jajko - 22300 przepisów (strona:449/1487)

Tort z Linzu, czyli kruchy migdałowo- malinowy torcik z cynamonem i goździkami 179

mrożonych malin, a jeśli robicie domowe nalewki malinowe, możecie dodać część malin z nalewki. Składniki: 200g masła 200g mielonych migdałów 200g mąki 150g cukru 1 cukier waniliowy 1 jajko 2 żółtka 1 łyżeczka cynamonu ¾ łyżeczki mielonych goździków 1/3 łyżeczki soli 300- 500g dżemu malinowego niskosłodzonego (świeżych lub mrożonych malin*) 2 łyżki malinówki (co nie jest konieczne) 1 łyżka cukru pudru(...)Miękkie masło ucieramy cukrem, cukrem waniliowym i solą. Następnie dodajemy jajko, żółtka, mielone migdały, cynamon i goździki. Na koniec dodajemy mąkę. Gotową masę wkładamy do lodówki, na co najmniej godzinę. Blaszkę do tarty lub tortownicę o średnicy 26 - 28cm, smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Wystudzone ciasto dzielimy na dwie części. 2/3 ciasta wylepiamy spód i boki blaszki, tworząc rant

Smakowy Raj
Świąteczne pierniczki z Video jak je zrobić, z opisem, mnóstwem zdjęć i dwoma rodzajami lukru 135

zapraszam do zobaczenia mojego pierwszego Filmu poświęconego właśnie tym pierniczkom świątecznym :) Składniki: 500g mąki 40g przyprawy do piernika 3/4 łyżeczki sody 1 łyżeczka kakao 2 łyżeczki cynamonu 1 jajko 180g margaryny 70g cukru 150g miodu Lukier z białek : 2 białka 1 szklanka cukru pudru Dodatkowo: + barwniki spożywcze + kolorowe posypki  Lukier np. z mlekiem: 1 szklanka cukru pudru Około(...)dołek, do którego będziemy wlewać pozostałe składniki. Margarynę, cukier i miód, zagotowujemy w garnuszku i pozostawiamy do wystygnięcia. Gdy będą zimne, wlewamy do miski z suchymi składnikami i dodajemy jajko. Całość dobrze wyrabiamy na jednolitą masę, po czym pakujemy w woreczek foliowy lub folię spożywczą i pozostawiamy na około 12 godzin. Najlepiej zarobić ciasto wieczorem i piec następnego dnia. Odleżane

Smakowy Raj
Eklerki (eklery) z kremem budyniowym 184

nich niesamowitą słabość i nigdy nie przechodzę obok nich obojętnie :) Najczęściej robię eklerki podłużne, tym razem zrobiłam inaczej :) Ciasto ptysiowe/ eklerkowe: 6dag margaryny ¼ litra wody 12dkg mąki 4 jajka Krem budyniowy: 500ml mleka ½ szklanki cukru 3 żółtka 1 budyń waniliowy 1 cukier waniliowy 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżka mąki pszennej 10dag miękkiego masła 82% * można dodać(...)rozpuścił. Następnie wlewamy rozmieszany budyń i cały czas mieszając czekamy by się budyń zagotował. Gotowy budyń pozostawiamy do ostygnięcia. I znowu wracamy do ciasta :) Ciasto miksujemy dodając po jednym jajku. Masa musi być dobrze zmiksowana, tak by nie było żadnych grudek. Gotową masę przekładamy do szprycy lub mocnego woreczka i formujemy z niej (na blaszce wyłożonej papierem pergaminem lub wysmarowanej

