jajko - 22300 przepisów (strona:443/1487)

Mazurek czekoladowo-orzechowy 178

żółtka 3 ugotowane żółtka 2 łyżki ciemnego kakao szczypta soli Rozetki orzechowe: 150 g masła 250 g mąki pszennej 2 łyżki ciemnego kakao 1/2 szklanki orzechów laskowych 2 jajka 3 łyżki cukru pudru Nadzienie: 500 g masy krówkowej (kajmakowej) 50 g czekolady deserowej 1/2 szklanki orzechów laskowych Przygotowanie: Kruche ciasto: Do miski przesiewamy mąkę, wsypujemy cukier puder i kakao. Dokładnie(...)Rozetki orzechowe: Orzechy laskowe prażymy na suchej patelni, aż lekko się zrumienią i skórka będzie łatwo odchodzić. Następnie studzimy i mielimy na gładką pastę. Ucieramy masło z cukrem. Dodajemy jajka, kakao, zmielone orzechy i mąkę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i za pomocą szprycy wyciskamy rozetki przy brzegach podpieczonego spodu. Ponownie wstawiamy do piekarnika na około 15-20 minut. Nadzienie: Czekoladę

Oryginalny smak
Kawowa babka z polewą czekoladową 192

drugi dzień była równie świeża jak na początku. Myślę, że zachowałaby swoje walory na dłużej, niestety ktoś ją zjadł, zanim mogłam się o tym przekonać :) Składniki 5 jajek 1 szklanka cukru 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 3 łyżki kakao 1/4 szklanki mocnej kawy rozpuszczalnej, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g rozpuszczonego masła Dodatkowo 100 g gorzkiej(...)czekolady 3 łyżki śmietanki 30% Sposób przygotowania Masło rozpuścić w rondelku i odstawić by lekko przestygło. Jajka ubić mikserem do momentu, aż powstanie jasna i puszysta masa (ok. 5 minut). Wsypać cukier i jeszcze przez chwilę miksować. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i powoli przesypać do masy jajecznej. Mikserem wymieszać wszystkie składniki. Następnie wlać ostudzoną kawę, rozpuszczone masło

pink envelope
Leśny mech - tureckie ciasto ze szpinakiem 156

siła autosugestii. ;) Gorąco polecam, nie tylko 17 marca , bo na  pierwszy dzień wiosny również będzie jak znalazł! Składniki na ciasto: 350 g świeżego szpinaku typu 'baby' 3 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju słonecznikowego 2 szklanki mąki pszennej 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia sok z 1/2 cytryny skórka otarta z 1 cytryny Jajka ubij z cukrem

Food Square
tarta na słodko – przepis podstawowy 203

było TO! Ostatnio zrobiłam wersję zbliżoną do ideału, przepis wg Gordona Ramsaya, ale nie mówię, że nadal nie będę testować SKŁADNIKI 120 g chłodnego masła 1/2 szkl. cukru 1 jajko 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki zimnej wody PRZYGOTOWANIE Masło utrzeć z cukrem. Dodać jajko i szybko wymieszać mikserem. Dosypać mąkę i miksować, aby składniki połączyły się ze sobą

zabawa smakiem
Czekoladowe babeczki marchewkowe na pożegnanie zimy | dietetyczne, fit, odchudzone | bezglutenowe + DAWKA MOTYWACJI :) 202

smakiem chłodu :) Cykl przepisów słodzonych stewią! Składniki na 16 muffinek: 400 g obranej i startej na grubch oczkach marchewki 30 ml oliwy z oliwek 100 g mąki ryżowej 4 jajka 2 łyżki kakao naturalnego 4 łyżki stewii  1 płaska łyżeczka sody 2 łyżki cynamonu 1 łyżeczka imbiru 1/2 łyżeczki kardamonu 50g gorzkiej czekolady (można pominąć) 40g orzechów włoskich(...)laskowych (opcjonalnie) Przygotowanie: Czekolade i orzechy drobno posiekać. Do miski wrzucić rozbełtane jajka i oliwę. Dodać startą marchewkę, mąkę, kakao, stewię, sodę i przyprawy. Dorzucić posiekaną gorzką czekoladę oraz orzechy. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać. Formę do pieczenia muffinek wyłożyć papierowymi foremkami i nakładać masę przy pomocy łyżki. Piec ok 25 minut w 180 stopniach

