kaszą gryczaną niepaloną – pasowała idealnie, ale można też podać z ziemniakami. Skrzydełka faszerowane: 10-12 skrzydełek z kurczaka 500 g mielonego mięsa (drobiowego / wieprzowego / cielęcego) 1 cebula 1 jajko 2 ząbki czosnku 1/2 pęczka natki pietruszki 1 łyżka oliwy z oliwek sól morska, świeżo mielony pieprz Sos pieczarkowy z mascarpone: 300 g niedużych pieczarek 125 g serka mascarpone(...)mięsa wraz z cebulą (jeśli kupiliśmy zmielone, cebulę drobno siekamy i dodajemy do mięsa). Wyciskamy do niego dwa ząbki czosnku. Dodajemy 3-4 łyżki wody i wyrabiamy. Dodajemy jajko, posiekaną pietruszkę oraz przyprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy ponownie i odstawiamy, aby mięso przeszło przyprawami. Faszerowanie skrzydełek: Skrzydełka myjemy i osuszamy. Bierzemy nóż i luzujemy skrzydełko z dużej kości: 1. Odcinamy
Poezja smakuszybko zagniatamy. Wkładamy ciasto do lodówki zawinięte w folię spożywczą i zostawiamy by się schłodziło. 1,5 kg sera białego 30 dkg cukru 20 dkg margaryny bakalie 6-7 jaj 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka proszku do pieczenia Ser mielimy dwa razy. Ubijamy w osobnej misce białka ze szczyptą soli – na bardzo sztywną
kuchcikowniasię porażki) tylko amatorką. I dlatego też dzisiaj dodałam nowy dział a mianowicie moje porażki kulinarne ;) Składniki: biszkopt: 3 jajek 60g mąki 60g cukru 2 łyżeczki budyniu czekoladowego(...)łyżeczka kakao 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia rolada: 5 jajek 1/4 szklanki budyniu śmietankowego 3/4 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Amatorka kuchennakokosowy tort z cytrynową nutą ;) Mimo długiego opisu, wcale nie jest trudno go wykonać, wystarczy trochę cierpliwości :) Składniki: Ciasto na największą część ciała zajączka (CIASTO I) : 4 jajka +3 białka z masy 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta z dwóch cytryn sok wyciśnięty z jednej cytryny(...)Ciasto na pozostałe elementy (CIASTO II) : 3 jajka pół szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej pół łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 300g miękkiego masła 9 łyżek cukru cukier waniliowy 3 żółtka 4,5 łyżki mąki pszennej 4,5 łyżki mąki ziemniaczanej 750ml mleka 100g batoników o smaku kokosowym (Princessa, Góralki) Masa cukrowa: 50g cukru pudru łyżka czerwonej galaretki łyżka mąki
Czerwona Porzeczkawartościach odżywczych oliwy z oliwek. Zachęcam do skorzystania z tego przepisu: Składniki na ciasto: - 3 szklanki mąki pszennej - 1/2 szklanki ciepłej wody - 1/2 szklanki ciepłego mleka - 1 jajko - 1/2 łyżeczki: soli, zmielonego pieprzu, słodkiej papryki, ziół prowansalskich. - 20g droższy - 50ml oliwy z oliwek Wykonanie: Drożdże włożyć do szklanki zalewamy do 1/4 wysokości mlekiem, zasypujemy łyżką mąki i pół łyżeczki cukru(...)wymierasz i odstawić do wyrośnięcia. Do miski przesiewamy mąkę dodajemy roztrzepane jajko, przyprawy wolno dolewamy wodę z mlekiem i wyrabiamy. Gdy wygarują drożdże wyrabiamy razem z nimi dodając oliwę z oliwek ( zostawiamy kilka kropel ktorę wykorzystamy na wysmarowanie formy i na wierzch chleba) wyrabiamy chleb do momentu odchodzenia ciasta od dłoni. Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na ok 30min
Tanio szybko zdrowoposzukiwań nowego sprzętu mogłam przetestować sprzęt mojej mamy :) SKŁADNIKI: szklanka miodu (miałam do dyspozycji wielokwiatowy)- tak wiem szklanka to dużo, ale po upieczeniu nie czuć go prawie wcale :) 2 jajka 2 łyżki mąki orkiszowej 2 łyżki otrąb orkiszowych 2 łyżki siemienia lnianego 1 czubata łyżka otrąb gryczanych 2 łyżki płatków owsianych 2 garści mieszanki studenckiej 2 garści duszonej żurawiny(...)łyżeczki sody PRZYGOTOWANIE: Miód wymieszałam z jajkami. Wymieszałam z ww składnikami. Wyłożyłam na blaszkę wyłożoną papierem. Piekłam 20 minut 180 stopni :) Podzieliłam na porcje. I macie domowego batonika :) Smacznego
