jajko - 22300 przepisów (strona:422/1487)

Wegetariańskie Kotleciki Gryczane 172

pieprz świeżo zmielony, wyciśnięty czosnek domowa vegeta olej 1 łyżka Kaszę gotuję na sypko w wodzie z dodatkiem domowej vegety. Po ugotowaniu odstawiam w sitku do odcieknięcia i wystudzenia. Jaja myję i wbijam do miski, wrzucam drobno posiekany szczypiorek, wyciśnięty czosnek i przyprawy, mieszam. Dodaję kaszę gryczaną i dokładnie mieszam. Opcja smażona: patelnię smaruję równomiernie olejem, rozgrzewam.  Formuję

IzaGotuje
Fluor - cichy zabójca. Dr Jerzy Jaśkowski czyli z serii aletrnatywne społeczeństwo. 127

rocznie do ponad 17 000.  Pikanterii sprawie dodaje fakt, że wszelkie próby zamknięcia truciciela odbijają urzędnicy wydziału “Ochrony Środowiska” twierdzeniem cyt.:“nie zabija się kury która znosi złote jaja”. Świadomość szkodliwego działania fluoru jest zadziwiająco MAŁA w Polsce! Powodem jest brak informacji.  Duże przedsiębiorstwa dbają o to by ich byli pracownicy zostawali zatrudnieni w odpowiednich urzędach

IzaGotuje
Barszcz ukraiński w stylu azjatyckim 211

sosu rybnego, 1 łyżeczka cukru, sól i pieprz do smaku. Do podania: 1-2 papryczki chili w plastrach, pęczek posiekanej dymki, świeże zioła (do wyboru, kolendra, koperek, pietruszka itp.), jaj na twardo w połówkach. Przygotowanie: Shitake namoczyć w zimnej wodzie na 10 minut, odlać wodę, dokładnie umyć, zalać świeżą wodą i moczyć przez kolejne 10 minut.  Marchew, pietruszkę

SzczyptaSmaQ
Piernikowa WZetka z ptasią polewą. 157

Chciałam stworzyć coś, z czegoś, co jest znane, niekoniecznie świąteczne, wprowadzić akcent świąt w postaci nuty smakowej piernika. I.. udało się ;) Zapraszam na przepis: Biszkopt piernikowy: - 4 duże jaja, bądź 5 mniejszych - pół szklanki cukru - pół szklanki mąki pszennej - pół szklanki mąki ziemniaczanej - 2 łyżeczki kakao - łyżeczka przyprawy korzennej do piernika (nie kupujcie tej z mąką, bo głownie

MamaOskarka
Rogale śniadaniowe :) 119

cukrem i mlekiem do uzyskania jednolitej konsystencji i odkładamy na 10 minut w ciepłe miejsce.  Do mieszaniny drożdży, mleka i cukru dodajemy: 580 g mąki pszennej 2 jaja 60 g masła w temperaturze pokojowej bądź roztopionego łyżkę soku z cytryny łyżkę oleju rzepakowego pół łyżeczki soli, u mnie mielona sól himalajska z Piątnicy Zagniatamy elastyczne ciasto, będzie się

MamaOskarka
Mus czekoladowy. Czekoladoholicy łączmy się ;) 114

Czekolada. Ona zawsze Cię zrozumie. Do przygotowania 6 porcji musu czekoladowego potrzebujemy: 100 g cukru pudru 200 g gorzkiej czekolady 100 g śmietanki kremówki 30 albo 36% 4 jaja szczypta soli Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, albo w mikrofalówce.  Żółtka wbijamy do miski, wsypujemy cukier puder. Miskę stawiamy na garnku z gotującą się wodą. Miska nie może dotykać

MamaOskarka
Placki ziemniaczane. Chrupiące i złociste cuda. 162

jakie pyszne! Nie znam nikogo kto ich nie lubi, serio. Chrupiące, złociste, pachnące. . Palce lizać! Potrzebujemy: 750 g obranych ziemniaków 100 g obranej cebuli 2 ząbki czosnku 2 jaja 70 g mąki pszennej  łyżeczka soli pół łyżeczki mielonego  pieprzu czarnego olej do smażenia Ziemniaki ścieramy na tarce. Cebulę kroimy bardzo drobno w kosteczke. Czosnek przeciskamy przez praskę

