jajko - 22300 przepisów (strona:455/1487)

Leniwiec pospolity jesienią 154

IMBIREM, CYNAMONEM I ORZECHAMI 400g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki imbiru 200ml oleju 400g cukru 3 jajka 2 gruszki (raczej twarde, niedojrzałe) 2 łyżeczki syropu waniliowego czubata szklanka zmielonych orzechów Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Formę do babki nacieramy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą albo kaszą manną. Gruszk(...)prezent od wujka), a tak wyglądała nadwyżka gruszkowa:)  W dużej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon i imbir. W drugiej misce mieszamy olej, cukier i jajka- do uzyskania jednolitej masy. Masę łączymy z suchymi składnikami. Dodajemy gruszki, orzechy i syrop waniliowy. Dokładnie mieszamy i wlewamy do formy. Z tej ilości wychodzą dwa bochenki albo jedna duża

les mirabelles
Żegnamy Hokkaido 115

szczypta proszku do pieczenia szczypta soli 3/4 łyżki lodowatej wody 5 listków szałwi Na nadzienie: ok. 500g puree z dyni (robiłam je tutaj ) sól i pieprz 100g Gorgonzoli 2 jajka 150ml mleka  Piekarnik nagrzewamy do 200*C. Okrągłą formę do ciasta (ok. 24 cm) natłuszczamy i wysypujemy bułką tartą. Przesiewamy mąkę, dodajemy szczypty proszku i soli oraz drobniutko posiekane(...)chowamy do lodówki na kilkanaście minut. Puree solimy i pieprzymy. Gorgonzolę kruszymy lub kroimy w drobną kostkę. Polecam ostrzejszy ser- świetnie będzie współgrał z łagodną dynią. W misce mieszamy jajka, mleko i doprawiamy solą i pieprzem. Z solą trzeba uważać, bo ser może być mocno słony. Schłodzone ciasto gęsto nakłuwamy i umieszczamy w nagrzanym piekarniku na 15-20 minut

les mirabelles
Dziś są bloga urodziiiiiny! 148

muffiny 40g masła 100g masy marcepanowej 300g maki 150g cukru   2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody  szczypta soli 100ml śmietany 12% 150ml mleka 1 jajko suszone maliny (garść) Do formy do muffinów wkładamy papilotki. Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Mieszamy składniki na kruszonkę do otrzymania w miarę jednolitych okruchów i chowamy ją do lodówki. Masło roztapiamy(...)pokroiliśmy nie skleiło się z powrotem w gulę. W dużej misce mieszamy suche składniki- mąkę, cukier, proszek, sodę i sól. W drugiej misce mieszamy mokre składniki- śmietanę, mleko i jajko. Łączymy suche i mokre składniki, dodajemy masło. Po otrzymaniu dość jednolitej masy (ale wciąż z grudkami) dodajemy marcepan i suszone maliny. Formy do muffinów wypełniamy ciastem mniej więcej do połowy

les mirabelles
Janek Tym i ciasteczka 199

ciastkiem prosto z blachy. Idealne do porannej kawy. CIASTKA Z TYMIANKIEM, CZEKOLADĄ I SOLĄ MORSKĄ (przepis zaczerpnięty z tej strony ) 115g masła (w pokojowej temperaturze) 130g brązowego cukru 1 jajko 220 mąki 1/4 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 100g ciemnej czekolady około 10 gałązek świeżego tymianku sól morska do posypania ciasteczek Czekoladę siekamy dość drobno(...)listki tymianku usuwamy z gałązek. Piekarnik nastawiamy na 190*C, blachę wykładamy papierem do pieczenia. Masło i cukier mieszamy mikserem na jednolitą masę. Dodajemy jajko i ponownie mieszamy. Dodajemy suche składniki i szybko wyrabiamy ręką albo mikserem. Dodajemy czekoladę i tymianek i dokładnie mieszamy. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszczone układamy na blasze (z tej porcji wychodzą

les mirabelles
Czas na rabarbar 103

przepis zaczerpnięty ze strony BBC ) Kruszonka 100g różnych orzechów (u nas po równo włoskich, pekanów i niesolonych ziemnych) 100g cukru 1 łyżeczka cynamonu 15g masła Ciasto 1 jajko 250g brązowego cukru 85g masła w pokojowej temperaturze 225g mąki 1 łyżeczka sody 185ml maślanki 300g rabarbaru 1/2 łyżeczki soli Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Prostokątną formę do ciasta wykładamy papierem(...)cukier i cynamon, 15 gram masła rozpuszczamy i łączymy z orzechami i cukrem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy. Rabarbar płuczemy i kroimy w kawałki około centymetrowej długości. W makutrze ucieramy jajko z brązowym cukrem. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i ucieramy do otrzymania jednolitej masy. Dodajemy mąkę, sodę, sól i maślankę. Dokładnie mieszamy. Dodajemy pokrojony rabarbar. Ciasto wylewamy na prostokątną formę

