niezwykle chrupiące, delikatne i wyraziste w smaku, ostatnio nasze ulubione. Dodatkowo podawane ze śmietaną oraz posypane grubo zmielonym kolorowym pieprzem! Pycha Składniki: – 1 kg ziemniaków; – 2 jajka; – 15 dag ostrego żółtego sera; – 3-4 łyżki kaszy manny; – sól, pieprz, oregano Dodatkowo: – śmietana; – kolorowy pieprz Wykonanie: Ziemniaki umyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych(...)oczkach, dodać starty ser, jajka, kasze manną i przyprawy. Wszystkie składniki wymieszać. Na rozgrzanej patelni wlać olej, smażyć placki na niedużym ogniu do zezłocenia. Podawać ze śmietaną i grubo zmielonym pieprzem. function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp.2.0', 'Microsoft.XmlHttp
dom-agi.plzaskoczył, bo kotleciki z chłodnikiem lub surówką smakują wybornie. Składniki: -6 średnich ziemniaków -niewielki filet z piersi kurczaka -pół czerwonej cebuli -pół opiekanej czerwonej papryki -szczypior -jajko -mąka pszenna -olej -5 dkg masła -przyprawa do mięs i warzywna -bułka tarta Obrane ziemniaki gotujemy w bulionie warzywnym. Odcedzamy i gnieciemy praską lub gnieciuchem. Na drobno kroimy cebulę, paprykę(...)masła podsmażamy cebulę, mięso i paprykę. Dodajemy do ziemniaków, mieszamy i dzielimy na 4 części. Jedną odkładamy a w to miejsce wsypujemy mąkę i dodajemy odłożoną część ziemniaków. Dodajemy jajko, dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku. Dodajemy szczypior i ponownie mieszamy. Z masy ziemniaczanej formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na patelni z olejem i pozostałym masłem. Odsączamy
Maminek kulinarnygofrownicy podczas ich wypiekania. Recepturę na ciasto już mam, odrobinę muszę tylko popracować nad cierpliwością przy wypiekaniu :) Składniki: ciasto: (składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej) 2 jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka wody gazowanej 1/3 szklanki oleju lub 1/4 kostki roztopionego masła (wystudzonego) 2 łyżki cukru pudru 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia bita(...)śmietana: 200 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru Wykonanie: gofry: W jajkach oddzielić żółtka od białek. Do żółtek dodać cukier, olej, mleko, wodę, wymieszać i dodać przesianą mąkę z proszkiem. Wszystko wymieszać do połączenia się składników. Białka zmiksować na sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. W cieście powinny być małe kawałeczki z piany. Do wypieku używam gofrownicy
Kuchcik gotujerabarbarem i kremem karmelowym Składniki: (na formę do tarty 34x9 cm) spód: 140 g mąki pszennej 20 g kakao 30 g cukru pudru 60 g zimnego masła 1 jajko krem: 100 g kajmaku z puszki 300 ml śmietany kremówki (38%) 2 listki żelatyny wierzch: 400 g rabarbaru 400 ml wody 50 g cukru sok z 1/2 cytryny Mąkę i kakao(...)przesiać, wymieszać z cukrem pudrem. Dodać zimne masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą i chłodzić w lodówce przez 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować na prostokąt nieco większy od formy. Wyłożyć ciastem formę, formując brzegi. Nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać kamyszkami lub suchą fasolą
Pożeraczka, czyli raz adobrzeszybkie śniadanie przed wyjściem do pracy - grzanka śródziemnomorska! Przepis na 6 grzanek: - 6 kromek chleba - 3 jaja - przyprawy: oregano, bazylia, czosnek, zioła prowansalskie, pieprz, sól - masło Jajka lekko trzepiemy wraz z przyprawami, chlebek taplamy w masie jajecznej identycznie jak kotlety i wrzucamy na rozgrzane masełko w patelni. Włala
upichconaJajka sadzone na wędzonce kopconej + pomidorek na cebulce, w posypce ze słonecznika i ziół prowansalskich
upichconaSkładniki: (na blaszkę 25x30cm) - 1,5 kg ziemniaków - mąka - 2 jajka - wędzona słonina lub boczek - czerwone pesto - zioła: majeranek, kurkuma, pietruszka, pieprz, sól - papier do pieczenia Ucieramy ziemniaki, dodajemy 2 jajka, mieszając dodajemy tyle mąki aby ciasto miało gęstą konsystencje. Dosypujemy przyprawy. Blaszkę wykładamy papierem. Pokrojoną w cienkie paseczki słoninę układamy na formie. Słoninę smarujemy czerwonym pesto i wylewamy masę
