Babka migdałowa z wiórkami czekoladowymi to nowy, fajny pomysł i na święta i wszelakie inne okazje :) Polecam bo jest pyszna :) Składniki: 250g margaryny 1 ½ szklanki cukru 6 jajek 1 ½ szklanki mąki Szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250g drobno mielonych migdałów 100g wiórek czekoladowych 2 łyżki soku pomarańczowego, likieru lub nalewki* :) Dodatkowo: 2 łyżki cukru pudru do posypania Margarynę(...)ucieramy z cukrem na gładką masę, następnie dodajemy po jednym jajku, po czym dodajemy sok (likier lub nalewkę), proszek do pieczenia, mąkę, mielone migdały i pokrojoną na drobne kosteczki czekoladę. Gotową masę ciastową przekładamy do wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą foremki. Ja piekłam w dwóch blaszkach 30cm długich x 10cm szerokich x 6 cm wysokich. Wyszły idealne. Babki pieczemy
Smakowy Rajporcji, gdyż można je dość długo przechowywać i są pyszne :) Ciasteczka: 250g margaryny 60dag mąki (+ szklanka do podsypania) 15 cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 3 łyżki kwaśnej śmietany 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa kokosowa: 4 białka 1 ½ szklanki cukru pudru 200g kokosu Około 30-40dag połówek orzechów włoskich, migdałów, orzechów laskowych Miękką margarynę ucieramy z cukrem(...)cukrem waniliowym, śmietaną, jajkami i proszkiem do pieczenia. Na koniec wsypujemy mąkę, wyrabiając ciasto. Masę ciastową wałkujemy na grubość 3-5mm, z której wykrawamy ciasteczka. Gotowe ciasteczka układamy na blaszkach wyłożonych papierem pergaminem. Z białek ubijamy sztywną masę, następnie wsypujemy cukier i ubijamy jeszcze chwilę. Na koniec do masy dodajemy kokos i mieszamy łyżka. Gotową masę przekładamy do szprycy
Smakowy Rajcookies . Ja podzieliłam ciasto na dwie części i w ten sposób, miałam również pyszną wersję z czekoladą :) Ciasteczka: 1 kostka margaryny 1 ½ szklanki cukru 1 op. cukru waniliowego 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 ½ szklanki mąki ½ łyżeczki soli 1 ½ szklanki płatków owsianych 1 ½ szklanki prażonego słonecznika +1 czekolada (jeśli ktoś chce :) Słonecznik wrzucamy na gorącą patelnie i smażymy(...)Uprażony w ten sposób słonecznik zyskuje dużo bogatszy smak. Następnie przekładamy słonecznik na talerz i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Miękką margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy jajka, proszek, sól i mąkę. Do dobrze wymieszanej masy dodajemy płatki owsiane i słonecznik. Ponownie mieszamy i z połowy gotowej masy formujemy niewielkie kuleczki, które układamy w dość dużej odległości jedno
Smakowy Rajjestem, że lubię zrobić dużo żeby potem rozdawać :) Ciasto: 2 ¼ szklanki mąki (+1/2 szklanki na podsypanie) 2 łyżki cukru 3 dag drożdży (+1 łyżeczka cukru) ¾ szklanki mleka 1 jajko 1 żółtko* 1 łyżka oliwy 1 płaska łyżeczka soli 100g margaryny 1 łyżeczka cukru waniliowego *Białko do posmarowania rogalików Krem czekoladowo- słonecznikowy 100g czekolady 2 łyżki nutelli lub masła(...)cukrem i dodajemy do nich część mleka. Pozostawiamy do wyrośnięcia. W mące robimy dołek do którego wlewamy rozpuszczoną margarynę, resztę mleka, oliwę, a następnie dodajemy sól, cukier, cukier waniliowy, jajko, żółtko i wyrośnięte drożdże. Wyrabiamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy krem czekoladowy… Słonecznik wrzucamy na gorącą patelnie i podsmażamy bez tłuszczu, cały czas mieszając. Przyrumieniony słonecznik
Smakowy Rajmojej teściowej, która nie robi tradycyjnych gołąbków. Polecam :) Składniki: Ok. 15 liści kapusty pekińskiej ½ kg ugotowanego i zmielonego mięsa wieprzowego (lub innego) 1 czerstwa bułka 1 cebula 1 jajko ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki vegety Pieprz wg uznania Olej lub tłuszcz do smażenia Sos pomidorowy: 1 koncentrat pomidorowy sól Listki kapusty pekińskiej rozdzielamy, po czym gotujemy w lekko osolonej wodzie, około(...)gdyż listki są bardzo delikatne i mogą się zbyt rozgotować. Ugotowane liście wyjmujemy z garnka i pozostawiamy do ostygnięcia. Do mięsa mielonego dodajemy pokrojoną drobniutko cebulę, namoczoną czerstwą bułkę, jajko, sól, vegetę i pieprz. Całość mieszamy, po czym rozpoczynamy faszerowanie. Doprawione mięsko nakładamy na twardszą część liścia i rolujemy. Gotowe gołąbki podpiekamy na oleju, z każdej strony
