jajko - 22300 przepisów (strona:434/1487)

Placki ziemniaczane z gulaszem 242

się na te cudownie chrupiące placuszki?:-) Skladniki: 0,5kg szynki wieprzowej 1-2 cebule (do sosu, w zależności od wielkości cebuli) 0,5 kg ziemniaków cebula  mąka pszenna jajko sól, pieprz, papryka wędzona olej Szynkę kroimy na grubą kostkę, podsmażamy na oleju. Po chwili dodajemy drobno pokrojone cebule. Smażymy, aż się zarumienią. Przekładamy do garnka, dodajemy wodę, tak, żeby(...)Gotujemy na małym ogniu godzinę-półtorej. Zagęszczamy mąką pszenną. Placki ziemniaczane: Ziemniaki i cebulę obieramy i ścieramy na tarce- takiej najdrobniejszej, powinno powstać puree. Dodajemy 1-2 łyżki mąki, jajko, sól, pieprz. Mieszamy. Na gorący olej nakładamy porcję masy ziemniaczanej i smażymy placki, aż będą rumiane z obu stron. Jeśli nie chcesz placków ziemniaczanych, zajrzyj do przepisu na placki marchewkowe

Czerwona Porzeczka
Placki z marchewki 181

jedzą. Smaży się je na niewielkiej ilości tłuszczu, więc są na pewno mniej tłuste niż te wcześniej wspominane. Mi baaaardzo zasmakowały, MNIAM!:) Składniki: 1 duża marchewka 1 jajko łyżka mąki ziemniaczanej łyżka mąki pszennej sól, pieprz, kminek łyżka oleju do smażenia Marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Mieszamy z rotrzepanym jajkiem i obiema mąkami. Doprawiamy do smaku. Patelnię smarujemy

Czerwona Porzeczka
Drożdżówki z Makiem 150

latach wciąż coś w nim zmieniam, coś dokładam, coś zabieram :) Składniki na ok.10 szt.: 500 g mąki pszennej 40 g świeżych drożdży 1/3 szklanki cukru 250 ml mleka 2 jajka 1/2 łyżeczki soli 70 g masła roztopionego 1 łyżka domowego ekstraktu waniliowego NADZIENIE: 1 puszka masy makowej z bakaliami (800 g) 2 białka Białka ubiłam na sztywną pianę. Masę rozmiksowałam(...)rozczyn przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypałam sól, przesiałam mąkę i wymieszałam wszystko. Kiedy rozczyn podwoił swoją objętość wlałam go do mąki, dodałam roztrzepane widelcem jajka, ekstrakt waniliowy i zagniotłam wszystko w jednolite ciasto. Kiedy ciasto przestało kleić się do dłoni wlałam rozpuszczone masło i zagniatałam do czasu, w którym ciasto przestało się błyszczeć. Miskę

Blondynka Gotuje
Tort czekoladowo-makowy 166

ciasto ciemne: 1 kostka masła 2 szklanki cukru 4-5 łyżek kakao 1/2 szklanki wody 1 aromat do ciasta 2 szklanki mąki 4 jaja 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie W rondelku zagotować masło z cukrem i kakao.Następnie dodać wodę. Gotować chwilkę 2-3 minuty i odstawić do przestudzenia. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, .Do przestudzonej

w mojej kuchni
Chłodnik rzodkiewkowo-ogórkowy 121

dokładnie mieszamy. Wstawiamy na godzinę do lodówki, żeby wszystkie smaki się połączyły.  Jeśli chcecie podać taki chłodnik na Wielkanoc, proponuję dodać do niego ugotowane na twardo przepiórcze jaja

W poszukiwaniu inspiracji
Babka z batatami 148

orzechowa z batatami Składniki: (na formę do babki o pojemności 2,5 l z kominkiem) 250 g batatów 250 g miękkiego masła 100 g nugatu 100 g cukru 4 jajka 175 g mąki pszennej 75 g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g mielonych orzechów laskowych 1 łyżka rumu polewa: 125 g masła 85 g cukru pudru(...)Bataty obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, odcisnąć. Mąki przesiać, wymieszać z proszkiem i orzechami. Masło utrzeć z cukrem i nugatem na puszystą, jasną masę. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Partiami wsypywać mąkę, miksując na najniższych obrotach miksera. Dodać rum i bataty, połączyć. Masę przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wyspanej mąką. Piec