les mirabelles
Jedzenie na pocieszenie 156

BANANAMI I NUTELLĄ ŚLIWKOWĄ   1 opakowanie kruchego ciasta (wiem, wiem, idę na łatwiznę, ale o to chodzi w "comfort food") 2 banany 5 łyżek śmietany kremówki 1 jajko 5 czubatych łyżek powideł śliwkowych z ciemną czekoladą szczypta sody Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Teflonową tortownicę wykładamy ciastem (można wcześniej natłuścić, ja zapomniałam i też wyszło:P) i gęsto nakłuwamy(...)widelcem.   Brzeg musi być dość wysoki, żeby nadzienie się nie wylało. Banany kroimy w plasterki i układamy na cieście. Śmietankę łączymy z jajkiem na gładką masę, dodajemy powidła śliwkowe, szczyptę sody i dokładnie mieszamy. Wylewamy na banany i pieczemy około 25 minut. Jemy na zimno.  Wiem, wiem- nic w tym cieście naszego (śliwkowa nutella była przez nas robiona

les mirabelles
Jagoda kamczacka w muffinach 144

się lampeczka "jagoda kamczacka". I tak powstała kombinacja północ-południe- pomarańcze i jagoda z Kamczatki. POMARAŃCZOWE MUFFINY Z JAGOD Ą KAMCZACKĄ 150ml soku pomarańczowego 50ml oleju  2 jajka 1 łyżeczka suszonej skórki pomarańczowej 260g mąki 130g cukru 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczka soli 50g świeżej jagody kamczackiej Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Formę(...)muffinów wykładamy papilotkami. W misce mieszamy na jednolitą masę sok, olej, jajka i skórkę pomarańczową. Dodajemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól. Na koniec dodajemy jagody i delikatnie mieszamy. Jagód wystarczy tak niewiele, ponieważ są dość kwaśne w smaku i w większej ilości jak dla mnie za bardzo zdominowałyby smak muffinów. Ciasto nakładamy do papilotek i pieczemy

les mirabelles
Malinowy zawijas 123

konfitury z płatków róż 300 g mąki 150 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 150 ml mleka 100 ml śmietany 12%  1 jajko 3-4 krople olejku arakowego  Formę do muffinów wykładamy papilotkami albo natłuszczamy. Piekarnik nagrzewamy do 190*C. Masło rozpuszczamy w rondelku. Maliny miksujemy z serem i różaną konfiturą. Mascarpone(...)zamiennie użyć twarożku. W oddzielnej misce łączymy suche składniki- mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól. W kolejnym naczyniu mieszamy na jednolitą masę mokre składniki- mleko, śmietanę i jajko. Łączymy suche z mokrym, dodajemy olejek arakowy i chwilę mieszamy. W masie powinny pozostać grudki. Do papilotek nakładamy łyżkę ciasta, następnie łyżeczkę masy serowej i przykrywamy jeszcze łyżką ciasta, pilnując

les mirabelles
Nie takie znowu zwykłe 101

efekcie otrzymujemy delikatne ciasto, którego każdym kęsie znajdziemy drobiny szczęścia o smaku jeżyny i białej czekolady. Polecam! BARDZO PROSTE CIASTO Z JEŻYNAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ 10dag masła 1 jajko 1/2 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia łyżka Southern Comfort 1 duża łyżka kwaśnej śmietany lub maślanki duża garść jeżyn pół tabliczki białej czekolady Jeżyny myjemy(...)kostkę. Okrągłą formę do ciasta nacieramy tłuszczem i osypujemy mąką lub wykładamy papierem do pieczenia (wystarczy wyłożyć samo dno). Piekarnik nagrzewamy do 180*C. W misce miksujemy masło, całe jajko i cukier. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy, następnie dodajemy alkohol i śmietanę. Dokładnie miksujemy. W formie układamy ciasto, na nim kładziemy jeżyny. Posypujemy białą czekoladą i palcami wciskamy

les mirabelles
Różane Magdalenki 143

silikon jest elastyczny i można go dosłownie przełożyć na lewą stronę, wydobywając magdalenkę bez niszczenia jej. RÓŻANE MAGDALENKI Z WANILIĄ 150g mąki 125g miękkiego masła 150g cukru 2 duże jajka 2 łyżki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół laski wanilii 6 łyżeczek domowej wody różanej (przepis powyżej) Piekarnik nagrzewamy do 250*C. Formę do magdalenek nacieramy olejem. Jajka ubijamy

