jajko - 22300 przepisów (strona:426/1487)

Piernik staropolski + przepis na idealną polewę czekoladową 178

wyjęciu z lodówki :) 'piernik staropolski' Składniki: - 0,5 kg naturalnego miodu - 250g masła - 0,5 szklanki zimnego mleka - 1,5 - 2 szklanki cukru - 1 kg mąki pszennej - 3 jajka - 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej Dr.Oetker'a - pół łyżeczki soli - 2-3 torebki przypraw do piernika Miód, cukier i masło podgrzać stopniowo, niemal do zawrzenia. Ostudzić. Sodę rozpuścić w mleku. Dodać(...)stopniowo, wyrabiając ręką lub hakiem w KA, mąkę, jajka, rozpuszczoną sodę, sól i przyprawę korzenną. Dokładnie wyrobić. Można dodać garść pokruszonych orzechów i 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej. Wyrobione ciasto przełożyć do kamionkowego garnka (szklanego lub emaliowanego bez oprysków), przykryć ściereczką i umieścić w chłodnym miejscu, by powoli dojrzało. ********************************************************************************* PIECZENIE Dojrzałe ciasto podzielić na trzy części i każdą część rozwałkować

CookYourself
Ciasto na oliwie z prażonymi ziarnami pszenicy 146

boicie się tego połączenia, lub nie lubicie cytrynowego kremu, omińcie ją, ciasto też będzie dobre. Idealnie smakują z kulką lodów waniliowych. 'ciasto oliwkowe z prażonymi ziarnami pszenicy' Składniki: - 3 jajka - 2 szklanki cukry - 300 ml oliwy z oliwek - użyłam Oliwy Extra Vergine ORIGINALE, marki Bertolli * - 1,5 szklanki mleka - 2 szklanki mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka sody(...)skórka z 1 cyrtyny - sok z 1 cytryny - 150g kremowego serka (typu philadelphia) - 1-2 łyżki miodu (do smaku) - 2 garści prażonych ziaren pszenicy w miodzie W misce wymieszać jajka, oliwę i mleko. Dodać skórkę z cytryny. W drugiej misce wymieszać ze sobą mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cynamon, sól i cukier. Powoli dodać masę jajeczną. Dokładnie wymieszać. Pod koniec

CookYourself
Racuchy drożdżowe 119

sobie przypomnieć taki smak.  U mnie koniecznie z cukrem pudrem. A u Was? 'racuchy drożdżowe' Składniki: - 2 szklanki mąki pszennej - 5 g świeżych drożdży - 250 ml mleka - 2 jajka - 1 łyżka cukru (może być cukier puder) - szczypta soli - 1 litr oleju do smażenia Drożdże rozrobić w pół szklance ciepłego mleka, z cukrem i 1 łyżką mąki na zaczyn. Odstawić(...)żeby "ruszyły" (ok.10-15 min). Mąkę przesiać do miski. Dodać jajka, pozostałe mleko, sól i drożdżowy zaczyn. Całość energicznie ubić trzepaczką, do uzyskania gęstego ciasta. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na min.1 godzinę (do podwojenia ilości). Do wysokiego i szerokiego garnka wlać olej i podgrzać. Dwie łyżki zamoczyć w gorącym oleju, następnie na jedną z nich nabrać ciasto, a drugą

CookYourself
Czekoladowy jabłecznik z budyniem 190

eksperymentów jest czekoladowy jabłecznik z budyniem. Spróbujcie. Nam smakuje - nawet bardzo :) 'czekoladowy jabłecznik z budyniem' Składniki:  * ciasto: - 1 opakowanie masła (200g) - 2 szklanki mąki - 3 łyżki kakao - 2 jajka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 3/4 - 1 szklanka cukru - 2 łyżeczki cynamonu * masa jabłkowa: - 10 średniej wielkości jabłek - 1 łyżeczka cynamonu - 1-2 łyżki cukru * masa budyniowa: - 2 budynie waniliowe(...)mleka - cukier (jeśli potrzeba do przyrządzenia budyniu)   Ciasto: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po 1 jajku, cały czas miksując. Następnie dodać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cukier, cynamon. Ugnieść kruche ciasto. Podzielić na połowę. Jedną połówkę umieścić w zamrażalce, drugą rozłożyć dno formy. Blachę umieścić w lodówce. Masa jabłkowa. Jabłka obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne

