jajko - 22300 przepisów (strona:418/1487)

Leniwe 102

dzieci.Są pyszne-delikatne i puszyste.Robiła je moja mama,teraz robię je i ja. Jeśli nie znasz ich smaku zapraszam do wypróbowania. Składniki: 400 g twarogu półtłustego 2 jaja 3 łyżki cukru wanilinowego (najlepszy własnej roboty,przepis znajdziecie tu ) szczypta soli 1 szklanka mąki opcjonalnie masełko opcjonalnie brązowy lub cynamonowy cukier Sposób przygotowania: Z podanych składników wyrobić ciasto.Uformowa

Wielki apetyt
Pancakes 88

amerykańskie naleśniki zdecydowanie różnią się od naszych.Wg.mnie powinny nazywać się placuszkami,ale cóż.W każdym razie są pyszne. Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 1,25 szklanki mleka 2 jaja 3 łyżki roztopionego i przestudzonego masła ekstrakt waniliowy (przepis znajdziesz tu ) ,ewentualnie cukier waniliowy( przepis tu ),bądź wanilinowy kupny 2 łyżki cukru 3/4 łyżeczki soli 2 łyżeczki proszku

Wielki apetyt
Pasta jajeczna 92

pasy jajecznej można dodać ulubione dodatki takie jak świeże zioła,przyprawy,warzywa i inne.Baza zazwyczaj jest podobna,ale przepis można urozmaicać wg własnych upodobań.    Składniki: 4 jaja 3 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy świeżo zmielony pieprz ( ja dodałam kolorowy) sól  świeżo posiekany szczypiorek (można go zastąpić wg uznania np.koperkiem) Sposób przygotowania: Jajka gotujemy w osolonej wodzie

Wielki apetyt
Babka wielkanocna 91

wielkanocną. Przepis jest bardzo łatwy i zawsze wychodzi.  Składniki: 150 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego (przepis tu ) 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej 230 g masła 5 jaj 1 szklanka mleka sojowego o smaku waniliowym 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki soli 1 łyżka ekstraktu waniliowego ( przepis tu ) 6 łyżek cukru pudru 1 łyżka ciepłej

Wielki apetyt
Tartaletki 95

Alpro ) 1 laska wanilii ( u mnie Kamis) 150 g cukru 6 żółtek 100 g przesianej mąki pszennej Na krem cytrynowy: 150ml soku z cytryny skórka z otartej cytryny 3 jaja 200g cukru 100g masła 1 czubata łyżka mąki kukurydzianej Sposób przygotowania: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy

Wielki apetyt
Śniadanko wielkanocne 153

Pasztet przygotujecie wg przepisu: Składniki: 700 g łopatki wieprzowej 500 g mięsa wołowego 500 g piersi z kurczaka 500 g boczku 100 g wątróbek drobiowych 3 czerstwe bułki 5 jaj 1 duża cebula smalec (do wysmarowania formy)  bułka tarta (do wysypania formy) szczypta gałki muszkatołowej 3 ziela angielskie 1 listek laurowy sól pieprz Sposób przygotowania: Mięso (prócz wątróbki

Wielki apetyt
Quiche 131

obciążoną fasolą do piekarnika na 8 minut w temperaturze 190 stopni. Na podpieczony spód ułożyć pokrojone w plasterki warzywa i ser. Zalać masą jajeczną (jogurt wymieszany z mlekiem i jajami porządnie doprawiony do smaku  solą i pieprzem z dodatkiem kolendry). Quiche piec w temperaturze 180 stopni przez ok.40-45 minut. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie

Wielki apetyt
Placki ziemniaczane 77

Cudownie chrupiące i bardzo smaczne. Przepis dostałam kiedyś od koleżanki i trzymam się go jak żadnego innego.  Składniki: 1 kg ziemniaków 1 cebula 2 jaja 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki śmietany sól pieprz olej do smażenia Sposób przygotowania: Ziemniaki i cebulę zetrzeć na drobnej tarce. Dodać pozostałe składniki i  dokładnie połączyć za pomocą łyżki.Placki smażymy