Smakowy Rajsię zagotuje. Na koniec próbujemy danie i doprawiamy solą i pieprzem do smaku i odstawiamy do chwili, gdy placki będą gotowe. Placki ziemniaczane: 1kg ziemniaków 1 duża cebula 1 jajko 1 łyżeczka soli Pieprz Ok. 2 łyżki mąki pszennej (lub więcej w zależności od tego ile soku mają ziemniaki) Olej do smażenia Ziemniaki trzemy na tarce i dodajemy do nich(...)wersji szybszej, ziemniaki kroimy na małe kosteczki i wrzucamy po trochu do dzbanka do koktajli i miksujemy. Gdy mamy już 1/3 ziemniaków zmiksowanych, można dodać do nich jajko i cebulę, a na koniec sól, pieprz i mąkę. Placki ziemniaczane pieczemy obustronnie na patelni z olejem. Ja zazwyczaj robie placki wielkości patelni, ale można zrobić mniejsze. Na upieczone placki ziemniaczane nakładamy
Smakowy Rajktóry najbardziej lubię :) Ten rodzaj tortu nadaje się zarówno na urodziny, jak i na święta :) Oczywiście jego kolory, smak i wzory mogą być dowolne :) Ciasto: 2 białka z dużych jaj ½ szklanki cukru ¾ szklanki mąki + niebieski barwnik spożywczy, ilość wg tego, jaki odcień chcemy uzyskać Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy do nich cukier i miksujemy, do chwili
Smakowy Rajmrożonych malin, a jeśli robicie domowe nalewki malinowe, możecie dodać część malin z nalewki. Składniki: 200g masła 200g mielonych migdałów 200g mąki 150g cukru 1 cukier waniliowy 1 jajko 2 żółtka 1 łyżeczka cynamonu ¾ łyżeczki mielonych goździków 1/3 łyżeczki soli 300- 500g dżemu malinowego niskosłodzonego (świeżych lub mrożonych malin*) 2 łyżki malinówki (co nie jest konieczne) 1 łyżka cukru pudru(...)Miękkie masło ucieramy cukrem, cukrem waniliowym i solą. Następnie dodajemy jajko, żółtka, mielone migdały, cynamon i goździki. Na koniec dodajemy mąkę. Gotową masę wkładamy do lodówki, na co najmniej godzinę. Blaszkę do tarty lub tortownicę o średnicy 26 - 28cm, smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Wystudzone ciasto dzielimy na dwie części. 2/3 ciasta wylepiamy spód i boki blaszki, tworząc rant
Smakowy Rajzapraszam do zobaczenia mojego pierwszego Filmu poświęconego właśnie tym pierniczkom świątecznym :) Składniki: 500g mąki 40g przyprawy do piernika 3/4 łyżeczki sody 1 łyżeczka kakao 2 łyżeczki cynamonu 1 jajko 180g margaryny 70g cukru 150g miodu Lukier z białek : 2 białka 1 szklanka cukru pudru Dodatkowo: + barwniki spożywcze + kolorowe posypki Lukier np. z mlekiem: 1 szklanka cukru pudru Około(...)dołek, do którego będziemy wlewać pozostałe składniki. Margarynę, cukier i miód, zagotowujemy w garnuszku i pozostawiamy do wystygnięcia. Gdy będą zimne, wlewamy do miski z suchymi składnikami i dodajemy jajko. Całość dobrze wyrabiamy na jednolitą masę, po czym pakujemy w woreczek foliowy lub folię spożywczą i pozostawiamy na około 12 godzin. Najlepiej zarobić ciasto wieczorem i piec następnego dnia. Odleżane
Smakowy Rajnich niesamowitą słabość i nigdy nie przechodzę obok nich obojętnie :) Najczęściej robię eklerki podłużne, tym razem zrobiłam inaczej :) Ciasto ptysiowe/ eklerkowe: 6dag margaryny ¼ litra wody 12dkg mąki 4 jajka Krem budyniowy: 500ml mleka ½ szklanki cukru 3 żółtka 1 budyń waniliowy 1 cukier waniliowy 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżka mąki pszennej 10dag miękkiego masła 82% * można dodać(...)rozpuścił. Następnie wlewamy rozmieszany budyń i cały czas mieszając czekamy by się budyń zagotował. Gotowy budyń pozostawiamy do ostygnięcia. I znowu wracamy do ciasta :) Ciasto miksujemy dodając po jednym jajku. Masa musi być dobrze zmiksowana, tak by nie było żadnych grudek. Gotową masę przekładamy do szprycy lub mocnego woreczka i formujemy z niej (na blaszce wyłożonej papierem pergaminem lub wysmarowanej
