jajko - 22300 przepisów (strona:412/1487)

Pyttipanna czyli Smazone Miesne Kaski z warzywami i DUFF... 172

sosu mieszamy dokładnie (np potrząsając słoikiem, w którym się znajdują :) Wlewamy dressing na patelnię z gotowym daniem i mieszamy. Nakładamy danie na talerze, podajemy z ogórkami i ew. żółtkiem jaja przepiórczego, ja pominęłam ten składnik. Jeszcze w podstawówce nosiłam kraciastą koszulę ojca, koszulkę z Gunsami z bazarku i bandamkę... A dzisiaj czytam sobie o szalonym życiu Tego człowieka

Dzieje kuchennej Wiewióry
Przepis na… – Polpette al pesto, włoskie pulpeciki 206

sposobów, w tym z ryżem, skorupiakami czy skórką pomarańczy. Oto jeden z wybornych przepisów. 400 g mielonego mięsa wołowego lub wieprzowego 4 kromki podsuszonego chleba 60 ml mleka 3 jajka bułka tarta 2 peperoncini sól, pieprz, oliwa pesto – przepis tu: Przepis na pesto – smak dalekomorskich przygód W naczyniu mieszamy mięso, pokrojone kawałki wymoczonego w mleku chleba, jajka, peperoncini

Bon Ton Italia
DROŻDŻÓWKI Z SEREM I ŻURAWINĄ 202

podgrzanego wcześniej mleka. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy rozczyn wyrośnie, wlać go do miski z przesianą mąką, następnie dodać ubite jaja, aromat, szczyptę soli  i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1h.  W czasie, gdy ciasto rośnie przygotowujemy sobie

Walijskie Pichcenie
Kuleczki ryżowe ze szpinakiem 273

się jako dodatek do obiadu, ale także jako samodzielna przekąska. Mają duży plus, są bardzo proste w przygotowaniu ;) Polecam! :) Składniki: 2 torebki ryżu opakowanie (450g) mrożonego szpinaku, rozdrobnionego 2 jajka sól, pieprz, zioła prowansalskie cebula 3 ząbki czosnku 100g żółtego sera bułka tarta do obtoczenia kuleczek czubata łyżka masła olej do smażenia Ryż gotujemy 2 minuty krócej niż podano(...)drobno, czosnek przeciskamy przez praskę, podsmażamy na maśle. Następnie dodajemy szpinak, rozmrożony lub nie, nie ma tu żadnej różnicy. Dusimy, aż odparuje nadmiar wody. Doprawiamy solą, pieprzem. Studzimy. Szpinak, jajka i starty na tarce ser dodajemy do ryżu. Mieszamy wszystko razem, doprawiamy. Formujemy nieduże kuleczki i każdą obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rumiano na rozgrzanym oleju. SMACZNEGO! ;) Do stworzenia

Czerwona Porzeczka
Ciasto z rabarbarem i kruszonką na kruchym spodzie 160

size:10.0pt; font-family:"Times New Roman";} Ciasto kruche:   150 g mąki pszennej 100 g mąki ryżowej lub ziemniaczanej 50 g cukru 150 g masła  1 jajko Nadzienie z rabarbaru 500 g rabarbaru  3 łyżki płynnego miodu  5 łyżek cukru  1 cukier wanilinowy  100 g suszonych żurawiny   Kruszonka:   150 g mąki(...)wymiarach około 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia tak aby wystawał poza brzegi formy.  Do miski przesiać obydwie mąki, dodać cukier, pokrojone na kawałki masło i jajko. Rozcierać palcami masło z resztą składników, szybko zagnieść ciasto łącząc wszystko w jednolitą kulę. Ciastem wyłożyć dno i kawałek boku formy. Spód podziurkować widelcem i wstawić do lodówki. Piekarnik

Delicious Titbits
Suflet owocowy 145

ogniu, aż zmięknie.  Dodać jagody, wymieszać i rozgotować. Skrobię ziemniaczaną rozpuścić  w 1,5 łyżki wody i dodać do owoców, ponownie zagotować i zostawić do ostygnięcia. Białka jaj ubić dodając stopniowo cukier, dodawać stopniowo przestudzone owoce. Delikatnie wymieszać. Ramekiny (kokilki) wysmarować tłuszczem i obsypać cukrem. Masę wylać do naczyń. Piec w temp 200*C przez minute, następnie

Garnkowe fanaberie
CEBULARZE LUBELSKIE 292

soli Farsz: -5-6 sporych cebul -100 g masla -2 lyzki maku -1 lyzka oleju -sol i pieprsz Folia aluminiowa lub papier do pieczenia ,do wyłożenia blachy . Bialko z jaj które nam zostanie, będzie potrzebne do smarowania cebularzy przed włożeniem do piekarnika. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Z 3 lyzek maki, cukru, drozdzy i nie pelnej szklanki cieplego mleka robimy rozczyn, odstawiamy

