masłem i posypane cukrem smakują wybornie. składniki na ok 15 knedli ok 50 dag truskawek 75 dag ugotowanych ziemniaków 2 szklanki mąki pszennej czubata łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajko płaska łyżeczka soli 2 łyżki cukru do truskawek + cukier do posypania knedli 1/2 szklanki śmietany lub roztopione masło do polania knedli przepis Obrane z szypułek, umyte i osuszone truskawki przekładamy(...)miski i posypujemy cukrem. Ugotowane i ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę, do ziemniaków dodajemy mąkę pszenną , ziemniaczaną oraz jajko, dłonią wyrabiamy ciasto. Z wyrobionego ciasta formujemy dwa wałki. Wałki kroimy na 2 - 3 cm kawałki, każdy kawałek ciasta spłaszczamy i zawijamy w niego posypaną cukrem truskawkę, ciasto zlepiamy nadając knedlom kulisty kształt. Knedle wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy
Smakowite Daniakolację, idealnie smakują podane z sosem pieczarkowym. składniki na około 15 placków 2 małe cukinie 2 cebule 1 marchewka 15 dag sera żółtego 3/4 szklanki mąki pszennej 2 jajka olej do smażenia czarny pieprz sól przepis Umyte cukinie razem ze skórką ścieramy na tarce o dużych oczkach, na tarce ścieramy również obraną marchew, cebulę oraz żółty ser. Do startych(...)tarce składników dodajemy jajka oraz mąkę, całość doprawiamy solą i czarnym pieprzem.Wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Na rozgrzanym oleju smażymy niewielkie placki z obu stron na złoty kolor, po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku
Smakowite Danianapełniać dowolnym krem i ulubionymi owocami. Świetnie nadają się na domowe imprezy dla najmłodszych. składniki na około 12 eklerek 200 g mąki pszennej 60 g masła lub margaryny 4 jajka 150 g malin 250 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru szklanka gorącej wody przepis Do garnka wlewamy gorącą wodę, dodajemy masło lub margarynę i całość podgrzewamy na małym ogniu(...)tłuszcz się rozpuści. Następnie stopniowo dosypujemy mąkę i mieszamy aż powstanie gęsta masa. Ciasto odstawiamy z ognia i studzimy. Do wystudzonej masy dodajemy kolejno po jednym jajku i cały czas miksujemy, na końcu ciasto mieszamy łyżką i przekładamy do rękawa cukierniczego. Na wyłożonej papierem do pieczenia blasze w odpowiedniej odległości wyciskamy podłużne, niewielkie ciastka. Eklerki pieczemy około 20 minut
Smakowite Daniaciasto które pasuje na każdą okazję i bardzo szybko znika z talerzy. Jest nieco pracochłonne ale proste w przygotowaniu, smakuje obłędnie. składniki na formę 23 na 26 cm 5 jajek 3/4 szklanki cukru kryształu 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 10-12 średnich jabłek 1 opakowanie galaretki cytrynowej 1/2 szklanki wody 1 opakowanie(...)delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i dokładnie rozprowadzamy, pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C około 30-35 minut. Obrane ze skórki jajka kroimy na mniejsze kawałeczki i wrzucamy do garnka. Garnek z jabłkami stawiamy na małym ogniu dolewamy wodę i całość smażymy do momentu aż owoce będą miękkie od czasu do czasu
Smakowite Daniaskładniki na około 30 ciasteczek 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru pudru opakowanie cukru waniliowego szczypta soli 150g masła 1 jajko 1-2 jabłka cukier puder do posypania ciastek przepis Do miski wsypujemy przesianą mąkę, cukier puder oraz szczyptę soli i cukier waniliowy, wbijamy całe jajko i dodajemy miękkie masło. Wszystkie składniki siekamy nożem aby dobrze połączyły się