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jamajski sernik z ryżem 188

masła  Masa sernikowa: 2 szklanki ugotowanego ryżu 1 i 1/2 szklanki śmietany 500 g sera ricotta  500 g twarogu półtłustego 1 i 1/2 szklanki cukru 4 duże jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Karmel  wiórki do posypania Wykonanie : Spód . Do miski przełożyć zmielone herbatniki i migdały , dodać roztopione masło , wymieszać. Spód tortownicy 26 cm wyłożyć papierem(...)masło mieszamy mikserem   aż składniki dokładnie się połączą. W dużej misce ubijamy ser ricotta , twaróg i cukier , aż składniki się połączą i będą puszyste. Następnie wbijamy pojedynczo jajko , dodajemy wanilię i mieszankę ryżową . Wszystko dobrze mieszamy. Masę wlewamy na gotowy spód z herbatników . Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 60 minut. Sernik odstawiamy do przestygnięcia , kroimy po co najmniej

Sama słodycz i szczypta chili
Domowe bułki z parówką 185

Witajcie dzisiaj zapraszam was na pyszne bułeczki z kiełbaską w środku! Składniki: - 200g mąki pszennej mąki razowej - 300g mąki pszennej - 1 jajko - 1,5 szklanki ciepłego mleka - 1/3 kostki świeżych drożdży - 1 łyżeczka cukru - 1 łyżeczka soli - 100g startego sera - 15 parówek, ja użyłam kiełbasek smerfetek Wykonanie: W misce wymieszać mąkę cukier i sól. drożdży zrobić rozczyn i odstawić(...)wyrośnięcia. Roztrzepać jajko i wlać do ciasta razem z ciepłym mlekiem i wyrabiamy.  Gdy ciasto będzie w połowie wyrobione dodajemy drożdże i wrabiamy do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Takie ciasto przykrywamy i ostawiamy w ciepłe miejsce na około 1h. Po tym czasie wykładamy ciasto na blat i rękoma rozciągamy i wykrawamy nasze bułeczki. W środek kładziemy pół naszej parówki

Tanio szybko zdrowo
Wielkanocna babka drożdzowa 186

środku .  Składniki: 3,5 szklanki mąki pszennej ( użyłam 4 szklanki bo ciasto przy zagniataniu było zbyt klejące) 21 g suszonych drożdży (3 saszetki) 6 żółtek 1 całe jajko 1 szklanka letniego mleka 120 g rozpuszczonego masła (ostudzonego) 3/4 szklanki drobnego cukru ( można mniej jak ktoś lubi mniej słodką )  3 łyż soku z cytryny opcjonalnie rodzynki szczypta soli Przygotowanie(...)Mąkę przesiać dodać do niej suszone drożdże, sól, cukier . Wszystko razem wymieszać . Następnie dodajemy rozszczepiane żółtka , jajko, mleko, sok z cytryny i masło . Wszystko razem zagnieść lub zmiksować hakiem . Pod koniec można dodać rodzynki jeśli ktoś preferuje. Zagniecione ciasto odkładamy do wyrośnięcia , musi podwoić swój rozmiar . Zazwyczaj nagrzewam piekarnik przez 3 min , wkładam do piekarnika miskę z ciastem oczywiście temperatura

Wypieki Uli
Pasztet z fasoli z gruszką i orzechami 182

warzywne pasztety, to będzie strzał w dziesiątkę. Składniki na pasztet: 200 g fasoli białej (namoczyć 12h wcześniej) 1 duża cebula 1 średnia dojrzała gruszka 2 łyżki masła orzechowego 2 jajka 3 łyżki oleju rzepakowego 1 gałązka rozmarynu sól, pieprz Masło orzechowe 100 g orzechów ziemnych (bez soli) 4-5 łyżek oleju szczypta soli Orzeszki, sól i jedną łyżeczkę oleju wymieszać(...)skórką) oraz gałązkę rozmarynu i dusić do miękkości ok. 7 minut. Całość przestudzić, rozmaryn wyjąć i wyrzucić. Fasolę dokładnie zmiksować (to ważne) wraz z gruszką i cebulą. Dodać jajka, masło orzechowe i wymieszać. Całość przyprawić pieprzem i solą. Masę przekładamy do keksówki 20 cm (moja 26 cm) - masa jest luźna. Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4