PychaDania
Naleśniki kokosowe 154

dziecka. Mimo tego kokos nadaje pewnej słodyczy, która jest wyczuwalna. Potrzebujemy: 20 g oleju kokosowego, u mnie olej koko od Olini 500 ml mleka 250 g mąki pszennej 2 jaja 4 łyżki wiórek kokosowych, ja użyłam wiórek naturalnych od Olini Olej kokosowy doprowadzamy do płynnej postaci, dodajemy resztę składników i miksujemy przez chwilę do połączenia wszystkich składników. Podajemy

MamaOskarka
Rice pudding 181

wykonaniem poradzi sobie mniej i bardziej doświadczony szef domowej kuchni :). Składniki dla 4 osób: 1,8 litra mleka 1/2 szklanki cukru  1 szklanka ryżu jaśminowego 1 jajo 1 żółtko 1 laska wanilii szczypta soli cynamon mielony 1. Mleko gotujemy z ryżem i laską wanilii ok 20-25 minut. Po ugotowaniu usuwamy wanilię.  2. Jajo i żółtko ucieramy

Apetyczna babeczka
Weekendowe śniadanie - naleśniki pszenno-owsiane z melasą i kwiatami jasnoty 143

świeżymi owocami. Można je podać na śniadanie, obiad i kolację lub jako deser.  Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1 szklanka mąki pszennej, 1/2 szklanki mąki owsianej, 2 jaja, 1 łyżka melasy trzcinowej, 1/2 szklanki mleka, 1/2 szklanki wody gazowanej, 2 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego, szczypta soli. Farsz: Twaróg półtłusty, Gęsty jogurt, Brązowy cukier, Esencja waniliowa, Skórka otarta

SzczyptaSmaQ
Strudel pleciony z rabarbarem i truskawkami 150

świeży jędrny rabarbar. Składniki na 2 strudle: 1/2 kg mąki pszennej 10 dag masła lub dobrej margaryny 1 szklanka ciepłego mleka 10 dag cukru 2 dag świeżych drożdży 1 jajo 2 żółtka szczypta soli Dodatki: 5-6 łodyg rabarbaru 2 słoiki frużeliny truskawkowej lub innego dżemu 1. W ciepłym mleku rozpuść drożdże z łyżeczką cukru, odstaw na 15-20 minut(...)dużej miski przesiej mąkę, dodaj roztopione i przestudzone masło, szczyptę soli oraz fermentujące drożdże z mlekiem. Jajo i żółtka ubij z cukrem na pianę, dodaj do reszty składników. 2. Ciasto wyrabiaj ok. 15 minut, aż na powierzchni zaczną się pokazywać pęcherzyki powietrza, wyrobione ciasto pozostaw w misce, szczelnie przykryj folią do żywności i pozostaw na ok, 2 godziny, aby podwoiło

Apetyczna babeczka
Tort kawowy 166

rozkrojony na zdjęciu, gdyż nie zdążyłam mu zrobić sesji po rozkrojeniu. Możecie obejrzeć u Margarytki tort rozkrojony.Jest identyczny. Podaję składniki na tort o średnicy 25 cm. Biszkopt 6 jaj szklanka cukru DIAMANT – szklanka ma pojemność 250 ml ¾ szklanki mąki pszennej ECO typ 500  MŁYN KOPYTOWA ½ szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżki ciemnego naturalnego kakao  SKWORCU 1 łyżeczka miałkiej

Z Kuchni Do Kuchni
Shakshouka (Szakszuka) 194

sycące śniadanie. Są to jajka usmażone w lekko pikantnym sosie pomidorowym, serwowane prosto z patelni ze świeżym pieczywem. Danie to może zostać wzbogacone innymi ulubionymi dodatkami. Składniki: 2 jaja mała cebula 2 ząbki czosnku mała czerwona papryka 2 pomidory szczypta (lub więcej) chilli 1/2 łyżeczki kuminu sól, pieprz szczypta cukru mielona słodka papryka garść posiekanej natki oliwa Paprykę

wyzwania kuchenne
Jajka faszerowane 540

Składniki: 5 jaj 100 g pieczarek garść szczypiorku Sól,pieprz Sposób przygotowania: Jajka ugotować na twardo,obrać i przekroić na pół-wydrążyć żółtka.Następnie przygotować farsz.Pokrojone pieczarki zmiksować wraz z żółtkami i doprawić do smaku.Napełnić jajka i udekorować posiekanym drobniutko szczypiorkiem. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Domowe pączki 108

łyżka spirytusu marmolada olej,frytura,smalec(do smażenia) Sposób przygotowania: Z drożdży, łyżeczki cukru,łyżki mąki 1/4 szklanki ciepłego mleka zrobić rozczyn i odstawić w  ciepłe miejsce. Ubić jaja z resztą cukru,dodać mąkęmargarynę,mleko,cukier,spirytus i rozczyn.Wyrobić i odstawić do wyrośnięcia. Zagnieść ponownie ciasto.Zrobić płaskie placuszki nadzienie położyć i całość zwinąć w kulę.Najlepiej

Wielki apetyt

Proponowane wyszukiwania