CookYourself
Jogurtowa babka czekoladowa z czekoladową polewą 148

wymieszanie widelcem, do połączenia składników). Spróbujcie. Wychodzi pyszna! 'jogurtowa babka czekoladowa z czekoladową polewą' Składniki (wszystkie powinny mieć temperaturę pokojową!): * ciasto: - 125g masła - 1/2 - 3/4 szklanki drobnego cukru - 2 jajka - 1 szklanka kremowego jogurtu greckiego - 2 szklanki mąki pszennej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka płaska sody oczyszczonej - 1/2 szklanki kakao * polewa: - 100 ml mleka - 100g czekolady(...)kakao) - 1 łyżka cukru - 1 łyżka masła Mąkę, kakao, sodę i proszek przesiać do miski. Masło z cukrem utrzeć do białości. Wbijać jajka, jedno po drugim, cały czas ucierając. Dodać mąkę i jogurt. Utrzeć tylko do połączenia składników. Formę do babki wysmarować masłem i wysypać bułka tartą lub kaszą manną. Ciasto wylać do formy. Piec w piekarniku nagrzanym do 150C

CookYourself
Rożki francuskie ze szpinakiem, marchewką, mozzarellą i pestkami słonecznika 123

szklanki świeżego baby - 1 średniej wielkości marchewka - 1 mała cebula - 1 opakowanie mozzarelli - 1 ząbek czosnku - papryka słodka, ostra - S&P - pestki słonecznika - 1 rozkłócone jajko. Cebulę obrać i drobno posiekać. Podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Następnie dodać startą na grubych oczkach marchewkę i podsmażyć do jej miękkości. Dodać mrożony szpinak i porządnie odparować. Doprawić czosnkiem, paprykami, solą(...)ułożyć plaster mozzarelli, następnie farsz. Ciasto skleić na rożka, brzegi skleić dodatkowo widelcem, aby się nie rozkleiły podczas pieczenia. Tak samo postąpić z pozostałymi kwadratami. Każdy rożek posmarować rozkłóconym jajkiem i obficie obsypać pestkami słonecznika (delikatnie je przyklepywać). Piec w piekarniku nagrzanym do 210C przez ok.20 min (do porządnego zarumienienia się ciasta - sprawdzić spód rożków, czy się upiekł). Smacznego

CookYourself
Kruche ciasteczka z m&m'sami 115

mnie żółty, który dostałam do przetestowania od firmy FoodColours . 'kruche ciasteczka z m&m'sami' Składniki: - 150g miękkiego masła - 100-150g cukru - 2 szklanki mąki pszennej - 1 jajko - 2 łyżeczki cukru waniliowego - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 100-150g M&M'sów - 0,5 łyżeczki żółtego barwnika spożywczego w żelu (opcjonalnie) Masło utrzeć z cukrem(...)puszystą masę. Dodać jajko i dokładnie je wmiksować w maślaną masę. Stopniowo dodać mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy, do uzyskania jednolitego miękkiego ciasta ( w razie konieczności dodać więcej mąki - ciasto nie może się kleić do rąk). Ciasto zawinąć w folię spożywczą i umieścić na 5 minut do zamrażalki. Ze schłodzonego ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki umieścić