Smakowy Raj
Roladki serowe z pieczarkami (i szynką) 127

częściowo z pieczarkami i szynką. Oczywiście jeśli ktoś chce może dodać samą szynkę :)  Wybierzcie najlepszą opcję smakową dla siebie :) Składniki: ½ kg sera Gouda 150g sera topionego 3 jajka (ugotowane na twardo) 100g masła ok. 200g pieczarek 20g margaryny ½ dużej cebuli 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki Ok. ½ łyżeczki soli Pieprz *Ewentualnie 50g szynki Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy drobniutko(...)czym podduszamy na margarynie (około 7 do 10 minut). Miękkie masło ucieramy razem z serkiem topionym na gładką masę, a następnie dodajemy do niego drobno posiekane jajka, cebulę, natkę pietruszki i duszone pieczarki. Całość solimy i pieprzymy, po czym dobrze mieszamy w jedną masę (wtedy można dodać pokrojone drobne kawałki szynki). Ser kroimy na drobniejsze kawałki, po czym wkładamy

Smakowy Raj
Bringoli, spatzle, nudle, czyli danie z makaronem własnej produkcji na sposób prowansalski :) 174

Bringoli we Włoszech, spatzle (szpecle) w Niemczech, u nas po prostu nudle :) Czyli szybkie coś z niczego, ale za to dobre :) Bringoli: 2 jajka 1 ½ szklanki mąki (+ ½ szklanki do podsypania) Sól Dodatkowo: 30g margaryny 1 – 2 kawałki kiełbasy np. śląskiej Zioła prowansalskie W mące robimy dołek, wbijamy jajka, solimy, a następnie wyrabiamy ciasto makaronowe. Z początku przy użyciu widelca

Smakowy Raj
Oponki, krążki, pączki serowe 113

pewna. W każdym razie oponki wychodzą pyszne i robi się je bardzo szybko. Polecam :) Składniki: 40 dag mąki (+ ok. ½ szklanki do podsypania) 15 dag cukru 20 dag twarogu 1 jajko 6 łyżek oleju 6 łyżek mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Smalec do smażenia Cukier puder do posypania Mąkę i cukier wsypujemy do miski, robimy w nich dołek, do którego(...)wbijamy jajko, dodajemy twaróg, olej, mleko i proszek do pieczenia. Całość razem mieszamy widelcem lub szpatułką. Wyrobione ciasto wałkujemy, a następnie wycinamy z niego, przy pomocy szklanki i kieliszka oponki. Ja zamiast kieliszka użyłam foremki serduszka. Wycięte oponki wrzucamy na gorący tłuszcz i pieczemy obustronnie, na złoty kolor. Upieczone oponki wyjmujemy na siatkę do frytek lub papier kuchenny, by nadmiar

Smakowy Raj
Walentynkowa francuska zapiekana zupa cebulowa :) 138

Winiary pomysł na… Francuską zapiekaną zupę cebulową 400g cebuli 1litr wody 100g żółtego sera startego Kilka kromek bagietki (czerstwej) 2 – 3 łyżki oleju do smażenia Arkusz ciasta francuskiego 1 jajko 2 łyżki mleka Cebulę obieramy i kroimy cienkie półplasterki, wrzucamy do rondla z rozgrzaną oliwą i podsmażamy na jasnozłoty kolor, przez około 5 minut, mieszając. Następnie zalewamy wodą, wsypujemy zawartość(...)łabędzie, wieża Eiffla i ramka – serduszko (najlepiej zrobić trochę więcej sztuk, gdyby coś nam nie wyszło). Powykrawane figurki z ciasta układamy na papier pergamin, a następnie smarujemy rozmąconym jajkiem z mlekiem. Wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy na złoty kolor. Gotową zupę przelewamy do miseczek, na wierzch układamy bagietkę, lekko polewamy zupą, posypujemy startym serem i wkładamy

Smakowy Raj
Lasagne (Lazania) od A do Zet, z przepisem na makaron i sos mięsno - pomidorowy 191

