spodzie w aromatyczną całość, która dodaje ciastu
Smakołyki BerenikiNaturą Kuchni Polskiej" Wojciecha Modesta Amaro, w wersji homemade. Szef kuchni poleca: "Golonka z glazurze z miodu lipowego i pestek dyni, pure z dyni i moreli, piana jogurtowa z chrzanem i puder z lipy". Golonkę wcześniej zamarynowaną w solance, Szef ugotował próżniowo w aromatycznym wywarze po czym opiekł w miodowej glazurze. Moja golonka z braku(...)braku dyni zrezygnowałam z przygotowania puree, ale myślę, że równie dobre co dyniowe będzie puree z pieczonego batata. Wydawać by się mogło, że najprostsza w przygotowaniu będzie piana jogurtowa z chrzanem, w moim przypadku efekt nie był zadowalający i piana ubita blenderem (nie bamiksem) dość szybko kończyła żywot zmieniając się w sos jagurtowo-chrzanowy. Nie wiem, czy to z powodu
SzczyptaSmaQmoże tak obiad z wykorzystaniem truskawek? Proponuję więc rewelacyjne placuszki jogurtowe. Uwaga! Znikają w momencie :) Polecam! Jogurtowe placuszki z truskawkami Składniki: 400 ml jogurtu naturalnego, 4 jajka, 4 łyżki oleju, 2,5 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki cukru, 20 dag truskawek. Wykonanie: Truskawki obieramy ze szypułek, myjemy i kroimy w plastry. Jogurt naturalny miksujemy
paapilotkaajako, że sezon na truskawki w pełni, zachęcam Was do przygotowania koktajlu z truskawkami w roli głównej właśnie, oczywiście na bazie naturalnego jogurtu. Kto ma ochotę na koktajl truskawkowo-jogurtowy ? Koktajl truskawkowo-jogurtowy Czas przygotowania: 10 minut Proporcje dla 2 osób Składniki: 300 ml naturalnego jogurtu domowego 1 szklanka pokrojonych truskawek opcjonalnie cukier do smaku Wykonanie: Do blendera wlewamy
Kulinarne przygody GatityDziś zapraszam Was na ciasto jogurtowe z truskawkami. Przepis ten znalazłam buszując po internecie, lekko zmodyfikowałam i wypróbowałam. I powiem Wam, że ciasto jest przepyszne. Przynajmniej dla mnie;-). Jest jogurtowe i idealnie wilgotne. Mówię Wam pycha!!! A najbardziej cieszy mnie fakt, że można je zrobić z wszystkimi letnimi owocami. Przepis ten bierze udział w zabawie kulinarnej ” Słodkie wypieki
Passion of Cookingksiążki „Czekoladowe ciasta”, który postanowiłam wypróbować. I tym razem się nie zawiodłam. Ciastka są doskonałe. Wszystkie składniki doskonale ze sobą współgrają, począwszy od chrupiącego spodu z ciasteczek, poprzez wilgotne jogurtowe ciasto i śmietanową masę z dodatkiem truskawek, aż do czekoladowo-jogurtowej polewy. Całość dopełnia efektowna dekoracja Jeśli idzie o sam przepis to dokonałam w nim pewnych zmian. Dotyczyły one głównie
Wiem co jemchciałam, żeby to było coś nowego specjalnie przygotowanego na tę okazję. Nie było więc co kombinować, tylko trzeba było postawić na tradycję. Wybór padł na śledzia w sosie jogurtowym i świąteczny schab ze śliwkami. Oba moje przepisy jak też pozostałych osób można znaleźć na stronie portalu Prozdrowie. Dodatkowo każdy opatrzony jest komentarzem dietetyka, co może pomóc w wybraniu potrawy(...)Zachęcam także do odwiedzenia ich strony na Facebooku , gdzie można wziąć udział w zabawie i zagłosować na jeden z wybranych przepisów. Dziś przedstawię pierwszą propozycję czyli śledzie w sosie jogurtowym, które goszczą na naszym stole wigilijnym już od wielu lat. Przepis na drugą potrawę podam w następnym poście.” Czytaj więcej
Wiem co jemindyka sól pieprz 1 cebula 1 ząbek czosnku mały kubeczek jogurtu naturalnego (175 g) solidna szczypta ostrej papryki w proszku czubata łyżeczka curry olej do posmarowania płyty grilla sos jogurtowy PRZEPIS TUTAJ WYKONANIE: Mięso opłukałam, osuszyłam, pokroiłam w dość sporą kostkę i przełożyłam do próżniowo zamykanego pojemnika, oprószyłam solą i pieprzem. Cebulę i czosnek obrałam, pokroiłam w kosteczkę, dodałam(...)pędzelka posmarowałam olejem. Ułożyłam na niej szaszłyki. Piekłam ok. 25 minut, aż mięso stało się miękkie. W połowie grillowania odwróciłam szaszłyki. Podałam z ryżem ugotowanym na sypko i sosem jogurtowym