Czarnawisienka
Cytrynowe cantuccini z pistacjami 158

krotnie więcej ;) Składniki: 60 g miękkiego masła 120 g drobnego cukru do wypieków 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego skórka otarta z 2 cytryn sok z 2 cytryn 3 jajka łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2,5 szklanki mąki 200 g obranych solonych pistacji Masło utrzeć z cukrem na białą masę. Dodać jajka, skórkę i sok z cytryn. Powoli

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Zupa szczawiowa 134

szczaw? Składniki: wywar warzywny lub mięsny (tu był użyty wywar na żeberkach) 3-4 garście szczawiu 3-4 duże ziemniaki 2 łyżki masła sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie jajko ugotowane na twardo Opcjonalnie: śmietana Gotujemy wywar. I tu każdy może zrobić taki, jaki lubi. Ten do naszej szczawiowej robiony był na żeberkach. Szczaw dokładnie opłukać i porwać na mniejsze(...)pokrojonymi w kostkę ziemniakami, liściem laurowym i zielem angielskim. Podgotować około 15 minut, do czasu aż ziemniaki zmiękną, doprawić do smaku i podawać. Warto dodać też wcześniej ugotowane jajko na twardo. U nas do smaku były grzanki czosnkowe, ale jak ktoś woli - zabielona śmietaną zupa też jest bardzo dobra. Uwaga: jeśli chcecie, żeby zupa miała intensywniejszy kolor i mocniejszy smak

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Zapraszam na śniadanie: pancakes! 137

Bardzo dawno nie jadłam pancakesów i wczoraj wieczorem mnie naszło, żeby je zrobić... Oto efekt! Składniki: 2 szklanki mąki pełnoziarniste 250ml maślanki 2 jajka 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia masło do smażenia dodatki: wedle uznania - ja użyłam cukru pudru, malin i golden syrupu Dokładnie wymieszać mąkę z cukrem i jajkami po czym dodać maślankę i połączyć

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Knedle ze śliwkami 109

było mi dane jeść knedli ze śliwkami - jak mnie naszło, to nie mogłam ich nie zrobić! :) Składniki: 1 kg ziemniaków 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2 jajka 1/2 łyżeczki soli 1 kg śliwek 4 łyżki cukru  Dodatkowo: masło, bułka tarta, cynamon, cukier puder - wedle uznania Śliwki poprzekrawać na połówki i wyrzucić pestki - tu od razu zaznaczę(...)temu knedle nie będą za duże. Ziemniaki obrać i ugotować, jak już będą miękkie - chwilę przestudzić i przepuścić przez praskę. Do tak przygotowanych ziemniaków dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, jajka i sól i dokładnie wymieszać (nie ugniatać). Z ciasta odrywać kawałki, spłaszczać w rękach, na środek nakładać śliwkę i posypujemy ją ok.1/4 łyżki cukru, po czym zlepiamy dokładnie brzegi ciasta

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Mocno czekoladowe brownie 141

zrobienie brownie jest trudne, długotrwałe i bardzo skomplikowane. W rzeczywistości to ciasto z tych do zrobienia po niespodziewanym telefonie gości "Przyjeżdżamy!" Składniki: kostka masła 3 tabliczki gorzkiej czekolady 3 jajka 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masło na bardzo wolnym ogniu roztopić w rondelku z czekoladą - cały czas delikatnie mieszać trzepaczką. Gdy wszystko ładnie się(...)roztopi zdjąć z ognia i odczekać ok. 5 minut do ostygnięcia. Po tym czasie dodać jajka, cukier i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i bardzo dokładnie wymieszać. Piec około 20-25 minut w temperaturze 190 stopni. całość powinna być spieczona z wierzchu a w środku wilgotna. Zostawić do ostygnięcia w uchylonym piekarniku. Smacznego :) Rzeczona trzepaczka