CookYourself
Sernik + ciasteczka Oreo = sernikowa kostka oreo'wa 137

formę 33cm x 23cm) Składniki: - 1 opakowanie (250g) ciasteczek typu degestive (mogą być jasne albo ciemne) - 16 szt ciasteczek Oreo - 1 kg sera mielonego na sernik (w wiaderku) - 1 jajko - 150g masła  - 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii - 1/4-1/3 szklanka cukru Ciasteczka degestive rozkruszyć. Masło rozpuścić. Dodać do pokruszonych ciasteczek i dokładnie wymieszać. Przygotowaną(...)masą wyłożyć formę, wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy. Jajko utrzeć z cukrem na gładką i puszystą masę. Dodawać po łyżce sera i ekstrakt z wanilii i dokładnie zmiksować. 8 sztuk Oreo pokruszyć i dodać do masy serowej. Wymieszać łyżką. Masę serową wyłożyć na ciasteczkowy spód. Pozostałe ciasteczka Oreo przekroić na pół i ułożyć

CookYourself
Kotlety z soczewicy 135

się przekonajcie, że są smaczne. Ja je włączam do rodzinnego menu :) 'kotlety z soczewicy' Składniki: (na 8 kotletów) - 1 szklanka suchej soczewicy (czerwonej) - 1,5-2 szklanki wody - 1 jajko - 1 średnia cebula - 2 łyżki bułki tartej/otrębów - 2 łyżki posiekanego koperku/natki pietruszki - przyprawy wg smaku - sól Soczewicę zalać wodą i wstawić na średni ogień. Gotować 15-20 minut(...)zaleceń na opakowaniu), aż będzie miękka (mieszając, żeby się nie przypaliła). Pod koniec gotowania posolić. Ugotowaną soczewicę ostudzić. Cebulę drobno posiekać. Do soczewicy dodać jajko, bułkę/otręby, cebulę i ulubione przyprawy. Jeśli masa będzie się za bardzo kleić dodać więcej bułki/otrębów. Formować kotleciki i smażyć je, na dobrze rozgrzanym oleju, na średnim ogniu (nie formować dużych kotletów

CookYourself
Ciasto marchewkowe najlepsze 217

sr.20cm (chociaż ja piekłam w 22cm)): - 1 szklanka startej na drobnych oczkach marchewki, dobrze ubitej i lekko odciśniętej z soku - 140g mąki pszennej - 150g cukru - 1/2 szklanki oleju - 2 jajka - 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki soli - 100g rodzynek - 0,5 szklanki posiekanych (średnio) orzechów włoskich - 1 łyżeczka cynamonu - 1/4 łyżeczki mielonego imbiru - 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej * krem: - 250g(...)mascarpone - 150g śmietany kremówki - 1-2 łyżki cukru pudru - 1 łyżka soku z cytryny - szczypta soli Jajka zmiksować, do białości, z olejem i 1/2 łyżeczki soli. Dodać mąkę, cukier, przyprawy i zmiksować. Dodać marchewkę, rodzynki i orzechy. Dokładnie wymieszać łyżką. Masę przelać do tortownicy wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C (termoobieg) przez 45-50 minut

CookYourself
Muffinki pizza 148

oliwki-porządnie odcedzić z zalewy). 'muffinki pizza' Składniki (na 12 muffinek): - 2-2,5 szklanki mąki - 100 ml ciepłego mleka - 15 g świeżych drożdży (lub 1 opakowanie instant) - 1 jajko - 50g masła (rozpuszczonego) - 1 łyżka cukru - 0,5 łyżeczki soli - 100-150g sera żółtego w kawałku - dodatki: wędlina, salami, cebulka prażona, cebula zwykła (wcześniej podsmażona), pieczarki (wcześniej podsmażone), oliwki(...)świeżych drożdży, cukru, mleka i 1 łyżki mąki, zrobić zaczyn i odstawić w ciepłe miejsce, aby "ruszył". Mąkę przesiać do miski, dodać sól, oregano, bazylię (wg smaku), rozpuszczone masło, jajko i zaczyn. Wyrabiać mikserem przez ok 5 minut (jeśli masa będzie za rzadka dodać trochę mąki, jeśli za sucha - ciepłej wody). Masa wyjdzie lekko klejąca. Odstawić na 30 minut