ClauditteMissCookingjednym kolorze lub wielu. Ja zrobiłam ciemny biszkopt, ale jasny będzie pasował również. Zapraszam więc do przeczytania przepisu i zachęcam Was do własnych interpretacji ;-) SKŁADNIKI Na biszkopt 4 jajka szczypta soli 3/4 szklanki cukru trzcinowego (jeżeli nie macie akurat, to może być biały) 1/2 szklanki mąki tortowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kopiasta łyżka kakao 2 łyżki wody(...)śmietany 36% 2 łyżki cukru pudru Pozostałe 1 kg czerwonej porzeczki (może być mrożona) 1/2 słoika dżemu (z czerwonych owoców, czyli może być wiśniowy, truskawkowy itp.) WYKONANIE Biszkopt: Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, dno blaszki o wymiarach 25x30 wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić z szczyptą soli na sztywną pianę stopniowo dodając cukier
Passions hobbies lifebędę nic zmieniać. Jest ŚWIETNIE. NAJLEPSZE RAZOWE BUŁECZKI BURGEROWE Składniki: 1 szklanka ciepłej wody 3 łyżki ciepłego mleka 2 i 1/2 łyżek cukru 2 łyżeczki drożdży 2 jaja 3 szklanki mąki żytniej razowej 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej 1 i 1/2 łyżeczki soli 2 i 1/2 łyżki masła, miękkiego ziarna sezamu lub/i ziarna maku Przygotowanie: W miseczce połącz
Gotowanie to kochanieciasto jest drożdżowe to praca z nim była naprawę przyjemna. Polecam! Składniki: 500 g mąki 20 g świeżych drożdży 150 ml mleka 60 g cukru szczypta soli 5 jajek 200 g masła starta skórka z 1 cytryny 100 g rodzynek 1 żółtko 1 łyżka mleka Wykonanie: 50 ml letniego mleka wymieszać z drożdżami, 1 łyżeczką cukru i 2 łyżkami(...)mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Do misy robota przesiać mąkę z solą, dodać zaczyn, pozostały cukier, mleko i jajka. Wyrabiać robotem (z końcówką hak) do uzyskania elastycznego ciasta. Dodać do niego skórkę z cytryny i miękkie masło (można je roztopić i ostudzić). Wyrabiać jeszcze przez kilka minut, aż wszystkie składniki się połączą
Pasja Smakusię lekko zarumienić. Wyjąć, przestudzić. Nadzienie: 800 g dojrzałych gruszek średniej wielkości ( zwykle 3-4 szt.) 200 g sera pleśniowego typu Lazur lub gorgonzola 200 g śmietany 18% 3 jajka 25 g orzechów włoskich pieprz czarny, sól, rozmaryn, tymianek Gruszki umyć, obrać ze skórki, przekroić wzdłuż, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Pokrojone plasterki ułożyć na podpieczonym spodzie(...)pleśniowy pokroić na małe kawałeczki i posypać nim równomiernie gruszki. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 °C. Jajka roztrzepać ze śmietaną. Doprawić pieprzem, rozmarynem, tymiankiem, lekko posolić. Powstałą masę wylać na gruszki. Tartę posypać po wierzchu pozostałymi orzechami włoskimi. Piec 25 - 30 min, do momentu aż masa jajeczna zetnie się, a ciasto ładnie przyrumieni. Smacznego
maniapieczeniaTopielec" w wersji z powidłem i kruszonką. Lekko zmodyfikowany przepis ze starego numeru "Poradnika Domowego". W oryginale bez dodatków i bez kruszonki. 25 dag margaryny 3 szklanki mąki 4 jajka 10 dag drożdży 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego Dodatkowo: powidła lub owoce Kruszonka: 1/4 kostki margaryny (rozpuścić i ochłodzić) po 4 duże czubate łyżki mąki i cukru(...)łyżeczka cukru wanilinowego 1 żółtko Z margaryny, mąki, jajek i drożdży wyrobić ciasto. Wrzucić je do dużego naczynia z zimną wodą. Gdy ciasto wypłynie na wierzch (około 40 minut) wyjąć je z wody, dodać cukier i cukier wanilinowy i jeszcze raz wyrobić. W razie potrzeby podsypać lekko mąką. Przełożyć do foremki, posmarować powidłem, posypać kruszonką i od razu upiec. Piekłam