MamaOskarka
Domowy majonez jajeczny. 93

niewielką strużką wlewać olej nadal blendując całość i.. to by było na tyle! Cieszcie się cudownym majonezem na te święta, w zależności od tego jak żółte będzie żółtko jaja, taki kolor będzie miał w efekcie Wasz majonez.  Smacznego jajka z przepysznym majonezem! Skomentuj

MamaOskarka
Sałatka z makrelą. 207

makrelą w oleju od Łosoś Ustka Potrzebujemy: dwie garście miksu sałat, u mnie z roszponką 1 puszka filetów z makreli od Łosoś Ustka 1 pomidor pół zielonego ogórka 2 jaja ugotowane na twardo 4 łodyżki drobnego szczypiorku ulubione zioła do sałatek Ogórka kroimy w cienkie plasterki, jajko na łódeczki, a pomidora na 10 części, również w łódeczki, ale takie

MamaOskarka
Tatar wołowy 123

naszym stole. Składniki: 200 g świeżej polędwicy wołowej 1 łyżeczka oliwy z oliwek świeżo zmielony pieprz sól 1/2 łyżeczki sosu sojowego lub sosu worcestershire (opcjonalnie) dodatkowo: świeże żółtko jaja kurzego 1 mała cebula 2 ogórki kiszone Przygotowanie: Wołowinę umyć, osuszyć, oczyścić i drobno pokroić (posiekać). Dodać oliwę, sos i przyprawić do smaku pieprzem i solą. Dokładnie wymieszać (dłonią

Kuchcik gotuje
Surówka z buraków II, Česká Hospoda 215

Robi się ją bardzo szybko (bez gotowania buraków, a smakuje świetnie na surowo!), ale trzeba przygotować co najmniej 2-3 godziny przed podaniem. Do tego jaja w sosie koperkowym , puree ziemniaczane i szybki obiad gotowy. P.S. Przepis na surówkę pochodzi od mojej mamy:). Składniki: 3-4 małe buraki 1 duże jabłko kilka łyżek jogurtu naturalnego chrzan (surowy, starty

Qlinarnie i Qlinarnie
Warstwowa sałatka z tuńczykiem 382

Jest bardzo prosta, szybka…doskonała na święta, imieniny itd. Za przepis dziękuję mojej koleżance ze studiów Biedronie, która swego czasu podzieliła się ze mną tym przepisem… Składniki: 8 jajek 20 dag sera żółtego puszka tuńczyka puszka kukurydzy majonez Wykonanie : Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, rozdzielić białka od żółtek. Białko drobno pokroić. Żółtko (w oddzielnym naczyniu) zetrzeć na drobnych oczkach

Anioły w kuchni
Gofry w Swornegaciach 131

również będę mogła upiec gofry na starej, zabytkowej już, gofrownicy :) To była taka sama gofrownica, jaką widziałam chwilę wcześniej w Grucznie :) 330 gram mąki, 500 ml mleka, 2 jaja, 6 łyżek oleju, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cukru, szczypta soli, Żółtka zmiksować z mlekiem, mąką, proszkiem do pieczenia i olejem na jednolitą masę. Białka ubić na sztywno

królestwo garów
Knedle ze śliwkami i czekoladą 92

papryczki jalapeño 3 kromki pumpernikla, 3 łyżeczki cukru muscavado, 4-5 łyżek masła, kilka listków szałwii, Ugnieść ugotowane, jeszcze ciepłe ziemniaki i dodać do nich mąkę, masło, kaszę mannę, jaja oraz szczyptę soli. Składniki dokładnie wymieszać. Obie czekolady posiekać, dodać posiekane jalapeno. Krótko zmiksować. Z każdej śliwki usunąć pestkę, na jej miejsce włożyć czekoladę. Oderwać niewielki kawałek ciasta, uformować

królestwo garów
Schlützkrapfen – Ravioli ze szpinakiem 112

woda (ok. 150 – 200 ml) Nadzienie: 300 g szpinaku 200 g sera białego półtłustego, cebula sól, pieprz,  1/2 chili 1 ugotowany ziemniak olej do głębokiego smażenia Zagnieść mąkę, jaja, sól i wodę na gładkie ciasto. Pozostaw na 30 minut, żeby odpoczęło. Przygotować nadzienie: cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju z dodatkiem szczypty soli i cukru. Wymieszać ugotowany

królestwo garów