CookYourself
Sernik speculoos 176

średnicy do 22cm) * spód: - 150g pokruszonych ciastek speculoos (lub zwykłych herbatników) - 50g masła - 1 łyżeczka cynamonu i przyprawy korzennej (jeśli używamy herbatniki) * masa: - 500g sera na sernik - 5 jajek - 100g białej czekolady - 3/4-1 szklanka cukru (do smaku) - 60g pokruszonych ciastek speculoos - 1 łyżeczka przyprawy korzennej * wierzch: - 200g śmietany 18% - 2 łyżki cukru - 3 łyżki świeżo zaparzonego espresso Spód: Ciasteczka (pokruszone(...)włożyć do malaksera i zmiksować na jednolita masę. Wyłożyć dno tortownicy (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia). Piec w 170C (termoobieg) przez 7 minut. Masa: Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Jajka utrzeć na puszystą masę z cukrem. Partiami dodawać ser. Wymieszać. Dodać rozpuszczoną czekoladę, przyprawę i ciastka. Delikatnie wymieszać do połączenia całości. Wylać na podpieczony spód. Piec przez 60 minut

CookYourself
Oponki z białym serem, na sodzie oczyszczonej 161

przepisu na oponki. Robi się je błyskawicznie i tak samo znikają. Polecam! 'oponki z białym serem, na sodzie oczyszczonej' Składniki: - 250g białego sera półtłustego - 250g mąki - 100g masła - 1 jajko + 1 żółtko - 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej - 1 łyżeczka octu/wódki - 1 łyżka cukru - cukier puder do oprószenia - 1 l oleju Ser przekręcić przez maszynkę lub delikatnie zmiksować w malakserze(...)Dodać mąkę, miękkie masło, jajko + żółtko, sodę, ocet/wódkę i ugnieść ciasto (w razie potrzeby podsypywać mąką). Rozwałkować na placek o grubości 0,5 cm. Szklanką wycinać koła, a kieliszkiem - środek oponki. Olej porządnie rozgrzać i zmniejszyć temperaturę. Wrzucać po 4-5 oponki do garnka, tak aby swobodnie pływały. Smażyć na złoty kolor. Wyjąć na blachę wyłożoną ręcznikiem papierowym

CookYourself
Mini ptysie / eklerki z bitą śmietaną 193

wyglądzie, ani na smaku. Polecam.   'mini ptysie / eklerki z bitą śmietaną' Składniki (na ok 30 mini ptysi): * ciasto: - 1 szklanka mleka - 1 szklanka mąki - 125g masła - 4 jajka * śmietana: - 1 szklanka śmietany kremówki - 1 szklanka mascarpone - cukier puder do smaku - 1 łyżka ekstraktu z wanilii W mleku rozpuścić masło. Doprowadzić do wrzenia. Energicznie mieszając dodać mąkę. Mieszać do uzyskania(...)szklistego i odchodzącego od ścianek garnka, ciasta. Porządnie wystudzić. Dodać jajka i dokładnie zmiksować. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia, mini ptysie. Zachować odstęp, bo ptysie trochę urosną. Piec w piekarniku nagrzanym do 200C przez ok 25-30 min (do złotego koloru). Wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno z mascarpone. Pod koniec ubijania dodać

CookYourself
Jagodzianki, bułka z jagodami 141

Chyba na jakiś czas zostanę przy tym przepisie. 'jagodzianki, bułki z jagodami' Składniki: (na ok 10 sporej wielkości jagodzianek): - 550g mąki pszennej - 250 ml mleka - 200 g masła - 2 jajka - 30 g drożdży (świeżych) - 5 łyżek cukru - laska wanilii - 0,5 l jagód - cukier puder do jagód (wg uznania) Mleko z laską wanilii podgrzać i rozpuścić w nim masło. Przestudzić(...)Wyjąć laskę. Z drożdży, cukru i mąki przygotować zaczyn wg tego przepisu . Do misy przesiać mąkę, dodać 4 łyżki cukru, wlać ciepłe mleko z masłem, wbić jajka i dodać zaczyn drożdżowy. Wyrobić elastyczne ciasto. W razie konieczności dodać więcej mąki. Ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości. Jagody dokładnie umyć i delikatnie wysuszyć. Dodać cukier

CookYourself

Proponowane wyszukiwania