upichconaSkładniki: 1 kg ziemniaków 2 cebule 2 jajka 4 łyżki mąki pełnoziarnistej po szczypcie tymianku, oregano sól i pieprz do smaku olej do smażenia Wykonanie: Ziemniaki, cebulę obieramy, następnie trzemy na tarce o średnich oczkach. Starte warzywa przekładamy do sitka, aby odsączyły się z nadmiaru soku nad miską. Sok zostawiamy aby na dnie osadziła się skrobia którą dodajemy(...)ziemniaków. Cały odsączony płyn zlej do osobnej miseczki i zachowaj na później. Do startych ziemniaków dodajemy mąkę, jajka, przyprawy składniki dokładnie mieszamy ze sobą. Na patelnię wlewamy olej rozgrzewamy mocno. Łyżką kładziemy placki smażymy z obu stron na złoty kolor. Usmażone placki wykładamy na ręcznik papierowy aby ociekły z tłuszczu. Podajemy według uznania. Smacznego
kgwjanczewokrówkową, idealne na każde przyjęcie. Herbatnikowiec z budyniem Składniki: Masa budyniowa: mąka ziemniaczana - 5 łyżek mąka pszenna - 5 łyżek spirytus - 1 łyżka masło - 200 g mleko - 1 l żółtka jaj - 3 szt cukier - 0,5 szkl Dodatkowo: herbatniki jasne - 25 szt herbatniki czekoladowe - 50 szt galaretki wiśniowe - 2 opak płatki migdałowe masa krówka - 1 puszka woda gotowana do galaretek
Kuchnia DanusiSkładniki: Biszkopt kakaowy: 5 jaj 1/2 szklanki mąki 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku Krem: 1 opakowanie czekoladowego kremu do tortów ( użyłam firmy Gellwe) 150g miękkiego masła 300 ml zimnego mleka 1 słoik powideł śliwkowych 15 winogron 1 kiwi wiórka kokosowe 1 szklanka wrzątku + 1 cytryna + kilka kropel aromatu pomarańczowego
A Ty Smakuj Mniechyba dla każdego z nas :) Jabłka po upieczeniu stają się mięciutkie a pokrywające je ciasto chrupiące :) Składniki: - 1 kg jabłek - 200 g mąki pszennej - 2 jajka - 100 ml mleka - 6 łyżek śmietany 18 % - 1 łyżka cukru kryształu - 1 łyżka cukru waniliowego Przygotowanie: Jajka roztrzepujemy i mieszamy z mlekiem oraz śmietaną. Mąkę mieszamy z cukrami i łączymy
Zainspirowana w kuchniciasto 250 g pszennej mąki 150 g masła 1 jajko 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu nadzienie 1 cukinia 70 g rukoli 5 ugotowanych białych szparagów zalewa jajeczna 2 jaja ok 1/2 szklanki śmietany zmieszanej z mlekiem, pół na pół 60 g sera np cheddar łyżka posiekanego koperku sól, pieprz przygotowanie Wszystkie składniki ciasta wrzucić
Stare Garyubijamy krótko, do połączenia się składników na niskich obrotach miksera. Wsypujemy bakalie i mieszamy całość szpatułką. Wykładamy na pierwsze ciasto i całość pieczemy około 40 minut. Piana orzechowa: 5 jaj 200 g cukru kryształu 1 łyżka bułki tartej 200 g zmielonych orzechów włoskich 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubijamy z cukrem na sztywno. Dodajemy po jednym żółtku
Made By Mom And Sontwarde, niezbyt dojrzałe pomidory, 2 jajka, 4 łyżki bułki tartej, 3 łyżki mąki pszennej, sól, masło lub oliwa do smażenia tymianek Pomidory umyć, osuszyć, pokroić w poprzek, w grube (0,5 cm) plastry. Wyjąć pestki. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, ubijając dodać żółtka. Oprószyć każdy plasterek mąką, obtoczyć w jajku a następnie w bułce. Smażyć na rozgrzanym
królestwo garówBardzo lubię rabarbar i stąd moja kolejna propozycja na coś słodkiego z rabarbarem. Muffinki są łatwe i szybkie do przygotowania. Ich przygotowanie zajmuje zaledwie 10 minut. Polecam!!! SKŁADNIKI: 2 jajka, 1,5 szklanki mąki, 200 ml mleka, 1/2 szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego, 100 ml oleju, 1 łyżeczka proszku do pieczenia 20 dag rabarbaru, 2 łyżeczki cynamonu. PRZYGOTOWANIE(...)Mąkę mieszam z cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. W osobnym naczyniu mieszam jajka, olej oraz mleko. 2. "Mokre" składniki stopniowo dodaję do "suchych". Dokładnie mieszam ciasto łyżką. Dodaję pokrojony w kostkę rabarbar. Mieszam. 3. Ciasto przekładam łyżką do papilotek ułożonych na blaszce na muffinki (do 3/4 wysokości). Wierzch muffinek oprószam cynamonem. 4. Muffinki piekę 25 minut w temperaturze
Tradycyjna kuchnia Kasi