Smakowite Daniaskładniki na 15 sztuk 2 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki maślanki naturalnej 1/2 szklanki mleka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka miodu 2 jajka 3 łyżki oleju szczypta soli dodatki : bita śmietana i konfitury, syrop klonowy, cukier puder i owoce przepis Do miski wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz szczyptę soli(...)wbijamy jajka, wlewamy mleko oraz maślankę, dodajemy również miód i olej. Wszystko dokładnie miksujemy. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na pół godziny. Na rozgrzaną patelnię bez dodatku tłuszczu wlewamy niewielkie porcje ciasta i smażymy pankejki na lekko brązowy kolor, naleśniki odwracamy na drugą stronę gdy na powierzchni ciasta zaczną pojawiać się pękające pęcherzyki powietrza. Gotowe pankejki podajemy ze swoimi ulubionymi dodatkami
Smakowite Daniasłodkiej masy kajmakowej i słonych krakersów bardzo dobrze się sprawdza. Składniki: Masa: 1 litr mleka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 budynie śmietankowe bez cukru 1 jajko 1/2 szklanki cukru 2 łyżki cukru wanilinowego 200 g masła Oraz: 400 g masy kajmakowej (dałam o smaku orzechowym) 150 g orzeszków ziemnych 2 duże paczki krakersów Przygotowanie Do szklanki(...)mleka dodajemy obie mąki, jajko, budynie, cukier wanilinowy i dokładnie miksujemy. Resztę mleka zagotowujemy z masłem i cukrem. Do gotującego się mleka wlewamy powoli przygotowaną mieszankę, cały czas energicznie mieszając, by nie powstały grudki. Budyń odstawiamy na chwilę, aby lekko przestygł. Blachę (moja ma wymiary 24 x 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy warstwę krakersów. Budyń dzielimy
e-PrzepisyKulinarnepastę jajeczną z wędzonym łososiem i suszonymi pomidorami, z dodatkiem fety i świeżego oregano! Najlepiej smakuje na ciepłej i chrupiącej bagietce na zakwasie! Dzień dobry!!! ;-) Będzie pysznie! SKŁADNIKI: - 5 jaj ekologicznych - 4 plastry łososia wędzonego - 4-5 pomidorów suszonych (mogą być takie w oleju) - ser feta (1/3 opakowania ) - świeże oregano - ewentualnie 2 łyżki majonezu lub 2 łyżki śmietany - pieprz
SMYKWKUCHNIświeżych drożdży - 500g mąki pszennej luksusowej (typ 550) - 300g mąki żytniej chlebowej (typ720) - 2 szklanki ciepłej wody - 1 łyżeczka cukru - 2 łyżki oleju - 1 łyżka soli morskiej - 1 jajko do posmarowania chleba - zraszacz z zimną wodą Obie mąki przesiewamy do miski. Drożdże rozprowadzamy z cukrem w 2 szklankach ciepłej wody. W mące robimy dołek i wlewamy rozpuszczone drożdże(...)wyjmujemy i zwiększamy temperaturę piekarnika do 200°C. Zanim wzrośnie temperatura piekarnika bardzo ostrym cienkim nożem na chlebie robimy trzy, niezbyt głębokie nacięcia na ukos i smarujemy go rozkłóconym jajkiem. Wstawiamy do nagrzanego do 200° C piekarnika i pieczemy przez ok. 45 minut. Po 10 minutach otwieramy piekarnik, zraszamy jego wnętrze i zmniejszamy temperaturę do 190° C. Po kolejnych
mojewypiekiinietylkosamo robiący się posiłek dla całej rodziny :) Czas przygotowania: 20 minut Porcje: 3 Składniki: 400 g Fasolki Szparagowej Zielonej już przygotowanej na parze Bonduelle, 3 jajka, 1,5 szklanki ajwaru ( najlepiej domowego ), 1 szklanka ugotowanej czerwonej komosy ryżowej, 1/2 szklanki startego sera cheddar , skórka otarta z połowy cytryny, sól i pieprz do smaku, czarny(...)ajwarem, komosą, serem i skórką cytryny, ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i wyrównać. Na wierzchu zrobić trzy niewielkie wgłębienia i wylać do nich surowe jajka. Przybrać połówkami pomidorków i posypać sezamem. Piec w 190 stopniach ok. 15 minut, aż zetną się białka. Przed podaniem posypać szczypiorkiem i świeżo mielonym pieprzem. Ajwar