łyżeczki bazylii 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka soli ½ szklanki wody 1 czubata łyżka mąki Dodatkowo: 3 - 4 łyżki oleju 300 – 400g Sera Gouda Około 180ml śmietany Makaron: 4 jajka Ok. 3 szklanki mąki Ok. ½ łyżeczki soli Olej wlewamy do patelni lub rondla, gdy jest już gorący wrzucamy na niego mięso mielone i smażymy, co pewien czas mieszając przez około(...)się mięsa. Całość jeszcze raz zagotowujemy, kosztujemy i ewentualnie jeszcze raz doprawiamy do smaku. 2 szklanki mąki wsypujemy do dość dużej miseczki. W mące robimy dołek, do którego wbijamy jajka i solimy. Na początku ciasto wyrabiamy widelcem lub szpatułką. Gdy zrobi się z niego dość gęste, wyrabiamy go ręcznie, podsypując pozostałą szklanką mąki. Ciasto makaronowe musi być dość tęgie. Następnie

Smakowy Raj
American Carrot & Orange Birthday Cake, czyli Tort pomarańczowo – marchewkowy w stylu amerykańskim 127

niczym nasączać i długo utrzymuje świeżość. Zresztą wypróbujcie sami :) Ciasto marchewkowe: 2 szklanki marchewki, startej na drobnych oczkach ¾ kostki margaryny 1 ½ szklanki cukru 1 duży cukier waniliowy 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody 2 szklanki mąki Krem śmietankowy: 700ml śmietany kremówki 30% 4 ½ łyżeczki żelatyny 2 – 3 łyżeczki cukru waniliowego Warstwa pomarańczowa: Duży dżem pomarańczowy(...)cukru waniliowego 1 łyżeczka żelatyny 1 pomarańcza + ewentualnie 2 plastry ananasa z puszki + kawałek kandyzowanej skórki z pomarańczy Margarynę roztapiamy, po czym dodajemy do niej cukier, cukier waniliowy i jajka. Całość ucieramy, a następnie dodajemy do niej proszek do pieczenia, sodę, mąkę i ponownie ucieramy. Na koniec dodajemy startą na drobnych oczkach marchewkę i jeszcze raz mieszamy. Gotową masę wylewamy

Smakowy Raj
Naleśniki dla miłośników konkretów, czyli buritto z przepysznym pomidorowo – kiełbasowym nadzieniem 181

imprezy. Można je oczywiście zrobić wcześniej i tylko zapiec przed podaniem. Goście zazwyczaj są zdziwieni jak widzą naleśniki, no ale po spróbowaniu już nikt się nie dziwi :) Naleśniki: 3 jajka 3 szklanki mleka 3 szklanki mąki *ewentualnie olej do smażenia Nadzienie: 4 kawałki kiełbasy śląskiej (lub więcej :) 1 duża cebula 1 duża papryka (kolor dowolny) 1 łyżka oleju 1 puszka(...)czerwonej fasolki 3 łyżki przecieru pomidorowego ½ łyżeczka pieprzu Cayenne 1 łyżeczka Gyrosu 1 płaska łyżeczka soli Pieprz 2 łyżki mąki Dodatkowo: Ok. 100gr żółtego sera np. gouda Jajka i mleko mieszamy trzepaczką i wsypujemy stopniowo mąką. Ciasto naleśnikowe jest gotowe, gdy nie ma grudek. Naleśniki pieczemy na rozgrzanej patelni, bez dodatku oleju. Jeśli ciasto lepi się do patelni, wówczas możemy

Smakowy Raj
Wuzetka czy Tiramisu? czyli ciasto marchewkowe z pomarańczowo – śmietankowym wnętrzem, na styl amerykański. American Carrot Tira 183

może wkrótce zaskoczę Was kolejnym sposobem na marchewkowe ciasto :) Ciasto marchewkowe: 2 szklanki marchewki, startej na drobnych oczkach ¾ kostki margaryny 1 ½ szklanki cukru 1 duży cukier waniliowy  4 jajka  2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody 2 szklanki mąki Krem śmietankowy: 800ml śmietany kremówki 30% 4 ½ łyżeczki żelatyny 2 łyżeczki cukru waniliowego Warstwa pomarańczowa: Duży dżem pomarańczowy(...)łyżki cukru i gotować pod przykryciem około 5 minut na wolnym ogniu, po czym pozostawić do ostygnięcia. Margarynę roztapiamy, po czym dodajemy do niej cukier, cukier waniliowy i jajka. Całość ucieramy, a następnie dodajemy do niej proszek do pieczenia, sodę, mąkę i ponownie ucieramy. Na koniec dodajemy startą na drobnych oczkach marchewkę i jeszcze raz mieszamy.  Gotową masę wylewamy