Praktyczna plmoże się obejść bez bakali dlatego tez napakowałam swoje ciasto solidną porcją tych dobroci i wzbogaciłam o cytrynowa nutę . Składniki : 3 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 2 jajka 150 g rozpuszczonego masła 3/4 szklanki lekko podgrzanej maślanki ( można ją też zastąpić jogurtem naturalnym ) szczypta soli skórka otarta z jednej cytryny sok z połowy cytryny(...)łyżek letniej wody. Wykonanie : Wszystkie składniki na zaczyn rozetrzeć razem i odstawić aż całość podwoi swoją objętość Do dużej miski wsypać mąkę , cukier , sól . Wbić jajka , wlać maślankę i cały zaczyn. Wymieszać , Wlać masło i całość wyrabiać hakami miksera ok 1 min . Ciasto jest dość luźne , ale takie właśnie ma być , nie należy dosypywać mąki
Malinowa Kawiarenkaczasu do czasu jesteśmy w stanie zadowolić się czymś, co nie jest obiadem na ciepło. Składniki: – opakowanie miksu sałat (ja użyłam takiego z dodatkiem marchewki) – 4 jajka ugotowane na twardo; – 10 dag żółtego sera; – 200 g pomidorków koktajlowych; – 1/2 ogórka; – 1/2 czerwonej papryki Sos: - 6 łyżek majonezu; - 2 ogóreki konserwowy; - 2 szalotki; - 2 płaskie(...)łyżeczki cukru; - 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku; - 1 płaska łyżeczka ostrego ketchupu; - 1/2 łyżeczki octu jabłkowego Wykonanie: Sałatę włożyć do dużej salaterki dodać pokrojone na ćwiartki pomidorki, pokrojone jajka oraz pokrojone w drobną kostkę ser, paprykę i ogórka. Przygotowanie sosu: Szalotki i obrane ze skórki ogórki ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki i łączymy z pozostałymi składnikami. Sos odstawiamy
dom-agi.plzdrową, niezrównaną w tym względzie kaszą gryczaną, to jej kolejna, bardzo ciekawa odsłona godna wypróbowania Składniki: 200 g kaszy gryczanej 1 opakowanie serka mascarpone 2 ząbki czosnku 2 jajka 3 łyżki otrąb owsianych olej do smażenia 300 g pieczarek 1 łyżeczka musztardy łyżka masła Wykonanie: Kaszę gotujemy na sypko. Ostudzoną kaszę miksujemy blenderem, dodajemy serek mascarpone, posiekany drobniutko czosnek(...)roztrzepane jajka oraz otręby owsiane dokładnie mieszamy składniki. Łyżką nabieramy ciasto które kładziemy na rozgrzany tłuszcz. Placuszki smażymy po 5 minut z każdej strony. Wykładamy na ręcznik kuchenny do odsączenia z nadmiaru tłuszczu. W rondelku smażymy pieczarki na maśle ze szczyptą soli około 20 minut, gdy będą miękkie dodajemy musztardę można dodać do smaku pieprz. Usmażone placuszki podajemy z pieczarkami
kgwjanczewoselera, 5 szt. ziele angielskie, 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego 3 szt. liście laurowe, 1 łyżeczka soli lub 1 kostka bulionu warzywnego (do gotowania mięsa) 1 szt. czerstwa bułka 2 jajka 2 ząbki czosnku Sól, biały pieprz i gałka muszkatołowa do smaku Natka pietruszki Do szerokiego garnka wkładamy pokrojoną w kostkę wołowinę, zalewamy ok. 1,5 litrem wody, dodajemy 1 łyżeczkę(...)dopiero wtedy wyciągamy wszystkie ugotowane składniki. W płynie, który pozostał z gotowania moczymy pokrojoną bułkę, odciskamy. Wszystkie gatunki mięsa, wątróbkę, warzywa, przyprawy, czosnek i odciśniętą bułkę mielimy dwukrotnie, dodajemy jajka, posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy wg swoich preferencji smakowych białym pieprzem, solą i gałką muszkatałową. Masę dokładnie wyrabiamy ręką, aż masa będzie gładka (w dokładnym wyrobieniu masy mięsno-warzywnej tkwi sekret
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię