nadzieje, że Wam się spodobają. Składniki: 200 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 140 g cukru 2 łyżki kakao szczypta soli 60 g jogurtu naturalnego 180 g mleka 7 łyżek oleju W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki, w drugiej mokre. Zawartość misek wymieszać ze sobą, tylko do połączenia składników. Foremki na mufinki wyłożyć papilotkami
Plate of JoyCzas na rozpieszczenie siebie! Chwila zastanowienia się na co mam akurat ochotę! Ostatnio wygrywają wszelakie owsianki i właśnie ona.. granola! Lubię ją jeść z jogurtem naturalnym i świeżymi owocami. Chciałam, żeby była uniwersalna. Nie mieszałam jej z suszonymi owocami, wole dodawać je na bieżąco - w zależności na co akurat mam ochotę. Składniki: 350 g płatków
Plate of JoyZachwycicie się świeżością tego dania! Na podstawie przepisu - Yotam Ottolenghi . Składniki: 2 bakłażany, oliwa z oliwek, sól, pieprz, granat, tymianek, zatar Na sos : 4 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego, 8 łyżek maślanki, 2 łyżeczki oliwy z oliwek, plus do skropienia, 1 ząbek czosnku, szczypta soli Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Bakłażany przecinamy wzdłuż
Plate of Joytartą, startym parmezanem i przyprawami. Frytki przygotowałam w piekarniku nagrzanym do 210 stopni i piekłam przez ok 20-25 minut, do zrumienienia.* Podawać z ketchupem lub jogurtem naturalnym ze świeżymi ziołami, bądź pesto. *Jeżeli zależy nam na bardziej chrupiących frytkach zawsze możemy je usmażyć na patelni na gorącym tłuszczu
Plate of Joydobrze rozpoczniemy dzień, z dobrą energią i fajnym nastrojem to może cały dzień taki będzie. :) Dzisiaj mam dla Was granolę z mnóstwem dobroci. Idealna do chrupania z jogurtem czy mlekiem. Dodajmy świeże lub suszone owoce i mamy ucztę na całego :) Składniki: (duża porcja) 350 g płatków owsianych, 40 g siemienia lnianego, 40 g sezamu, 50 g słonecznika
Plate of Joyoraz rzodkiewki, dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Podać z pokrojoną rzodkiewką i pomidorkami. Możemy dodać plasterki ogórki. Całość posypać kiełkami. Smacznego :) * śmietanę często mieszam pół na pół z jogurtem naturalnym, aby twarożek był lżejszy
Plate of JoyBardzo lubimy mieć słój wypełniony domową granolą - tym sposobem zawsze mamy sposób na szybkie śniadanie lub przekąskę. Wystarczy zalać mlekiem czy podać z jogurtem. Jest pyszna! Z nutką cynamonu, sokiem z klementynek i dużą ilością suszonych owoców oraz orzechów. Znajdziemy w niej mieszankę wielu zdrowych składników - kilka rodzajów płatków i ugotowaną kaszę quinoa! Samo zdrowie! Składniki: (duża porcja
Plate of Joyząbek czosnku, 3 duże suszone pomidory, garść tartego parmezanu, pęczek natki pietruszki, oregano, suszone płatki chili, sól, pieprz dodatkowo: mąka, jajko, bułka tarta sos czosnkowy: 3-4 łyżki jogurtu naturalnego 0%, 3 pełne łyżeczki majonezu, 2-3 ząbki czosnku, koperek, natka pietruszki, sól, pieprz Ziemniaki ugotować do miękkości, wystudzić, a następnie przecisnąć przez praskę. Mięso z indyka drobno posiekać, dorzucić
Plate of Joywierzch rzucamy dowolne owoce, posypujemy kruszonką i pieczemy :) Prawda, że łatwizna? Składniki (blaszka 24x35 cm): Ciasto: 2,5 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1/2 szklanki oleju 1 szklanka jogurtu naturalnego 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy Dodatki: 300-400 g rabarbaru 1 jabłko garść jagód (u mnie mrożone borówki) Kruszonka: 4 duże łyżki mąki 2 łyżki cukru
Kuchnia domowa Aniobranych i posiekanych niedbale pieczarek 1/2 dużej cebuli, posiekanej ząbek czosnku łyżka masła 1/2 szklanki wina półwytrawnego 1 szklanka bulionu sól, pieprz do podania: kleks z kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego, natka pietruszki, świeże pieczywo Na maśle smażymy cebulę i czosnek, dodajemy posiekane pieczarki i dusimy całość aż woda z pieczarek całkowicie odparuje a pieczarki zrobią się delikatnie brązowe
Mango Papajacałości smacznego , kolorowego akcentu. Składniki: /8 szt/ 100 g ricotty 1 jajko 2 łyżki mąki pełnoziarnistej 2 łyżki otrąb pszennych /lub owsianych/ 1 mały jogurt naturalny ½ łyżeczki mieszanki: cynamonu, kurkumy i imbiru szczypta soli olej do smażenia Wykonanie: -Jabłka obrać, pokroić na cząstki i przełożyć do rondelka. -Wlać /na dno/niewielką ilość wody
Zakamarki mojej kuchnipięknie otulił cały dom, smakiem słodyczy i śliwek. Inspiracje zaczerpnęłam od Ani z "Kto ugości moich gości" . Proporcje troszkę zmienione ;) Składniki : 3 jajka 1,5 szkl jogurtu naturalnego 3/4 szkl oleju 2 łyżeczki cukru wanilinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szkl cukru owoce- u mnie śliwki mrożone - uprzednio rozmrożone i odsączone. Przygotowanie: spód formy
Garnkowe fanaberieszklanki drobno posiekanej świeżej kolendry, + listki do dekoracji 2 papryczki jalapeno, bez pestek grubo posiekane 2 ząbki czosnku 75 g rukoli 500 g kefiru szklanki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka grubej soli lub do smaku 1/4 łyżeczki pieprzu cytrynowego przygotowanie Ogórki obrać, przeciąć wzdłuż na ćwiartki i usunąć nasiona, jedną ćwiartkę pokroić w drobną kostkę
Stare Garyziaren słonecznika Drożdże, cukier, 100 ml wody i 4 łyżki mąki wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Do reszty mąki, dodać sól i ziarna słonecznika, wlać jogurt oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto.Jeżeli ciasto jest zbyt lepkie lub zbyt suche , można dodać 2- 3 łyżki mąki lub trochę przegotowanej wody .Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia
Moje domowe kucharzenieSkładniki: 2 banany, pokrojone i zmrożone minimum przez 2 godziny 1/4 szklanki mleka lub jogurtu naturalnego garść malin Zmrożone banany miksujemy na najwyższych obrotach, z mlekiem do uzyskania jednolitej masy. Podajemy z malinami. To tyle
Mango Papaja