Smakowy Raj
Ciasteczka MiXy 158

Ciasteczek ze słonecznikiem i płatkami owsianymi . Dodatek płatków kukurydzianych sprawił, że ciasteczka są bardziej chrupkie. Pyszne :) Spróbujcie sami :) Składniki: 250g margaryny 1 ½ szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 jajka ¾   łyżeczki soli ¾ łyżeczki sody ¾ łyżeczki proszku do pieczenia 3 szklanki mąki 2 czekolady ¾ szklanki płatków owsianych ¾ szklanki płatków kukurydzianych ¾ szklanki słonecznika (łuskanego) Miękką lub rozpuszczoną (letnią) margarynę ucieramy(...)cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy jajka, proszek, sodę, sól i mąkę. Do dobrze wymieszanej masy dodajemy płatki owsiane, płatki kukurydziane, słonecznik i pokrojoną w kosteczkę czekolade. Ponownie mieszamy i z gotowej masy formujemy niewielkie kuleczki, które układamy w dość dużej odległości jedno od drugiego na papier pergamin.  Ciasteczka pieczemy na złoty kolor w temperaturze

Smakowy Raj
Babeczki waniliowe z bogatym budyniowym wnętrzem 141

ulubione smaki, a ja uwielbiam jeść świeże ciasto :) Polecam moje kruche babeczki z budyniem waniliowym :)  Ciasto kruche na babeczki: 60g margaryny ½ szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 jajka 1 łyżka śmietany 2 szklanki mąki ( + ½ do podsypania) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Budyń: 450ml mleka 1 budyń waniliowy 3 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 żółtka Babeczki(...)szklanki cukru pudru ok.3 łyżki mleka lub soku z cytryny Kropelki: 40g czekolady 20ml mleka Miękką margarynę ucieramy łyżką lub szpatułką z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy jajka i śmietanę oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dobrze wyrabiamy ciasto ręcznie, po czym wkładamy do lodówki na około godzinę. Odlewamy pół szklanki mleka, w którym mieszamy budyń i żółtka

Smakowy Raj
Łazanki z pieczarkami i domowym makaronem 220

dodatków mięsnych łazanki również smakują bardzo dobrze :)   Składniki: 500g makaronu gotowego lub domowego 800g pieczarek 2 średnie cebule 50g margaryny 30g masła Sól Pieprz Domowy makaron:   4 jajka   Ok. 3 szklanki mąki   Ok. ½ łyżeczki soli 2 szklanki mąki wsypujemy do dość dużej miseczki. W mące robimy dołek, do którego wbijamy jajka i solimy. Na początku ciasto

Smakowy Raj
Kruchy jabłecznik z rodzynkami i cynamonem 161

temu, gdy byłam jeszcze dzieckiem. Uwielbiam jabłeczniki, zwłaszcza takie z kwaśnych jabłek, co dla mnie jest poezją. Ciasto: 50dag mąki 20dag cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 20dag margaryny 3 jajka 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie: 1kg jabłek (świeżych* lub musu jabłkowego domowej roboty ze słoika**) 2 cukry waniliowe 3 łyżeczki cynamonu ¾ szklanki rodzynek Dodatkowo: 1 – 2 łyżki cukru pudru(...)posypania Miękką margarynę ucieramy, a następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy i jajka. Na koniec dodajemy po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części: 2/3 i 1/3. Średniej wielkości blaszkę smarujemy tłuszczem, a następnie rozprowadzamy cienko, palcami 2/3 ciasta na spód, nakłuwamy widelcem. Resztę ciasta wkładamy do lodówki. *Obrane jabłka trzemy na grubych oczkach

Smakowy Raj