Smakowy Rajczęściowo z pieczarkami i szynką. Oczywiście jeśli ktoś chce może dodać samą szynkę :) Wybierzcie najlepszą opcję smakową dla siebie :) Składniki: ½ kg sera Gouda 150g sera topionego 3 jajka (ugotowane na twardo) 100g masła ok. 200g pieczarek 20g margaryny ½ dużej cebuli 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki Ok. ½ łyżeczki soli Pieprz *Ewentualnie 50g szynki Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy drobniutko(...)czym podduszamy na margarynie (około 7 do 10 minut). Miękkie masło ucieramy razem z serkiem topionym na gładką masę, a następnie dodajemy do niego drobno posiekane jajka, cebulę, natkę pietruszki i duszone pieczarki. Całość solimy i pieprzymy, po czym dobrze mieszamy w jedną masę (wtedy można dodać pokrojone drobne kawałki szynki). Ser kroimy na drobniejsze kawałki, po czym wkładamy
Smakowy RajBringoli we Włoszech, spatzle (szpecle) w Niemczech, u nas po prostu nudle :) Czyli szybkie coś z niczego, ale za to dobre :) Bringoli: 2 jajka 1 ½ szklanki mąki (+ ½ szklanki do podsypania) Sól Dodatkowo: 30g margaryny 1 – 2 kawałki kiełbasy np. śląskiej Zioła prowansalskie W mące robimy dołek, wbijamy jajka, solimy, a następnie wyrabiamy ciasto makaronowe. Z początku przy użyciu widelca
Smakowy Rajpewna. W każdym razie oponki wychodzą pyszne i robi się je bardzo szybko. Polecam :) Składniki: 40 dag mąki (+ ok. ½ szklanki do podsypania) 15 dag cukru 20 dag twarogu 1 jajko 6 łyżek oleju 6 łyżek mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Smalec do smażenia Cukier puder do posypania Mąkę i cukier wsypujemy do miski, robimy w nich dołek, do którego(...)wbijamy jajko, dodajemy twaróg, olej, mleko i proszek do pieczenia. Całość razem mieszamy widelcem lub szpatułką. Wyrobione ciasto wałkujemy, a następnie wycinamy z niego, przy pomocy szklanki i kieliszka oponki. Ja zamiast kieliszka użyłam foremki serduszka. Wycięte oponki wrzucamy na gorący tłuszcz i pieczemy obustronnie, na złoty kolor. Upieczone oponki wyjmujemy na siatkę do frytek lub papier kuchenny, by nadmiar
Smakowy RajWiniary pomysł na… Francuską zapiekaną zupę cebulową 400g cebuli 1litr wody 100g żółtego sera startego Kilka kromek bagietki (czerstwej) 2 – 3 łyżki oleju do smażenia Arkusz ciasta francuskiego 1 jajko 2 łyżki mleka Cebulę obieramy i kroimy cienkie półplasterki, wrzucamy do rondla z rozgrzaną oliwą i podsmażamy na jasnozłoty kolor, przez około 5 minut, mieszając. Następnie zalewamy wodą, wsypujemy zawartość(...)łabędzie, wieża Eiffla i ramka – serduszko (najlepiej zrobić trochę więcej sztuk, gdyby coś nam nie wyszło). Powykrawane figurki z ciasta układamy na papier pergamin, a następnie smarujemy rozmąconym jajkiem z mlekiem. Wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy na złoty kolor. Gotową zupę przelewamy do miseczek, na wierzch układamy bagietkę, lekko polewamy zupą, posypujemy startym serem i wkładamy
Smakowy Rajłyżeczki bazylii 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka soli ½ szklanki wody 1 czubata łyżka mąki Dodatkowo: 3 - 4 łyżki oleju 300 – 400g Sera Gouda Około 180ml śmietany Makaron: 4 jajka Ok. 3 szklanki mąki Ok. ½ łyżeczki soli Olej wlewamy do patelni lub rondla, gdy jest już gorący wrzucamy na niego mięso mielone i smażymy, co pewien czas mieszając przez około(...)się mięsa. Całość jeszcze raz zagotowujemy, kosztujemy i ewentualnie jeszcze raz doprawiamy do smaku. 2 szklanki mąki wsypujemy do dość dużej miseczki. W mące robimy dołek, do którego wbijamy jajka i solimy. Na początku ciasto wyrabiamy widelcem lub szpatułką. Gdy zrobi się z niego dość gęste, wyrabiamy go ręcznie, podsypując pozostałą szklanką mąki. Ciasto makaronowe musi być dość tęgie. Następnie
Smakowy Raj