Przykryłam całość i odstawiłam na 20 minut. Ciasto jest raczej luźne. Po tym czasie dodałam płaską łyżeczkę drobnej soli i 4 łyżki zakwasu razowego żytniego ( zakwas konsystencji jogurtu naturalnego) Całość wyrobiłam krótko w misce. Tylko do połączenia składników. Odstawiłam pod przykryciem na 10 minut. Po tym czasie chwilę wyrobiłam i ponownie odstawiłam na 10 minut. Długą kekesówkę
apetytnapieczeniewaniliowym) i 100 g zimnego masła. Całość zagniotłam metodą tradycyjną. Ponieważ moje ciasto nie bardzo chciało się połączyć dodałam około 1,5 łyżki śmietany - można dodać zimnej wody lub jogurtu naturalnego. Uformowałam kulę, owinęłam w folię i wstawiłam do lodówki na około 2h. Ciasto cienko rozwałkowałam na grubość około 1 mm, foremką w kształcie gwiazdki wycinałam ciastka. Piekłam
apetytnapieczenierozczyn: drozdze kruszymy, zasypujemy cukrem i odstawiamy na okolo kwadrans. Po tym czasie drodze powinny sie nieco spienic. Laczymy je z mlekiem, maka tak aby otrzymac rozczyn o konsystencji jogurtu naturalnego. Nakrywamy naczynie z rozczynem i odstawiamy w cieple, nieprzewiewne miejsce na okolo 15 minut. Rozczyn powinien urosnac i zaczac babelkowac. Na stolnice wylewamy rozczyn, 1/5 ilosci maki podanej
dom-agi.plCiasto kruche: 300 gram mąki orkiszowej typ 2000 100 gram masła 1 żółtko szczypta soli 2-3 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego opcjonalnie łyżka wody, jeśli ciasto nie chce się kleić 2-3 łyżki stewii Farsz: 700-800 gram łodyg rabarbaru- skórkę zostawiamy sok z 1/4 cytryny 2-3 łyżki (lub więcej) cukru 1 kieliszek whiskey Ciasto kruche Wszystkie
Mango Papajatrzeba rozgrzać na prawdę dobrze ;) Wrzucam po 5 krążków na głęboki olej i smażę do lekkiego zezłocenia. W czasie, kiedy się smażą, przygotowuje szybki sos czosnkowy z małego kubeczka jogurtu naturalnego i jednego ząbka czosnku. Pychota! Panierka jest chrupiąca, a kalmary w środku są bardzo mięciutkie. Nie zrażajcie się do komentarzy typu, że kalmary są jak "podeszwa
MamaOskarkapietruszki ćwiartka selera por 3 ząbki czosnku ½ łyżeczka Imbiru 1-2 łyżeczki soli , wg smaku pieprz cytrynowy 2 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu groszek ptysiowy Szparagi myję i odrywam twarde końce. Kroję na kawałki . Ziemniaki obieram, myję i kroję w dużą kostkę. Tak samo postępuję z pietruszką i selerem. Pora też kroję
Takie tam pichceniegrillowanych mięs, ryb czy warzyw. Składniki: 4-5 kremowych ziemniaków jednakowej wielkości 4 jajka 150 g parzonego boczku (w kawałku) kilka korniszonów 1 por (jasna część) mały kubek jogurtu naturalnego 1-2 łyżki majonezu 2 łyżeczki musztardy 1 łyżeczka majeranku sól i świeżo mielony pieprz pół pęczka koperku 1 łyżka soku z cytryny Ziemniaki wyszorować, ugotować w mundurkach w osolonej
Czerwień i błękitcałości są kawałki sera feta przyrumienione podczas pieczenia oraz prosty dip jogurtowy. W przepisie korzystam z lekkich odpowiedników składników stosowanych w tego typu daniach (mielone z indyka, feta light, jogurt do dipu zamiast majonezu itp.) dzięki czemu zyskuję wspaniały smak w połączeniu z lekkością dania
Milion Smakówprzekąska do pracy. Przepis powinien spodobać się również osobom będącym na diecie - ciasto jest mocno "odchudzone" w porównaniu do klasyki gatunku (brak masła, niewielka ilość cukru trzcinowego, jogurt, mąka orkiszowa
Milion Smakówpyszne ciasto możecie z powodzeniem uwzględnić w planowaniu świątecznych wypieków. Przypomina nieco klasyczny jabłecznik ale dodatek zmielonych migdałów dodaje mu świątecznego posmaku. Kruche ciasto przygotowałam z dodatkiem jogurtu naturalnego i migdałów przez co zyskało na kruchości. Następnie ciasto posmarowałam morelową konfiturą a na to wyłożyłam pieczone jabłka i kruszonkę. Ciasto jest smaczne przez kilka dni i jest smacznym uzupełnieniem popołudniowej
Milion SmakówPachnący wiosną pyszny sos na bazie świeżego ogórka i jogurtu. Smakiem przypomina nieco tzatziki ale zamiast świeżej mięty mamy tutaj koperek. Idealnie pasuje do dań kuchni greckiej oraz wszelkich dań na bazie drobiu i warzyw
Milion SmakówKoktajl orzeźwiający! Sok pomarańczowy, pomarańcz, truskawki, banan, jogurt. W/w zmiksuj
SMYKWKUCHNIforemek na tarty, danie można przygotować w dużej prostokątnej blasze, pamiętając o kilkucentymetrowym rancie. Składniki: 1 płat ciasta francuskiego 250 g ricotty 2 jajka 4 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego 3 łyżeczki musztardy 2 łyżeczki ziół do pizzy 1 łyżeczka curry sól i świeżo mielony pieprz kilka szparagów 1 pomidor 3-4 łyżki kukurydzy Z ciasta wyciąć kółka
Czerwień i błękitktóre nakładamy łyżeczkę nadzienia szpinakowego i kleimy pieroga. Pierogi wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy 2-3 minuty od wypłynięcia. Pierogi możemy podawać solo lub z sosem jogurtowym ( do jogurtu naturalnego dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, 2 łyżki śmietany 18%, sól, pieprz). Smacznego
paapilotkaa