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Placuszki dyniowe 153

około 45 minut. Po tym czasie chwilę studzimy dynię, pozbawiamy ją skóry i kroimy w drobną kostkę. Miksujemy na gładką masę.   Składniki: 2 szklanki puree dyniowego 2 jaja 1 i 1/2 szklanki kefiru (może być również kwaśna śmietana lub maślanka) 1 i 3/4 szklanki mąki (wymieszałam białą z pełnoziarnistą) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Bananowe muffinki Nigelli Lawson 172

proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 tabliczki czekolady pokrojonej w drobną kostkę lub garść groszków czekoladowych Banany rozgnieść widelcem na gładką masę. W misce dokładnie ubić jaja z olejem. Cały czas mieszając dodać rozgniecione banany, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier i mąkę. Papilotki napełniać do3/4 wysokości i wstawić na 25-30 minut do piekarnika rozgrzanego

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Keks wg. mgazynu Kuchnia 120

Kuchnia - to jeden z magazynów, który z chęcią kupuję. Przepis lekko zmodyfikowałam jeśli chodzi o ilość cukru. Składniki: 150 g masła 100 g cukru 4 łyżki cukru waniliowego 3 jajka 170 g mąki pszennej 70 g zmielonych migdałów 100 ml mleka 300 g kandyzowanych owoców 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli Masło ucieramy z cukrem(...)cukrem waniliowym na białą puszystą masę. Dodajemy po kolei po jednym jajku. Dosypujemy sól, sodę oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Po trochu wsypujemy mąkę wymieszaną z migdałami. Ustawiamy mikser na najniższe obroty i dodajemy kandyzowane owoce i mleko. Keks wkładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 60 minut w temperaurze 160 stopni. Smacznego :)  Zapraszam

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
W sam raz na jeden raz: ciasto marchewkowe 127

żeby wyszła odpowiednia ilość. Ciasto marchewkowe wpisuje się cudnie w przedświąteczny nastrój - jest pyszne, podobne trochę w smaku do piernika. Składniki (na 2 ramekiny o średnicy 11 cm): 1 jajko 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki 5 łyżek oleju 1/2 szklanki marchewki (ja trę na grubych okach) 5-6 łyżek orzechów lub bakalii 1/4 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżki sody oczyszczonej(...)łyżka skórki pomarańczowej Jajko ubić z cukrem i olejem na białą i puszystą masę. Dodając mąkę, cynamon, sodę oczyszczoną cały czas miksować. Na sam koniec dodać startą marchew i bakalie wg. uznania - ja dodaję tylko orzechy, bo nie przepadam np. za rodzynkami. Przelać do wysmarowanych masłem i wysypanych bułką tartą form i wstawić na około 20-25 minut, do suchego

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Faszerowane tortille: Styczniowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 131

twarde, ale po około 5 minutach powinno na nowo zrobić się elastyczne. Nadzienie tuńczykowe (na około 4-5 sztuk): 1 puszka tuńczyka z puszki, odsączona z zalewy 1 ugotowane jajko na twardo, pokrojone w drobną kostkę, 1 malutka cebula pokrojona w drobną kostkę i przesmażona szczypiorek  sól i pieprz do smaku Sos czosnkowy: 2 łyżki śmietany(...)śmietanę, majonez, dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i szczyptę soli i pieprzu. Odstawić na 10 minut, żeby smaki się połączyły. Nadzienie: Tuńczyka wymieszać z pokrojonym w drobną kostkę jajkiem na twardo, przesmażoną cebulą i szczypiorkiem. Dodać 1/4 przygotowanego wcześniej sosu czosnkowego. Przygotowane na początku tortille delikatnie smarować resztą sosu czosnkowego (będą się lepiej sklejały i nie będą rozłaziły), smarować

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!

Proponowane wyszukiwania