Delicious Titbits
Bułeczki razowe z płatkami owsianymi 164

odkładamy do ostygnięcia. 15 g drożdży 3 łyżki letniej wody 3-4 łyżki siemienia lnianego 1,5 szklanki mąki pszennej razowej 3/4 szklanki mąki pszennej chlebowej 1 roztrzepane jajko z łyżką mleka+płatki owsiane górskie do posypania Dożdże rozpuszczamy w letniej wodzie i odstawiamy na 5 minut. W tym czasie siemię lniane mielimy (ja robię to w blenderze). Do miski(...)dzielimy na 6 części. Formujemy bułeczki, ktróe układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i odstawiamy na 30 minut, aby wyrosły i się napuszyły. Przed pieczeniem bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem i posupujemy płatkami owsianymi. Pieczemy w 200st przez ok 15 minut, aż się zarumienią. Studzimy na kratce

Zawsze głodna!
Pascha wielkanocna 359

lodówki, nie UHT 1,5 łyżki cukru z prawdziwą wanilią (lub cukier + ziarenka z połowy laski) 500 ml gęstej, kwaśnej śmietany 18% 1 łyżka soku z cytryny 5 dużych jaj 250 g miękkiego masła dobrej jakości 1 niepełna szklanka cukru pudru bakalie: domowa skórka pomarańczowa, migdały, rodzynki, suszone owoce lub orzechy listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content

Poezja smaku
Babka kawowa 205

blogu znajdziecie również inne babki http://ugotujmyto.pl/slodkosci/ciasta/babki/ Babka kawowa Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g miękkiego masła 2 łyżeczki kakao 4 jajka 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy lub pół łyżeczki ekstraktu z wanilii 1/2 szklanki mocnego, przestudzonego naparu z kawy 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Polewa: 150 -200 ml śmietany(...)gorzkiej czekolady   Miękkie masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i kawą rozpuszczalną. Ciągle miksując dodawać po jednym jajku. Mąkę przesiać z proszkiem i kakao. Do utartej masy dodawać -ciągle miksując- na przemian po trochu przesianej mąki i po trochu naparu. Blachę do babki dokładnie wysmarować masłem i oprószyć mąką lub bułką tartą. Masę przelać do formy i wstawić

UgotujmyTo.pl
Babka z michałkami 118

Składniki: 250 g masła 200 g cukru 4 jajka 350 g mąki 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki mleka 1 budyń waniliowy 200 g cukierków Michałki *, ja dodałam czekoladę deserową cukier puder lub polewa czekoladowa do dekoracji *cukierki można zastąpić dowolną czekoladą Przygotowanie : Masło ucieramy z cukrem na puch, tak by kryształki cukru nie były wyczuwalne(...)Dodajemy po jednym jajku i ucieramy Dosypujemy stopniowo mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i dolewamy mleko Ucieramy, aż masa stanie się jednolita Michałki kruszymy na małe kawałki i wsypujemy do masy, mieszamy za pomocą łyżki Przekładamy do formy posmarowanej tłuszczem i wysypaną bułką tartą Pieczemy przez 60 min, w temp. 180 *C, ja piekłam w prodiżu około

Proste Potrawy
Sernik mleczno-migdałowy z masą krówkową 164

Serniki po prawej stronie bloga. Składniki: 150 g solonych krakersów 80 g stopionego masła Masa serowa: 1 kg mielonego sera twarogowego na serniki 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego 5 jajek łyżeczka cukru migdałowego Dekoracja: 1/2 puszki masy krówkowej słupki migdałowe opakowanie 60 g ciasteczek Daim (Milka Daim Snacks) - można zamienić na połówki Ferrero Rocher Krakersy zmielić, dodać masło, wylepić(...)spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 23 cm. Schłodzić, by masa stwardniała. Twaróg wymieszać z mlekiem skondensowanym, cukrem migdałowym i rozkłóconymi jajkami. Wyłożyć masę na ciasteczkowy spód i wyrównać powierzchnię. Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 o C, a po 1/2 godzinie zmniejszyć temperaturę do 150 o C i piec około 45 minut. Środek sernika powinien

Czerwień i błękit