Wielki apetyt
Gofry belgijskie 106

Uwielbiam gofry a te z nutką wanilii wyjątkowo przypadły mi do gustu. Są chrupiące z wierzchu i wyjątkowo puszyste w środku, pychotka! Składniki: 2 szklanki mąki 3 jaja 1 i 1/2 szklanki mleka 8 łyżek rozpuszczonego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka ekstraktu waniliowego 1 łyżka cukru szczypta soli. Sposób przygotowania: Produkty suche należy ze sobą starannie

Wielki apetyt
Sałatka warstwowa 156

pierwszy jadłam coś podobnego podczas Sylwestrowej imprezy u koleżanki. Doczekała się i w nieco zmodyfikowanej wersji znajdzie się na blogu. Zapraszam. Składniki: brokuł kukurydza konserwowa pomidorki koktajlowe jaja żółta papryka czerwona papryka szczypta cukru szczypta soli sos czosnkowy (przepis znajdziesz tu ) Sposób przygotowania: Jajka gotujemy i siekamy. Brokuły gotujemy  z dodatkiem cukru( zyskają intensywny zielony kolor). Pamiętajcie

Wielki apetyt
Tarta z łososiem,szpinakiem i kozim serem 100

100g masła łyżeczka soli 3 łyżki wody  farsz: 200 g łososia 150 g sera koziego ( u mnie sałatowy firmy Danmis ) 200 g szpinaku 2 ząbki czosnku 4 białka jaj 200g śmietany 12% sól pieprz przyprawa ognista Kamis Schłodzone masło połączyć (ja najszybciej) z pozostałymi składnikami na ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i schłodzić przez 15-20 minut

Wielki apetyt
Jabłkowo-gruszkowy sernik cynamonowy 84

męża i się zakochałam. Postanowiłam odtworzyć ten smak, wzbogacając o o nuty jabłka i gruszki. Na spód: 200g ciasteczek pełnoziarnistych 100g masła Wierzch: 5 serków Almette (jabłko+gruszka) 4 jaja 3 łyżki mąki 200 ml gęstej śmietany 18 % opakowanie mielonego cynamonu Sposób przygotowania: Herbatniki kruszymy za pomocą melaksera lub wałka. Dodajemy do nic masło i mieszamy. Uzyskaną masą wylepiamy

Wielki apetyt
Lody waniliowe 110

środek z wanillii, wówczas nasze lody będą naprawdę wyjątkowe)- zagotować. W misce rozkłócić żółtka z resztą cukru , dodać do nich zagotowany krem i szybko wymieszać trzepaczką (w przeciwnym razie jaja nam się zetną i powstanie nietypowa jajecznica). Połączoną masę ponownie przelać do garnka. Na małym ogniu gotujemy krem, nieustannie mieszając. Będzie gotowy, gdy trochę zgęstnieje- nie doprowadzać do wrzenia

Wielki apetyt
Lawa czekoladowa 116

właśnie nazywany jest ten smakołyk) to zapraszam do wypróbowania. Poprawi każdy zły nastrój a swoim smakiem zaczaruje nasze kubki smakowe. Składniki: 200 g mlecznej czekolady 200 g masła 3 jaja 3 żółtka 50 g cukru 50 g mąki truskawki lód kruszony kostki czekolady, bratki i mięta do dekoracji 1 łyżka masła kakao Sposób przygotowania: Czekoladę i masło rozpuść

Wielki apetyt
Bezy 93

cytryny 180 g cukru 150 g cukru pudru 50 g mąki ziemniaczanej Sposób przygotowania: Sokiem z cytryny smarujemy środek miski, w której będziemy ubijali masę bezową. Następnie z schłodzonych jaj oddzielamy staranie białka od żółtek (żółtko nie może dostać się do białek nawet w najmniejszej ilości). Białko ubijamy dodając do niego po 1 łyżce cukru. Gdy piana będzie już

Wielki apetyt

Proponowane wyszukiwania