Kuchenne zapiski Edytyłyżce na plaster bakłażana kilka gałązek cienkiego szczypioru kawałek ogórka sałatkowego kilkumilimetrowy plaster oscypka – może być delikatniejszy w smaku, np. bundz natka pietruszki do przybrania kilka łyżek sosu jogurtowego Wykonanie: Bakłażana umyłam, osuszyłam, odkroiłam końcówkę od ogonka i pokroiłam w kilkumilimetrowe, niegrube plastry. Posoliłam z obu stron i odstawiłam na około 20 minut, żeby puściły sok. Po tym czasie(...)plastrze bakłażana rozłożyłam po łyżce ryżu, ułożyłam po dwa słupki ogórka i słupku oscypka. Zwinęłam roladki, ułożyłam je na talerzach i przybrałam natką pietruszki. Do roladek podałam sos jogurtowy
Kuchenne zapiski EdytyZakochałam się w jogurtowym cieście, ponieważ jest... niezawodne! A przy tym smaczne, długo zachowuje świeżość, no i można je robić z różnymi owocami. Latem upiekłam je z mini morelkami , jesienią przyszła kolej na słodkie, dojrzałe, prawdziwe węgierki. Ciasto uratowało mi tyłek, kiedy przeliczyłam się czasowo i musiałam na bardzo szybko upiec coś dla gości. Zapraszam na świeżutkie, puszyste jogurtowe ciacho
Kuchenne zapiski Edytybrzoskwinie (obrane i wypestkowane) Brzoskwinie zmiksować na puree i wymieszać z jogurtem. W wysokiej szklance umieścić żelatynę i stevię i zalać wodą, mieszać do rozpuszczenia, następnie dodać do masy jogurtowej, wymieszać, wstawić do lodówki do lekkiego stężenia co jakiś czas mieszając. ~galaretka brzoskwiniowa na 0,5l ~2 brzoskwinie (obrane, wypestkowane i pokrojone w plasterki) Galaretkę rozpuścić(...)lekkiego stężenia co jakiś czas mieszając. Gdy obie masy już stężeją tortownicę o średnicy 22-26cm wyłożyć folią spożywczą (przeźroczystą). Ułożyć w niej biszkopt, następnie wylać masę jogurtową, ułożyć na niej 2 pokrojone w plasterki brzoskwinie i zalać galaretką. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc. Smacznego! Wartość odżywcza jednej porcji (1/8 ciasta): Przepis dodaję
chili & sugarjabłkowy: 3 jabłka winne 10 plasterków suszonych jabłek 1/2 szklanki wody 4 łyżki brązowego cukru 1 łyżka żelatyny sok z 1/2 cytryny 1/2 łyżeczki przyprawy do jabłecznika Masa jogurtowa: 500 g jogurtu naturalnego gęstego 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru pudru 1,5 łyżki żelatyny 4 łyżki wody sok wyciśnięty z 1/2 cytryny Sposób przygotowania Formę o wymiarach 27/15(...)wolnym ogniu. Zestawić z kuchenki do gorącej masy wsypać żelatynę i mieszać aż się całkowicie rozpuści.Przestudzoną lekko wylać na dno wyłożonej folią formy,ułożyć na wierzchu biszkopty. Masa jogurtowa: Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody aby napęczniała.Mleko zagotować wsypać cukier puder dodać żelatynę i mieszać do momentu rozpuszczenia. Jogurt zmiksować z sokiem z cytryny,wlać chłodne mleko
Wanilia i Kardamonjest. Nie chce Ci się, a chcesz zrobić efekt "WOW". Ja z lodówki wyciągnęłam czekoladowe miseczki, jak widzicie w różnych kształtach i zalałam je wymyśloną przeze mnie masą sernikowo-jogurtową. Po prostu zerknęłam do lodówki i powyciągałam co mam. Zmiksowałam i oto powstały miętowe serniczki, kremówki miałam mało, więc ubiłam to co mam i udekorowałam wierzch. Ładne, prawda? Eleganckie, smaczne(...)zawartość dzbanka do miski. Miseczkę z żelatyną wstawiłam na kilka sekund do mikrofalówki, aby podgrzać ją, ale nie przegrzać. Żelatynę rozmieszałam w miseczce. Mikserem ręcznym zaczęłam miksować mój serowo - jogurtowy płyn, do którego równocześnie dolewałam żelatynę. Teraz zostało mi masę miętową po przelewać do czekoladowych miseczek, które na końcu wstawiłam do lodówki na noc (masa stężała już po godzinie
Blondynka GotujeCiasto jogurtowe z odrobinką kakao i dużą ilością truskawek. Delkatne i wilgotne ciasto mocno truskawkowe. Bardzo proste w przygotowaniu :) Składniki: (na dużą blachę o wymiarach około 32 cm na 23 cm) 450 g mąki 1/2 łyżki proszku do pieczenia 1/2 łyżki sody oczyszczonej 250 g drobnego cukru 6 jajek 200 ml jogurtu naturalnego 200 g roztopionego masła roślinnego(...)truskawkach będzie mocniej wilgotne, nie jest to sygnałem, że ciasto się nie udało, a że truskawki były soczyste i oddały więcej soku :) Podawać po całkowitym ostudzeniu. Idealnie smakują z jogurtowymi lodami truskawkowymi i z dodatkiem świeżych truskawek oraz mięty. Smacznego:) Zobacz także
KreatywnePiny