dziwi, bo ciasto nie dość, że ślicznie wygląda to jeszcze cudownie smakuje:) Polecam. Składniki na formę o wymiarach 33x22 cm (może być troszkę większa). Ciasto biszkoptowe: 4 jaja; 0,5 szklanki cukru kryształu; 1 łyżka herbaty matcha; 1 szklanka mąki pszennej; 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia; Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i nadal ubijać do momentu
In my kitchenwstawić do lodówki. Masa serowa: 750 g twarogu tłustego lub półtłustego; 750 g mascarpone; 4,5 łyżki mąki ziemniaczanej; 2 czubate szklanki cukru; 2 cukry waniliowe; 7 dużych jajek; 3 żółtka (białka zachować do bezy); 1 puszka (400 g) mleka kokosowego (gęsta część); 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany; 5 łyżek likieru amaretto (lub łyżeczka aromatu migdałowego); oraz 150 g śmietany(...)gładko w melakserze. Dodać mascarpone i zmiksować (dalej w melakserze lub ręcznym mikserem), dodać mąkę ziemniaczaną, cukier i cukier waniliowy i wszystko zmiksować na gładką masę. Dodawać kolejno jajka i żółtka za każdym razem miksując do połączenia się składników, bez ubijania. Następnie dodać śmietanę i gęste mleko kokosowe z wierzchu puszki (pozostałej na dnie puszki wody kokosowej nie dodawać). Zmiksować
In my kitchenTaka inna, finezyjna...:) Zawsze to coś innego i ciekawego na stole podane do kawki. Polecam:) Składniki na formę o wym: 42 x 37 cm: Ciasto kakaowe: 4 jajka; 0,75 szklanki cukru kryształu; 1 czubata łyżka kakao; 0,75 szklanki mąki pszennej; 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia; Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do ubitych białek dodać(...)minut. Po upieczeniu gorące ciasto wyłożyć na lnianą ściereczkę posypaną delikatnie cukrem kryształem i razem ze ściereczką zwinąć ciasto w roladę. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Ciasto zielone: 4 jajka; 0,75 szklanki cukru kryształu; 0,75 szklanki mąki pszennej + 1 łyżka; 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia; kilka kropli barwnika spożywczego zielonego lub 1 łyżka herbaty matcha; Przy wykonaniu ciasta
In my kitchenwłoskich 1/2 szklanki posiekanych orzechów laskowych 1 szklanka rodzynek 1,25 szklanki cukru 4 szklanki mleka 1/2 szklanki śmietany tortowej albo piana ubita z białek jaj masło do posmarowania blachy Przygotowanie Rozgrzać piekarnik do temperatury 170-180 stopni Ciasto ułożyć na wysmarowanej masłem blasze i upiec zgodnie z instrukcją każdy arkusz na jasno
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataszklanki mąki pszennej 2 szklanki cukru 1 szklanka oleju roślinnego 1 szklanka maślanki 1 szklanka wiórków kokosowych (jeśli są grubozmielone, to dodatkowo miksuję je blenderem) 4 jajka, dokładnie rozmącone 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 3/4 łyżeczki soli kilka kropli aromatu kokosowego (można zastąpić śmietankowym lub waniliowym) masło i mąka(...)wysmarowania formy do pieczenia Przygotowanie W małej misce wymieszać mąkę z solą, sodą i proszkiem do pieczenia. W drugiej, większej misce wymieszać drewnianą łyżką cukier, roztrzepane jajka, olej i kilka kropli aromatu kokosowego lub śmietankowego lub waniliowego, a następnie ciągle mieszając dodawać na przemian trochę mąki i trochę maślanki. Kiedy skończymy już dodawanie mąki i maślanki, wsypać do powstałej
Kulinaria - potrawy z różnych stron światasól – 0,5 łyżeczki * świeże drożdże – 15 g * letnie mleko – 4 pełne łyżki * olej roślinny – 1 pełna łyżka * jogurt naturalny – 2 pełne łyżki * jajko – 1 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę przesiewamy z solą do miski , drożdże rozrabiamy z mlekiem, odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Do mąki dodajemy zaczyn, olej, jogurt oraz jajko
Ostra na Słodkoparze 2 małe pietruszki kawałek selera ¼ pora (biała część) 1 mała cebula 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz, gałka muszkatołowa, kurkuma, czerwona papryka 1 jajko 4 łyżki kaszy manny 1 łyżka mąki owsianej 1 łyżka oleju Przygotowanie: Pietruszkę oraz seler obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i razem z porem gotujemy do miękkości, a następnie odcedzamy. Cieciorkę(...)odsączamy na sitku z zalewy. Ugotowane warzywa, cebulę oraz cieciorkę mielimy przez maszynkę. Dodajemy do niej natkę pietruszki, przyprawy, jajko, olej i dokładnie mieszamy. Następnie wsypujemy mąkę owsianą i kaszę manną, jeśli całość będzie zbyt luźna możemy jeszcze trochę dołożyć kaszy. Wkładamy masę do foremki i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 1 - 1,5 godziny. Wierzch