SzczyptaSmaQulubiona cukinia i sos beszamelowy, które kocham Ja. Idealne połączenie i bardzo proste w wykonaniu. Składniki: 1 duża cukinia 500 g mięsa mielonego wołowego 1 jajko 3 czubate łyżki bułki tartej 0,5 łyżeczki papryki ostrej 1 łyżeczka papryki słodkiej i tymianku sól i pieprz do smaku pure 300 g ziemniaków 1 szklanka mleka sól(...)dodajemy mąkę smażymy ok 1 min, cały czas mieszamy trzepaczką lub blenderem. Następnie dodajemy mleko, gotujemy cały czas mieszając, aż wszystko zacznie gęstnieć, doprawiamy. Mięso łączymy z jajkiem, bułką tarta i przyprawami wszystko dobrze łączymy ze sobą. Cukinię myjemy i tniemy wzdłuż na cienkie paski grubość ok 0,2 cm. Z mięsa kleimy duże
Niezły Młynekmnie często do szkoły z dziećmi kicają. Składniki: 50 g świeżych drożdży, 450 g mąki pszennej, 1 łyżeczka soli, ½ łyżeczki cukru, 20 ml oleju rzepakowego, ponadto: ziarna słonecznika, jajko. Przygotowanie: Do dużego, głębokiego naczynia (najlepsza miska) wsypujemy: pokruszone drożdże, sól, cukier, dolewamy 250 ml ciepłej wody, dodajemy 100 g mąki i wszystkie składniki mieszamy za pomocą miksera. Miskę przykrywamy(...)jednym ziarenku słonecznika. Nożyczkami nacinamy ciasto w dwóch miejscach, (nad oczkami) będą to uszy. Bułeczki zajączki przekładamy na blasze posmarowaną olejem. Każdego zajączka smarujemy roztrzepanym jajkiem i odstawiamy na ok. 20 min do wyrośnięcia. Pieczemy w piekarniku rozgrzany do 200°C. ok 15 min. Smacznego
Moniki Smakołykiwyrób własny TU ) 3 kubeczki mąki 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 4-5 garści mrożonej czarnej porzeczki (250g) Do dużej miski wyłożyć jogurt. Wbić całe jaja. Kubeczka po jogurcie użyć do odmierzenia oleju i dolać do reszty płynnych składników. Rozbełtać łyżką. Kubeczek po jogurcie umyć, wytrzeć, odmierzyć potrzebną ilość cukru i mąki wsypując do drugiej
Grunt to przepis!chrupiące, mocno czekoladowe :) Idealne na prezent. Zapraszam do pieczenia! Składniki na 2 ciastka XXL: 4 łyżki masła w temp. pokojowej 4 łyżki białego cukru 4 łyżki brązowego cukru 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1/2 szklanki mąki 4 łyżki gorzkiego kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli 50 g mlecznej czekolady, drobno posiekanej CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN POZIOM TRUDNOŚCI(...)ŁATWY 1. Masło i cukier umieszczamy w misie blendera. Miksujemy na puszystą masę. Dodajemy jajko i ekstrakt waniliowy i ponownie krótko miksujemy. W drugiej misce łączymy mąkę, kakao, sól i sodę. Przekładamy do cukrowej masy i dokładnie mieszamy. Wsypujemy większość posiekanej czekolady (ok. 2 łyżek zostawiamy do posypania wierzchu). I ponownie mieszamy. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Masę
My Culinary Artnajlepszych babek na świecie. Będzie nam się zawsze kojarzyć z dzieciństwem. Jest naszą kolejną propozycją na zbliżające się Święta Wielkanocne.Delikatna i puszysta...Smacznego;) Skladniki; 25 dkg margaryny, 6 jaj, 30 dkg mąki, 1 cukier waniliowy, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 20 dkg cukru, 6 łyżek śmietany / u nas jogurt naturalny/, 1 łyżeczka kakao, Wykonanie; Margarynę ucieramy z cukrem
Anioły w kuchni