les mirabelles
Ciasto z cukinią 131

jeszcze zbiera. A przepis podejrzałam u Marthy Stewart . No to do roboty! CIASTO Z CUKINIĄ (ZUCCHINI BREAD) 200g cukinii 120g białego cukru 120g brązowego cukru 125ml oleju rzepakowego 2 jajka 200g mąki 1/2 łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody 1/2 łyżeczki cynamonu garść pekanów 2-3 krople olejku migdałowego Cukinię myjemy, obcinamy końcówki(...)wysypujemy bułką tartą. Orzechy pekan grubo siekamy. Do miski wrzucamy cukinię, odciskając w dłoni każdą dodawaną garść- dzięki temu ciasto nie będzie zbyt wilgotne. Dorzucamy cukry, olej i jajka i dokładnie mieszamy. Następnie w misce lądują suche składniki- mąka, sól, proszek, soda i cynamon, i znów mieszamy. Na koniec dodajemy posiekane orzechy i olejek migdałowy. Pieczemy 70 minut w temperaturze

les mirabelles
Friand, Lesmirabelordzie. 161

jest przepyszny (do lodów...). CIASTKA ŚLIWKOWE (Z KAWOWYM KARMELEM)   Kawowy karmel 170g cukru 80ml wody 80ml gorącego espresso  Ciastka 150g miękkiego masła 140g brązowego cukru 2 jajka 165g mąki tortowej  1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej 125g śmietanki 12% garść dojrzałych śliwek (np. mirabelki, tarki, węgierki) Przygotowujemy karmel. W garnku(...)kawę i syrop!!! Dokładnie mieszamy i odstawiamy. Piekarnik nagrzewamy do 180*C i umieszczamy papilotki w formie na muffiny. Cukier i masło ubijamy mikserem na gładką masę. Dodajemy stopniowo jajka, wciąż ubijając. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i gałkę muszkatołową, następnie śmietankę i dobrze mieszamy. Ciasto umieszczamy w foremkach, wierzch każdej babeczki dekorujemy kawałkami śliwki i pieczemy

les mirabelles
Pankejki z gruszką na trudne poranki 157

mistrzów w moim wykonaniu) możemy zajadać się ciepłymi placuszkami. Ja się dałam skusić! ŚNIADANIOWE PLACUSZKI Z GRUSZKĄ 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mleka 1 jajko szczypta soli 1 gruszka tłuszcz do smażenia syrop klonowy lub lejący miód do podania Gruszkę trzemy na tarce o grubych oczkach (ze skórką i ogryzkiem). Mąkę, proszek, mleko, sól(...)jajko mieszamy miotełką albo mikserem do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy startą gruszkę. Na rozgrzanej, natłuszczonej patelni smażymy placki z dwóch stron na złoty kolor. Jemy na ciepło, polane syropem klonowym. Jamie podawał je z gęstym  jogurtem i miodem- to też musi być cudowna kombinacja.   To są bardzo delikatne placuszki- w sam raz dla mnie, bo nie lubię intensywnych

les mirabelles
Mmm- mirabelki, mus i muffiny 173

jeśli zdecydujemy się na muffiny to mam w zanadrzu przepis.  MIRABELKOWE MUFFINY 250 mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 100g cukru 100g rozpuszczonego i ostudzonego masła 2 jajka 5 łyżek gęstej śmietany 12% kilka kropel aromatu waniliowego 100ml musu mirabelkowego przygotowanego według przepisu powyżej Formę na muffiny wykładamy papilotkami. Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Łączymy suche składniki- mąkę(...)proszek i cukier. W oddzielnej misce łączymy na jednolitą masę mokre składniki- rozpuszczone masło, jajka, śmietanę i aromat. Mieszamy suche i mokre składniki, dodajemy mus mirabelkowy i tak otrzymaną masą wypełniamy muffinowe foremki (zostawiając babeczkom trochę miejsca na wyrośnięcie). Pieczemy 20-25 minut, do suchego dźgulca. Najlepiej jest poczekać aż ciacha przestygną- wtedy najmocniej czuć jak bardzo mirabelkowe są. Lekki

les mirabelles
Gruszkowe ciasto 101

przymrozkami i teraz możemy się cieszyć ich smakiem. Podejrzewam, że na krótką chwilę zawładną blogiem:) CIASTO CRUSZKOWE (wg przepisu Roxana's home baking ) 80g miękkiego masła 300g cukru 2 jajka aromat waniliowy 250g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1/2 łyżeczki cynamonu 200ml mleka 1 gruszka Nastawiamy piekarnik do 180*C. Okrągłą formę natłuszczamy i wysypujemy bułką(...)tartą  (nasza forma 23cm była trochę za duża). Gruszkę kroimy w kostkę. Mikserem mieszamy cukier i miękkie masło do otrzymania jednolitej masy. Dodajemy po jednym jajku, miksując po każdym dorzuceniu- ciasto ma być jasne i puszyste. Skrapiamy olejkiem waniliowym i znów miksujemy. W oddzielnej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól. Dodajemy je do masy jajecznej

les mirabelles

Proponowane wyszukiwania