Symfonia smakowaFajne i pyszne kule ryżowe. Zobaczcie jak pięknie wyglądają, a przepis poniżej :) Ryżowe kule z pieczarkami (4-5 osób) Składniki: 200 g ryżu długoziarnistego lub dwie torebki 1 jajo pieprz, tymianek, ostra papryka Farsz: 10 pieczarek 1 duża cebula pieprz, grzybowy sos sojowy, oregano Ryż gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Dla leniuszków polecamy torebki z ryżem ugotować(...)odrywamy kawałki i w dłoniach formujemy okrąg, na który nakładamy pieczarkowy farsz. Zwijamy i kształtujemy kule wielkości hmmm np. kiwi, taka wielkość jest idealna. Następnie obtaczamy kule w roztrzepanym jaju i bułce tartej wymieszanej z otrębami. Smażymy na oliwie z oliwek z każdej strony i podajemy na gorąco z sosem sojowym i surówką. Możecie również zrobić jakiś inny
vegetanieroladki o dł. 20 cm Składniki: 400 g herbatników 120 g rodzynek wódka lub inny alkohol do namoczenia rodzynek 250 g masła 100 g mlecznej czekolady 2 duże jajka 150 g cukru 100 g kakao 100 g orzechów laskowych cukier puder do obtoczenia Wykonanie: 1/3 herbatników miksujemy na pył, resztę łamiemy na drobne kawałki. Rodzynki wsypujemy do miseczki(...)zalewamy alkoholem. Masło kroimy na małe kawałki, czekoladę również, wkładamy do miski i rozpuszczamy w mikrofali lub na parze. Jajka ubijamy razem z cukrem na puszystą masę, dodajemy do nich kakao, przestudzone masło z czekoladą i mieszamy. Następnie dodajemy herbatniki, odsączone rodzynki i orzechy. Wszystko dokładnie mieszamy. Odcinamy 3 kawałki folii spożywczej o dł ok. 40 cm. Układamy
Kulinarne przygody Gatitysłodką nutką. Zazwyczaj jest on podawany z borówkami, u mnie w wersji z pysznym sosem winogronowym. ser camembert dżem z winogron (można go zastąpić, np. żurawiną) odrobina oleju jajko bułka tarta Ser obtaczamy w jajku i bułce tartej, wkładamy na rozgrzaną patelnię grillową. Smażymy z obydwu stron. Podajemy na ciepło z dodatkiem słodko-cierpkiego sosu
Humanistka w kuchniblogu u Ali wpadły mi w oko wiosenno-wielkanocne ciasteczka w kształcie jajek. My z córką powycinałyśmy też kurczaczki i kwiatki :) Polecam! Składniki (na około 30 gotowych ciasteczek): 125 g masła 180 g mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej 50 g cukru pudru 1 jajko 1 łyżka cukru waniliowego 1 szklanka konfitury morelowej 1,5 łyżeczki żelatyny cukier puder
Kuchnia domowa Anizielony szczypior (z 2 szalotek) spora garść rzeżuchy sos 2 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka musztardy z estragonem oliwa z oliwek sól pieprz przygotowanie Jaja kurze posiekać niezbyt drobno, przepiórcze przekroić na pół. Szczypior pokroić, ogórki, cebulę, szynkę - pokroić w kostkę. Przygotować sos - majonez wymieszać z jogurtem i musztardą, dodać oliwy, doprawić solą
Stare Garyniej można piec ciasteczka bez natłuszczania formy ;) Cudo! Amoniaczki Babci Julii Składniki: 1/2 kg mąki 25 dag mąki ziemniaczanej 20 dag cukru pudru 20 dag margaryny 3 jajka 2 dag amoniaku 1/2 szklanki mleka Przygotowanie: Na stolnicę przesiewamy mąkę pszenną i ziemniaczaną. Margarynę siekamy i mieszamy z mąką, dodajemy jajka i cukier. Wszystkie składniki siekamy razem. Mleko
Lawendowe NieboJednocześnie cieszę się, że mogę zaprezentować Wam ten przepis i piękne zdjęcia. SKŁADNIKI: Na ciasto: 2 szklanki mąki 1/2 kostki miękkiej margaryny 1/2 szklanki cukru 2 żółtka\ 1 jajko 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg twarogu półtłustego 1 szklanka cukru 1/2 szklanki oleju 2 jajka 4 żółtka 2 szklanki mleka budyń śmietankowy bez cukru
W kuchennym oknie Ewypomarańczowego, z kajmaku, lemon curd lub innym. W zależności od stopnia napełnienia papilotek ciasta wystarcza na 12 do 18 sztuk. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 2 duże jajka 275 g mąki pszennej 100 g roztopionego masła 200 g cukru 120 ml mleka 1 duża pomarańcza (najlepiej z mięsistą grubą skórką) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 duża szczypta(...)pieczenia i sodę oczyszczoną przesiać przez sitko. Dodać skórkę z pomarańczy oraz cukier i sól. Wszystkie składniki wymieszać. Ostudzone masło przelać do miski, połączyć z sokiem pomarańczowym i jajkami. Wszystko dobrze razem wymieszać trzepaczką lub mikserem. Składniki mokre wlać do miski z mąką i dodatkami. Szybko połączyć składniki mieszając łyżką lub szpatułką. Za pomocą łyżki napełnić gniazda foremki na muffiny
Trzeci talerz